Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis iki yasa tasarısını onayladı. Bugünkü oturum sona erdi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi gündeminde bulunan, Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oybirliğiyle onayladı. 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yasa tasarılarının görüşülüp onaylanması ardından bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul’un bir sonraki oturumu yarın saat 10.00’da yapılacak.

Genel Kurul’un bugünkü oturumunda ilk olarak CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 62. madde çerçevesinde söz alarak, sigorta primlerine ilişkin konuşma yaptı.

Konuşmasının başında tabaca ruhsatlarına ilişkin milletvekillerinin sorularının yanıtlanmadığını belirten Erhürman, konunun riskli olduğunu, dolayısıyla sorulara ivedilikle yanıt verilmesini istedi.

Erhürman, KKTC vatandaşı işçi çalıştıranlara yönelik prim desteklerine de değinerek, Yerli İşçi Destekleme Fonunun KKTC vatandaşlarına destek için kurulduğunu, ancak  pandemide bunun tüm kesimlere uygulandığını söyleyerek, fonun şu an açıklanan şekliyle yerli istihdamı desteklemeye yetmeyeceğini kaydetti.

Hükümetin bu uygulamalarla amacının ne olduğunun belli olmadığını, tepkiler üzerinden açıklamalar yapılmasına rağmen bunun uygulamaya yansımadığını savunan Erhürman, rakamlar üzerinden ciddi çalışma yapılması gerektiğini ancak bunun da yapılmadığını belirtti. 

Erhürman, Sosyal Sigorta Prim Desteği’nin süresinin dolduğunu, sürenin nasıl uzatılacağını sorarak,  yasa gücünde kararname yapılmayacak ve yasa hazırlanacaksa, yasanın geçmesine kadar olan sürede desteğin duracağını, bu konuya nasıl bir çözüm bulunacağını sordu.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, tabancı izinleriyle ilgili sorulara bu hafta içinde cevap verileceğini dile getirerek, silahlı olayların herkesi üzdüğünü, kullanılan silahların kayıtlı olmadığını, bu olaylarla tabanca izinlerinin farklı olduğunu, bağlantısı bulunmadığını belirtti.

Oğuz, kamu güvenlik görevlileri ve sivillere silah izni verildiğini, detaylarla ilgili gerekli bilgilendirmenin yapılacağını ifade etti.

Oğuz, deniz limanlarından girişlere yönelik daha sık önlemler alınması için çalışmaların yapıldığını dile getirdi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, sosyal sigorta prim desteklerine üç aylık bir es verileceğini söyleyerek, İstihdam Destek Merkezi (İDM) Fonundan yaklaşık 200 milyon TL gelir beklentisi olduğunu belirtti.

Gardiyanoğlu, prim desteklerine ilişkin rakamlara değinerek, KKTC Sosyal Sigorta Yasası, KKTC Sosyal Güvenlik Yasası’ndan ödenen KKTC, Türkiye ve yabancı uyruklu kişi sayısını verdi.

5 yılda 500 istihdam projesine ilişkin bilgiler de veren Gardiyanoğlu, projenin detaylarını anlatarak, sağlanacak destekle ilgili bilgi aktardı. 

İşverenin konaklama, beslenme ve ulaşım gideri sağlaması ve akit yapması durumunda iş yerlerine prim desteği yapılmasının gündemde olduğunu dile getiren Gardiyanoğlu, sektörel bazda kotalar açıklanacağını kaydetti. 

Yerel iş gücü ile ilgili ara eleman açığının kapatılmasına yönelik protokol imzalanacağını söyleyen Gardiyanoğlu, bunun dışında çıraklık eğitimindeki öğrencilere de destek olunacağını belirtti.

Gardiyanoğlu, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalarda yukarı doğru çıkan bir ivme olduğunu ifade etti.

İDM Fonu üzerinden kadın iş gücünün artırtılmasına yönelik eğitim başlatıldığını söyleyen Gardiyanoğlu, prim desteğinin bakanlık tarafından ödeneceğini, 50 yaş ve üzeri boşanmış binlerce kadının iş gücü piyasasının dışında kaldığını, buna yönelik çalışmalar da yapıldığını belirtti.

Primlere başlandığında çalışanların işten çıkarılmasının önüne geçilmesi ve ödenmeyen yatırımların yapılandırılmasına yönelik adımlar atıldığını aktaran Gardiyanoğlu, bu uygulamaların olumlu geri dönüşler sağlandığını ve sağlayacağını kaydetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden söz alarak, ülkede yaşanan suçlar nedeniyle kişilerin kendilerini güvene almak amacıyla tabanca ruhsatı alma noktasına geldiğini savunarak,  “Bu tablo güvenlik açısından felaket.” dedi.

Erhürman, bu durumun ülke genelinde “Güvenlik açığı ve otorite boşluğunu gösterdiğini.” iddia etti.

Meclis’te sorulan sorulara yanıt verilmemesini eleştiren Erhürman, tabanca ruhsatlarına yönelik yaş, meslek ve sayılara ilişkin detaylı sorular yöneltti.

Erhürman, yabancı işçi sayısının arttığını söyleyerek, bunun sağlık, eğitim, trafik yoğunluğu gibi pek çok açıdan beraberinde sosyal maliyet getirdiğini, bu maliyetin ekonomik katkının ötesinde olduğunu belirtti.

Yabancı yerli ayrımı üzerinden kesinti uygulanmasının dünyada da Güney’de de yapılmadığını ifade eden Erhürman, sektör temelli bir ayrım yapıldığını kaydetti. 

– Üst Kademe Yöneticiliğine ilişkin yasa tasarısı görüşüldü

Genel Kurul’da daha sonra Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü. İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Sunat Atun, yasa tasarısına ilişkin raporu okudu.

CTP Milletvekili Devrim Barçın, bu sırada söz alarak yasanın müşavirlik veya başka bir hak veren bir tasarı olmadığını söyleyerek, paralel bir yasa değişikliğine ilişkin bir tasarı olduğunu belirtti.

Barçın, CTP’nin yaptığı yasayla görevden alınanların eski görevi ve maaşına döndüğünü, dolayısıyla müşavir sayısının 131 kişiden 42’ye düştüğünü, yeni müşavir yaratılmadığını kaydetti. 

Üçlü kararnamenin kapsamının daraltılması gerektiğini de dile getiren Barçın, CTP’nin görüşünün bu yönde olduğunu belirtti.

İskan, Harita, Posta Dairesi ve Din İşleri Dairesi Başkanlığına yapılan atamaları eleştiren Barçın, yasaya göre aranan niteliklere haiz olup olmadıklarına ilişkin neden sorgulama yapılmadığını sordu. Barçın, bu atamaların yandaş ve liyakatsiz atamalar olduğunu iddia etti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova,  Din İşleri Dairesi Başkanı’nın atanması ile ilgili savcılıktan hukuk görüşü alındığını, şifahen sorduğunu ve hukuk görüşünün olumlu olduğunu öğrendiğini söyleyerek, metni aldığında paylaşacağını belirtti.

UBP Milletvekili Sunat Atun da, “Devrim Barçın’ın liyakat sistemini UBP’nin değiştirdiği” ile ilgili sözlerini eleştirerek, siyasi makamların kendi kadrolarıyla çalışmak isteyebileceğini söyledi.

Bundan bugün şikayet eden CTP’nin 2006’da üçlü kararnamenin kapsamını esnetmek niyetiyle bazı adımlar attığını söyleyen Atun, aranan niteliklerin derecesinin aşağıya çekildiğini kaydetti. 

CTP Milletvekili Derim Barçın ise, Savcılık görüşünün kişiler makama atanmadan önce alınması gerektiğini söyleyerek, İskan, Harita ve Posta Dairesi Müdürlerine ilişkin de görüş istenip istenmeyeceğini sordu.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından yasa tasarısı oylanarak, oybirliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra Sayıştay Komitesi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu 1 Ekim 1991-30 Eylül 1997 Mali Yıllarına Ait Sayıştay Denetim Raporu okunarak milletvekillerinin bilgisine getirildi. Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay raporu okudu.

Genel Kurul’da raporun okunması ardından Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oylanarak, oybirliğiyle kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi bugünkü çalışmalarını tamamlandı. Meclis yarın saat 10.00’da Denetim göreviyle yeniden toplanacak.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

19 Mayıs Girne Antik Liman’da etkinliklerle kutlanacak

Published

on

By

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Girne Antik Liman’da etkinlikler düzenlenecek.

Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, program, 19 Mayıs Pazartesi günü saat 12.00’de stantların açılmasıyla başlayacak ve akşam saat 22.00’de sona erecek.

Bayram kutlamaları çerçevesinde saat 12.15’te Oğuz Veli Ortaokulu, dans gösterisi sunacak. Ardından 12.40’ta Dr. Suat Günsel Müzik Grubu, 13.10’da ise Osman Nejat Konuk Ortaokulu Korosu sahne alacak.

Saat 13.30’da Girne Amerikan Koleji Müzik Grubu, 14.00’te Turizm Meslek Lisesi Anonhym’s Müzik Grubu izleyicilerle buluşacak. 14.20’de ise Anafartalar Lisesi, halk dansları gösterisi sunacak.

Etkinlikler, 14.30’da sahne alacak Grup ODDA ile devam edecek. Ardından 15.45’te Doğa International School Rus Korosu, 16.00’da ise Doğa International School dans gösterisi izleyicilerle buluşacak.

Saat 16.30’da 19 Mayıs TMK’dan Grup Detone, 17.00’de aynı okuldan Grup Cloverduser sahne alacak. 17.15’de ise 19 Mayıs TMK Modern Dans Gösterisi sunacak.

Etkinlikler kapsamında saat 17.40’da English School of Kyrenia Müzik Grubu, 18.15’te Grup Super Nova sahne alacak. Gecenin finalinde, saat 18.45’te Niyal Öztürk, 20.00’de ise Ahmet Evan konser verecek.

Tüm gün sürecek program halka açık ve ücretsiz olacak.

Ayrıca gün boyunca Girne Amerikan Üniversitesi, Girne Üniversitesi, ARUCAD ve Kıbrıs Aydın Üniversitesi stantlarında etkinlikler yapılacak.

Program boyunca, hediyelik eşya ile yiyecek-içecek stantları da yer alacak.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları denetlemeden başarıyla geçti

Published

on

By

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Veteriner Dairesi Müdürlüğü bünyesindeki Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları (MTAL), yeterlilik denetlemesinden geçti.

Bakanlık’tan verilen bilgiye göre, MTAL Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 13 ve 14 Mayıs’ta Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar (TS EN ISO/IEC 17025) standardı çerçevesinde yapılan denetlemeden başarıyla çıktı.

Hayvan Sağlığı Laboratuvarı ve Ulusal Gıda Referans Laboratuvarının kapsamının da genişletildiği, 74 faaliyet/deney/analiz içerisinde 14 deney metodu daha akreditasyon kapsamına dahil edildiği belirtildi.

MTAL’ın “Çiftlikten sofraya” gıda güvenliği zincirinde hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığının korunmasına katkıda bulunduğu, MTAL’ın bahse konu alanda ISO 17025 sertifikasına sahip devlettin tek laboratuvarı olduğu da kaydedildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının, laboratuvar altyapısını güçlendirmeye, veteriner hizmetlerinin kalitesini artırmaya ve kamu sağlığını korumaya önem verdiği belirtildi.

MTAL’ın deney metotlarını akreditasyon kapsamına almaya 2019’da başladığı, 2022 yılında akreditasyonunu başarıyla yenileyerek 2027 yılına kadar geçerliliğini sağladığı ifade edildi.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Tabipler Birliği: Sağlık sistemi yeniden yapılandırılmalı

Published

on

By

 Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), sağlık sisteminin, yeniden yapılandırılarak etkin bir organizasyon kurulması gerektiğini kaydetti.

Birlik, kalite ve denetim sistemi ile basamak hekimliği kurulması, hizmet içi eğitimlerin planlı ve sürdürülebilir hale getirilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin devreye sokulması gerektiğini belirtti.

KTTB’den yapılan açıklamada, kanser ve kalp damar hastalığı tarama programlarının tüm nüfusu kapsayacak şekilde organize edilmesi gerektiği ifade edildi.

Sağlık sisteminin, “ciddi bir kaos içinde olduğu” iddia edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, “en temel yükümlülüklerini yerine getirmediği, sistemin bütününü başıboş şekilde kendi haline bıraktığı” ileri sürüldü.

-“Ne kamu ne de özel hastanelerde etkin bir denetim yapılıyor”

“Ne kamu ne de özel hastanelerde etkin bir denetim yapılmaktadır” denilen açıklamada, Bakanlığın, sahip olduğu yasal yetkileri kullanmadığı, hizmet kalitesi, hasta güvenliği ve çalışan standartları hakkında hiçbir alanda kontrol sağlamadığı iddia edildi.

Denetimsizliğin, sağlık kurumlarında hâkim hale geldiği ve bu durumun halk sağlığını doğrudan tehdit eder boyuta ulaştığı öne sürülen açıklamada, “Kalite sistemi kurulmamış, bu yönde sonuç alıcı bir adım da atılmamıştır. Bu eksiklik, hem hasta güvenliğini hem de sağlık çalışanı motivasyonunu olumsuz etkilemekte ve sistemin sürdürülebilirliğini imkansız kılmaktadır” denildi.

Hizmet içi eğitimlerin sağlanmadığı, sağlık çalışanlarının desteklenmediği ve güncellenmediği ileri sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

 “Modern tıp uygulamalarına ayak uydurulamamakta, mesleki gelişim tamamen bireysel çabaya bırakılmış, herhangi bir destek verilmemektedir. Bakanlığın bir hizmet içi eğitim plan, program ve gailesi bulunmamaktadır.”

-“Sağlıkta organizasyon yoktur”

Sağlıkta organizasyon olmadığı savunulan açıklamada, “Planlama, kaynak yönetimi ve hizmet sunumu dağınık ve düzensizdir. Hangi kurumun, neyi, nasıl ve kimle yaptığı belirsizdir” denildi.

Sağlık Bakanlığı’nın, “sağlığı yönetme görevini yerine getiremediği iddia edilen açıklamada, halk sağlığının, ihmal edildiği, önemsenmediği, sağlık çalışanlarının ise yalnız bırakıldığı, desteklenmediği, sistemin çökmeye terk edildiği” ileri sürüldü.

-Talepler

Tabipler Birliği’nin üzerine düşeni yaparak, kalite standartları oluşturulmuş, denetlenen, erişebilir bir sağlık sistemi için mücadeleye devam edeceği kaydedilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:

“Kalite ve denetim sistemi derhal kurulmalıdır. Hizmet içi eğitimler planlı ve sürdürülebilir hale getirilmelidir. Sağlık sistemi, yeniden yapılandırılarak etkin bir organizasyon kurulmalıdır.

Artık basamak hekimliği kurulmalı, koruyucu sağlık hizmetleri devreye sokulmalı ve kanser ve kalp damar hastalığı tarama programları tüm nüfusu kapsayacak şekilde organize edilmelidir.”

-“Bu ülkenin insanı, sağlıklı, güvenli, eşit ve erişebilir bir sağlık hizmetini hak ediyor”

Ülke insanının, sağlıklı, güvenli, eşit ve erişebilir bir sağlık hizmetini hak ettiği vurgulanan açıklamada, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin, bu hakkın takipçisi ve savunucusu olmaya devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada, Birliğin, gerek mesleki eğitim gerekse akreditasyon ve sağlık sisteminde yapılacak iyileştirmeler için her türlü desteği vermeye ve çalışmaya hazır olduğu belirtildi.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam