Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’in gündemindeki iki yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ile Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis’te ilk olarak Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere, daha sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Ardından, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de oybirliğiyle kabul edildi.

-Onay Yasa Tasarısı oy birliğiyle geçti

Genel Kurul’da daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ele alındı.

Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk, tasarıya ilişkin raporu okudu.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, KKTC temsilciği bulunmadığı yerlerde KKTC vatandaşlarının TC elçiliğinden hizmet almasının gerekli olabileceğini söyleyerek, TC Elçiliği’nin, KKTC yetkililerinin Türkiye’ye giremeyen KKTC yurttaşları hakkındaki yazılı ve sözlü sorularına cevap vermediğini söyledi.

Başbakanı Üstel’in konuya ilişkin yazdığı mektuba dahi yanıt gelmediğini dile getiren Özuslu, bu anlaşma imzalanırken bu konunun hükümet yetkilileri tarafından gündeme getirilip getirilmediğini sordu.

Özuslu, Dr. Okan Dağlı’nın diplomatik pasaport taşıdığı halde Türkiye’ye alınmadığını söyleyerek, KKTC yetkililerinin, vatandaşlarının haklarını savunmadığını iddia etti.

Türkiye’ye giremeyen kişileri, “N 82” ve “G 82” kodlarının ne olduğunu anlatan Özuslu, bu uygulamadan dolayı bazı insanların Türkiye’ye gitmemeyi tercih ettiğini savundu.

Özuslu, bu konuyu çözmek için adım atılmamasının “kabul edilemez” olduğunu, yasa tasarısının bu yönüyle eksik olduğunu söyleyerek, yeni bir girişim yapılıp yapılmayacağını sordu.

-Töre

UBP Milletvekili Zorlu Töre, Türkiye’ye girmeyen kişilerle ilgili konunun “hassas olduğunu” ifade ederek, sebeplerin bilinmesi gerektiğini söyledi.

KKTC’ye de girişi yasak kişiler bulunduğunu belirten Töre, itham yapılmadan, yargıya sevk edilmeden ihraç edilen kişiler bulunduğunu kaydetti.

Başka ülkelerde de bu uygulamalar bulunduğunu söyleyen Töre, “TC’nin bölünmez bütünlüğüne zarar verecek açıklamalar yapma hakkına ne kadar sahipsiniz” diye sordu.

Töre, bu olayların “durup dururken olmadığını” dile getirerek, “Bu arkadaşlar neler yazmış, neler söylemiştir acaba?” dedi.

-Derya

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Provakatif bir şekilde hakikatleri saptırarak töhmet altında bıraktığını” söyledi.

Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Bilgi sahibi olmadan yorum yaptığını” savunarak, bu kişilerin Türkiye’ye alınmamalarının nedeninin federal çözümü savunmaları, barış, demokrasi, adaletten yana olmaları olduğunu iddia etti.

Derya, Töre’nin “Utanması gerektiğini” söylemesi üzerine tartışmalar yaşandı.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu yeniden söz alarak, “Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne kasteden yazılar nerededir?” diye sorarak, söz konusu kişilerin nasıl bir milli güvenlik tehdidi yarattıklarını sordu.

Özuslu, terörist faaliyet varsa bu konuda dava açılması gerektiğini söyleyerek, “Yasalarda terör suçtur, dava açın bu kişiler yargılansınlar o zaman” dedi.

-Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da bazı KKTC vatandaşlarının TC’ye alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyleyerek, TC’nin bağımsız bir devlet olduğunu ve kendisine verilmiş bir hakkı kullandığını belirtti.

Arıklı, KKTC’nin de birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını sınır dışı ettiğini belirterek, “Keşke onların hakkını savunduğunuz gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da hakkını savunsaydınız” dedi.

Siyasi nedenlerle Rusya Federasyonuna giremediğini belirten Arıklı, bunların olağan şeyler olduğunu kaydetti.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, TC’nin ulusal güvenliğini tehdit eden kişilerin, KKTC için ne gibi ulusal tehdit olduğunun TC yetkililerine sorulması gerektiğini savundu.

KKTC’ye girişi yasaklananların tamamının geçmişinde kriminal meseleler olduğunu savunan Şahali, “TC’ye alınmayanlarla ilgili ise yargısız infazdan bahsediyoruz” dedi.

Şahali, Türkiye’den KKTC’ye gelen yetkililere bu konuyu gündeme getirdikleri söyleyerek, TC’ye alınmayan KKTC’liler ile KKTC’ye alınmayan TC’lilerin durumunun aynı olmadığını söyledi.

-Hasipoğlu

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, bu iki ülke arasındaki protokolün onay yasası olduğunu söyleyerek, bu onay yasasının geç kalınmış bir yasa tasarısı olduğunu kaydetti.

İçeriğine bakıldığında da konsolosluk yardımı hizmeti içerdiğini dile getiren Hasipoğlu, onay yasasının yargıya ilişkin, belge ve vize hizmetlerine ilişkin olduğunu belirtti.

Hasipoğlu, konunun ve içeriğin belli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı, 31 kabul olmak üzere oy birliğiyle kabul edildi.

– Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı onaylandı

Genel Kurul’da daha sonra Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ele alındı. İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Sunat Atun tasarıya ilişin raporu okudu.

Atun, yasanın uzun süredir gündemde olan beklenilen bir yasa olduğunu söyleyerek, özellikle 60 ve 63 yaşında ulaşan kişilerin, emeklilik aylığı noktasında zaman ve prim borçlanmasına imkan sağlandığını belirtti.

Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, komiteye teşekkür etti.

Tasarının, 63 yaşına gelmiş beş yıla kadar prim borcu olan kişileri kapsadığını söyleyen Gardiyanoğlu, mağduriyetlerin giderildiğini belirtti.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bay-Sen ve Kamu-iş, Genç İşçiler Büyük Kurultayı’na katıldı

Published

on

By

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası ile Kamu İşçileri Sendikası’na (Kamu-İş) üye genç çalışanlar Ankara’da gerçekleştirilen Türk Metal Sendikası Ankara’da Genç İşçiler 2’nci Büyük Kurultayı’na katıldı.

Birçok farklı ülkeden genç katılımcının yer aldığı kurultaya Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ da katılarak konuşma gerçekleştirdi..

Altundağ konuşmasında gençlerin ve kadınların çalışma yaşamına aktif katılımının önemine işaret etti.

Kurultayda Bay-Sen üyesi Sonay Orbay da Hür-İş Federasyonu adına konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 6 sendikanın oluşturduğu Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’nun kurulduğu tarihten itibaren işçi ve emekçilerin hakları için büyük mücadeleler verdiğini ve şu anda ülkenin en büyük işçi federasyonu olduğunu belirten Orbay Federasyon’un Türk-Metal Sendikası ile yakın bir işbirliği içerisinde olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde uygulanan haksız uluslararası izolasyonların diğer ülkelerde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sendikalarla olan işbirliklerine de engel olduğunu ifade eden Orbay, ancak her anlamda Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin sendikal yaşamın en önemli kuruluşlarından Türk Metal Sendikası’nın Hür-iş Federasyonunu da arasına alarak Türkiye Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türkü’ne verilen değeri bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Kurultay’da konuşan Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sendikaları yalnızca paydaş değil çözüm ortağı olarak gördüklerini belirterek gençlerin çalışma yaşamına katılmalarına yönelik yürütülen çalışmaları anlattı.

Öte yandan Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ile BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı, Avrasya Metal İşçileri Sendikası’nın 59. Merkez Komite Toplantısına katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği yapıldı

Published

on

By

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği, Birliğin lokalinin bahçesinde yapıldı.

Birlik üyelerinin yanı sıra ülkede görev yapan gazetecilerin de yer aldığı geceye Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de katıldı.

Dış Basın Birliği’nden yapılan açıklamaya göre  etkinlikte gazeteciler kaynaşma imkanı buldu.

Gazetecilere hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dış Basın Birliği’ni kutlayarak çalışmalarında başarılar diledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıslı Türklerle eşitlik çerçevesinde bir anlaşma yapma niyeti olmadığına işaret eden Tatar, artık yeni bir yola girildiğini ve iki devletlilikten başka bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.

Dış Basın Birliği’nin Kıbrıs Türkünün sesini duyurduğunu ifade eden Tatar, bütün gazetecilere çalışmalarında başarılar diledi.

Açılış konuşmasını yapan Dış Basın Birliği Başkanı Burhan Canbaz ise, hayatını kaybeden Şair, Gazeteci ve Emekli Öğretmen Neriman Cahit’i saygıyla andı.

Yaza iyi bir başlangıç yapmak için  etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Canbaz, geceye katılan herkese teşekkür etti ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Canbaz, Birliğin önceki başkanlarından Rasıh Reşat’ın doğum gününü de kutlayarak kendisini sahneye davet etti.

Rasıh Reşat ise burada yaptığı konuşmada, Dış Basın Birliği’nde birçok değerli ismin görev yaptığını anımsatarak “Burası benim evim.” dedi.

Etkinlik, Sanatçı Serdar Kavaz’ın şarkıları ile akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hekimler Sendikası: “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Bayram Taşseven, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin korunması ve bakımlarının, anayasal hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur.” dedi.

Taşseven, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma ile ilgili araştırmalarının, dünya nüfusunun her geçen yıl hızla yaşlandığını gösterdiğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun da son yıllarda aynı şekilde hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığı gerçeğinin de tüm yetkililer tarafından görülmesi ve bu yöndeki politikalarını hazırlamaları gerektiğini ifade eden Taşseven, ülkede yaşlılara yönelik plan ve projeler halinde, bütünlüklü bir şekilde evde bakım hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede yerel yönetimler ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından bu çalışmaların yürütülmeye çalışıldığını belirten Taşseven, şöyle devam etti:

“Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi devlet bünyesinde hizmet sunmaya çalışmakta ancak devletin yürütmesi konumundaki iktidar oralarda da görevini layıkıyla yerine getirmemektedir.

Devletten yeterli ilgi ve desteği göremeyenler ise çareyi özel bakımevlerinde aramakta ya da kendi hasta ve yaşlılarına kendileri bakmaya çalışmaktadır. Ancak günümüz ekonomik şartlarında aile bireylerinin neredeyse tümü çalıştığı için yaşlı bakımı genellikle eğitimsiz, deneyimsiz bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar eliyle sürmektedir.”

Sınırüstü’nde, özel bir bakımevinde geçmişte yaşananları anımsatan Taşseven, bazı eleştirilerde bulundu.

Ülkede bulunan yabancıların yaş ortalamasının 75 üstü olduğuna da işaret eden Taşseven, bu insanların bakıma ihtiyacı olduğunu, evlerinde çeşitli hizmetlere ihtiyaçları olduğunu, bunun da en temel insan haklarından olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki dairelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve ilgili derneklerin de katkı sağlayacağı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Taşseven, yaşlılarla ilgili siyasilerin bir planı olmadığını savundu.

Yaşlıların unutulduğunu ve terk edildiğini iddia eden Taşseven, “Yazıklar olsun.” ifadesini kullandı ve eleştirilerde bulundu.

Ülkede tedavi edici kurumlarda olduğu gibi temel sağlıkta da ciddi hekim, personel ve alt yapı eksikleri olduğunu ifade eden Taşseven, “En büyük eksik sağlık politikalarıdır. İktidar, gerçek anlamda koruyucu, sağaltıcı ve rehabilite edici hizmetler içeren politikalar için yetkili tüm paydaşlarla istişare içinde olmalı, uyarı ve önerileri dikkate almalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam