Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’in gündemindeki iki yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ile Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis’te ilk olarak Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere, daha sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Ardından, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de oybirliğiyle kabul edildi.

-Onay Yasa Tasarısı oy birliğiyle geçti

Genel Kurul’da daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ele alındı.

Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk, tasarıya ilişkin raporu okudu.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, KKTC temsilciği bulunmadığı yerlerde KKTC vatandaşlarının TC elçiliğinden hizmet almasının gerekli olabileceğini söyleyerek, TC Elçiliği’nin, KKTC yetkililerinin Türkiye’ye giremeyen KKTC yurttaşları hakkındaki yazılı ve sözlü sorularına cevap vermediğini söyledi.

Başbakanı Üstel’in konuya ilişkin yazdığı mektuba dahi yanıt gelmediğini dile getiren Özuslu, bu anlaşma imzalanırken bu konunun hükümet yetkilileri tarafından gündeme getirilip getirilmediğini sordu.

Özuslu, Dr. Okan Dağlı’nın diplomatik pasaport taşıdığı halde Türkiye’ye alınmadığını söyleyerek, KKTC yetkililerinin, vatandaşlarının haklarını savunmadığını iddia etti.

Türkiye’ye giremeyen kişileri, “N 82” ve “G 82” kodlarının ne olduğunu anlatan Özuslu, bu uygulamadan dolayı bazı insanların Türkiye’ye gitmemeyi tercih ettiğini savundu.

Özuslu, bu konuyu çözmek için adım atılmamasının “kabul edilemez” olduğunu, yasa tasarısının bu yönüyle eksik olduğunu söyleyerek, yeni bir girişim yapılıp yapılmayacağını sordu.

-Töre

UBP Milletvekili Zorlu Töre, Türkiye’ye girmeyen kişilerle ilgili konunun “hassas olduğunu” ifade ederek, sebeplerin bilinmesi gerektiğini söyledi.

KKTC’ye de girişi yasak kişiler bulunduğunu belirten Töre, itham yapılmadan, yargıya sevk edilmeden ihraç edilen kişiler bulunduğunu kaydetti.

Başka ülkelerde de bu uygulamalar bulunduğunu söyleyen Töre, “TC’nin bölünmez bütünlüğüne zarar verecek açıklamalar yapma hakkına ne kadar sahipsiniz” diye sordu.

Töre, bu olayların “durup dururken olmadığını” dile getirerek, “Bu arkadaşlar neler yazmış, neler söylemiştir acaba?” dedi.

-Derya

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Provakatif bir şekilde hakikatleri saptırarak töhmet altında bıraktığını” söyledi.

Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Bilgi sahibi olmadan yorum yaptığını” savunarak, bu kişilerin Türkiye’ye alınmamalarının nedeninin federal çözümü savunmaları, barış, demokrasi, adaletten yana olmaları olduğunu iddia etti.

Derya, Töre’nin “Utanması gerektiğini” söylemesi üzerine tartışmalar yaşandı.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu yeniden söz alarak, “Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne kasteden yazılar nerededir?” diye sorarak, söz konusu kişilerin nasıl bir milli güvenlik tehdidi yarattıklarını sordu.

Özuslu, terörist faaliyet varsa bu konuda dava açılması gerektiğini söyleyerek, “Yasalarda terör suçtur, dava açın bu kişiler yargılansınlar o zaman” dedi.

-Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da bazı KKTC vatandaşlarının TC’ye alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyleyerek, TC’nin bağımsız bir devlet olduğunu ve kendisine verilmiş bir hakkı kullandığını belirtti.

Arıklı, KKTC’nin de birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını sınır dışı ettiğini belirterek, “Keşke onların hakkını savunduğunuz gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da hakkını savunsaydınız” dedi.

Siyasi nedenlerle Rusya Federasyonuna giremediğini belirten Arıklı, bunların olağan şeyler olduğunu kaydetti.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, TC’nin ulusal güvenliğini tehdit eden kişilerin, KKTC için ne gibi ulusal tehdit olduğunun TC yetkililerine sorulması gerektiğini savundu.

KKTC’ye girişi yasaklananların tamamının geçmişinde kriminal meseleler olduğunu savunan Şahali, “TC’ye alınmayanlarla ilgili ise yargısız infazdan bahsediyoruz” dedi.

Şahali, Türkiye’den KKTC’ye gelen yetkililere bu konuyu gündeme getirdikleri söyleyerek, TC’ye alınmayan KKTC’liler ile KKTC’ye alınmayan TC’lilerin durumunun aynı olmadığını söyledi.

-Hasipoğlu

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, bu iki ülke arasındaki protokolün onay yasası olduğunu söyleyerek, bu onay yasasının geç kalınmış bir yasa tasarısı olduğunu kaydetti.

İçeriğine bakıldığında da konsolosluk yardımı hizmeti içerdiğini dile getiren Hasipoğlu, onay yasasının yargıya ilişkin, belge ve vize hizmetlerine ilişkin olduğunu belirtti.

Hasipoğlu, konunun ve içeriğin belli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı, 31 kabul olmak üzere oy birliğiyle kabul edildi.

– Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı onaylandı

Genel Kurul’da daha sonra Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ele alındı. İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Sunat Atun tasarıya ilişin raporu okudu.

Atun, yasanın uzun süredir gündemde olan beklenilen bir yasa olduğunu söyleyerek, özellikle 60 ve 63 yaşında ulaşan kişilerin, emeklilik aylığı noktasında zaman ve prim borçlanmasına imkan sağlandığını belirtti.

Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, komiteye teşekkür etti.

Tasarının, 63 yaşına gelmiş beş yıla kadar prim borcu olan kişileri kapsadığını söyleyen Gardiyanoğlu, mağduriyetlerin giderildiğini belirtti.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ulusal Mücadele Vakfı Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın anıt mezarını ziyaret etti

Published

on

By

Ulusal Mücadele Vakfı Mütevelli Heyeti üyeleri Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anıt mezarını ziyaret etti.

Ulusal Mücadele Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, Aziz Gülbahar başkanlığındaki heyet, anıt mezarda saygı duruşunda bulundu ve son günlerde ortaya çıkan bazı yayınlara yönelik tepkisini ortaya koydu.

Ulusal Mücadele Vakfı Başkanı Aziz Gülbahar, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın ömrünü halkına adamış örnek bir lider olduğunun altını çizerek, “O’na karşı yapılan her saygısızlık ve saldırı Kıbrıs Türk halkına yapılmış sayılır.” dedi.

“Ne yazık ki bir kez daha Kıbrıs Türk halkının maneviyatına ve değer yargılarına yönelik bir saldırıyla karşı karşıyayız.” diyen Gülbahar, bu saldırıların hedefine ulaşamayacağının altını çizdi.

Denktaş’a yapılan saldırıyı Kıbrıs Türk halkına yönelik bir saygısızlık olarak değerlendiren Gülbahar, “Bu fiil doğrudan hepimize yönelik bir hadsizlikten öteye geçemez. Ortada bir kitap ya da ifade özgürlüğü değil, doğrudan bu ülkenin lideri konumundaki Kurucu Cumhurbaşkanımıza ve hepimize yönelik bir suç bulunmaktadır. Söz konusu hadsizliği kınarken, adli makamlarımızı yasalar çerçevesinde gerekli işlemleri yapmaya davet ederiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gardiyanoğlu: Kalıcı ve günün koşullarına cevap verecek bir asansörler denetim tüzüğü hedefliyoruz

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Makine Mühendisleri Odası (KTMMO) Başkanı Ayer Yarkıner ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, Asansörler Denetim Tüzüğü ve ilgili mevzuatın güncellenmesine yönelik iş birliği konuları ele alındı.

Görüşmede konuşan Kıbrıs Türk Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, Asansörler Denetim Tüzüğü’nün ve ilgili yasal mevzuatın yenilenmesi konusunda gereken teknik desteğin verilmesi için Oda olarak işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ise, mevcut Asansörler Denetim Tüzüğü ve ilgili yasal düzenlemelerin artık günün ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek, bu durumun Çalışma Dairesi Teknik Müfettişlerinin denetim çalışmalarında çeşitli zorluklara yol açtığını söyledi.

“21 bin işyeri ve 160 bin çalışanın bulunduğu bir ülkede, sadece 11 müfettişle iş sağlığı ve güvenliği ile kaçak işçi denetimi yapmak kolay değil” diyen Gardiyanoğlu, Bakanlığa bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi Teşkilat Yasası’nı güncellediklerini ve kadro sayısını artırdıklarını belirtti. Aynı şekilde, Çalışma Dairesi Teşkilat Yasası’nın güncellendiğine işaret eden Gardiyanoğlu, kadro sayısının güçlendirildiğini ifade etti.

Gardiyanoğlu, Çalışma Dairesi teknik müfettişleri ve Makine Mühendisleri Odası temsilcilerinin ortak çalışması ile, kalıcı sürdürülebilir ve günün koşullarına cevap verecek bir tüzük oluşurmayı ve çalışma yaşamındaki mağduriyetleri gidermeyi hedeflediklerini önemle vurguladı

Devamını Oku

Kıbrıs

Dinçyürek, Sağlık Bakanlığı eski müsteşarlarından Asaf Şenol’un vefatı nedeniyle mesaj yayımladı

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Sağlık Bakanlığı eski müsteşarlarından Asaf Şenol’un vefatı nedeniyle mesaj yayımladı.

Bakan Dinçyürek, şu ifadelerde bulundu;

Sağlık Bakanlığı eski müsteşarlarından Asaf Şenol’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Devamını Oku

Trending

Reklam