Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te bazı yasa tasarısı ve öneriler için ivedilik alındı

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda onaya ve bilgiye sunuş işlemleri yapılarak, bazı yasa tasarısı ve öneriler için ivedilik alındı.

İlk olarak Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun, UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere oluşturulan Özel Komite’nin konu hakkındaki raporunun bugünkü genel kurul gündemine alınarak, üçüncü kısım komitelerden gelen tasarı ve öneriler ile görüşülecek diğer işler kısmının birinci sırasında görüşülmesine ilişkin kararı oy birliğiyle kabul edildi.

Lefkoşa Bağımsız Milletvekili Hasan Tosunoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere oluşturulan özel komitenin genel kurul çalışmaları devam ederken çalışabilmesine olanak sağlanmasına ilişkin tezkere de oy birliği ile kabul edildi.

Ardından Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmelerine ilişkin tezkereleri oy birliğiyle onaylandı.

Genel kurulda daha sonra Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkere üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, ivediliği alınan Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile ilgili yasa tasarılarının birebir aynı olduğunu söyledi.

İşçi getirme süreçlerinin takip edilmesi, yatay geçişler, ön izinler ve diğer işlemlerle ilgili yasal değişikliğe gidildiğini ifade eden Gardiyanoğlu, bu değişiklikler komiteden geçtikten sonra 2017’den beri devam eden işlemlerin yasal bir zemine oturacağını belirtti. Gardiyanoğlu, hedefin mağduriyetlerin ortadan kaldırılması olduğunu kaydetti.

CTP Milletvekili Erkut Şahali yerinden söz alarak, Taşeronlar Birliği’nin genel kurulunun dört yılda bir yapılmasına dair talebini sorguladı. Gardiyanoğlu ise, konuyla ilgili bilgi alıp, Şahali’ye aktaracağını söyledi.

Ardından tezkere oy birliğiyle kabul edildi. Daha sonra Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Genel kurul Tatil Evleri Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerenin ele alınmasıyla devam etti.

CTP Grubu’nun izahat talebi üzerine söz alan Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, geçmişten bugüne turizmdeki doluluk oranlarıyla ilgili çalışmalarda, turist sayısı ile oteldeki konaklama dengesizliğinin, tatil evlerinin ciddi şekilde kullanıldığını gösterdiğini ifade etti.

Ataoğlu, amacın, bunu kayıt altına alıp, denetlenmesiyle ilgili olduğunu belirtti. Ardından tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

Genel kurulda daha sonra Yerli Malı Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkere üzerine söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, yasaya olumlu baktıklarını, komitede ellerinden gelen katkıyı koyacaklarını belirterek, paydaşların görüşlerinin de dikkate alınmasını istedi. Ardından tezkere oy birliğiyle onaylandı.

Meclis’te YDP Gazimağusa Milletvekili ve Genel Başkanı Erhan Arıklı tarafından Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi de ele alındı.

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, teamüllerin Meclis’in çalışmasında önemi olduğunu ifade ederek, Meclis’in, tüm siyasi partileri ilgilendiren konuları tüm siyasi partilerle birlikte ele aldığını hatırlattı.

Meclis’in teamüllerine sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Şahali, tüm siyasi partileri ilgilendiren konuların ortak inisiyatifle gündeme gelmesini talep etti.

Demokratik katılımcılık ilkesinin zorunluluk olduğuna inanç belirten Şahali, bu talebe oylarının ret olacağını söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise, Arıklı, Cumhurbaşkanlığı makamına aday olacak kişinin en azından kitlesel desteğinin olduğunu belli miktarda seçmenin imzasıyla ortaya koyması gerektiği düşüncesini paylaştı. Arıklı, ekim ayında cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını belirterek, geçmişte işin ciddiyetini ayaklar altına alan adaylar olduğunu gördüklerini belirtti.

Geçmişte akli melekeleri yerinde olmayan birçok aday olduğunu ifade eden Arıklı, işe ciddiyet kazandırmak ve kriter getirmek istediklerini söyledi. 

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay yerinden söz alarak, öneriyle ilgili tek somut olgunun 1500 imza toplanması olduğuna dikkat çekerek, önerinin, Anayasa’ya uygunluğu açısından görüş alınıp, alınmadığını sordu.

Erhan Arıklı ise, hukukçularından önerinin Anayasa’ya aykırı olmadığı yönünde görüş aldığını kaydederek, noter tasdikli 1500 imza toplanmasının kolay olmadığını belirtti.

UBP Milletvekili Ahmet Savaşan da yerinden söz alarak, bu konuya kriter getirilmesine olumlu baktıklarını söyledi. DP Milletvekili Serhat Akpınar da yerinden söz alarak, öneriye olumlu yaklaştıklarını dile getirdi. Ardından tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurulda daha sonra Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkere üzerine söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, görev süresi uzatma tasarılarının anlamını yitirdiğini ifade etti. BTHK’nın bomba gibi patlatılmış bir kurum olduğunu savunan Şahali, “Saklanması gereken verilere sahip çıkamamış, BTHK’nın mahremiyetini koruyamamış arkadaşların görev süresini uzatacak bir öneri getiriyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

BTHK’nın siber saldırıya uğradığı dönemde web sitesine bile ulaşılamadığını dile getiren Şahali, böylesi bir kurul üyesinin görev süresinin ikinci defa uzatılmak istenmesini eleştirdi.

“27 Mart’tan 12 Nisan’a kadar memlekette BTHK yoktu” diyen Şahali, “Devleti dinamitleyenlere oy mu vereceksiniz?” sorusunu sordu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise, Şahali’nin, BTHK’ya acımasız şekilde saldırmasını üzüntüyle karşıladığını belirtti. 27 Mart’ta dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkede de bir kuruma siber saldırı yapıldığını ifade eden Arıklı, bayram süresince teknik elemanların mesai almadan kurumda 7/24 dokuz gün çalıştığını vurguladı.

Siber saldırının, dünyanın her yerinde yapıldığını ifade eden Arıklı, BTHK’ya saldırılmasına teessüflerini belirtti. “Sizin atadığınız bu arkadaşlarla evden, eve fiber projesini gerçekleştirinceye kadar çalışmak istiyorum” diye konuşan Arıklı, “Bütün veriler kontrol altındadır. Hiçbir sıkıntı yok. İki ayrı yerde yedekleniyor” vurgusu yaptı.

Ardından tezkere oy çokluğuyla onaylandı.

Genel kurulda daha sonra UBP Milletvekili Hasan Küçük tarafından sunulan İş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkere üzerine söz alan UBP Milletvekili Hasan Küçük, yasa önerisinin, uygulamada karşılaşılan sorunlara yönelik olduğunu söyledi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise, kategorik bir yanlış söz konusu olduğunu ifade ederek, her tür işletmenin kendi oranında alması gereken tedbirler olduğunu belirtti. Şahali, işverenin yükümlülüklerinden tenzilat yapacak öneriye ret oyu vereceklerini söyledi.

UBP Milletvekili Hasan Küçük ise, Şahali’nin kaygısını paylaştıklarını kaydederek, iş kazalarının önüne geçmek için düzenlemeye gidileceğini belirtti. Küçük, görüş ve önerilerin komite aşamasında şekilleneceğini ifade etti.

Erkut Şahali ise yerinden söz alarak, öneride işveren tanımının değiştirildiğini söyleyerek, çalışmadan sorumlu bakanın izahat vermesi gerektiğini kaydetti.

CTP Milletvekili Devrim Barçın da yerinden söz alarak, değişikliğin sadece tefsir kısmında olduğunu ifade ederek, bu tefsir değişirse tüzel kişinin cezai müeyyide kapsamında olamayacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ise söz alarak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda hassasiyetlerinin aynı olduğunu belirtti.

İş kazası durumunda hem polis, hem de dairenin müfettişlerinin çalışma başlattığını kaydeden Gardiyanoğlu, bir şirket sahibinin 7-8 tane şantiyesini birebir denetlemesinin söz konusu olmadığını ve bunun için personel alındığını anlattı.

CTP Milletvekili Ongun Talat ise yerinden söz alarak, tefsir değiştirilerek, bütün sorunların çözülemeyeceğini belirtti.

CTP Milletvekili Filiz Besim de yerinden söz alarak, iş sağlığı ve güvenliğinin ekip işi olduğunu ifade ederek, paydaşlarla görüşülüp, önerinin tekrar düzenlenmesini istedi.

Bakan Gardiyanoğlu ise, önerinin, komitede enine boyuna tartılacağını belirtti.

Ardından tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurulda daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkere üzerine söz alan CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, yasada reklamcılık alanıyla ilgili bir değişiklik istendiğini belirtti. Değişiklikle belediyelerin gelirlerinde önemli bir azalma olacağını ifade eden İncirli, belediyelerin haberi olmadan bu değişikliğin yapıldığına işaret etti.

İncirli, komitede yasa değişikliğiyle ilgili çalışma yapacaklarını ancak hem belediye, hem de reklamcılık açısından denge unsurunu göz önünde bulunduracaklarını kaydetti.

Hükümetin belediyeye trafik borcu olduğunu ifade eden İncirli, belediyeye olan trafik borçlarının ödenmesi gerektiğini belirtti. İncirli, ivediliğe olumlu oy vereceklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ise, uzlaşıya açık olduklarını belirterek, reklamcılarla ilgili bir değerlendirme yapılması gerektiğini ifade etti. İlgili belediyelerle uzlaşıya varamayınca yasa değişikliğinin gündeme geldiğini kaydeden Oğuz, komitede uzlaşmayı temenni etti.

Oğuz, başka bir soru üzerine, soruna bütünsel olarak bakmak istediklerini söyledi.

Ardından tezkere oy birliğiyle kabul edildi

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi’ni ziyaret etti

Published

on

By

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi’ni (LAÇ) ziyaret eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser ile görüştü.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyarette yaptığı konuşmada, Lapta ve Alsancak Belediyelerinin birleşmesiyle oluşturulan

LAÇ Belediyesi’nin yüzölçümü bakımından en büyük belediye olduğunu belirterek, 22 köye hizmet verdiğini söyledi.

 

Bölgede çok yataklı otellerin yoğunlaştığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, dükkan ve konut yapımının da sürdüğünü ifade etti.

 

Annan Planı’na geçmişte Kıbrıs Türkü’nün “evet” demesi halinde uygulanan ambargoların kaldırılacağı ve açılımların yapılacağı sözünün verildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafında evet çıkmasına rağmen verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. 

 

Mülkiyet hakkında yabancıların mal alımı konusunda Orams ve Arestis Davası’nın gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin girişimleri sonucu bir iç hukuk yolu olarak Taşınmaz Mal Komisyonu’nun hayata geçtiğini söyledi.

 

Bölgede turizm, inşaat ve ticaretin yoğunlaşmasıyla nüfusun arttığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Alsancak ve Lapta arasında çift şerit yolun hizmete girmesiyle trafiğin rahatladığını, 

çift şerit yolun Karşıyaka’ya kadar genişletilmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. 

 

Altyapı çalışmalarının tamamlanmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetin desteği ve belediyenin çalışmalarıyla adımlar atıldığını kaydetti.

 

Belediyelerin birleştirilmesi ve Belediye Yasası’nda yapılan değişikliklerin ardından bütçe konusunda iyileştirmeler yapıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, halktan alınan vergilerin hizmete dönüşmesinin en büyük temennisi olduğunu ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Tatar, yapılan çalışmalardan dolayı LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser ve belediye meclis üyelerini tebrik ederek, belediye çalışanlarına çalışmalarında başarılar diledi.

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser Alsancak ve Lapta’nın sürekli büyüdüğünü ancak hızlı gelişimden dolayı alt yapı konularında sıkıntılar yaşandığını ifade etti. 

 

Lapta Bölgesinin kanalizasyona bağlanması için belediyenin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Ataser, Lapta Oteller Bölgesi’nden Karşıyaka’ya kadar yolun yapılması için ise devletin adım attığını kaydetti.

 

Belediyelerin birleştirilmesinin yanında Belediyeler Yasasında yapılan düzenlemelerle belediyelerin güçlendiğini ve daha etkin çalıştığını anlatan Ataser, yapılan değişiklik ve düzenlemelerden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a ziyarette, Cumhurbaşkanı İletişim ve Basın Danışmanı Muslu Akgüney, Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler ve Cumhurbaşkanı Siyasi İşler Danışmanı Ramazan Karal eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı.. Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılmamasına genel kurul onayı

Published

on

By

UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılmaması ve hakkındaki kovuşturmayla yargılamanın milletvekilliği sıfatının sona ereceği zamana ertelenmesini tavsiye eden komite raporu Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. 27 kabul, 20 ret oyu kullanılırken, 3 milletvekili de oylamaya katılmadı.

Meclis Genel Kurulu’nda, onaya ve bilgiye sunuşların ardından UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere oluşturulan özel komitenin konu hakkındaki raporu görüşüldü. Görüşmenin ardından oylama yapıldı.

Genel kurul daha sonra Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ele aldı. Komite raporunun okunmasının ardından öneri madde madde oylandı ve ikinci görüşme tamamlandı. Siyasal partilerin mali denetimiyle ilgili düzenleme öngören önerinin üçüncü görüşmesi, ivediliği olmadığından bir sonraki birleşime bırakıldı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, oylamanın ardından bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki birleşim yarın saat 10.00’da denetim gündemiyle yapılacak.

-Talat

UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması önerisini incelemek üzere oluşturan rapora ilişkin görüşmede ilk sözü CTP Milletvekili Ongun Talat aldı. Talat, oy çokluğuyla Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması isteminin reddedilmesinin yeni meclisin ilk görüşmesi olmasının üzücü olduğunu belirtti.

Gizlilik kararı alınmasına rağmen bazı milletvekillerinin kamuoyunda konuyla ilgili açıklamalar yapmasının doğru olmadığını kaydeden Talat, çıkan raporun gerekçelerine değinerek, komitenin yetki sınırlarını aşan ifadelere yer verilmesini eleştirdi. Talat, raporun eleştirdiği ifadelerinden örnekler okudu.

Raporda, polis müdürlüğünü töhmet altında bırakacak ifadeler yer aldığına işaret eden Talat, bazı noktalara da gizlilik kararı getirilerek açıklamasız bırakıldığını kaydetti.

Talat, komitelerin üzerinde çalışılmış bir dosya için “ispat” edilemedi demesinin bile bir yargı olduğunu, komitenin mahkemenin görevini üstlenme yetkisi olamayacağını vurguladı.

“Başsavcılığın isteminin siyasi gerekçelere dayandığı”na ilişkin raporda yer alan ifadenin açıklanması gerektiğini dile getiren Talat, son derece zorlama bir raporla ‘ispat edilememiş’ denerek komite herhangi bir suçu ispat etmekle yükümlüymüş yanılgısı yaratıldığını söyledi.

Talat, kendilerinin CTP milletvekilleri olarak komiteyle ilgili vicdanlarının rahat olduğunu ancak meclisin de topluma doğru mesajlar vermesi gerektiğini belirtti.

Ongun Talat, dokunulmazlık kaldırılarak, konunun ilerletilmesi gerektiğini söyledi.

-Solyalı

CTP Milletvekili Ürün Solyalı ise, bu konunun isme değil ilkelere dayalı ele alınması gerektiğini kaydederek, UBP’nin bir grup kararı alarak, “Bu konuya siyasi bir duvar ördüğünü” savundu.

Bu kararın UBP tarafından verildiğini ve komite üyelerinin kılıf hazırladığını iddia eden Solyalı, “O kararın altında UBP’nin tamamının imzası vardır” dedi.

Daha önce Aytaç Çaluda ve Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmaması üzerine dosyaların yollandığı Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmelerine atıfta bulunan Solyalı, komitenin ciddi bir “istad” olup olmadığına karar verecek yetkisi olduğu sonucuna varıldığını söyledi.

Solyalı, Yeşilırmak’ın o diplomayı alarak, kullandığının somut olduğunu, bu nedenle suç unsuru olup olmadığına mahkemenin karar vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Komitenin suçludur deme hakkına sahip olmadığını, kendilerinin de CTP üyeleri olarak bir suçlamada bulunmadıklarını ancak araştırılabilir gördükleri bir konuyla ilgili araştırma yapılmasını istediklerine işaret eden Solyalı, “Komite dokunulmazlığın kaldırılması kararı alsaydı, Yeşilırmak’ın sadece her vatandaş gibi yargılanmasının önü açılmış olacaktı. Başka herhangi bir konuda da işlem yapılmayacaktı” dedi.

-Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, ilk kez mecliste bir dokunulmazlık reddedilmiş gibi bir izlenim yaratıldığı eleştirisinde bulunarak, dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin bugüne kadar 19 kez oylama yapıldığını ve sadece 4’ünün kabul edildiğini hatırlattı. Arıklı, savcılıktan her gelen ithamnamenin doğru olmadığını belirtti.

Geçmişte dokunulmazlığı oylanan UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın itibar suikastine uğradığını savunan Arıklı, Çaluda’nın dokunulmazlık süreciyle ilgili bilgi verdi.

Yeşilırmak’ın diploma alması konusunda zaman aşımı olmadığından ilgili davanın milletvekilliği sona erdiği zaman görülebileceğini belirten Arıklı, insanların itibarını zedelemenin bu kadar kolay olmaması gerektiğini söyledi.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, dokunulmazlığı kalksın talebinde bulunulan 19 kişinin 11’inin hükümetten olduğunu ve birlikte oylandığını hatırlatarak, diğer oylamaların sebepleri ve sonuçlarıyla ilgili de bilgi verdi.

Kamu vicdanı diye bir şey olduğunu ve “istediğiniz kadar yasaları eğip bükün, ayrıcalıklıdır” algısının değişmeyeceğini savunan Özuslu, Yeşilırmak’ın “benim korkacak bir şeyim yok” dediğini hatırlatarak “Bırakın yargılansın” dedi. Özuslu, Yeşilırmak’a da “Çık ve partinle kamuoyunu rahatlat” çağrısı yaptı.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, konu yükseköğrenimin tamamına gölge düşüren bir konu olması nedeniyle çok geniş bir kitlenin zan altında kaldığını söyledi.

Siyasetin itibar erozyonuna son verilmesini isteyen Şahali, “demir tavında dövülür” diyerek Yeşilırmak’ın milletvekilliğinden sonra yargılanmasının bir anlam ifade etmeyeceğini, konunun bugün çözülmesi gerektiğini söyledi.

Sözkonusu üniversiteyle alakalı yaşananlarda bir dizi hükümete yakın kişinin yargılandığını hatırlatan Şahali, Yeşilırmak’ın yargılanmayarak hem şüpheleri üzerine çektiğini, hem de yargılanıp aklanma hakkından vazgeçtiğini dile getirdi.

Şahali, yükseköğrenim alanında kaybedilen itibarın ekonomik olarak hızlı bir kan kaybına sebep olduğunu belirterek, “Ben tüm milletvekillerinin kendisini ak ve pak tutmak zorunda olduğuna inananlardanım. Ülkenin yargısına güvenmesi gerekenlerin kendini göstereceği yer burasıdır” dedi.

Konunun şu anda herkese zarar verir noktaya geldiğini belirten Şahali, konunun siyasete doğrudan etki etmiş bir konuma geldiğini hatırlattı.

-Hasipoğlu

Son sözü alan UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılması istemini değerlendiren özel komitenin başkanı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ise, Yeşilırmak’ın dokunulmazlığıyla ilgili komitede 4 toplantı yapıldığını ve taraflar dinlenerek rapor sunduklarını belirtti. Hasipoğlu, dosyanın polis ve komite üyeleri haricinde kimse tarafından incelenmediğini vurguladı.

Meclisin yargılamaya engel olamayacağını, alınan kararın sadece ertelenmeye sebep olacak bir adım olduğunu ifade eden Hasipoğlu, bu konuyla ilgili yargılanan kimsenin olmadığını da söyledi.

Hasipoğlu, Yeşilırmak’ın hangi beyanıyla suç işlediğini tespit edemediklerini ve komiteye gelen kimsenin de bu soruya yanıt veremediğini belirtti.

Yeşilırmak’ın muafiyet ve intibak işlemlerinin yetkili kişilerce yapıldığını ve karar verenin üniversite olduğunu anlatan Hasipoğlu, “Emrah bey bu diplomayı alsın diye suç işlediğine ilişkin emare de yok, belge de yok. Bu yüzünden bizim vicdanımız rahat” dedi.

Hasipoğlu, kendilerinin yargılama olmasın değil de, her ne yapılacaksa ertelensin bakış açısına sahip olduklarını söyledi.

Savcılık görüşünün Allah kelamı olmadığını ancak görüşü kaldırmadıklarını, yerinde durduğunu kaydeden Hasipoğlu, öyle bir yetkileri de olmadığını belirterek aldıkları kararın sadece ertelenmesi yönünde olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yeşilırmak’ın dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili komitenin raporu ele alındı

Published

on

By

UBP İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili oluşturulan komitenin raporu Meclis’te görüşüldü.

İlk sözü alan Komite üyesi CTP milletvekili Ongun Talat, konunun sadece bir milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmaması değil, meclisin itibarını da ilgilendirdiğini belirterek, halka milletvekilinin ayrıcalıklı olduğu mesajını verdiğini söyledi.

Komite üyesi CTP milletvekili Ürün Solyalı da bu meselenin isime değil ilkelere dayalı olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise bugüne kadar 19 tane yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebi geldiğini; bunlardan 4’ünün onay gördüğünü belirterek, savcılıktan her gelen ithamnamenin yüzde 100 doğru olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.
Arıklı, “zaman aşımı olmadığına göre yarın yargılansa ne olur? Bişey mi kaybederiz. Biz ilkeli duruşumuza devam ediyoruz ve hayır diyoruz” dedi.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu komitenin çalışmalarını tamamladığını ifade ederek, komitede 4 toplantı gerçekleştirdiklerini, YÖDAK ve Savcılık makamını dinlediklerini , dosyayı incelediklerini belirterek, raporu Meclise sunduklarını belirtti.

Emrah Yeşilırmak’ın sosyal medyada linç edildiğini ifade eden Hasipoğlu talebin savcılık makamından geldiği için, yasama, yargının işine karışıyor gibi bir algı oluştuğunu ancak bunun doğru olmadığını ifade etti.

Hiçbir şeyi hasır altı etme niyetlerinin olmadığını belirten Hasipoğlu , “Yargının yetki alanına girmedik, böyle bir niyetimiz yok. Meclis iç tüzüğüne göre davranıyoruz. Önümüzdeki dönem YÖDAK’ın inceleme yapmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını Oku

Trending

Reklam