Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te AB ile TDT ülkeleri arasındaki anlaşma tartışıldı

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda, Avrupa Birliği (AB) ile Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi bazı ülkeler arasında imzalanan anlaşma tartışıldı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TDT ile ilgili canlarını sıkan bir gelişme olduğunu ancak moral bozarak savundukları iki devlet politikasından vazgeçmediklerini ifade ederek, “Eleştirilerin muhatabı BM ve AB’dir. Bu girişim Rum Yunan baskısı ile yapıldı. Kıbrıs Türk halkına en büyük kötülüğü AB yapıyor. AB için KKTC diye bir devlet yoktur, bu örgütten medet ummak yanlıştır” şeklinde konuştu.

Ertuğruloğlu, “’Adada tek yasal devlet vardır’ yanlışı devam ettiği sürece ve iki Kıbrıs gerçeği kabul edilemden yeni Kıbrıs inşa edilemeyeceğini, çözüm sağlanamayacağını” kaydetti.

Cumhuriyet Meclisinde, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, BM Güvenlik Konseyi kararlarının “541 ve 550. Maddesi” üzerine söz alarak, bu maddeleri okudu ve yorumlar yaptı.

Bu kararlar ile ilgili bilinmesi gerekenleri Meclis kürsüsünden tekrarlamaktan dolayı üzüldüğünü ancak bilgi eksikliği olduğunu ifade eden Erhürman, bu maddeler ile ilgili topluma yanlış bilgiler verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Erhürman, KKTC’nin, TDT’de gözlemci üye olmasına karşı çıkmadıklarını, aksine Avrupa ile azalan temaslara karşı, dışarıya dünyaya dönük olmasının eleştirilecek bir durum olmadığını kaydetti.

Erhürman, “iki devletli çözüm” temeline getirildiği zaman olayın tehlikeli haline dönüştürüldüğünü ifade ederek, Türkiye Cumhuriyetindeki televizyon programlarında da tartışmalara bakıldığında pek çok şeyin bilinmediğini gösterdiğini söyledi.

Devletlerin kendini güvene alacak anlaşmalar yapabileceğini, ilişkileri geliştirebileceğini ifade eden Erhürman, Türki devletlerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni şimdi tanımadığını ancak gürültünün şimdi koptuğunu, çünkü AB ile aralarında büyükelçi atamasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Erhürman, AB ile Türki devletler arasındaki anlaşmayı okuyup yorumlayarak, bu devletlerin 541 ve 550. Maddelerini kabul etmekle, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü tanıdığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın bu konudaki açıklamalarını da anımsatan Erhürman, KKTC’nin uluslararası sıkıntıları yanında TDP toplantılarında yaşadığı sıkıntılara da işaret etti.

KKTC’nin oralarda da statüsünün sıkıntı yaşadığını ifade eden Erhürman, BM Güvenlik Konseyi kararlarının 541. Maddesini okudu.

Erhürman, AB ile Türki devletler arasındaki anlaşmalar sonrası “KKTC ile de aynı ilişkilerin kurulabileceği” söylemlerini doğru bulmadıklarını ifade ederek, Türki devletlerin bu maddelere “güçlü bağlılık” ilan ettiğini ve burada da temsilcilik açılabileceğinin Meclis çatısı altında söylenmesini doğru bulmadığını kaydetti.

Bu devletlerin BM çatısı altında bulunacak bir çözüm sonrası KKTC ile ilişkiler kurabileceğini ifade eden Erhürman, “Oyunlardan vazgeçip, gerçeklerle yüzleşip, Kıbrıs Türk halkını dünyayla kavuşturalım. Ortak dile ihtiyaç var doğrudur ama bu da gerçekleri ortaya koymakla olur” dedi.

Erhürman, BM Genel Sekreterinin de, değiştirilmediği sürece BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı bir müzakere masası kurabileceğini ifade ederek, bu kararlara bağlı olunup olunmamasına devletlerin karar verdiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu karara karşı büyükelçi ataması yaptığını ancak BM’nin bu kararlara bağlılık sergilediğine işaret etti.

Erhürman, Kıbrıs Türk halkının artık dünyayla buluşmak istediğini, kapalı kalmaktan sıkıldığını da ifade etti.

-Ertuğruloğlu: “Gerçek; AB için KKTC diye bir devlet yoktur”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, “gerçeklerle Kıbrıs Türk halkının bilgilendirilmesi” konusunu açmak istediğini, Kıbrıs Türk halkını dünyadan izole eden, varlığını egemenliğini kimliğini göz ardı edenin 186 sayılı BM kararının hatası olduğunu söyledi.

Ertuğruloğlu, AB’nin 2004’te yaptığı hata yokmuş gibi Türki devletleri KKTC ve Türkiye’den uzaklaştırmak için etkinlik düzenlediğini ve bu devletlerin bu hataya düştüğünü kaydetti.

Esas eleştirilmesi gerekenin AB olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, maddi çıkarlarla bu devletleri hataya sürüklediğini, ancak bu hata yapıldı diye Kıbrıs Türk halkının uğradığı haksızlıkları gerekçe göstererek, KKTC’nin egemen politikasından vazgeçilmesi ve bu baskılardan vazgeçilmesi için

KKTC devletinin egemen devlet politikasına karşı önerinin ne olduğunu ve AB’nin ne gibi vizyonunun olduğunu soran Ertuğruloğlu, Rum tarafındaki, Kıbrıs Türk halkına Güney Kıbrıs gerçeğinin de anlatılması gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı KKTC devleti statüsünün eleştirilmesini anlayamadığını ifade eden Ertuğruloğlu, KKTC devleti ve kalıcılığına sahip çıkılmasını, KKTC’nin çözüme engel olmadığını vurguladı.

Rumun, AB’nin eleştirileceğine, KKTC’nin egemenliğinin eleştirildiğini, toplum olunmak istendiğini ifade eden Ertuğruloğlu, “Kararlarına boyun eğmediğimiz için yanlışlıklarına ortak olmamızı istiyorlar. Bedeli ne isterse olsun bundan vazgeçmemiz mümkün değildir, haksızlıkların suçlusu başta İngiltere ve BM Güvenlik Konseyi kararlarıdır, gerçekler bunlardır, BM medet umulacak bir örgüt değil, bu sorunu yaratan ve devam ettiren bir örgüttür. Bu hatadan dönmemek uğruna da her kılığa giriyorlar. Adada tek yasal devlet vardır yanlışı devam ettiği sürece ve iki Kıbrıs gerçeği kabul edilemden yeni Kıbrıs inşa edilemez, çözüm sağlanamaz, hayal görülmesin” dedi.

Ertuğruloğlu, bu yüzden Türk Devletleri ile çalışmaya, Kıbrıs konusunu anlatmaya devam edeceklerini ifade ederek, “BM kararlarının hepsi tavsiyedir, bağlayıcı değildir, uyan uyar uymayan uymaz, ceza öngörülmüyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye işgalci ülkedir diye hangi kararda vardır, bu yönde tek bir karar bile yoktur” diyen Ertuğruloğlu, “TDT ile ilgili canımızı sıkan bir gelişme oldu ancak moral bozarak savunduğumuz politikadan vazgeçmedik, bunu kabul etmiyoruz. Eleştirilerin muhatabı BM ve AB’dir. Rum Yunan baskısı ile yapıldı. Bunlarla mı iki toplumlu iki bölgeli çözüm yapacağız. Gerçekler acı bile olsa Kıbrıs Türk halkına en büyük kötülüğü AB yapıyor. AB için KKTC diye bir devlet yoktur, bu örgütten medet ummak yanlıştır” şeklinde konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gardiyanoğlu’ndan TEKNOFEST’e katılım çağrısı

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) katılım çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gardiyanoğlu, bilim, teknoloji, havacılık ve uzay alanında KKTC’de düzenlenecek organizasyonun Kıbrıs Türk gençlerine ilham kaynağı olması ve onların geleceğin dünyasına hazırlaması açısından gurur verici olduğunu kaydetti.

Tüm halkı ve teknoloji meraklılarını TEKNOFEST coşkusuna ortak olmaya davet eden Gardiyanoğlu, şunları kaydetti:

“TEKNOFEST, Anavatan Türkiye’nin savunma sanayi, uzay sanayi ve teknoloji anlamında dünyanın ilk üçünün içinde olmasının resmidir. Özellikle KKTC’de yapılması bizler için ayrı bir önem arz etmektedir. KKTC’nin teknolojiye, savunmaya ve geleceğe açık vizyonlu gençlerinin TEKNOFEST’te görecekleri ile bilgi birikimlerini ve ufuklarını artıracağına olan inancım tamdır. Tüm halkımızı 1-4 Mayıs tarihlerinde Ercan Havalimanı’nda yapılacak TEKNOFEST’e bekliyoruz.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, “Hukuk, Yasalar ve Hekimlik Uygulamaları Paneli” düzenliyor

Published

on

By

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, sağlık alanındaki hukuki süreçler, yasal sorumluluklar ve hekimlik uygulamalarının ele alınacağı “Hukuk, Yasalar ve Hekimlik Uygulamaları Paneli” düzenliyor.

Birlikten verilen bilgiye göre, panel, 3 Mayıs Cumartesi günü saat 14.30’da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Dr. Mustafa Hami Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşecek panelde, Akademisyen ve Hukukçu Prof. Dr. Şölen Külahçı, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Adli Tıp Servisi Şefi Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz, Lefkoşa Barosu üyeleri Av. Mustafa İnan ve Av. Boysan Boyra konuşmacı olarak yer alacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, KTOEÖS’ü kınadı:“Bu çağ dışı anlayışı ve gençlerimizin gelişimini engelleme çabasını şiddetle kınıyoruz.”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) 25 Nisan tarihinde yayımladığı bildiriyi “gençleri dünyaya kapatmaya, onları üretim ve inovasyon kültüründen uzaklaştırmaya yönelik endişe verici bir girişim” olarak değerlendirerek , “Bu çağ dışı anlayışı ve gençlerimizin gelişimini engelleme çabasını şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre Üstel, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti sayesinde, TEKNOFEST gibi uluslararası ölçekte ses getiren ve bilimi, teknolojiyi, yenilikçiliği temel alan etkinlikler, genç nesillerin geleceğe umutla ve donanımla hazırlanması için vazgeçilmezdir. Bu tür platformları ‘şov’ olarak yaftalamak, karanlık bir zihniyetin ürünü olup, gençliğimizin önüne set çekmekten başka bir anlam taşımamaktadır. Çocuklarımızı içine kapanık, gelişime kapalı bireyler haline getirmek isteyen her türlü girişimin karşısında durmak, sadece bir siyasi sorumluluk değil, tarihi bir görevdir.” ifadelerini kullandı.

Eğitimin ideolojik önyargıların esiri olamayacağını belirten Üstel, “Eğitim, gençleri hayata hazırlayan, onları özgür bireyler olarak yetiştiren bir süreçtir. Bugün gençlerimizi bilim ve teknolojiyle buluşturmayı reddeden zihniyet, yarın ülkemizin dünyadan kopmasına, üretimden uzaklaşmasına ve gerilemesine neden olacaktır.” dedi.

Ülkenin gençlerinin karanlığa değil bilgiye ve aydınlığa yürümek zorunda olduğunu kaydeden Başbakan Üstel, gençliğin önünü tıkamaya çalışan hiçbir anlayışa prim vermeyeceklerini, çağdaşlık ve ilerleme mücadelesinden asla geri adım atmayacaklarını vurguladı.

Üstel, “Gelecek, bilim ve teknolojiyle yükselecektir. Tarifi olmayan veya olmasını düşünmek bile istemediğimiz emelleri için çocuklarımızın geleceğine pranga vurulmasına asla izin vermeyeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam