Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu tamamlandı… Bir sonraki toplantı 24 Şubat Pazartesi günü yapılacak

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmaların ardından tamamlandı. Karpaz’da yaşanan eşek katliamı vekillerin gündemindeydi. Bir sonraki toplantı 24 Şubat Pazartesi günü yapılacak.

– Hamzaoğulları

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Karpaz Bölgesinde Yaşayan Eşekler ve Son Beş Yılda Bu Konuyla Alakalı Hiçbir İcraatı Bulunmayan Hükümet Yönettiğini Zannedenler” konulu güncel konuşmasında, ilk olarak taksicilerle yaptığı konuşmadan bahsetti.

Taksicilerin, kaçak taşımacılıkla ilgili yasanın, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından geri çekileceğine dair duyum aldığını ifade eden Hamzaoğulları, bunun yapılmaması çağrısında bulundu. Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’ya seslenen Hamzaoğulları, kaçak taşımacılığın bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.

Eşeklerin vurulmasını kınayan ve bunu yapanların cezalandırılmalarını isteyen Hamzaoğulları, son beş yılda eşekler için hiçbir şey yapılmadığını belirterek, “Vurulma olayı üstümüze üstümüze geldi” dedi.

Eşeklerle ilgili geçmişte dört tane ölümlü kaza olduğunu ifade eden Hamzaoğulları, “Bu sıkıntılar bölge halkı için hep vardır” dedi. Hamzaoğulları, bölgede ekim yapan insanlara kuraklıkta verilen katkı gibi fon ayrılıp, ayrılmadığını da sordu.

“Bu eşekler kesinlikle ölmeyi, öldürülmeyi hak etmez ama bu insanlara da bir çözüm üretmeniz gerekirdi” diyen Hamzaoğulları, Dipkarpaz’daki bölge halkının korunma için ucuz yollu telleme yöntemleri yaptığını belirtti.

Yenierenköy’e gelen eşeklerin bir kişiye zarar verdiğini anlatan Hamzaoğulları, eşeklerle mücadele etme projesinde geç kalındığını dile getirdi. Biray Hamzaoğulları, “Yanlışlıkla bir adım atarsanız, Karpaz halkına ilaç gibi gelebilir” dedi.

-Kürşat

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Fide Kürşat, “Tarım Bakanlığı Vazifeleri ve Vaziyetleri” konulu güncel konuşmasında, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’a, Genel Kurul salonunda olduğu için teşekkür ederken, denetim gününde konuşma başlıklarıyla en az alakalı bakanın nöbetçi bakan olduğu eleştirisinde bulundu.

Sür kurumu ve süt borsasında yaşananlara değinen Kürşat, son iki borsada da saat ikide değerlendirilmesi gereken süt borsası sonuçlarının, dörtte, beşte açıklandığını kaydetti. Kürşat, normalde bu işlemin 15 dakika sürdüğünü anlattı.

Bakan Çavuş’un, süt borsasındaki fiyatları beğenmemesi nedeniyle sürenin uzadığını dile getiren Kürşat, süt fiyatının Bakanın müdahalesine göre değiştiğini savundu. Kürşat, Sayıştaylığın, bu konuda görev alması ve denetleme yapması gerektiğini söyledi.

Süt borsası sonuçlarının Bakan Çavuş’un onayından geçmeden açıklanmadığını belirten Kürşat, “Bu süt borsası tarihinde bir ilk” dedi. Bunun hukuka aykırı bir uygulama olduğunu ifade eden Kürşat, “Mevzuatlara uymak zorundayız” diye konuştu.

Doğrudan Gelir Destekleri ile ilgili açıklamanın ne zaman yapılacağını soran Fide Kürşat, tarımsal üretime ayrılan desteklerin üreticilerin bilgisine sunulmasını beklediklerini söyledi. Toprak Ürünleri Kurumu’nda (TÜK) arpanın “gıdım ile” üreticilere verildiğini kaydeden Kürşat, “TÜK arpa ihtiyacını planlamaktan yoksun durumdadır” dedi.

Karpaz’da yaşanan vahşetin özrü olamayacağını dile getiren Kürşat, bu konunun Karpaz’ın kanayan yarası olduğunu kaydetti. “Eşeklerin yaşadığı vahşetin tek sorumlusunun bugün Genel Kurul’da koltuklarda oturmayan yöneticiler” olduğunu ileri süren Kürşat, bu konuya bir çözüm bulunmasının şart olduğunu belirtti. Hayvanların, hayvan refahı çerçevesinde yaşatılmaları gerektiğini ifade eden Kürşat, Ceza Yasası’ndaki değişiklikle ilgili bilgilendirme talep etti.

Harup üreticilerinin emeğinin karşılığını alamadığını da söyleyen Kürşat, “Üreticiler görmezden geliniyor” dedi. Narenciye konusunda da sorular yönelten Fide Kürşat, su fiyatlarının önemli bir girdi maliyeti olduğuna dikkat çekerek, üreticilerin farklı fiyatlardan su aldığını kaydetti. Kürşat, Doğancı’da üst geçidin olduğu yerdeki borularda sızıntı olduğunu da dile getirdi.

Taşkent’teki bir orman arazisinin “yandaş bir kişi” tarafından tellendiği yönündeki konuya da değinen Kürşat, Yeşilköy’deki mezarlıkta gömülecek yer kalmadığını söyledi. Akçay’da bir kırsal kesim arazisine mandıra yapıldığını anlatan Kürşat, bu konuda da sorular sordu.

-Çavuş: “Benim herhangi bir şekilde talimatım olmadı, olmayacak”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise söz alıp kürsüye çıkarak, ilk olarak Hamzaoğulları’na yanıt verdi. Çavuş, üreticilere, ödemelerin, Genel Tarım Sigortası Fonu Tüzüğü çerçevesinde yapıldığını dile getirdi.

Kürşat’ı da yanıtlayan Hüseyin Çavuş, süt borsası konusunda borsa tüzüğüne göre hareket ettiğini, 2024 yılını 23 Milyon TL’lik artıyla kapattıklarını ve bunu hayvan üreticilerine yansıttıklarını söyledi. “Bahsettiğiniz dönemle ilgili benim herhangi bir şekilde talimatım olmadı, olmayacak” diyen Çavuş, yasalar ve tüzükler çerçevesinde hareket ettiklerini yineledi. Bakan Çavuş, “Borsa noktasında hiçbir zaman tüzükten dışarı çıkmadık, çıkmayacağız” vurgusu yaptı.

Doğrudan Gelir Desteklerinin tamamını güncelleyerek, Bakanlar Kurulu’na gönderdiklerini, bugün geçeceğini ve ödemelerin başlayacağını söyleyen Çavuş, Doğrudan Gelir Destekleri yayınlandıktan sonra harup üreticilerinin ödemelerinin de başlayacağını kaydetti.

Kalkanlı’dan Güneşköy’e kadar olan bölgeye su vermeye başladıklarını ifade eden Çavuş, su fiyatlarının çeşitli olduğunun doğru olduğunu, çalışmalar yaptıklarını ve bazı yerlerde fiyatları aşağıya çektiklerini belirtti. Bakan Çavuş, en önemlisinin kayıp-kaçaktan sonraki planlama olduğunu vurguladı.

Doğancı’ya tarımsal su vermediklerini ifade eden Bakan Çavuş, bu konuda notunu aldığını, ilgileneceğini kaydetti. Akçay’daki mandıralar konusunda ise Çavuş, organize hayvancılık bölgelerinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı olduğunu ifade ederek, İçişleri Bakanı ile konuyu görüşeceğini belirtti. Yeşilköy’deki mezarlık konusunda ise Bakan Çavuş, İçişleri Bakanı’nın konu üzerinde çalıştığını, adımları paylaşacağını söyledi.

-Özuslu

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Sami Özuslu, “Son Siyasi Gelişmeler” konulu güncel konuşmasında, trafik konusuna değindi. Trafiğin özü itibarı ile bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendirildiğini söyleyen Özuslu, trafiğe sadece teknik makamların değil Dünya Sağlık Örgütü’nün de kafa yorduğunu dile getirdi.

Hükümet programında trafik ve karayolları ile ilgili neler yazdığını aktaran Özuslu, “Tek bir adım dahi atılmadı” dedi. Özuslu, 1975’ten bu yana 50 yılda Kuzey Kıbrıs’ta 108 binin üzerinde kaza olduğunu, 50 bin civarında kişinin yaralandığını, 2 bin 20 kişinin ise hayatını kaybettiğini belirtti. “Bu rakamlar korkunçtur” diyen Özuslu, trafik kazalarının önlenebileceğini vurguladı.

Trafik kazalarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında 11’nci sırada geldiğine dikkat çeken Özuslu, gelişmiş sayılan ülkelerde insan odaklı işler yapıldığını ifade ederek, ülkede ise yol aydınlatması konusunda yetki karmaşası yaşanmasını eleştirdi.

“Evet, trafik bir halk sağlığı sorunudur” diyen Özuslu, hastalık başladıktan sonra değil öncesinde tedbir alınması gerektiğini söyledi. Sami Özuslu, hükümete, insan hayatıyla ilgili konularda konsantrasyon çağrısında bulundu.

Trafikte bir buçuk ayda 10 kişinin hayatını kaybettiği dile getiren Özuslu, “Vizyonsuz, hedefsiz, kaptansız gemiyle gideceğimiz yer, iyi bir yer değil” dedi.

-Uluçay

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşmasında, siyasette belirsizliğin artan bir seyir halinde devam ettiğini söyledi.

Uluslararası ilişkilerde bölgesel atraksiyonların ön plana çıkabileceği öngörüsünde bulunan Uluçay, Güney Kıbrıs ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik orta vadeli bir yol haritası çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de yaklaşık iki yıldır uygulanan ekonomi politikalara değinen Teberrüken Uluçay, enflasyon konusunda verilen mücadelenin öngörülen sonucu vermediğini, enflasyonu düşürme hedefinin 2026’ya sarktığını kaydetti. Uluçay, enflasyonla mücadelenin yavaş gittiğini dile getirdi.

Uluslararası siyasetin ve ekonomik çıkmazın KKTC’yi de etkileyeceğini ifade eden Uluçay, KKTC’de kısa vadede gelirlerin artırılması gerektiğini vurguladı. Uluçay, turizm gelirlerinin artırılmasının önemli bir çıkış noktası olabileceğini söyledi.

Karpaz’da eşeklerin öldürülmesi olayına da değinen Uluçay, “Eşekler, Kıbrıs adasının sembolüdür” diyerek, doğanın sunduğu mirasın gelecek nesillere taşınması gerektiğinin altını çizdi. Uluçay, Karpaz bölgesinde doğal alanın korunmasına odaklanılmasının şart olduğunu kaydetti.

-Özdenefe

Meclis Başkan Yardımcısı Milletvekili Fazilet Özdenefe de, “Son Siyasi Gelişmeler” konulu güncel konuşmasında, Karpaz bölgesindeki eşeklerin katledilmesine değindi ve son beş yıldır konuyla ilgili “taş taş üstüne” konulmadığını belirtti.

“Şiddet kültürünün baskısını toplumumuzda hissediyoruz” diyen Özdenefe, her bir bireyin vicdanının Karpaz’daki olayla ilgili rahatsız olduğunu söyledi.

Şiddet türleri arasında ciddi bir bağlantı olduğunu ifade eden Özdenefe, İngiltere’deki bir araştırmaya göre, seri katillerinin önemli bir kısmının geçmişinde hayvan istismarı olduğunu belirtti. Özdenefe, Amerika’daki bir araştırmaya dair de veriler paylaştı.

Ülkede bu tip araştırmalar olmadığını kaydeden Özdenefe, “Veri fukarası bir devletiz maalesef” diye konuştu. Eşek katliamıyla ilgili hükümet yetkililerinin açıklamalarını eleştiren Özdenefe, “Sanırsınız muhalefet” dedi.

Hayvan Refahı Yasası’na işaret eden Fazilet Özdenefe, Veteriner Dairesi’nin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olduğunu söyledi. Özdenefe, “Konuyla ilgili bugün Bakan Çavuş’tan daha detaylı bir açıklama beklerdim” diye konuştu.

Şiddet kültürünün normalleşmemesi açısından cezalandırılması gerektiğini belirten Özdenefe, sadece ceza değil eğitimin de önemine vurgu yaptı. Şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu ve bunu elimine etmenin başta hükümet olmak üzere herkesin sorumluluğu olduğuna işaret eden Özdenefe, hükümetin bu konudaki notunun ise sıfır olduğunu kaydetti.

-Çavuş

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise Özdenefe’ye yanıt verdi. Üretici kimliğiyle, bahsedilen hususları bilen bir kişi olarak gereğini yaptığını dile getiren Çavuş, polislerle bölgeye gidildiğini, yasa gereğince soruşturma başlatıldığını ve cezanın kesileceğini kaydetti.

Tarım Bakanlığı’nın bu sürecin takipçisi olacağını vurgulayan Bakan Çavuş, insana, hayvana ve doğaya saygılı olunması gerektiğini belirtti. Eşeklerin bölgeden kaçmasının insan eliyle olduğunu belirten Bakan Çavuş, bariyerlerin orta yerden kaldırıldığını ifade etti.

Eşeklerin sağlıklı bir şekilde toplatılması için de çalışma başlattıklarını kaydeden Bakan Çavuş, gıda ve su noktasında ilgili daireleri de yönlendirdiğini belirtti. Bakan Çavuş, “Kabullenebilecek bir olay değil, takipçisi olacağız” diyerek, konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların sonrasında sözlü ve yazılı sorular bölümüne geçildi. Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel’in, cevaplanmayan yazılı sorularla ilgileneceğini bizzat kendisine ilettiğini kaydetti.

Ardından Genel Kurul tamamlandı. Gelecek birleşim 24 Şubat Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bay-Sen ve Kamu-iş, Genç İşçiler Büyük Kurultayı’na katıldı

Published

on

By

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası ile Kamu İşçileri Sendikası’na (Kamu-İş) üye genç çalışanlar Ankara’da gerçekleştirilen Türk Metal Sendikası Ankara’da Genç İşçiler 2’nci Büyük Kurultayı’na katıldı.

Birçok farklı ülkeden genç katılımcının yer aldığı kurultaya Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ da katılarak konuşma gerçekleştirdi..

Altundağ konuşmasında gençlerin ve kadınların çalışma yaşamına aktif katılımının önemine işaret etti.

Kurultayda Bay-Sen üyesi Sonay Orbay da Hür-İş Federasyonu adına konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 6 sendikanın oluşturduğu Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’nun kurulduğu tarihten itibaren işçi ve emekçilerin hakları için büyük mücadeleler verdiğini ve şu anda ülkenin en büyük işçi federasyonu olduğunu belirten Orbay Federasyon’un Türk-Metal Sendikası ile yakın bir işbirliği içerisinde olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde uygulanan haksız uluslararası izolasyonların diğer ülkelerde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sendikalarla olan işbirliklerine de engel olduğunu ifade eden Orbay, ancak her anlamda Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin sendikal yaşamın en önemli kuruluşlarından Türk Metal Sendikası’nın Hür-iş Federasyonunu da arasına alarak Türkiye Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türkü’ne verilen değeri bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Kurultay’da konuşan Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sendikaları yalnızca paydaş değil çözüm ortağı olarak gördüklerini belirterek gençlerin çalışma yaşamına katılmalarına yönelik yürütülen çalışmaları anlattı.

Öte yandan Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ile BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı, Avrasya Metal İşçileri Sendikası’nın 59. Merkez Komite Toplantısına katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği yapıldı

Published

on

By

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği, Birliğin lokalinin bahçesinde yapıldı.

Birlik üyelerinin yanı sıra ülkede görev yapan gazetecilerin de yer aldığı geceye Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de katıldı.

Dış Basın Birliği’nden yapılan açıklamaya göre  etkinlikte gazeteciler kaynaşma imkanı buldu.

Gazetecilere hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dış Basın Birliği’ni kutlayarak çalışmalarında başarılar diledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıslı Türklerle eşitlik çerçevesinde bir anlaşma yapma niyeti olmadığına işaret eden Tatar, artık yeni bir yola girildiğini ve iki devletlilikten başka bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.

Dış Basın Birliği’nin Kıbrıs Türkünün sesini duyurduğunu ifade eden Tatar, bütün gazetecilere çalışmalarında başarılar diledi.

Açılış konuşmasını yapan Dış Basın Birliği Başkanı Burhan Canbaz ise, hayatını kaybeden Şair, Gazeteci ve Emekli Öğretmen Neriman Cahit’i saygıyla andı.

Yaza iyi bir başlangıç yapmak için  etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Canbaz, geceye katılan herkese teşekkür etti ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Canbaz, Birliğin önceki başkanlarından Rasıh Reşat’ın doğum gününü de kutlayarak kendisini sahneye davet etti.

Rasıh Reşat ise burada yaptığı konuşmada, Dış Basın Birliği’nde birçok değerli ismin görev yaptığını anımsatarak “Burası benim evim.” dedi.

Etkinlik, Sanatçı Serdar Kavaz’ın şarkıları ile akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hekimler Sendikası: “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Bayram Taşseven, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin korunması ve bakımlarının, anayasal hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur.” dedi.

Taşseven, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma ile ilgili araştırmalarının, dünya nüfusunun her geçen yıl hızla yaşlandığını gösterdiğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun da son yıllarda aynı şekilde hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığı gerçeğinin de tüm yetkililer tarafından görülmesi ve bu yöndeki politikalarını hazırlamaları gerektiğini ifade eden Taşseven, ülkede yaşlılara yönelik plan ve projeler halinde, bütünlüklü bir şekilde evde bakım hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede yerel yönetimler ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından bu çalışmaların yürütülmeye çalışıldığını belirten Taşseven, şöyle devam etti:

“Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi devlet bünyesinde hizmet sunmaya çalışmakta ancak devletin yürütmesi konumundaki iktidar oralarda da görevini layıkıyla yerine getirmemektedir.

Devletten yeterli ilgi ve desteği göremeyenler ise çareyi özel bakımevlerinde aramakta ya da kendi hasta ve yaşlılarına kendileri bakmaya çalışmaktadır. Ancak günümüz ekonomik şartlarında aile bireylerinin neredeyse tümü çalıştığı için yaşlı bakımı genellikle eğitimsiz, deneyimsiz bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar eliyle sürmektedir.”

Sınırüstü’nde, özel bir bakımevinde geçmişte yaşananları anımsatan Taşseven, bazı eleştirilerde bulundu.

Ülkede bulunan yabancıların yaş ortalamasının 75 üstü olduğuna da işaret eden Taşseven, bu insanların bakıma ihtiyacı olduğunu, evlerinde çeşitli hizmetlere ihtiyaçları olduğunu, bunun da en temel insan haklarından olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki dairelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve ilgili derneklerin de katkı sağlayacağı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Taşseven, yaşlılarla ilgili siyasilerin bir planı olmadığını savundu.

Yaşlıların unutulduğunu ve terk edildiğini iddia eden Taşseven, “Yazıklar olsun.” ifadesini kullandı ve eleştirilerde bulundu.

Ülkede tedavi edici kurumlarda olduğu gibi temel sağlıkta da ciddi hekim, personel ve alt yapı eksikleri olduğunu ifade eden Taşseven, “En büyük eksik sağlık politikalarıdır. İktidar, gerçek anlamda koruyucu, sağaltıcı ve rehabilite edici hizmetler içeren politikalar için yetkili tüm paydaşlarla istişare içinde olmalı, uyarı ve önerileri dikkate almalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam