Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te Çalışma Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sürüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gece yarısı itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik bütçesinin görüşülmesine devam ediliyor.

-Birinci

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinde yapılan artışın yetersizliğine işaret ederek bu rakamla bu bütçeyle sosyal devlet hizmetlerini yerine getirme imkan olmadığını kaydetti.

Bu bütçenin sorunları düzeltecek düzeyde olmadığını dile getiren Birinci, nüfus sayımı yapmadan hizmet vermenin de mümkün olmadığını belirtti.

Birinci, sosyal sorunlar nedeniyle suç oranın arttığını ve bu sorunların tüm alanlara yansıdığını kaydederek, tüm kamu hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığını ve bir planlama yapılmaması halinde çağdaş bir çalışma alanının olmadığını söyledi.

Gençlerin göç ettiğini ve yanlış politikalardan dolayı insanların başka yerlerde çalışma imkanları aradığını dile getiren Birinci, iş sağlığı ve güvenliğinin kontrollerde yetersiz kaldığını belirtti.

-Özuslu

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu konuşmasına, “Ülkede insanların alım güçlerinin giderek geri gittiğini, gelir uçurumlarının büyüdüğünü, açlık sınırının 27 bin, yoksulluk sınırının 70 bin TL’ye yükseldiğini hatırlamakta fayda var.” diyerek başladı.

Aktif çalışan nüfusun 170-180 bin civarında olduğunu kaydeden Özuslu, 25 bin civarında çalışanın sendikalı olduğunu ve sendikalaşma oranının yüzde 6.8’e denk geldiğini ifade etti.

Çeşitli ülkelerdeki sendikalaşma oranlarından örnekler veren Özuslu, en yüksek sendikalaşmanın yüzde 91 ile İzlanda’da olduğunu bildirdi.

Özuslu, KKTC’nin, sendikalaşmada yüzde 7.2 ile diplerde olan Madaskar’dan bile geride kaldığını söyledi.

Yerel istihdamı teşvik rakamlarının geniş sektörlere yayıldığını dile getiren Özuslu, teşvik sisteminin işe yaradığının görüldüğünü söyleyerek, “Gelin bu işi bir tık daha yukarıya çıkaralım. Yerel iş gücünü destekleme fonunda, Madagaskar’ın altında olan sendikalaşma oranındaki kötü gidişatı tersine çevirelim. Sendikalaşmayı teşvik edelim” ifadelerini kullandı.

Çalışma Bakanı’ndan, basın sektöründeki gibi gibi fondan yararlanmanın koşulu olarak sendikalaşmayı teşvik etmesini isteyen Özuslu, “Yüzde 6.8 sendikalaşma oranı, utanılacak bir şeydir.” diye konuştu.

Reçete olaylarında yaşananları büyük bir hata olarak gördüğünü dile getiren Özuslu, ülkenin en gözde olması gereken özellikle özel üniversitelerde prim ödemelerinde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bu konuların Eğitim Bakanlığı ile çalışması gerektiğini belirtti.

Özuslu, özel sektördeki akademik kadronun maaş düzenlemesinin AÖA’daki düzenlemeye göre yapılmasını istedi.

“Birçok insan akademiyi, hatta ülkeyi terk ediyor. Akademisyenlerin küstüğü bir süreçten geçiyoruz. Bu konuya bakılmalıdır” diyen Özuslu, maaşların yukarı çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Özuslu, dulluk, yoksulluk, sigorta emekli maaşlarının da daha yaşanabilir hale getirilmesinin nasıl sağlanabileceğine hep birlikte bakılmasını önerdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sağlık Bakanı Dinçyürek, Yeni Maraş Sağlık Merkezi’nde incelemelerde bulundu

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ile birlikte yapımı devam eden Yeni Maraş Sağlık Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

Bakan Dinçyürek, merkezin alt yapı, yol ve çevre düzenlemesi konularında Belediye Başkanı Uluçay ile değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Projenin kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Dinçyürek, çalışmaların belediye ile eş zamanlı olarak sürdürüleceğini kaydetti.

Sağlık merkezinin tamamlanmasının ardından gerekli donanımın hızla sağlanacağını ifade eden Bakan Dinçyürek, merkezin bölge halkına daha etkili bir sağlık hizmeti sunacağını söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel muhtarları bilgilendirme ve istişare toplantısına katıldı: ‘Muhtarlarımızı yalnız bırakmadık, onlar için de yatırım yaptık’

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Max projesi ve e-Devlete entegre etmek amacıyla muhtarların altyapı binalarının bilgisayar ve tüm eksiklerinin tamamlanma süreci ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantısına katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Ünal Üstel, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan otel yangınını hatırlatarak, “Bugün büyük bir hüzün yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen yangın sonucunda birçok insanımızı maalesef kaybettik. Bu vesileyle bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaslı ailelere sabırlar, Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiş olsun dileklerimi iletirim” dedi.

Muhtarlarla biraraya gelerek bir kez daha istişarerde bulunmak istediklerine dikkat çeken Üstel, ” Muhtarlarımızın Kıbrıs Türk’ünün varoluş mücadelesinde ayrı bir yeri, halkın da onlara ayrı bir sevgisi vardır. Muhtarlarımız 1974 öncesi yani varoluş mücadelemizde köylerimizin en yetkilileri, mülki idari amirleriydiler. O dönemde muhtarlarımız halkımıza önderlik yapıp mücadelemizin başını çekiyordu” şeklinde konuştu.

Muhtarların görevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için 6 Nisan 2009 yılında hayata geçirilen yasayı hatırlatan Üstel, ” 2009 yılında muhtarlarımız için ilk yasa yapılmış ve maaşlarında iyileştirmeler olmuştur. O tarihten bugüne kadar kurulan kısa süreli hükümetlerden kaynaklı muhtarlarımız için gerekli yatırım yapılamamıştır” ifadelerini kullandı.

Hükümete geldikten sonra öncelikle muhtarların ihtiyaçlarını belirlendiklerini sonra da harekete geçtiklerini vurgulayan Üstel şunları kaydetti:

“Muhtarlarımızın önce maaşlarınında iyileştirme yaparak asgari ücretin yüzde 95′ i kadar maaş almalarını sağladık. Sonrasında daha önceki hükümetler mevcut muhtarlık binalarının tamiratı ile ilgili çalışmalar başlamış fakat sonuca ulaşamamışlardı. Bizler Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de desteği ile birçok muhtarınızın mevcut binalarında iyileştirmeler yaptık, sorunlarını giderdik. Muhtarlık binaları olmayan muhtarımıza ise konteyner ofislerini teslim ettik. Ofis ihtiyacı olan muhtarlarımıza sırasıyla birer birer ofislerini teslim etmeye devam edecek. Ofislerin alt yapılarını da tamamlamayacağız.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar “Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” panelinde konuştu

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” başlıklı panelde konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, yapay zekanın insanlığın geleceğini öngörmesi açısından önemine işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının elindeki imkanları en iyi şekilde kullanarak, kendi geleceğini başarılı bir şekilde inşa etmek için çalışması gerektiğini vurguladı.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafı olarak her zaman diyalog içinde iyi niyetli çalışmalar yaptıklarını, Kıbrıs konusunda da dünkü görüşmeye iyi niyetle gittiklerini, ancak kendileri yeni kapılar açılsın derken, Rum tarafının transit geçişleri gündeme getirdiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yer alan “Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” başlıklı paneli, Prof. Dr. Ali Serhan Koyuncugil sundu.

Panele, Onbeş Kasım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ertan Birinci ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası yetkilileri de katıldı.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, panelin açılış konuşmasında, paneli sunan Koyuncugil’i çalışma ve başarılardan dolayı tebrik etti.

Yapay zekanın gelecekte dünyaya ne gibi değişiklikler getireceğini herkesin merak ettiğini ifade eden Tatar, yapay zekanın ekonomi, siyaset ve geleceği organizede önem taşıdığını vurguladı.

Örneğin ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelmesinin dünya geleceğine neler getireceğini yapay zekanın öngörüp öngöremeyeceğini merak ettiğini belirten Tatar, yapay zekanın tüm bunları nasıl harmanlayıp sonuçlar çıkaracağını göreceklerini belirtti ve bunu insanlığın iyi kullanıp iyi kararlar almasını temenni etti.

Yapay zekanın doğruyu bulma yanında gelecekteki felaketleri de öngörebileceğini ifade eden Tatar, yapay zeka ile ekonomi ve diğer alanlarda olumlu yönde gelişmeler yaşanacağına dikkat çekti.

Dünya yönetiminde de yapay zekanın önemine işaret eden Tatar, Kıbrıs konusundaki görüşmelere de değindi.

Tatar, diyalog içinde doğru noktaya, uzlaşıya varmak için çalıştıklarını, görüşmeye iyi niyetle gittiklerini kaydetti.

“Yeni kapılar açılsın” diye görüşmeler yaptıklarını ancak Rum tarafının başka amaçlarla geldiğini ifade eden Tatar, “Kapıları konuşmaya geldik transit geçişleri değil” dedi.

Yapay zekanın her yerde hayatlarına girdiğini ifade eden Tatar, “O yüzden elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanarak kendi geleceğimizi, başarılı bir gelecek için çalışmalıyız. Tek amacımız, gençlerimize, bu topraklarda hür ve refah içinde iyi bir gelecek sunmaktır” diye konuştu.

Devamını Oku

Trending

Reklam