Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te 2025 bütçesi görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı görüşülüyor.

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın geneline ilişkin CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz aldı.

-Erhürman

Türkiye Cumhuriyeti ile sanayi alanında imzalanan protokolün Türkiye resmi gazetesinde yayımlandığını ancak KKTC’de henüz yürürlüğe girmediğini kaydetti. Uluslararası anlaşmanın uygulanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Erhürman, yerli sanayicinin Türkiye sanayicisi ile rekabet edemeyeceğini belirtti.

-Amcaoğlu

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu yerinden söz alarak, ülkeye gelecek yatırımcının ihtiyaç olan alanlarda yatırım yapacağını, ihtiyaç olmayan alanlarda yatırıma izin verilmeyeceğini söyledi.

-Erhürman

Amcaoğlu’nun yanıtı üzerine “Bir senedir neden uyuttun Komite’de bu anlaşmayı?” diye soran Erhürman, kendilerinin de bir senedir bu anlaşmayı düzeltmelerini söylediklerini kaydetti.

Bir ayda 140-150 daire satışı yapan inşaat sektörü temsilcilerinin satışlarının düştüğünü belirten Erhürman, yabancılara mülk satışının düzenlenmesini üç yıldır talep etmelerine rağmen Hükümetin bu alanda getirdiği düzenlemeye “hayır” dediklerini ifade etti. Hazırlanan yasanın sektörü salladığını kaydeden Erhürman, düzenleme yapılırken sektörün ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu Yasası’nın genel gerekçesini okuyan Erhürman, buna göre bir düzenleme yapılması halinde inşaat sektörünün ayaklarının yere basacağını kaydetti.

Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a geçişin yüzde 11 azaldığını belirten Erhürman, “Black Friday size her şeyi gösterdi.” dedi.

“Ekonominin tüm bacakları aynı anda çöküş sürecindedir.” diyen Erhürman, bütün alanlarda gelir kaybı olduğunu vurguladı.

Sivil Havacılık’ta yapılacak grevin yasa gücünde kararnameyle ertelenmesine değinen Erhürman, grevin iki kere ertelenebileceğini hatırlatarak “Memlekette hiçbir şeyin hukuk güvenliğini bırakmadınız.” ifadelerini kullandı.

-Barçın

CTP milletvekili Devrim Barçın da bütçe üzerine söz alarak, KKTC tarihinin en büyük bütçe açığı ile karşı karşıya olunduğunu söyledi.

2023 -2024 yıllarında bütçe açığının toplam ödeneklerin yüzde 8 buçuğu olduğunu aktaran Barçın, bu yılki bütçede ödeneklerin yüzde 13.35’inin bütçe açığı olduğunu anlattı. Bütçede kamusal altyapıya ödenek de ayrılmadığını belirten Barçın, “Yol yok, okul yok, hastane yok, bütçe açığı yüzde 13.35” dedi.

Bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 3 buçuğunu geçemeyeceğini kaydeden Barçın, geçmesi halinde aşırı açık düzeltme tedbirlerinin alınması gerektiğini söyledi ve Hükümet’in ne gibi tedbirler alacağını sordu.

Hükümetin hayat pahalılığının maaşlara yansımasını kesme yönünde çalışmalar yaptığını kaydeden Barçın, yapılan yasaların bile gelirleri azalttığını söyledi, örnek verdi.

Bütçe açığının 10 ayda 5 milyar 678 milyon TL’ye dayandığını söyleyen Barçın, açığı halkın cebinden ödediğini belirtti. “Böyle bütçe disiplini olmaz.” diyen Barçın, Hükümetin ülkenin geleceğinin kar paylarını bile avans aldığını kaydetti.

Tarihi bütçe açığı ile karşı karşıya kalınan dönemde yasa gücünde kararname ile vergi affı çıkarılmasını ve affın süresinin uzatılmasını eleştiren Barçın, bu kararnamelerin sipariş ile yapıldığını, af çıktıktan sonra vergi gelirlerinin düştüğünü ifade etti.

Anayasa gereği bütçenin en geç 31 Ekim’de Meclis’e gelmesi gerektiğini belirten Barçın, bugün hala yerel yönetimlerin bütçelerinin hazır olmadığını söyledi.

Barçın, bütçenin hazırlanmasında enflasyon öngörüsünün çok önemli olduğunu ancak bu bütçenin hazırlanmasında gerçek verilerle çalışılmadığını kaydetti.

-Şahiner

Ardından söz alan CTP milletvekili Salahi Şahiner, 2025’te hükümetin ektiğini biçeceğini söyledi ve 2025 bütçesinin hükümetin kırıklarla dolu karnesi olarak değerlendirdi. Şahiner, 2024’te verilen sözlerin yerine getirilmediğini ve bunun 2025’te arşa ereceğini savundu.

Kamusal hizmetler konusundaki aksaklıklarla yüzleşilmesi gerektiğini söyleyen Şahiner, kamusal hizmetlerin istenilen düzeyde olmamasının Maliye’ye yansımasından bahsetti.

Üretim sektörlerinin durumunun 2025 yılına damgasını vuracağını, herkesin bu sektörlerden kaçmak istediğini belirten Şahiner, üreticinin 2025’te sokakları, meydanları boş bırakmayacağı öngörüsünü dile getirdi. Şahiner, yerli üretimdeki fiyat artışını engellemenin yolunun üretmek olduğunu da vurguladı.

Kalecik 3 sözleşmesinden bahseden Şahiner, bir yıl içinde ilgili şirkete fazladan ödenen para ile gerekli yatırımların yapılabileceğini anlattı.

Şahiner, enflasyon ile mücadelenin İstatistik Kurumu’nun verilerine “ayar çekmekle” olmayacağını vurgulayarak verilere dokunulmaması, doğru verilerle çalışılması gerektiğini söyledi.

Bütçe açığının 18 milyar TL’nin çok üzerinde olduğunu ve bunun yıl içinde görüleceğini ifade eden Şahiner, açığı kapatmak için toplumu gerecek adımlarla açığın kapatılması yoluna gidileceğini anlattı.

-Şahali

CTP milletvekili Erkut Şahali ise, 2025 yılı bütçesinde gelir artırıcı herhangi bir tedbirin olmadığını, gelir artırıcı tek önlemin halkın cebinden olduğunu kaydetti. Şahali, bütçenin enflasyon beklentisinin yüzde 35 civarında olduğunu, bu rakamın “tıraşlanmış” olduğunu da söyledi.

İzaz, ikram, temsil giderlerinin 2025 bütçesindeki artışına dikkati çeken Şahali, bu artışı eleştirdi ve seçim olacağının işareti olarak değerlendirdi.

Komite çalışmalarında gözlemlediğinin hükümetin ülkeyi yönetecek kabiliyette olmadığı yönünde olduğunu kaydeden Şahali, 2025 yılının bu duruma son verme yılı olacağını kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki sorunlara dikkat çekti

Published

on

By

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki sorunlara dikkat çekerek burada “işlerin çığırından çıktığını” belirtti.

Oda açıklamasında, Organize Sanayi Bölgesi’nde izinsiz, kayıt dışı iş yerlerinin oluşturduğu iş yeri enflasyonunun yaşattığı sıkışıklığın üzerine bir de parkların sorun olmasının sanayi bölgesinin sonunu getirdiği, bölgenin yürünemez ve girilemez hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, “’Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ demeye artık bin şahit yetmez. İzinsiz, kayıtsız iş yerleri, kaldırım işgalleri, kirlilik, alt yapı sorunları çığırından çıktı. Yetmezmiş gibi yolların ve park yerlerinin de işgalleri başladı.” Denilerek, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin kirasında olan park yerine el konulduğu belirtildi.

“Lefkoşa Türk Belediyesi’nin mühürlemesine ve müdahalelerine, polisin bilgisine rağmen, aylardır devam eden park işgalinin şimdi de çevresi tellenerek giriş çıkışlara da kapatıldığı” ifade edilen açıklamada, herkesin gözü önünde yaşananların “Burası dağ başı mı?” sorusunu gündeme getirdiği kaydedildi.

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası açıklamasında, belediyenin açtığı davanın sonuçlanmamasından dolayı da gerilimin büyüdüğü bildirildi ve “Kurumların işlemediği, yasaların hiçe sayıldığı yerde başka şeyler olur. Hatırlatmak zorundayız.” denildi.

Açıklamada, istenmeyen olaylara yol açılabileceği uyarısı da yapılacak “Yaşanan bu zafiyeti, zavallılığı ve çaresizliği ne olursa olsun kabul etmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Vakıflar İdaresi’nden Güney Kıbrıs’taki Bayraktar Camisi’ne yapılan saldırı hakkında açıklama

Published

on

By

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Güney Kıbrıs’ta bulunan Bayraktar Camisi’ne 11 Ocak’ta yapılan münferit saldırının benzerlerinin yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Vakıflar İdaresi, saldırının yol açtığı zararın 14 bin 500 euro olduğunu bildirdi.

Vakıflar İdaresi’nden yapılan açıklamada, Bayraktar Camisi’ne 11 Ocak’ta münferit bir saldırı gerçekleştirildiği, ikindi namazının kılındığı esnada kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından cam şişelerle camiye saldırıda bulunulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, saldırganlardan birinin, elinde bıçakla ibadetlerini yerine getiren vatandaşları tehdit ettiği bilgisinin tanıklar tarafından aktarıldığı belirtildi.

Saldırı sonrasında camide maddi zararın 14 bin 500 euro değerinde olduğunun saptandığı kaydedildiği açıklamada, “Olayın ilk anından itibaren bilgi verilen Dışişleri Bakanlığımız da, Birleşmiş Milletler Barış Gücü yetkilileri başta olmak üzere gerekli temaslarda bulunmuştur. Rum polisi tarafından tutuklanan saldırganın madde bağımlısı olduğu ve saldırıları bilinçsizce gerçekleştirdiği öğrenilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Güneydeki yasalara göre yalnızca kısa süreli tutuklu kalan şahsın yetkili makamlar tarafından serbest bırakıldığının belirtildiği açıklamada, Vakıflar İdaresi’nin bu münferit olayın takipçisi olacağı vurgulanarak, yetkililerin benzer olayların tekrarlanmaması ve ibadetlerin aksamaması adına gerekli önlemleri almaları istendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda görevden alma ve atamalar yapıldı

Published

on

By

Üst Kademe Yöneticileri Yasası uyarınca İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda görevden alma ve atamalar yapıldı.

Buna göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar mevkiine atanan Ozan Özuyanık görevden alındı, yerine Ercan Akerzurumlu atandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu da görevinden alındı.

İçişleri Bakanlığı Sosyal Konut Müdürü Ergin Erçoban görevinden alındı, yerine Erkan Baştaş atandı.

İçişleri Bakanlığı, İskan ve Rehabilitasyon Dairesi Müdürü Serdar Kiracıoğlu görevinden alındı, yerine Ercan Beşerler atandı.

İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi Müdürü Erhan Akar görevinden alındı.

İçişleri Bakanlığı Harita Dairesi Müdür mevkiine Serdar Kiracıoğlu atandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan görevden alma ve atamalar yarından itibaren geçerli olacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam