Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı bütçesi görüşülmeye devam ediyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 1 milyar 936 milyon 92 bin TL’lik Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. 

CTP Milletvekili Fide Kürşat, bakanlığın bütçesinin bu yıl gerilediğinin görüldüğünü söyleyerek, önemli yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu ancak bu bütçe imkanlarıyla yatırımların eksik kalacağının anlaşıldığını belirtti.

Kürşat, turizmden elde edilen gelirin gerilediğini söyleyerek, turizmin 80 sektörü etkileyen bir sektör olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs’tan günü birlik gelen turist sayısında da düşüş yaşandığını dile getiren Kürşat, “Bu bizim için çok ciddi bir risktir” diyerek, bakanlığın farklı bir strateji geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Kürşat, Ercan Havalimanı için başlatılan teşvik sistemiyle bir adım atıldığını ancak bunun yeterli olmadığını, bilet fiyatlarının yüksek olduğunu dile getirdi.

Turizmin sürdürülebilir olması gerektiğini, ülkenin, bölge olarak buna uygun olduğunu dile getiren Kürşat, turizm sezonunun bütün yıla yayılması ve çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kürşat, kumarhaneli otellerin artmasına yol açacak yasalar yerine sağlık, kültür, agro ve eko gibi turizm modellerine yatırım yapılması gerektiğini ancak hükümetin önceliğinin bu olmadığını söyledi.

Küçük otel ve işletmelerin “ayakta durmakta zorlandığını” söyleyen Kürşat, İngiltere pazarı ile ilgili neler yapıldığını sordu.

Plansız ve çarpık yapılaşma, deniz ve hava kirliliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalındığını söyleyen Kürşat, özellikle İskele bölgesi ve diğer bölgelerde bu konuların “insan hayatını tehdit eder durumda olduğunu”, atık su sorununun “ciddi bir soruna” dönüştüğünü, yeraltı kaynaklarına atık su karıştığını, ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Kürşat, Karpaz bölgesinde eşeklerin korunması ve yol sorununun çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Geçiş kapılarının turizm için önemli olduğunu belirten Kürşat, yeni kapıların ivedilikle açılması gerektiğini söyledi.  

Binboğa Yem Fabrikası’nın hayvansal üretim anlamında önemli bir kurum olduğunu dile getiren Kürşat, kurumun, piyasayı ucuzlatma görevi olduğunu söyleyerek, kurumda yaşanan sıkıntılara değindi.

Binboğa Yem Fabrikası’na yönelik bir denetim raporu bulunduğunu, kurumla ilgili “nitelikli dolandırıcılığa varan” iddialar bulunduğunu savunan Kürşat, yönetimi eleştirdi ve Bakan Ataoğlu’ndan bilgi talep etti.

Harup üreticilerinin mağdur edildiğini belirten Kürşat, bu konuda açıklama beklediklerini söyledi.

Gençlerin ülkeden göç ettiğini, bunun üzücü olduğunu belirten Kürşat, gençlerin fırsat eşitsizliği yaşadığını savundu.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’nın bu yılki rekor bütçe açığından performansı ile sorumlu bir bakanlık olduğunu söyleyerek, “Performansı ile Maliyeyi yerin dibine sokan bir bakanlık haline geldi” dedi.

Şahiner, turizm alanındaki toplam gelirin sadece 30 işletmeye paylaştırıldığı iddiası bulunduğunu söyleyerek,  turistlerin otelden çıkmadan adayı dolaşmadan her şey dahil sistemiyle yapılan bir turizm modelinin ülkeye yararı bulunmadığını belirtti.

İtalya, İspanya gibi ülkelerde her şey dahil sistemi uygulanmadığını kaydeden Şahiner, ülkeye gelen turistlerin beklentilerinin neler olduğuna yönelik araştırma yapılarak bu yönde çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Kalkınma Planlarının ve doğru planlamanın önemine vurgu yapan Şahiner, turizm sisteminin “sürdürülebilir olmadığını” savundu.

Şahiner, Turizm Teşviklendirme Yasası’nın gözden geçirilmesi, halkın sahillere erişiminin sağlanması,  gerektiğini dile getirdi.

“İlkel tanıtma ve pazarlama yöntemleriyle ülke turizmini pazarlamaya çalışıyorlar” diyen Şahiner, turizm tanıtım ve pazarlamada alternatif yöntemlere yönelmek gerektiğini ifade etti.

Beş yıldızlı otellerin doluluk kapasitelerinin “bir başarı öyküsü” olarak lanse edilemeyeceğini dile getiren Şahiner, kumarhane turizminin sürdürülebilir bir model olmayacağını söyledi.

Şans Oyunları Yasa Tasarısı konusunda eleştirilerde bulunan Şahiner, Demokrat Parti’nin bu tasarıya onay verip vermeyeceğini sordu.

Toplu taşımanın ülkeyi gezmek isteyenler için yeterli olmadığını, Çevre Koruma Dairesi’nin denetim yapmadığı takdirde sağlıklı bir çevre hedefine ulaşılamayacağını, çevreyi kirletenlere verilen cezaların caydırıcı olmadığını dile getiren Şahiner, çevre korumanın müfredata eklenmesi gerektiğini kaydetti.

Güngör Çöp Alanında yaşanan sorunları dile getiren Şahiner, dünyada “çöpten servet eden ülkeler bulunduğunu” ancak Güngör’deki sorunun çözülemediğini söyledi.

Şahiner, son dönemde gündeme gelen “beyin çürümesi” tanımına atıfta bulunarak, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutacak, spora yönlendirecek bir vizyonla hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Yeraltı su aküferlerinin korunması gerektiğini dile getiren Şahiner, su kuyusu izinleri konusunda eleştirilerde bulundu.

CMC’deki çevre felaketine yönelik önlem alınması, temizlenmesi gerektiğini belirten Şahiner, bölgeye yerleşim yapıldığını bunun insan hayatını riske attığını söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Amcaoğlu: Park Yenikent yapım çalışmalarında adım adım ilerliyoruz

Published

on

By

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Park Yenikent Projesi’nin uygulama alanında incelemelerde bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin paylaşım yapan Amcaoğlu, ‘Bugün, kentimize değer katacak Park Yenikent Projemizin uygulama alanında incelemelerde bulunduk.
Park inşaat sürecine geçilmeden önce, sahadaki teknik altyapı ihtiyaçları doğrultusunda bazı ön çalışmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, bölgede 200 metre uzunluğunda, 1 metre çapında yağmur suyu büz hattı döşendi. Ayrıca, 300 metre uzunluğunda, 225 mm çapında basınçlı HDPE kanalizasyon borusunun güzergâh değişikliği yapıldı.
Bu altyapı düzenlemeleriyle birlikte üstyapı çalışmalarına geçildi. Elektrik altyapısı tamamlandı, perde duvarlar örüldü. Çocuk oyun alanları için özel EPDM zemin hazırlandı. Parke uygulamasına geçmeden önce 500 metrekarelik alanda zemin düzeltme işlemleri de tamamlandı.

Şu an alanda özellikle iki noktada yoğunlaşıyoruz: Amfi tiyatronun tribün bölümü ve kentimizde bir ilk olacak kuru havuz sistemi.Yenikent Parkı tamamlandığında; iklim dostu yeşil alanları, spor bölümleri, çocuk oyun alanları ve Akdeniz bitki dokusuyla bölgeye yeni bir soluk kazandıracak.

Her çocuğun hakkı olan oyun ve kamusal alan erişimi doğrultusunda; doğayla temas kurabilecekleri, güvenli, temiz ve erişilebilir alanlar yaratmak, yalnızca bir kent hizmeti değil, aynı zamanda çevresel bir çocuk hakkıdır. Bu anlayışla projeyi şekillendirmeye devam ediyoruz.’dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

T&T, hazineye 306 milyon 356 bin TL ödeme yaptığını açıkladı

Published

on

By

Ercan Havalimanı’nın işletmecisi T&T İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Limited, Maliye Bakanlığı’na 306 milyon 356 bin 590 Türk liralık ödeme yaptığını duyurdu.

T&T’den yapılan açıklamada, ödemenin Ercan Devlet Havalimanı İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereği, bugün 2025 yılı ikinci dönem 3 aylık KDV dahil ciro payı olarak yapıldığı bildirildi.

– Turanlı: “Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz”

T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sözleşme gereği şirket olarak KKTC Devleti’ne bugüne kadar yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade etti.

Ercan Havalimanı’nda yolcu ve uçak trafiğinin yüzde 20’nin üzerinde arttığını kaydeden Turanlı, havalimanından elde edilen gelirin yüzde 56’sının ciro payı olarak KDV’siyle birlikte yılda dört kez KKTC maliyesine ödendiğini ve kamu maliyesi ile ekonomiye katkı sağlandığını belirtti.

Havalimanlarının ekonomik etkisinin sadece doğrudan elde edilen gelirle sınırlı olmadığını ifade eden Turanlı, “Havalimanları, sadece ulaşım altyapısı değil, aynı zamanda ticaretin ve turizmin önemli merkezleridir. Bu iki sektördeki büyüme, aynı zamanda istihdam yaratma, yerel ekonomilere katkı sağlama ve turizmin artmasına yardımcı olma gibi dolaylı etkiler de doğurur.” dedi.

Turanlı, Taşyapı olarak Kıbrıs Türk halkına yaraşır, gelecek nesillere miras bırakabilecek büyük projeleri hayata geçirmek için tüm güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTTO-TOBB işbirliğinde Ekonomi Konferansı gerçekleştirildi

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslarda bulunmak amacıyla geldiği KKTC’de, Kıbrıs Türk Ticaret Odası(KTTO) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği (TOBB) ile düzenlenen “Türkiy- KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı”na katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, amaçlarının KKTC’nin güçlenmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak, KKTC’de ekonomik değişim için rapor hazırlık çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni hedeflere taşınması gerektiğini söyleyen Deniz, dünyadaki değişimlere ayak uydurmak gerektiğini kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, e-ticaretin önemine vurgu yaptı.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti menşeli ürünlerin Avrupa, Ortadoğu, Türk dünyasına doğrudan ulaşması mümkün hale gelecektir” diyen Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olduklarını kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel de, konuşmasında, ekonomik gelişimin ancak ortak akıl, istikrarlı yönetim ve güven ortamıyla kalıcı hale gelebileceğini kaydetti.
Kendi ayakları üzerinde duran, üreten, istikrarlı ve verimli bir KKTC ekonomisi oluşturma hedefi doğrultusunda bir irade ortaya kodyuklarını belirten Üstel, bu süreçte en büyük desteğin Türkiye Cumhuriyeti’nden geldiğini söyledi.

Üstel, “bugün geldiğimiz noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi artık sadece günü kurtaran değil, geleceği planlayan bir modele geçiş süreci yaşamaktadır. Biz bu ülkenin 50’inci kuruluş yıl dönümüne çok net bir hedefle ilerliyoruz. Kendi Ayakları üzerinde duran bir ekonomiyle, ülkeyi geleceğe taşımak. 2023 2025 döneminde atılan adımlar bu hedefin öncüsüdür. 2026-2027’de atacağımız adımlar da yine bu hedef doğrultusunda olacaktır. Ulaşımda, altyapıda, sağlıkta, tarımda, sanayide, turizmde ve eğitime yürüttüğümüz projeler, yapısal reformlarla ekonomik şartları yeniden işler hale getirmeyi planlıyoruz” “ şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel tüm bu gelişmelerin siyasi istikrarla mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine güç katan en önemli unsurlardan birinin Türkiye Cumhuriyeti ile her yıl imzalanan İktisadi Mali işbirliği protokolleri olduğuna dikkat çeken Üstel, bu protokollerin sadece finansal destek sağlamadığını aynı zamanda reform süreçlerini hızlandıran bir kaldıraç görevi gördüğünü kaydetti.

Başbakan Üstel, Rum Yönetimi’nin yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisini zayıflatmak için sistematik bir ekonomik terör politikası izlediğini vurguladı.

Konuşmasında Türk iş dünyasına da seslenen Üstel, KKTC’ye yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Üstel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine yapılan her yatırım, sadece bir iş değil, Doğu Akdeniz’deki Türk varlığını güçlendiren bir egemenlik iradesidir. Biz üretimden vazgeçmeyen, yatırımı teşvik eden, girişimciyi koruyan, bir devlet anlayışı ile hareket ediyoruz. bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerel firmalarımızla birlikte üretmeye, birlikte büyümeye, birlikte kazanmaya devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Üstel konuşmasının sonunda güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin mümkün odluğuna da vurgu yaparak, “biz bunu birlikte başaracağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50’inci kuruluş yılında kendi kendine yeten, kendi ayakları üzerinde duran bir devleti hep birlikte dönüştüreceğiz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz kardeşlik bağının, ekonomik işbirliği bağıyla daha da güçleneceğini söyledi.

KKTC’nin dost ve kardeş ülke olmanın ötesinde milli bir dava olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye’nin her zaman, her alanda Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu söyledi.

KKTC’nin hem fiziki altyapısı hem de uluslararası bağlantılarını desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Yılmaz, Yatırım Danışma Konseyi’nin daha etkin çalışması ile ilerleme kaydedileceğini belirtti.

Tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğunu ve sürdürülebilir olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, narenciyede yaşanan depolama probleminin ardından Güzelyurt’ta bir soğuk hava deposu inşa edildiğini ve gelecek yıl hizmete gireceğini anımsattı.

Yılmaz, fuarlar ve fuarlara katılımın önemini de vurgulayarak, üretici ve ihracatçının yanında olduklarını, desteklerin artarak sürdüğünü kaydetti.

Son dönemlerde Rum kesiminin KKTC ekonomisini hedef alan ve siyasi sebeplere dayanan tutuklamaların iyi niyetle bağdaşmayan hareketler olduğuna da işaret eden Yılmaz, Kıbrıs Türkü’nün gelecek kalkınma vizyonunu zedeleme çabalarına karşı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın uluslararası platformlarda gereken cevabı vermekte olduğunu söyledi.

Adada huzurun iki devletlilik gerçekliğinin kabul edilmesi ve karşılıklı işbirliğinden geçtiğini belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tatar’ın eşit egemen bir yapı vizyonuna desteklerinin tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konferansta yaptığı konuşmada KKTC’nin Türk devletleri için bir cevher olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün iyi eğitimli, dünyayı takip eden bir toplum olduğunu kaydeden Tatar, “tüm bunları her türlü izolasyona, kısıtlamalara, haksızlıklara rağmen en iyi şekilde başarabilen insan kaynağına sahibiz” diye konuştu.

Tatar “Dijital alanda çağ atlayacak bir KKTC’de turizm daha hızlı gelişecek, yüksek öğrenim ve ARGE çalışmaları daha süratli gelişecek, tarımda yine Anavatandan gelen su ile gelişme sağlanacak” dedi.

Emlakta yaşanan gelişmelere Rum tarafının tahammül edemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü;

“Rum tarafının mal-mülk konusundaki saldırılarını hep birlikte püskürteceğiz çünkü yaptıkları büyük bir insan hakları ihlalidir. Hiçbir yetkisinin olmadığı KKTC’de, buranın anayasasına, yasasına ve düzenlemelerine göre masum insanların yaptıkları yatırımları bir suç olarak nitelendirip bu muameleyi yapanlarla tabi ki o masalarda, Birleşmiş Milletler’in huzurunda çatışıyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörü Prof Dr Güven Sak, “KKTC 2033, 50’inci yılda nasıl bir ekonomik yapı” konulu bir de sunum yaptı.

Devamını Oku

Trending

Reklam