Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’in gündemindeki iki yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ile Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis’te ilk olarak Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere, daha sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Ardından, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de oybirliğiyle kabul edildi.

-Onay Yasa Tasarısı oy birliğiyle geçti

Genel Kurul’da daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı ele alındı.

Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk, tasarıya ilişkin raporu okudu.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, KKTC temsilciği bulunmadığı yerlerde KKTC vatandaşlarının TC elçiliğinden hizmet almasının gerekli olabileceğini söyleyerek, TC Elçiliği’nin, KKTC yetkililerinin Türkiye’ye giremeyen KKTC yurttaşları hakkındaki yazılı ve sözlü sorularına cevap vermediğini söyledi.

Başbakanı Üstel’in konuya ilişkin yazdığı mektuba dahi yanıt gelmediğini dile getiren Özuslu, bu anlaşma imzalanırken bu konunun hükümet yetkilileri tarafından gündeme getirilip getirilmediğini sordu.

Özuslu, Dr. Okan Dağlı’nın diplomatik pasaport taşıdığı halde Türkiye’ye alınmadığını söyleyerek, KKTC yetkililerinin, vatandaşlarının haklarını savunmadığını iddia etti.

Türkiye’ye giremeyen kişileri, “N 82” ve “G 82” kodlarının ne olduğunu anlatan Özuslu, bu uygulamadan dolayı bazı insanların Türkiye’ye gitmemeyi tercih ettiğini savundu.

Özuslu, bu konuyu çözmek için adım atılmamasının “kabul edilemez” olduğunu, yasa tasarısının bu yönüyle eksik olduğunu söyleyerek, yeni bir girişim yapılıp yapılmayacağını sordu.

-Töre

UBP Milletvekili Zorlu Töre, Türkiye’ye girmeyen kişilerle ilgili konunun “hassas olduğunu” ifade ederek, sebeplerin bilinmesi gerektiğini söyledi.

KKTC’ye de girişi yasak kişiler bulunduğunu belirten Töre, itham yapılmadan, yargıya sevk edilmeden ihraç edilen kişiler bulunduğunu kaydetti.

Başka ülkelerde de bu uygulamalar bulunduğunu söyleyen Töre, “TC’nin bölünmez bütünlüğüne zarar verecek açıklamalar yapma hakkına ne kadar sahipsiniz” diye sordu.

Töre, bu olayların “durup dururken olmadığını” dile getirerek, “Bu arkadaşlar neler yazmış, neler söylemiştir acaba?” dedi.

-Derya

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Provakatif bir şekilde hakikatleri saptırarak töhmet altında bıraktığını” söyledi.

Derya, Töre’nin Türkiye’ye alınmayan kişilerle ilgili “Bilgi sahibi olmadan yorum yaptığını” savunarak, bu kişilerin Türkiye’ye alınmamalarının nedeninin federal çözümü savunmaları, barış, demokrasi, adaletten yana olmaları olduğunu iddia etti.

Derya, Töre’nin “Utanması gerektiğini” söylemesi üzerine tartışmalar yaşandı.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu yeniden söz alarak, “Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne kasteden yazılar nerededir?” diye sorarak, söz konusu kişilerin nasıl bir milli güvenlik tehdidi yarattıklarını sordu.

Özuslu, terörist faaliyet varsa bu konuda dava açılması gerektiğini söyleyerek, “Yasalarda terör suçtur, dava açın bu kişiler yargılansınlar o zaman” dedi.

-Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da bazı KKTC vatandaşlarının TC’ye alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyleyerek, TC’nin bağımsız bir devlet olduğunu ve kendisine verilmiş bir hakkı kullandığını belirtti.

Arıklı, KKTC’nin de birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını sınır dışı ettiğini belirterek, “Keşke onların hakkını savunduğunuz gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da hakkını savunsaydınız” dedi.

Siyasi nedenlerle Rusya Federasyonuna giremediğini belirten Arıklı, bunların olağan şeyler olduğunu kaydetti.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, TC’nin ulusal güvenliğini tehdit eden kişilerin, KKTC için ne gibi ulusal tehdit olduğunun TC yetkililerine sorulması gerektiğini savundu.

KKTC’ye girişi yasaklananların tamamının geçmişinde kriminal meseleler olduğunu savunan Şahali, “TC’ye alınmayanlarla ilgili ise yargısız infazdan bahsediyoruz” dedi.

Şahali, Türkiye’den KKTC’ye gelen yetkililere bu konuyu gündeme getirdikleri söyleyerek, TC’ye alınmayan KKTC’liler ile KKTC’ye alınmayan TC’lilerin durumunun aynı olmadığını söyledi.

-Hasipoğlu

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, bu iki ülke arasındaki protokolün onay yasası olduğunu söyleyerek, bu onay yasasının geç kalınmış bir yasa tasarısı olduğunu kaydetti.

İçeriğine bakıldığında da konsolosluk yardımı hizmeti içerdiğini dile getiren Hasipoğlu, onay yasasının yargıya ilişkin, belge ve vize hizmetlerine ilişkin olduğunu belirtti.

Hasipoğlu, konunun ve içeriğin belli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı, 31 kabul olmak üzere oy birliğiyle kabul edildi.

– Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı onaylandı

Genel Kurul’da daha sonra Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ele alındı. İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Sunat Atun tasarıya ilişin raporu okudu.

Atun, yasanın uzun süredir gündemde olan beklenilen bir yasa olduğunu söyleyerek, özellikle 60 ve 63 yaşında ulaşan kişilerin, emeklilik aylığı noktasında zaman ve prim borçlanmasına imkan sağlandığını belirtti.

Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, komiteye teşekkür etti.

Tasarının, 63 yaşına gelmiş beş yıla kadar prim borcu olan kişileri kapsadığını söyleyen Gardiyanoğlu, mağduriyetlerin giderildiğini belirtti.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Kantara Gençlik Kampı yenileniyor

Published

on

By

Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Gençlik Dairesi bünyesinde hizmet veren Kantara Gençlik Kampı yenileniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun girişimleri ile Kantara Gençlik Kampı’nın bakanlık ve hayırsever iş insanları tarafından ortaklaşa yenileneceği belirtildi.

Bakan Ataoğlu konuyla ilgili açıklamasında, Kantara Gençlik Kampı’nın, gençlerin doğayla iç içe vakit geçirebileceği, sosyalleşebileceği ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayabileceği önemli bir merkez olduğuna vurgu yaptı.

“Bakanlık olarak, gençlerimize daha iyi imkanlar sunmak, onların rahat ve güvenli bir ortamda kamp yapmalarını sağlamak amacıyla buradaki altyapıyı güçlendirme kararı aldık” diyen Ataoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

“Kantara Gençlik Kampı’na gerçekleştirdiğimiz ziyarette, kamp alanında devam eden yenileme çalışmalarını yerinde inceledik. Özellikle mutfak alanı tamamen yenilenerek daha modern, hijyenik ve kullanışlı hale getirildi. Yemek hazırlama süreçlerinde gençlerimizin sağlığını ön planda tutarak yeni mutfak ekipmanları temin ettik ve kamp alanındaki diğer eksiklikleri gidermek adına gerekli adımları attık.

Bunun yanı sıra, kamp binasının genel bakım ve onarım çalışmalarına hız verdik. Çatının sağlamlaştırılması, su tesisatının elden geçirilmesi ve ortak kullanım alanlarının iyileştirilmesi gibi birçok konuda önemli düzenlemeler yapıyoruz. Hedefimiz, gençlerimizin burada konforlu ve güvenli bir ortamda vakit geçirmelerini sağlamak.

Gençlik kampları, sadece eğlenceli vakit geçirilen yerler değil; aynı zamanda ekip ruhunu geliştiren, sorumluluk bilincini aşılayan ve doğayla uyumlu yaşam becerileri kazandıran önemli alanlardır. Bu bilinçle hareket ederek Kantara Gençlik Kampı’nı daha modern ve işlevsel hale getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

Devamını Oku

Kıbrıs

LTB, bugünden itibaren 5 Şubat tarihine kadar Ortaköy’deki Öğretmenler Caddesi’nde su altyapı çalışması gerçekleştiriyor

Published

on

By

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Ortaköy’deki Öğretmenler Caddesi’nde bugünden itibaren 5 Şubat tarihine kadar su altyapı çalışması gerçekleştirileceğini açıkladı.

LTB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kaymaklı, Kızılbaş, Gelibolu, Yenişehir, Çağlayan, Kumsal, Metehan, Kermiya bölgeleri ve Yavuz Gonnolu Sokak civarında yapılacak çalışmalar nedeniyle bugünden itibaren 5 Şubat tarihine kadar su kesintisi olacak.

Açıklamada, bu bölgelerde ikamet eden yurttaşların çalışmalar boyunca suyu idareli kullanmaları istendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gazimağusa’da yenileme çalışmaları nedeni ile bazı spor tesisleri hizmet veremeyecek

Published

on

By

Gazimağusa Belediyesi’nin spor tesislerini yenileme çalışmaları dolayısıyla bazı tesislerin kullanıma kapatıldığı duyuruldu.

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Sakarya’da bulunan MAGEM tesislerinde yer alan iki tenis sahası, bir voleybol sahası, iki halı saha ve Kent Park’ta bulunan bir basketbol sahası çalışmalar nedeniyle halkın kullanımına kapatıldı.

Yapılacak çalışmalarla, sahaların daha fonksiyonel hale getirilerek farklı spor branşlarının aynı alanlarda yapılabilmesine olanak tanınacağı, halı sahaların, güncel ve kaliteli malzemelerle yenilenerek daha modern ve kullanışlı hale getirileceği ifade edildi.

Açıklamada, tenis sahalarının zemin düzenlemeleri ile de daha verimli bir kullanım sağlanması ve yeniden halkın kullanımına açılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam