Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.

Bu kısımda ilk sözü CTP Milletvekili Devrim Barçın aldı ve “Çalışma Bakanlığındaki usulsüzlükler” konulu güncel konuşma yaptı.

-Barçın

Barçın, Çalışma Bakanlığı’nın çalışma izinleri ile ilgili yaptığı denetimlerde tespit edilen usulsüzlüklerin, kesilen idari cezaların, geriye dönük düzeltmeler yapılıp, kayıt dışılığın teşvik edildiğini ve cezaların iptal edildiğini anlattı, eleştirilerde bulundu.

İş Yasası’na yönelik kesilen para cezalarının hiçbir şekilde iptal edilemeyeceğini de ifade eden Barçın, yabancıların çalışma izinleri ile ilgili cezalar ve yatay geçişlerle ilgili olan Savcılık görüşünü paylaştı.

Barçın, bu konuda birçok yasaya aykırı işlemler olduğunu ifade ederek, iptal edilen idari para cezalarının tekrar kesilmesi ve yasaların uygulanması gerektiğini söyledi, elindeki evrakları bakanla paylaşacağını kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda orman işçileri ile ilgili yapılan sözleşmelerin yanı sıra Sağlık Bakanlığı’nda bazı çalışanların yasalara aykırı çalıştırıldığını ifade eden Barçın, bu konudaki şikayet dilekçesini Meclis Başkanlığına sundu.

– Taçoy

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da, ihbar olarak kabul ettiği bu konularda araştırma başlatacağını söyledi. Taçoy, çalışma izinlerinde yatay geçişlere karşı olduğunu ve yeni düzenlemeler yapacaklarını ifade ederek, çalışma izinleri ile ilgili yapılmasını planladığı değişikliklerle ilgili bilgiler verdi.

Taçoy, çalışma izinleriyle ilgili sorumlulukların kimde olacağı ile ilgili soru işaretlerini giderme yolunda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, cezaların da takipçisi olacağını kaydetti.

Uzlaşım Komitesi’nin toplanıp hastanede çalışanların haklarının gasp edilmeden ödenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Taçoy, orman dairesi ile ilgili ihbarı da değerlendirip çalışma yapacağını söyledi.

Çalışma izinlerinin daha disipline edilmesi için çalışmalar yapacaklarını belirten Taçoy, sorumlunun işveren olduğunu, çünkü işveren yoksa çalışanın adaya gelemeyeceğini, o yüzden yatay geçişleri de durdurmak için çalışma yapacaklarını kaydetti.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, “2023 Mali Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması nerede” konulu güncel konuşma yaptı ve “anlaşma nerede” diye sordu, “bu anlaşmayı, gerçekten imzalandıysa görmek istiyoruz, bu anlaşma Meclise gelmeli, nerede” dedi. Şahali, anlaşmanın içeriğine dayalı sorular sorarak, örneğin ülkeye bu anlaşma kapsamında ne kadar katkı sağlandığını sordu.

Şahali, anlaşmaya yönelik madde madde sorular sorarak, okul, hastane, akıllı kavşak sistemi, depreme hazırlık, sanayi bölgeleri gibi konularda ne yapıldığını sordu, halk yararına bir şey yapılmadığını söyledi.

Meclis’in yasama yılı sonuna gelinmesine rağmen anlaşma ile ilgili hiçbir şey göremediğini ifade eden Şahali, eleştirilerde bulundu, anlaşmanın içeriğini istedi, neden “saklandığını” merak ettiğini dile getirdi. Hükümete güvenmediklerini ifade eden Şahali, “devlet ciddiyeti” istedi.

Taçoy da söz alarak, 31 Mart günü anlaşmanın imzalandığını ve Meclis kapanmadan gündeme geleceğini söyledi. Kimsenin kuşkusunun olmamasını isteyen Taçoy, anlaşmanın bir hafta içinde Meclise geleceğini ve Türkiye’deki seçimler vesilesiyle gecikme olsa da içeriğinin herkes tarafından öğrenileceğini kaydetti.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın yerinden söz alarak, sorduğu soruya karşılık cevap veren Taçoy, anlaşmanın henüz yürürlükte olmadığını, eski anlaşmanın geçerli olduğunu belirtti.

KKTC devleti malı olan Engelli Yaşam Evinin de tamamlandığını ancak tesise bir hırsız tarafından zarar verildiğini ve kabloların çalındığını ifade eden Taçoy, zararın giderilmesi için Merkez Bankası’nın destek verdiğini, ancak bunun yanında Personel Dairesi ile yasa konusunda sıkıntı yaşandığını ve bunu aşmak için çalıştıklarını anlattı.

Devlet, Vakıflar İdaresi ve sivil toplum örgütlerinin binanın hizmete açılması için çalıştığını ifade eden Taçoy, yasa çalışmalarında gelinen aşamaya işaret etti, burada kadrolu değil, sözleşmeli personel olması gerektiğini söyledi.

-Hamzaoğulları

“Atama hükümetin İskele Karpaz’a bakış açısı” konulu güncel konuşma yapan CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabildiğini, çünkü hükümetin 6 aydan beridir yeni anlaşma çerçevesinde Türkiye’den katkı almadığını kaydetti.

Hamzaoğulları, yaşam evinin 10 yıldır yapılamadığını, Karpaz bölgesine de söz verildiğini ancak bir türlü hayata geçirilemediğini ifade ederek, Karpaz bölgesinin kaybedilmek üzere olduğu uyarısında bulundu, hükümetin okullara, eğitime, çocuklara, gençlere bölgeye önem vermesini istedi.

Bölgede fakir insanların artık mal alabilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Hamzaoğulları, belediyelere de büyük görev düştüğünü söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bu yıl için zahire fiyatları belirlendi… TÜK alımlara pazartesinden itibaren başlıyor

Published

on

By

 Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2025 yılı ürünü yerli zahire alımlarına pazartesi başlıyor.

Yemlik ve tohumluk arpa için kilogram başına belirlenen fiyat 12 TL.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) pazartesinden itibaren alımına başlanacak 2025 yılı zahire fiyatlarını yazılı açıklamayla duyurdu.

Buna göre, yemlik ve tohumluk arpa kilogram başına 12 TL’den, sert buğday ve tohumluk sert buğday 13 TL’den, yumuşak buğday ile tritikale ve bunların tohumlukları 12 TL’den alınacak.

TÜK’ün ihtiyacı nispetinde alacağı 2025 ürünü tohumluk arpa materyali, tohumluk sert buğday materyali, tohumluk yumuşak buğday ve tohumluk tritikale materyaline kilogramda 3 TL tohumluk primi ödenmesi yapılacak

Toprak Ürünleri Kurumu Yasası uyarınca 2025 yılı ürünü arpa ve buğday yalnızca Toprak Ürünleri Kurumu’ndan yazılı izin alan gerçek ve tüzel kişiler tarafından iç piyasadan satın alınabilecek.

2025 yılı ürünü yerli arpa, buğday, tritikale ve ithal yemlik arpanın satış fiyatları ise Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Esentepe Karaağaç Bölgesi’ndeki yangın yerine giderek incelemelerde bulundu

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün Esentepe Karaağaç Bölgesi’nde meydana gelen yangınla ilgili olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

Yangın söndürme ve soğutma çalışmalarını yerinde izleyen Cumhurbaşkanı Tatar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ekiplerin özverili ve etkin çalışmaları sonucu yangının kısa sürede kontrol altına alınarak, bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Yangından dolayı 12 dönümlük bir alanın etkilendiğini, 80 çam ağacı, 53 harup ağacı ve 10 zeytin ağacının tahrip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yangının askeri birlikler, orman dairesi, itfaiye, Sivil Savunma Teşkilatı’na bağlı ekipler, Çatalköy-Esentepe Belediyesi ve vatandaşların erken müdahalesiyle söndürüldüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, yangına zamanında ve etkili biçimde müdahale eden tüm kamu kurumlarına, yerel yönetimlere ve katkı sağlayan vatandaşlara teşekkür etti.

Bölge halkına geçmiş olsun dileklerinde bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, yaz ayında meydana gelebilecek yangınlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dinçyürek’ten Türkiye’ye başsağlığı mesajı

Published

on

By

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Türkiye’deki yangında hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Dinçyürek yayımladığı taziye mesajında orman işçileri ve AKUT gönüllülerinin Eskişehir’deki yangın felaketinde hayatını kaybetmesini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Yaralılara şifa da dileyen Dinçyürek, “Yangınla mücadele ederken şehit düşen kahramanlara Allah’tan rahmet; Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve aziz milletine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” ifadelerine de yer verdi.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam