Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis çalışmaları devam ediyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda onaya ve bilgiye sunuşlar devam etti.

Bağımsız Milletvekili Hasan Tosunoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını incelemek üzere oluşturan komitede görev yapan UBP Milletvekili Ahmet Savaşan’ın yerine UBP Milletvekili Yasemi Öztürk’ün geçmesi onaya sunularak, kabul edildi.

Genel kurulda daha sonra Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkere ele alındı. Sürekli kadroda asil personel olarak görev yapan ve emekli olan personelin maaş ve ikramiyelerinin nasıl ödeneceğine ilişkin değişiklikle ilgili ilk sözü Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu aldı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, DAÜ’de aktif çalışanlarla emekli olanların maaşlarındaki büyük farkın giderilmesi amacıyla böyle bir düzenleme yapıldığını belirtti. Çavuşoğlu, DAÜ’den emekli olanların çalışanlardan çok daha fazla maaş aldığı mevcut yasada yapılacak değişiklikle, kamudaki emeklilik düzenlemesinin DAÜ’de de uyguklanmasınınb amaçlandığını kaydetti.

Var olan düzenin sürdürülebilir olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, üzün süren çalışmalardan sonra bu noktaya geldiğini ve kamudaki uygulamanın burada da uygulanmasının öngörüldüğünü vurguladı. Konunun komite aşamasında ele alınıp, konuşulacağına işaret ederek, herkesten destek istedi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de söz alarak, kendisinin yarınki konuşması başlığının DAÜ olduğuna işaret ederek, bu yasaya konu olan kişi sayısının sadece 39 olduğunu ve DAÜ’nün sorunlarının bu düzenlemeyle çözülemeyeceğini savundu.

Bolluk zamanlarında yapılan düzenlemelerin korkunç sonuçlar doğurduğuna güzel bir örnek olan DAÜ’deki darboğazın bu yasayla çözülmeyeceğini belirten Şahali, hükümetin çok daha yapıcı ve kalıcı adımlar atması gerektiğini söyledi.

Kazanılmış haklara dokunulmasının başka sakıncalar doğurabileceğini kaydeden Şahali, bu tasarının Anayasa’ya uygunluğunun da incelenmesi gerektiğini belirtti. “Keşke DAÜ’nün tek sorunu bu olsaydı da burada güle oynaya çözseydik” diyen Şahali, bu konuya olumlu oy vereceklerini ifade etti. Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkere onaya sunuldu. Yeniden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, Meclis Genel Kurulu’na 16 ivediliğin bir günde getirilmesini eleştirerek, “Belli ki dostlar alışverişte görsün çalışmasıdır bu” yorumunda bulundu.

Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi’nin şu anki alt yapısı ve personelinin iyi niyetli çalışmalarına rağmen yeterli olmadığına işaret eden Şahali, bu yasanın gerekli olduğunu ancak gücü artırılacak dairenin gücünü kullanamayacağını çünkü ilgili mevzuatların hala hazırlanmadığını savundu. Şahali, tezkereye olumlu oy vereceklerini belirtti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, CTP’nin olumlu tavrından memnuniyet duyduğunu ancak Şahali’nin her zaman “sapla samanı karıştırdığını” söyledi.

İtibari parayla ilgili yasanın bugün gündemde olmadığına işaret ederek, eleştirilerden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Berova, bu uygulamanın dünyanın pek çok yerinde olduğunu kaydetti. Berova, dairenin yükünün ağır olduğunun doğru bir tespit olduğunu bu yasayla dairenin güçleneceğine inanç belirtti.

CTP Milletvekili Erkut Şahali yeniden söz alarak, “sapla samanın karıştırdığı” eleştirisinin doğru olmadığını çünkü kaynağı izah edilememiş paranın denetlemekle görevlendirilenin devlet dairesinin de Para Kambiyo Dairesi olduğuna işaret etti.  

Genel kurul daha sonra ivediliği oy çokluğuyla onayladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkereyi görüşmeye başladı. 

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli söz alarak,  genel kurul açıldıktan sonra önlerine 17 ivedilik gelmesini “saygısızlık” olarak niteleyerek, gündemde sadece bir yasa duyurusu yapıldığına işaret etti.

Bu işlerin bu şekilde olmaması gerektiğini, milletvekillerine hazırlanmak ve çalışmak için zaman tanınması gerektiğini kaydeden İncirli, bu çalışma şeklinin özensiz olduğunu söyledi. Bu tasarıların, belediyeler reformunun çok da başarılı olmadığını kanıtladığını kaydeden İncirli, “Övünerek yapılan reforma sürekli değişiklik istenmesinin başka bir anlamı olamaz” dedi.

İncirli, merkezi idarenin yerel yönetimlerin arkasında kaldığını, bu nedenle hükümetin belediyelerin başarılı olduğu alanlardan pay edinmeye çalıştığını savundu. İncirli, bu konuyla ilgili Belediyeler Birliği’nin ne dediğini de bilmek istediklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, eleştirilere açık olduklarını ancak belediyeler yatırım yapacak diye su gibi gelirleri artırmasının kabul edilir bir şey olmadığını belirtti. Oğuz, suyun fiyatının belli olduğunu ancak uyarmalarına rağmen bazı belediyelerin farklı fiyat uyguladığını ve belediyelerin fiyat tarifeleri arasında büyük uçurumlar olduğunu kaydetti.

Belediyelerin kayıplarını halktan aldıkları su parasıyla kapatmaya çalışmasının doğru olmadığını dile getiren Oğuz, belediyelerin 2.5/3 katı farkla su fiyatı belirlemesinin doğru olmadığını hatırlattı.

Oğuz, konuşmasının ardından muhalefet milletvekillerinin su paralarının nasıl belirleneceğiyle ilgili soruları da cevapladı.

UBP Milletvekili Sunat Atun ise, İncirli’nin hükümeti saygısızlıkla itham etmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, yasa tasarıları bugün ortaya çıktı diye bir şey olmadığını bu tasarılarının bazılarının dağıtımının çoğunun martta yapıldığını söyledi.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, eleştirisinin ivedilik istenecek yasaların en azından 1 gün önce bilgiye getirilmesi olduğunu yoksa tasarılar üzerine çalışılmasının sorun olmadığını yineledi.

Genel kurul daha sonra ivedilik tezkeresini oy birliğiyle kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra Hukuk Siyasi İşleri, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nde görev yapan UBP Milletvekili Fırtına Karanfil’in geri çekilmesi, yerine de UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un atanmasına ilişkin tezkereyi oyladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi’ni ziyaret etti

Published

on

By

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi’ni (LAÇ) ziyaret eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser ile görüştü.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyarette yaptığı konuşmada, Lapta ve Alsancak Belediyelerinin birleşmesiyle oluşturulan

LAÇ Belediyesi’nin yüzölçümü bakımından en büyük belediye olduğunu belirterek, 22 köye hizmet verdiğini söyledi.

 

Bölgede çok yataklı otellerin yoğunlaştığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, dükkan ve konut yapımının da sürdüğünü ifade etti.

 

Annan Planı’na geçmişte Kıbrıs Türkü’nün “evet” demesi halinde uygulanan ambargoların kaldırılacağı ve açılımların yapılacağı sözünün verildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafında evet çıkmasına rağmen verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. 

 

Mülkiyet hakkında yabancıların mal alımı konusunda Orams ve Arestis Davası’nın gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin girişimleri sonucu bir iç hukuk yolu olarak Taşınmaz Mal Komisyonu’nun hayata geçtiğini söyledi.

 

Bölgede turizm, inşaat ve ticaretin yoğunlaşmasıyla nüfusun arttığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Alsancak ve Lapta arasında çift şerit yolun hizmete girmesiyle trafiğin rahatladığını, 

çift şerit yolun Karşıyaka’ya kadar genişletilmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. 

 

Altyapı çalışmalarının tamamlanmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetin desteği ve belediyenin çalışmalarıyla adımlar atıldığını kaydetti.

 

Belediyelerin birleştirilmesi ve Belediye Yasası’nda yapılan değişikliklerin ardından bütçe konusunda iyileştirmeler yapıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, halktan alınan vergilerin hizmete dönüşmesinin en büyük temennisi olduğunu ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Tatar, yapılan çalışmalardan dolayı LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser ve belediye meclis üyelerini tebrik ederek, belediye çalışanlarına çalışmalarında başarılar diledi.

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser Alsancak ve Lapta’nın sürekli büyüdüğünü ancak hızlı gelişimden dolayı alt yapı konularında sıkıntılar yaşandığını ifade etti. 

 

Lapta Bölgesinin kanalizasyona bağlanması için belediyenin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Ataser, Lapta Oteller Bölgesi’nden Karşıyaka’ya kadar yolun yapılması için ise devletin adım attığını kaydetti.

 

Belediyelerin birleştirilmesinin yanında Belediyeler Yasasında yapılan düzenlemelerle belediyelerin güçlendiğini ve daha etkin çalıştığını anlatan Ataser, yapılan değişiklik ve düzenlemelerden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a ziyarette, Cumhurbaşkanı İletişim ve Basın Danışmanı Muslu Akgüney, Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler ve Cumhurbaşkanı Siyasi İşler Danışmanı Ramazan Karal eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı.. Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılmamasına genel kurul onayı

Published

on

By

UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılmaması ve hakkındaki kovuşturmayla yargılamanın milletvekilliği sıfatının sona ereceği zamana ertelenmesini tavsiye eden komite raporu Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. 27 kabul, 20 ret oyu kullanılırken, 3 milletvekili de oylamaya katılmadı.

Meclis Genel Kurulu’nda, onaya ve bilgiye sunuşların ardından UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere oluşturulan özel komitenin konu hakkındaki raporu görüşüldü. Görüşmenin ardından oylama yapıldı.

Genel kurul daha sonra Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ele aldı. Komite raporunun okunmasının ardından öneri madde madde oylandı ve ikinci görüşme tamamlandı. Siyasal partilerin mali denetimiyle ilgili düzenleme öngören önerinin üçüncü görüşmesi, ivediliği olmadığından bir sonraki birleşime bırakıldı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, oylamanın ardından bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki birleşim yarın saat 10.00’da denetim gündemiyle yapılacak.

-Talat

UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması önerisini incelemek üzere oluşturan rapora ilişkin görüşmede ilk sözü CTP Milletvekili Ongun Talat aldı. Talat, oy çokluğuyla Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması isteminin reddedilmesinin yeni meclisin ilk görüşmesi olmasının üzücü olduğunu belirtti.

Gizlilik kararı alınmasına rağmen bazı milletvekillerinin kamuoyunda konuyla ilgili açıklamalar yapmasının doğru olmadığını kaydeden Talat, çıkan raporun gerekçelerine değinerek, komitenin yetki sınırlarını aşan ifadelere yer verilmesini eleştirdi. Talat, raporun eleştirdiği ifadelerinden örnekler okudu.

Raporda, polis müdürlüğünü töhmet altında bırakacak ifadeler yer aldığına işaret eden Talat, bazı noktalara da gizlilik kararı getirilerek açıklamasız bırakıldığını kaydetti.

Talat, komitelerin üzerinde çalışılmış bir dosya için “ispat” edilemedi demesinin bile bir yargı olduğunu, komitenin mahkemenin görevini üstlenme yetkisi olamayacağını vurguladı.

“Başsavcılığın isteminin siyasi gerekçelere dayandığı”na ilişkin raporda yer alan ifadenin açıklanması gerektiğini dile getiren Talat, son derece zorlama bir raporla ‘ispat edilememiş’ denerek komite herhangi bir suçu ispat etmekle yükümlüymüş yanılgısı yaratıldığını söyledi.

Talat, kendilerinin CTP milletvekilleri olarak komiteyle ilgili vicdanlarının rahat olduğunu ancak meclisin de topluma doğru mesajlar vermesi gerektiğini belirtti.

Ongun Talat, dokunulmazlık kaldırılarak, konunun ilerletilmesi gerektiğini söyledi.

-Solyalı

CTP Milletvekili Ürün Solyalı ise, bu konunun isme değil ilkelere dayalı ele alınması gerektiğini kaydederek, UBP’nin bir grup kararı alarak, “Bu konuya siyasi bir duvar ördüğünü” savundu.

Bu kararın UBP tarafından verildiğini ve komite üyelerinin kılıf hazırladığını iddia eden Solyalı, “O kararın altında UBP’nin tamamının imzası vardır” dedi.

Daha önce Aytaç Çaluda ve Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmaması üzerine dosyaların yollandığı Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmelerine atıfta bulunan Solyalı, komitenin ciddi bir “istad” olup olmadığına karar verecek yetkisi olduğu sonucuna varıldığını söyledi.

Solyalı, Yeşilırmak’ın o diplomayı alarak, kullandığının somut olduğunu, bu nedenle suç unsuru olup olmadığına mahkemenin karar vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Komitenin suçludur deme hakkına sahip olmadığını, kendilerinin de CTP üyeleri olarak bir suçlamada bulunmadıklarını ancak araştırılabilir gördükleri bir konuyla ilgili araştırma yapılmasını istediklerine işaret eden Solyalı, “Komite dokunulmazlığın kaldırılması kararı alsaydı, Yeşilırmak’ın sadece her vatandaş gibi yargılanmasının önü açılmış olacaktı. Başka herhangi bir konuda da işlem yapılmayacaktı” dedi.

-Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, ilk kez mecliste bir dokunulmazlık reddedilmiş gibi bir izlenim yaratıldığı eleştirisinde bulunarak, dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin bugüne kadar 19 kez oylama yapıldığını ve sadece 4’ünün kabul edildiğini hatırlattı. Arıklı, savcılıktan her gelen ithamnamenin doğru olmadığını belirtti.

Geçmişte dokunulmazlığı oylanan UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın itibar suikastine uğradığını savunan Arıklı, Çaluda’nın dokunulmazlık süreciyle ilgili bilgi verdi.

Yeşilırmak’ın diploma alması konusunda zaman aşımı olmadığından ilgili davanın milletvekilliği sona erdiği zaman görülebileceğini belirten Arıklı, insanların itibarını zedelemenin bu kadar kolay olmaması gerektiğini söyledi.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, dokunulmazlığı kalksın talebinde bulunulan 19 kişinin 11’inin hükümetten olduğunu ve birlikte oylandığını hatırlatarak, diğer oylamaların sebepleri ve sonuçlarıyla ilgili de bilgi verdi.

Kamu vicdanı diye bir şey olduğunu ve “istediğiniz kadar yasaları eğip bükün, ayrıcalıklıdır” algısının değişmeyeceğini savunan Özuslu, Yeşilırmak’ın “benim korkacak bir şeyim yok” dediğini hatırlatarak “Bırakın yargılansın” dedi. Özuslu, Yeşilırmak’a da “Çık ve partinle kamuoyunu rahatlat” çağrısı yaptı.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, konu yükseköğrenimin tamamına gölge düşüren bir konu olması nedeniyle çok geniş bir kitlenin zan altında kaldığını söyledi.

Siyasetin itibar erozyonuna son verilmesini isteyen Şahali, “demir tavında dövülür” diyerek Yeşilırmak’ın milletvekilliğinden sonra yargılanmasının bir anlam ifade etmeyeceğini, konunun bugün çözülmesi gerektiğini söyledi.

Sözkonusu üniversiteyle alakalı yaşananlarda bir dizi hükümete yakın kişinin yargılandığını hatırlatan Şahali, Yeşilırmak’ın yargılanmayarak hem şüpheleri üzerine çektiğini, hem de yargılanıp aklanma hakkından vazgeçtiğini dile getirdi.

Şahali, yükseköğrenim alanında kaybedilen itibarın ekonomik olarak hızlı bir kan kaybına sebep olduğunu belirterek, “Ben tüm milletvekillerinin kendisini ak ve pak tutmak zorunda olduğuna inananlardanım. Ülkenin yargısına güvenmesi gerekenlerin kendini göstereceği yer burasıdır” dedi.

Konunun şu anda herkese zarar verir noktaya geldiğini belirten Şahali, konunun siyasete doğrudan etki etmiş bir konuma geldiğini hatırlattı.

-Hasipoğlu

Son sözü alan UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması istemini değerlendiren özel komitenin başkanı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ise, Yeşilırmak’ın dokunulmazlığıyla ilgili komitede 4 toplantı yapıldığını ve taraflar dinlenerek rapor sunduklarını belirtti. Hasipoğlu, dosyanın polis ve komite üyeleri haricinde kimse tarafından incelenmediğini vurguladı.

Meclisin yargılamaya engel olamayacağını, alınan kararın sadece ertelenmeye sebep olacak bir adım olduğunu ifade eden Hasipoğlu, bu konuyla ilgili yargılanan kimsenin olmadığını da söyledi.

Hasipoğlu, Yeşilırmak’ın hangi beyanıyla suç işlediğini tespit edemediklerini ve komiteye gelen kimsenin de bu soruya yanıt veremediğini belirtti.

Yeşilırmak’ın muafiyet ve intibak işlemlerinin yetkili kişilerce yapıldığını ve karar verenin üniversite olduğunu anlatan Hasipoğlu, “Emrah bey bu diplomayı alsın diye suç işlediğine ilişkin emare de yok, belge de yok. Bu yüzünden bizim vicdanımız rahat” dedi.

Hasipoğlu, kendilerinin yargılama olmasın değil de, her ne yapılacaksa ertelensin bakış açısına sahip olduklarını söyledi.

Savcılık görüşünün Allah kelamı olmadığını ancak görüşü kaldırmadıklarını, yerinde durduğunu kaydeden Hasipoğlu, öyle bir yetkileri de olmadığını belirterek aldıkları kararın sadece ertelenmesi yönünde olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili komitenin raporu ele alındı

Published

on

By

UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili oluşturulan komitenin raporu Meclis’te görüşüldü.

İlk sözü alan Komite üyesi CTP milletvekili Ongun Talat, konunun sadece bir milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmaması değil, meclisin itibarını da ilgilendirdiğini belirterek, halka milletvekilinin ayrıcalıklı olduğu mesajını verdiğini söyledi.

Komite üyesi CTP milletvekili Ürün Solyalı da bu meselenin isime değil ilkelere dayalı olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise bugüne kadar 19 tane yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebi geldiğini; bunlardan 4’ünün onay gördüğünü belirterek, savcılıktan her gelen ithamnamenin yüzde 100 doğru olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.
Arıklı, “zaman aşımı olmadığına göre yarın yargılansa ne olur? Bişey mi kaybederiz. Biz ilkeli duruşumuza devam ediyoruz ve hayır diyoruz” dedi.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu komitenin çalışmalarını tamamladığını ifade ederek, komitede 4 toplantı gerçekleştirdiklerini, YÖDAK ve Savcılık makamını dinlediklerini , dosyayı incelediklerini belirterek, raporu Meclise sunduklarını belirtti.

Emrah Yeşilırmak’ın sosyal medyada linç edildiğini ifade eden Hasipoğlu talebin savcılık makamından geldiği için, yasama, yargının işine karışıyor gibi bir algı oluştuğunu ancak bunun doğru olmadığını ifade etti.

Hiçbir şeyi hasır altı etme niyetlerinin olmadığını belirten Hasipoğlu , “Yargının yetki alanına girmedik, böyle bir niyetimiz yok. Meclis iç tüzüğüne göre davranıyoruz. Önümüzdeki dönem YÖDAK’ın inceleme yapmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını Oku

Trending

Reklam