Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu tamamlandı. Vekiller güncel konulara değindi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmaların ardından tamamlandı. 

Gelecek birleşim 3 Şubat Pazartesi günü yapılacak. Toplantıda, yasama öncelikli olmak üzere yasama ve denetim görevi birlikte gerçekleştirilecek.

CTP Milletvekili Erkut Şahali, “Bürokrat Oyunları, Gerekçesiz Görevden Almalar” konulu güncel konuşmasında, ülkede bitmeyen bir sandalye oyunu yaşandığını belirterek, “Artık bunun cılkı çıktı” dedi.

Resmi Gazete’de yer alan görevden alma ve atama kararlarına değinen Şahali, görevden almaların gerekçesinin halka açıklanması gerektiğini kaydetti. Rotasyonda temel amacın emeklilik menfaati olup, olmadığını sorgulayan Şahali, İçişleri Bakanlığı’nda üç tane müdürün görevden alındığını, bir tanesinin başka bir göreve getirildiğini söyledi.

Sosyal Konut Müdürünün neden görevden alındığını soran Şahali, hükümetin hiçbir adımı iyi niyetle ve samimiyetle atmadığını savundu. İskan Dairesi Müdürünün ise görevden alınarak, Harita Dairesi Müdürlüğüne atandığını ifade eden Erkut Şahali, Muhaceret Dairesi Müdürünün de neden görevden alındığı sorusunu sordu. Şahali, konuyla ilgili halkın Meclisine ve kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğini söyledi.

Muhaceret Dairesi’nin önemini de vurgulayan Şahali, ülkede tespit edilen ikamet izinsiz kişilere dikkat çekti. “Memlekette bakan toto oynanmaktadır” diyen Şahali, “Gerçek olan bir şey var ki kimse yerinde rahat değil” diye konuştu.

İdarenin yasada ne söylendiğinden bağımsız olarak gerekçesiz iş ve eylem yapma hakkına sahip olmadığı düşüncesini dile getiren Şahali, 1977 yılında yapılmış ilgili yasanın bir kişi görevden alınırken gerekçe istemese de kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğini söyledi. “Ben sorma özgürlüğüne sahibim” diyen Şahali, gerekçesiz işlemlerin kuşku doğuran işlemler olduğunu kaydetti.

“Özellikle Tarım Bakanlığında müsteşar görevden gitmişse ortada ciddi bir durum vardır” diye konuşan Şahali, izahat ihtiyacı olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ise Şahali’ye yanıt verdiği konuşmasında, bakan değişikliği konusunda yetkili kişinin Başbakan Ünal Üstel olduğunu belirterek, “Amaç halka hizmet” dedi. Nihai kararı verecek olanın Başbakan olduğu vurgusu yapan Oğuz, hükümetin tek gailesinin ülkedeki sorunları çözmek olduğunu söyledi.

“Bürokrat değişiklikleri her zaman oldu, olmaya da devam edecek” diyen Oğuz, bunun bir idari tasarruf olduğunu kaydetti. İsimleri öne çıkararak, konuşmanın doğru olmadığını belirten Oğuz, hizmette devamlılığının esas olduğunu söyledi.

Kamu hizmetinde zafiyet olmadığını dile getiren Oğuz, kamunun işlevini yerine getirdiğini kaydetti. Kamu yönünden usulsüz bir şey varsa yetkililerin gereğini yapacağını söyleyen Oğuz, “Bu ülkede hiçbir şey gizli kalmıyor” dedi. Bakan Oğuz, görev değişikliğinin idari tasarruf olduğunu yineledi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise yeniden söz alarak “Attığınız her adımdan şüphe duyduğumuz için bu soruları soruyoruz” dedi.

Amacın ülkeye hizmet olmadığı görüşünü belirten Şahali, “Müsteşar yakıldı, çünkü müdürün müsteşar olması lazımdı” dedi. Şahali, niyetin iş yapar gibi görünmek ve belli bir kesimi mutlu etmek olduğunu kaydetti.

Bakan Oğuz ise yerinden söz alarak, zorlama varsa ilgili kişilerin bunu konuşacağını söyledi.

Konuşmasına devam eden Erkut Şahali, “Siz yüzüğün içinde dans etmeye devam edin” diyerek, soru sormaya devam edeceklerini belirtti.

-Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner “Son Siyasi Gelişmeler” konulu güncel konuşmasında, “Ülkenin her tarafı dökülüyor. Hiçbir alanda taş taş üstünde kalmadı” diyerek, üretimin hükümet eliyle baltalandığını söyledi.

Boncuk dağıtılır gibi sigorta şirketi dağıtıldığını ve bunun devletin en üst kademesiyle ilgili olduğunu belirten Şahiner, “Türkiye Cumhuriyeti’nde adı rüşvete karışmış, sahipleri tutuklanmış bir şirketin ülkeye TPIC üzerinden yakıt ihale ettiğini” kaydetti.

Esnafın kepenk kapattığını ve bunun 2025 sonunda Maliyenin gelirler kısmına yansıyacağını ifade eden Şahiner, ülkede son zamanlarda yaşanan ölümlü trafik kazalarına da dikkat çekti.

Şahiner, narenciyede çok ciddi bir kriz olduğunu söyledi. Temmuz-Ağustos’ta büyük bir bölümü satılmış olması gereken ürünün sadece yüzde 15’inin satıldığını belirten Şahiner, “Bu hızla giderse ürün dalında kalacak” dedi. Ürünün pazar sıkıntısı yaşadığını kaydeden Şahiner, altın bir yılın kaçırıldığını belirtti. Şahiner, ihracat teşvik primlerinin ne olduğunun hala bilinmediğini de dile getirdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise Şahiner’e yanıt verdi. Çavuş, Başbakan’ın söylediklerinin yerine getirildiğini ve ihracatın önünün açıldığını belirtti.

İhracatta fümigasyon uygulamasının kaldırıldığını, transit geçişlerin devam ettiğini, depolamayla ilgili sıkıntının aşıldığını belirten Çavuş, bekleme süresiyle ilgili de bir sıkıntı olmadığını kaydetti. Çavuş, transit geçmeyerek, depoya giren ürünün 20 gün bekleyip, satışının yapılacağını belirtti.

Tarıma ayrılan bütçenin yüzde 21 olduğuna işaret ederek, bu yıl da ihracat teşvik primlerini artırdıklarını söyleyen Çavuş, desteği 3 bin TL’ye çıkardıklarını kaydetti. Çavuş, desteği maksimum seviyeye çıkardıklarını vurguladı.

Hasatla ilgili gecikme söylemini kabul etmediğini ifade eden Çavuş, greyfurt hasadının bittiğini, limon hasadının da bitmek üzere olduğunu belirtti. Güzelyurt’taki tahlillerde henüz şeker oranının gelmediğine dikkat çeken Çavuş, saha çalışmasında 20 bin ton civarında bir ürünün satıldığının saptandığını söyledi. Çavuş, desteklerin rakama ve yüzdeliğe bakıldığında çok büyük bir oranda artırdıklarını kaydetti.

Şahiner’in yerinden sorusu üzerine Bakan Çavuş, ihracat teşvik primleriyle ilgili kararın ilk Bakanlar Kurulu’nda ele alınarak, geçirileceğini söyledi.

CTP Milletvekili Ongun Talat, “Türkiye’deki İçkale Soruşturması ve Bize Uzanan Karanlık İlişkiler” konulu güncel konuşmasında, geçen haftalarda çok ilginç gelişmeler yaşandığını belirterek, Türkiye’de Beşiktaş Belediyesi’nde şüpheli işlerle ilgili bir soruşturma başlatıldığına işaret etti.

Türkiye’deki iddialara değinen Talat, İçkale şirketi sahibi Aziz İhsan Aktaş’ın, Beşiktaş Belediyesi üzerinden ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla soruşturma açıldığını söyledi. Aktaş’ın 2020 yılından beri Beşiktaş Belediyesi’nden ihale aldığını ve rüşvet verdiği iddiaları olduğunu söyledi.

Kıb-Tek’e akaryakıt getirecek geminin yaklaşık bir haftadır İskenderun Limanı açıklarında beklediğini ve bu yakıtın Aziz İhsan Aktaş’ın ortağı olduğu şirkete ait olduğunu söyleyen Ongun Talat, soruşturma kapsamında Aktaş’ın mal varlığına el konulduğu için geminin bir haftadan uzun süre İskenderun Limanı açıklarında beklediğini kaydetti.

Ortaklar tarafından sorunun aşılmasıyla geminin Kıb-Tek’e yakıtı getirdiğini ifade eden Talat, bunun KKTC’ye yansımalarının sorgulanması gerektiğini söyledi. Talat, Kıb-Tek’in 34 bin sayaç alımıyla ilgili iddialara da değindi.

Türkiye’de organize işlerle gündeme gelen şirketin bütün unsurlarıyla KKTC’ye sirayet ettiğini söyleyen Talat, Sayıştay Başkanlığı, Polis Genel Müdürlüğü ve Savcılığı göreve çağırdı. Muhalefet olarak bunları sorgulamaya devam edeceklerini kaydeden Talat, “Uğradığımız zararlar akıl alır gibi değil” dedi.

CTP Milletvekili Sami Özuslu, “Son Siyasi Gelişmeler” başlıklı konuşmasında, güncel rakamlar vererek, Kuzey Kıbrıs’ın Londra’dan bile pahalı hale geldiğini söyledi. Özuslu, hükümetin temel girdileri ucuzlatmak yerine hayatı daha da pahalı hale getirdiğini ve denetim yapmadığını ifade etti.

Temel tüketim maddelerinde Güney Kıbrıs’taki fiyatların Kuzey Kıbrıs’a göre daha ucuz olduğunu belirten Özuslu, bütün tavuk etinin Güney Kıbrıs’ta, Kuzey Kıbrıs’a göre yarı fiyatına satıldığını, Londra’da ise bir kilo bütün tavuğun 120 TL’ye denk geldiğini söyledi.

Bir litre sütün Kuzey Kıbrıs’ta 62 TL, Güney Kıbrıs’ta 55 TL, İngiltere’de 28 TL’den satıldığını kaydeden Özuslu, Kuzey Kıbrıs’taki muzun fiyatının ise, Güney Kıbrıs’ın iki, Londra’nın iki buçuk katı olduğunu ifade etti. Özuslu, başka fiyat karşılaştırmaları da yaparak, “Biz de her şey pahalı… Girdi maliyetleri çok yüksek” dedi. Özuslu, kırmızı etin birçok eve uğramadığını dile getirerek, bu konuda acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi. Sosyal adaletsizlik olduğunu belirten Sami Özuslu, “Zenginlik veya fakirlik varsa aslolan bunun paylaşılmasıdır” dedi.

Hayat pahalılığının kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Özuslu, “Süt neden bu kadar pahalı? Süt de içmesin çocuklar?” diye sordu. Gıdaya erişim gibi büyük bir sıkıntı söz konusu olduğunu söyleyen Özuslu, “Siyaset halkın gündeminden kopamaz, koptuğu gün toplumun siyasete bakış açısı bugün gelinen noktada olur. Bir güvensizlik, itimatsızlık olur” dedi.

Özuslu, “hükümetin silkinip, kendine gelmesi” çağrısında bulundu.

CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu, “Son Siyasi Gelişmeler” konulu güncel konuşmasına, geçen hafta Kartalkaya’da yaşanan otel yangınında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa dileyerek başladı. Ülkede yangınla ilgili önlemlerin ele alınması gerektiğini belirten Çolakoğlu, “Dün orada yaşandı, bugün burada da yaşanabilir” dedi.

Okulların çoğunluğunda şantiye alanını andıran bir görüntü olduğunu ifade eden Şifa Çolakoğlu, 31 Ocak itibarı ile başlayacak yarıyıl tatilinde bu malzemelerin güvenli alana toplanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Okullarda yangınla ilgili önlemlerin ne düzeyde olduğunu sorgulayan Çolakoğlu, yangın tüplerinin rutin kontrollerinin yapılıp, yapılmadığını da sordu. Çolakoğlu, “Her şeyden önce emniyet ve can güvenliği” dedi. Çolakoğlu, ülkedeki otellerin güvenlik denetimi yapılmışsa bunun da kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Trafik konusuna da değinen Şifa Çolakoğlu, tuzak kurar gibi denetimler yerine belli yerlerdeki yaya geçitlerinin daha aktif kullanılması konusunda bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi. Çolakoğlu, trafik levhaları açısından tehlike arz eden kavşaklarda standart oluşturulması gerektiğini de belirtti.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ise söz alarak, vekillere konuşmaları nedeniyle teşekkür etti. Ülkedeki ekonomik durumla ilgili alım gücü konusundaki şikayetleri bildiklerini ifade eden Oğuz, “Halktan kopuk değiliz” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın kuracağı elektronik etiketle fiyat denetimlerinin daha sıkı yapılacağını belirten Oğuz, girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla Doğrudan Gelir Desteği uygulaması olduğunu hatırlattı. Hükümetin son iki yılda üretim alanında büyük destekler verdiğini kaydeden Oğuz, işletmelere de destek verildiğine işaret etti. Bakan Oğuz, temel tüketim maddelerinin en uygun fiyata halka sunulmasını istediklerini söyledi.

Kartalkaya’da hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Oğuz, ders almanın önemli olduğunu ifade etti. Oğuz, okullardaki yangın tüplerinin kontrollerinin sürekli yapıldığını söyledi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın çok önemli bir kurum olduğunu ve her yıl dairelere yönelik eğitimler verdiğini dile getiren Oğuz, otellerde her yıl denetim yapılarak, polis ve İtfaiye Müdürlüğüne yazı yazıldığını kaydetti. İtfaiye Müdürlüğünün araç eksikliği olduğunu ifade eden Oğuz, araç-gereç donanımının artırılmasıyla ilgili çalıştıklarını söyledi.

Trafikle ilgili notlarını Ulaştırma Bakanına ileteceğini dile getiren Oğuz, yaya geçitlerinin amacına uygun kullanılması için eğitim anlamında daha iyi çalışılması gerektiğini kaydetti.

Güncel konuşmaların ardından genel kurul tamamlandı. Gelecek birleşim 3 Şubat Pazartesi günü yapılacak. Toplantıda, yasama öncelikli olmak üzere yasama ve denetim görevi birlikte gerçekleştirilecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Akgünler Denizcilik: Girne – Anamur seferleri başladı

Published

on

By

Akgünler Denizcilik, 25. yılında hizmet ağına Girne – Anamur seferlerini eklediğini bildirdi.

Akgünler Denizcilik’den yapılan açıklamaya göre, haftada karşılıklı 3 gün düzenlenecek seferlerle, hem ekonomik hem de güvenli bir deniz yolculuğu imkânı sunmak hedefleniyor.

Akgünler Denizcilik, bilet ve sefer bilgilerinin, www.akgunlerdenizcilik.com, 0392 444 4364 numaralı telefondan alınabileceğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapılıyor.

-Çolakoğlu

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Şifa Çolakoğlu, “Tuz da Koktu, Dingil da Koptu” konulu güncel konuşmasında, memlekette yolunda giden hiçbir şey olmadığını dile getirdi, “Kendimizi toplum olarak alacakaranlık kuşağında hissetmeye devam ediyoruz” dedi.

Yenierenköy’de geçen hafta yaşanan otobüs kazasına değinen Çolakoğlu, sınavlarla ilgili okulda çok büyük tartışmalar yaşandığını söyledi. Velilerin bugün eylem yaparak, sınavların ertelenmesini istediğini kaydeden Çolakoğlu, olayın herkesi çok derinden sarstığını ifade etti. Çolakoğlu, ortak paydada buluşulması gerektiğini belirtti.

Denetimler ve otobüs şoförlerinin eğitimiyle ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu ifade eden Çolakoğlu, böyle bir travmayı yaşayan bölge halkının, sınavlarla ilgili talebinin kulak ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Bekirpaşa Lisesi’nde yaşananlara da işaret eden Çolakoğlu, okulda çok ciddi huzursuzluk olduğunu söyledi.

Gençlik kampları konusuna da değinen Çolakoğlu, mayıs ayının kampların programlandığı dönem olduğunu kaydetti. Gençlerin bu kampları dört gözle beklediğini ifade eden Çolakoğlu, kampların iyileştirilmemesinin en büyük nedeninin plansızlık ve bütçe olduğunu söyledi.

Kötü durumdaki Kantara Gençlik Kampı konusunda hala yaprak kıpırdamadığını dile getiren Çolakoğlu, kamp alanından fotoğraflar göstererek durumun vahametine işaret etti. “Bunun maliyeti ne kadar yüksek olabilir ki hala girişim yapılmadı?” sorusunu soran Çolakoğlu, “Bu kadarcık bir şeyi gerçekleştiremeyen devlet Alice Harikalar Diyarında. Ama halk alacakaranlık kuşağında yaşıyor” şeklinde konuştu.

“Devlet batık” diyen Çolakoğlu, “Reklamlara oynamayı bırakalım, gerçekçi olalım. Bu çocuklar gidemeyecek kampa… Lütfen bunun gailesini çekiniz” ifadelerini kullandı.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova ise eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde Yenierenköy’de 12’nci sınıftan YKS’ye girecek öğrencilerin sınavlarının yapıldığını söyledi. Berova, sınavlara giremeyecek öğrenciler için imkan yaratılacağını belirtti.

Gençlik kamplarıyla ilgili ise Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ile konuştuğunu söyleyen Berova, Gençlik Dairesi Müdürünün açıklamasına işaret ederek, yaz aylarında kampın açılması için gerekli planlamanın yapıldığını ifade etti.

Konuyu bizzat yakından takip edeceğini kaydeden Berova, Ataoğlu’nun, yaz aylarında Kantara Kampı’nın yeni şekliyle açılacağını kendisine ilettiğini yineledi. Berova, tamirat ve tadilatın biteceğini vurguladı.

-Talat

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Ongun Talat, “Mülkiyet Meselesinde Bizi Tüketecek Adımlar Yerine Ne Yapmalı?” konulu güncel konuşmasında, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’un, yaşananların ciddiyetinin farkında olmadığını söyledi.

Yabancıların taşınmaz mal edinmesiyle ilgili bir yasa çalışması yapıldığını hatırlatan Talat, geçen günlerde aniden yapılan yasa gücünde kararnameyle bu sınırların genişletildiğini kaydetti ve bunun nedenini sordu.

“Çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs’ın kuzeyine hapsedilmesiyle ilgili bir süreç yaşanıyor” diyen Talat, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin mülkiyetle ilgili yürüttüğü sürece dikkati çekerek “Ve siz ‘daha fazla satmaya devam edeceğim’ diyorsunuz” şeklinde konuştu. Talat, yönetim anlayışının gerçeklikten koptuğunu söyledi.

Rum Yönetimi’nin saldırılarının yeni bir şey olmadığını belirterek, AİHM’de açılan davalardan dolayı Taşınmaz Mal Komisyonu kurularak bir iç hukuk yolu yaratıldığını hatırlatan Talat, “Bütün bu başımıza örülen çorapların nedeni iki devletli siyasettir.. Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafını baskı altına almaya devam edecek” dedi.

“Meselenin ciddiyeti o noktaya geldi ki interpol girdi devreye. Birçok insan ne yapacağını bilemiyor.” diye konuşan Talat, bütünlüklü bir çözüm hedefli strateji geliştirmek yerine hoyratça adım atıldı eleştirisinde bulundu.

Talat, Rum Yönetimi’nin, eş değer sahiplerine kadar uzanacak bir süreç başlattığına işaret ederek, Türkiye ile temasa geçilip, sürecin siyasi olduğunun uluslararası alanda anlatılması gerektiğini kaydetti.

“İki devletli siyaset çökmüştür, kurtuluş masaya dönmekten geçer” diye uyarısında bulunan Talat, “Halk masaya dönme çağrısını yükseltmeli” dedi.

-Solyalı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Ürün Solyalı da, “Mülkiyet Krizini Televizyondan İzleyen Hükümet” konulu güncel konuşma yaptı.

Rum Yönetimi’nin yürüttüğü sürece değinerek “Müteahhidi, yatırımcısı, eş değer sahibi korku içinde” diyen Solyalı, Kıbrıs Türk liderliğinin sürdürdüğü politikaları yanlış diye niteleyerek, eleştirdi. Solyalı, “Cumhurbaşkanlığında oturan beyefendi bu yapılanın ‘kucak politikası’ olduğunu ifade ediyor” dedi.

Solyalı, yabancıların taşınmaz mal edinmesiyle ilgili yasa gücünde kararnamenin neye hizmet ettiğini sordu. Rum Yönetimi’ne, ‘saldırın da korkmayın, tutuklayın hepimizi” mesajı verildiğini belirterek, bunu “akılsızca bir adım” olarak niteleyen Solyalı, Taşınmaz Mal Komisyonu’na sarılmaktan başka şans olmadığını söyledi.

Taşınmaz mal edinme yasasının geçen yıl çok uzun tartışmalarla Meclis’ten geçtiğini hatırlatan Solyalı, “Bir gecede çok ciddi hayati değişiklileri hangi cesaretle yaptınız” sorusunu sordu. Meclis’in ortaya koyduğu tavrın ezilip, geçildiğini ifade eden Ürün Solyalı, “Neyin peşinde olduğunuzu bize anlatın” dedi. “Bizi batırdınız, çıkardınız” diye konuşan Solyalı, toplumdaki bireylerin sıkışmışlık korkusunun aşılması için girişim yapılmasını istedi.

-Berova

Eleştirileri yanıtlayan Maliye Bakanı Özdemir Berova ise, “Hiçbir hükümet döneminde bu hükümet döneminde olduğu gibi Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ödemeleri konusunda çalışma yapılmadı. Bugün itibarı ile 2020 yılına kadar tüm hükümleri ödemiş olan bir hükümetiz. 2021 yılı ödemeleri konusunda da bayağı mesafe kat ettik” dedi.

CTP’nin kendi döneminde TMK’da ne kadar ödeme yapıldığı bilgisini vermediğini ifade eden Berova, “Dörtlü hükümet döneminde herhangi bir ödemenin yapılmadığını biliyorum” dedi.

TMK’nın işlevsel bir kurum olduğu konusunda Avrupa Konseyi’nin de açıklamaları olduğunu söyleyen Berova, TMK ödemeleri ile ilgili ellerinden geleni yaptıklarını ve kaynak toplanmasını sağlayan bir hükümet olduklarını vurguladı. Berova, CTP’nin, mantıklı önerilerini dinlemeye hazır olduklarını ancak böyle bir öneri gelmediğini söyledi.

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Türkü’nü adadan silmek, göndermek ve varlığını sona erdirmek amacıyla çalışmalar sürdürdüğünü kaydeden Berova, “Bu konuda yapacakları her türlü gayret sonuçsuz kalacaktır” dedi.

CTP Milletvekili Devrim Barçın ise yerinden söz alarak, TMK ödemeleriyle ilgili bir eleştiri yapmadıklarını ifade ederek, TMK için var olan paranın ödenmediğini söyledi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova ise, “Softa şaşırtması yapmak konusunda üstüne yoktur” diyerek, TMK ödemelerini yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi. Berova, “Rahat olsun Devrim Barçın. TMK ile ilgili bize ulaşan dosyaları bitiriyoruz ve ödüyoruz” dedi.

-Oğuz

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, “TMK’nın etkin çalıştırılması KKTC için elzem” diyerek, 2024 yılında görüşülen 2 bin 32 dosyanın 222’sinin sonuca bağlandığını; 2025 yılında 14 haftada 1167 dosya görüşüldüğünü belirtti.

Oğuz, Avrupa Konseyi’nde açılan 10 dosyanın 5’inin bittiğini, 5’inin devam ettiğini; AİHM’de açılan 12 davanın bittiğini; son yeni 10 tebliğ olduğunu ve bunun birinin bittiğini, 9’unun ise devam ettiğini kaydetti. Oğuz, Maliye Bakanlığı’nın mükellefiyetlerini yerine getirdiğini söyledi.

Yabancıların mal edinmesiyle ilgili yasanın alelacele geçirilmediğini ifade eden Oğuz, sektörün gelişmesiyle ilgili adım atıldığını kaydetti. İş insanlarının talepleriyle yasada düzenlemeler yapıldığını kaydeden Oğuz, “Akşamdan sabaha değil bunun bir çalışması var” dedi.

Rum Yönetimi’nin, Kıbrıslı Türklere ekonomi anlamda darbe vurmak istediğini belirten Oğuz, “Hep Rum’un ipiyle kuyuya ineceksek bizim bu Meclis’te ne işimiz var? Biz devletiz” vurgusu yaptı.

Bakan Oğuz, Rum Yönetimi’nin son yaptıklarının neden kınanmadığı eleştirisine bulundu.

Bunun üzerine CTP Milletvekili Ongun Talat, konuşmasının çarpıtıldığını belirterek, “Kınama dışında ne yapıyorsunuz?” diye sordu.

Konuşmasına devam eden İçişleri Dursun Oğuz, iş insanlarının sıkıştığı ortamda sektörle beraber bu kararı aldıklarının dile getirdi. Dörtlü hükümet döneminde sektörde sıkıntılar olduğu zaman eldeki mevcut konut rezervini azaltmak için yabancılara sayının arttırıldığını ifade eden Oğuz, “Doğru yaptınız. O günkü doğruydu. O günkü doğru da bugünkü mü yanlış?” diye sordu.

Oğuz, “Emlak sektörüne baktığımızda bu rakamlar bizim gördüğümüzü yansıtmıyor. Beklentimiz bu rakamların veri anlamında bize dönmesi. Bu kayıtlılığı, veriye ulaşmayı ve devletin alacağı vergileri bize getirecek. Çünkü biliyoruz ki maalesef devletin alacağı vergiler toplanamadı” dedi.

“Bu yasayı verilere ulaşalım diye çıkardık” şeklinde konuşan Oğuz, söz konusu yasaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Güney Kıbrıs’ın geçmişten daha uç noktaya doğru gittiğini belirten Oğuz, “Kıbrıs Türk halkı bunu hak etmiyor” dedi.

-Talat

CTP Milletvekili Ongun Talat ise yeniden söz alarak, “Biz Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını nasıl savunabileceğinizi anlatıyoruz size. Peki siz kınamak dışında ne yaparsınız?” dedi. Talat, Bakan Oğuz’a, “Eş değer sahipleri, sektör temsilcileri Güney Kıbrıs’a geçsin mi?” sorularını sordu.

Talat, “Bu politikayı sürdüren Rum Yönetimi’ni kınarım ama bunun karşısında hiçbir şey yapmayan sizleri daha fazla kınarım. Çünkü benim gücüm size yeter” diye konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

İtfaiye Müdürlüğü: “Zamanında tedbir almak, yangını söndürmekten daha kolaydır”

Published

on

By

PGM İtfaiye Müdürlüğü, yangın riskine karşı alınacak tedbirleri sıralayarak, zamanında tedbir almanın yangını söndürmekten daha kolay olduğunu vurguladı.

İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında ateş yakmanın yasak olduğu hatırlatıldı.

Sigara izmaritlerinin yol kenarlarına, ormanlık alan ile diğer arazilere, çöp bidonları içerisine ve yanabilecek madde veya malzemeler üzerine atılmaması uyarısında bulunulan itfaiye açıklamasında, mangal yakmak için ani parlayan yanıcı maddeler kullanılmaması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, ev ve işyerlerinde priz çoğaltıcılarına birden fazla yüksek akım tüketen elektrikli cihazların takılıp çalıştırılmasının yangın riskini artıracağını da hatırlatıldı.

Davlumbaz içerisinde bulunan filtrenin iki ayda bir temizlenmesi gerektiğine dikkat çekilen itfaiye açıklamasında, duman veya ateş belirtisi gören vatandaşların hemen; 199 İtfaiye İhbar hattı, 177 Orman Yangını İhbar hattı veya 155 Polis İmdat hattına ulaşmalarını istendi.

İtfaiye Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle:

“01 Mayıs-31 Ekim 2025 tarihleri arasında, temizlik ve ısınmak maksatlı olsa bile ateş yakmak yasaktır. Ateş yakmaya müsait olmayan alanlarda, yakılan ateşin kontrolümüz dışına çıkıp yangına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Ateş yakma ile ilgili yasadaki kurallara uymanız gerekmektedir.

Tamamen söndüğünden emin olmadan sigara izmaritlerini; yol kenarlarına, ormanlık alan ile diğer arazilere, çöp bidonları içerisine ve yanabilecek madde veya malzemeler üzerine atmayınız.

Mangal yakmak için ani parlayan yanıcı maddeler (tiner, benzin v.b.) kullanmayınız. Ayrıca, mangal yapılacak alanın etrafında kolay yanabilecek maddeler (tahta, kumaş, kereste v.b.) ve yangına sebep olabilecek yanıcı maddeler bulunmamalıdır.

Ev ve işyerlerinizde kullandığınız priz çoğaltıcılarına, birden fazla yüksek akım tüketen elektrikli cihazların (ütü, tost/fön makinesi vb.) takılıp çalıştırılmasının yangın riskini artıracağını unutmayınız. Yüksek akım tüketen elektrikli cihazları direkt fişe takarak kullanınız. Katlanarak zamanla deforme olmuş uzatma kabloları kullanılmamalı ve yüksek akım tüketen elektrikli cihazların ise çalışır durumda unutulmasının kısa devrelere sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Davlumbaz içerisinde bulunan filtre içerisinde biriken yağların iki ayda bir (kullanım sıklığına göre bu süre kısalabilir) temizlenmesi halinde, meydana gelebilecek yangın riski önlenecektir.

Elektrik kesintilerinde, elektrik akımı ile çalışan cihazların fişlerini, prizlerden çıkartınız. Ayrıca belirli zamanlarda sürekli takılı olan fişleri çıkartıp temizleyiniz böylece fişte meydana gelebilecek oksitlenme önlenmiş olacaktır.

Elektrik tellerine temas eden ağaç dalları budanmalı ve budanmadan önce çıkabilecek yangın riskine karşı elektrik akımının kesilmesi, alt kısımdaki kuru otların temizlenmesi ve budamanın yapılacağı yerde yangın söndürme ekipmanları bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca tehlike teşkil eden trafo merkezi, elektrik direği, birbirine temas edebilecek elektrik telleri ve kötü hava koşullarında elektrik tellerinin üzerine düşebilecek ağaç dallarını gördüğünüzde 188 Elektrik Arıza hattını aramanız önemle rica olunur.

Özel, toplu taşıma, akaryakıt taşıyan ve tarımsal araçların servisini, bakımını, egzoz ve lastik kontrollerini zamanında yaptırmanız halinde, meydana gelecek olan yakıt sızmaları, kısa devreler ve egzozlardan çıkacak kıvılcımların yangına sebep olması önlenecektir.

Araçlarınızın içerisinde, işyeri ve evlerinizde yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, olası bir yangına ilk müdahalede kullanılabilecek ve yangının büyümesini önleyecektir.

Duman veya Ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen; 199 İtfaiye İhbar hattı, 177 Orman Yangını İhbar hattı veya 155 Polis İmdat hattına ulaşmaları önemle rica olunur.”

Devamını Oku

Trending

Reklam