Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Meclis’te güncel konuşmalarda sağlık konuşuldu

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapılıyor.

-Üstel: “Gailemiz ülkemizdir”

Başbakan Ünal Üstel, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a yanıt vererek, nisap konusuna değindi ve Meclis’te 29 milletvekili ile nisap sağladıklarını belirtti.

Üstel, her milletvekilinin Meclis’te bulunma görevi bulunduğunu kaydetti.

Ülkenin geleceği için, insanı için ne yasa lazımsa onu yapmaya çalışacaklarını dile getiren Üstel, “Gailemiz ülkemizdir. Geldiğimiz noktada pandemi, savaş, dövizdeki dalgalanma ile esnaf kepenk kapatıyor” dedi.

-Besim: “Sağlık yeniden organize edilmeli”

CTP Milletvekili Filiz Besim, “Bunca Kaos Arasında Sağlığa Sahip Çıkmak” konusunda konuşma yaptı.

Demokrasinin ayaklar altında olduğunu savunarak, ekonomik sorunlara değinen Besim, sağlığa sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.

Besim, sağlığın yeniden organize edilerek daha iyi bir noktaya getirilmesi gerektiğini söyleyerek, önerilerde bulundu.

Koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde toplum bazlı tarama yapılması gerektiğini dile getiren Besim, Halk Sağlığı Birimi’nin çalıştırılması gerektiğini, işlevsiz halde olduğunu belirtti.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin mercek altına alınması gerektiğini kaydeden Besim, 17 sağlık merkezinin donatımlarının yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu, insan kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini söyledi.

İlaç Eczacılık Dairesi’nde ihalelerin “çağdışı ve gecikmeli” yapıldığını savunan Besim, ilaç eksikliklerinin tam olarak giderilmediğini, bir ay sonra yine sıkıntı yaşanacağını, İlaç Takip Sistemi’nin kurulması gerektiğini söyledi.

Acil serviste, ameliyathanelerde, diş hekimliği alanında yaşanan sıkıntılara da değinen Besim, Devlet Laboratuvarı Projesi’nin kısa sürede tamamlanması gerektiğini, deniz suyu analizlerinin yeterli noktalardan yapılmadığını söyledi.

Pandemi hastanesinin etkin bir şekilde kullanılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Besim, doğru kararlarla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nden bazı bölümlerin buraya taşınabileceğini belirtti.

Nalbantoğlu Hastanesi’nde temizlik ihalesinin sonuçlanmadığını, yasaya aykırı işlemler yapıldığını savunan Besim, şeffaf bir süreçle ihaleye çıkılması gerektiğini söyledi.

Güzelyurt Hastanesi ve Girne Hastanesi’nin bitirilmesi gerektiğini dile getiren Besim, 500 yataklı yeni hastane konusunda değinerek, devlet hastanesine ihtiyaç duyulduğunu ancak 500 yatağın yeterli olmadığını söyledi.

-Altuğra: “Hepimizin amacı ortak bir noktada buluşup halka hizmet götürmek”

Besim’i yanıtlayan Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Besim’in sağlığa büyük katkıları olduğunu, sıkıntıları bildiğini söyleyerek teşekkür etti.

Altuğra, “Hepimizin amacı ortak bir noktada buluşup halka hizmet götürmektir” dedi.

Sorumluluk bilinciyle sağlığa sahip çıkacaklarını halkın kaliteli sağlık hizmet alması için çalışacaklarını dile getiren Altuğra, pandemi nedeniyle sağlık sektörünün yaşadığı sıkıntılara değindi.

Altuğra, pandemi dışındaki hastaların hizmet alma noktasında tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Sağlık sistemini yeniden inşa edeceklerini, Türkiye sağlık sisteminin geldiği üst seviyelere KKTC’yi de taşıma hedefinde olduklarını söyleyen Altuğra, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verdiklerini, en iyi korunma yönteminin hasta olmadan korunma olduğunu belirtti.

Altuğra, devlet hastanelerinde toplu taramalar yapıldığını bunun daha da geliştirileceğini, Halk Sağlığı Birimi’nin işlevsel olmasının önemli olduğunu, bunu harekete geçirmeyi hedeflediklerini, sağlık merkezleriyle ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.

Girne’de radyoloji uzmanı bulunmadığını bu eksikliği yerinde tespit ettiklerini söyleyen Altuğra, radyoloji uzmanı eksikliğini gidermek için yol haritası çizdiklerini belirtti.

Sağlık merkezlerinin hızla artan nüfusun gerisinde kaldığını gözlemlediklerini kaydeden Altuğra, sağlık kalitesinin artıracaklarını söyledi.

Altuğra, ilaç eksikliği ve ihalelere yönelik soruları yanıtlayarak, buna yönelik çalışma yapacaklarını belirtti.

Teknolojinin daha etkin kullanılması gerektiğini dile getiren Altuğra, kağıt kullanımının iklim krizini önlemek adına da azaltılması gerektiğini, teknolojiyi kullanmayı önemsediklerini kaydetti.

İlaçlarla ilgili de otomasyonun devreye girmesi gerektiğini dile getiren Altuğra, Yataklı Tedavi Kurumları Teşkilat Yasa Tasarısı’nın önümüzdeki hafta Meclis’e geleceğini, aynı zamanda eczacılarla ilgili yasa tasarısının da Meclis’e geleceğini belirtti.

Altuğra, Burhan Nalbantoğlu’nda Diş Hekimliği bölümüne yangın merdiveninden ulaşılmasının sıkıntı yarattığının bilincinde olduklarını çalışmasının yapıldığını, Devlet Laboratuvarı Projesi’nin de önemli olduğunu bu konuda da çalışma yaptıklarını kaydetti.

Deniz suyu analizleri sonuçlarının düzenli bir şekilde yapılıp halkla paylaşıldığını, eksiklik varsa gidermeye hazır olduklarını dile getiren Altuğra, bakterilerin kabul edilebilir düzeyde olabileceğini yaşamı tehdit eden bir oranda olmamasının önemli olduğunu söyledi.

-“Pandeminin sonuna gelindi”

Altuğra, pandeminin sonuna gelindiğini, pandemi hastanesinde bu sabah itibariyle 12 kişi bulunduğunu, yoğun bakımda hasta olmadığını belirtti.

Pandemi hastanesinin çürümeye terk edilmeyeceğini dile getiren Altuğra, oraya bazı servislerin taşınması planını çalıştıklarını, hekimlere danışılacağını kaydetti.

Altuğra, bazı servislerin pandemi hastanesine taşınmasıyla ameliyat tarihlerindeki gecikmelerin sona ereceğini söyledi.

Altuğra, Sağlık Bakanlığı’nda hukuksuzluğa ve yasa dışılığa yer verilmeyeceğini söyleyerek, temizlik ihalesi konusunda Başsavcılığa yazı yazdığını görüş beklediklerini belirtti.

Anitjen ve PCR testlerine değinen Altuğra, yeni test alınmadığını, pandeminin yoğun yaşandığı dönemlerde satın alınan PCR ne antijen testlerinin borcunun ödendiğini söyledi.

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi alabora oldu

Published

on

By

Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 4 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

Mısır Petrol Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Offshore Shukheir Oil Company’den (OSOCO) “Adam Marine 12” isimli sondaj gemisinin, Cebel Zeyt bölgesinde alabora olduğuna ilişkin bilgi alındığı belirtildi.

Açıklamada, Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Kerim Bedevi ve Çalışma Bakanı Muhammed Cubran’ın, her iki bakanlıktan birer ekiple durumu yerinde değerlendirmek, kurtarma çalışmalarını izlemek ve olaya yönelik alınan acil önlemleri değerlendirmek üzere kaza mahalline gitmek için yola çıktığı aktarıldı.

Bakanlığın açıklamasında, bölgedeki ilgili makamlar ve bağlı şirketlerle koordinasyon halinde gelişmelerin anlık olarak takip edildiği ve gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Mısır Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı kaydedildi.

Olayın bildirilmesinin ardından olay yerine 20 ambulans ile El-Gouna Havalimanı’na 4 ambulans yönlendirildiği aktarıldı.

Bakanlık, Kızıldeniz Sağlık Müdürlüğü ile tüm hastanelerde alarma geçildiğini, olay yerindeki durumu yakından takip ettiklerini ve arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü paylaştı.

Kızıldeniz Valisi Amr Hanefi de kayıp 3 kişi için arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Al-Shorouk gazetesinin haberinde ise sondaj gemisinin Eşrefiye platformu yakınlarındaki yeni bir çalışma sahasına çekildiği sırada alabora olduğu belirtildi.

Devamını Oku

Dünya

Azerbaycan, 17. EİT Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak

Published

on

By

Azerbaycan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) 17. Zirve Toplantısı’na Hankendi şehrinde ev sahipliği yapacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde 4 Temmuz’da düzenlenecek zirveye, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniliyor.

Zirveye, üye ülkeler Özbekistan, İran, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Pakistan’dan devlet başkanları ve bakanlar katılacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da zirvede yer alacak.

Ülkeler arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, ulaştırma, transit ve iklim değişikliği alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının ele alınacağı zirvede, EİT kapsamındaki çalışmalar gözden geçirilecek. Liderler, zirve kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

Zirvenin Karabağ’da bir dönem işgalci rejimin başkent olarak kullandığı Hankendi’de yapılması, Azerbaycan için sembolik önem taşıyor.

Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın üye, KKTC’nin ise gözlemci üye olduğu ve 1985’te kurulan EİT’in devlet başkanları zirvesi 2 yılda bir düzenleniyor.

– Teşkilatın kuruluşu

Türkiye, İran, Pakistan devlet ve hükümet başkanlarının bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 1964’te İstanbul’da bir araya gelerek yayımladıkları bildiriyle kurulan Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (RCD) platformunun devamı niteliğinde olan EİT, 1979’da İran’da gerçekleşen devrim sonrasında faaliyetlerini askıya almak durumunda kalmıştı.

Üç ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 1980’li yılların başında yeniden gelişmeye başlamasıyla işbirliğinin RCD’nin hukuki zemini üzerinde ama farklı bir isim altında sürdürülmesi kararı alınmıştı. EİT’in temeli böylece 1985’te atılmıştı.

Türkiye, İran ve Pakistan’ın kurucuları olduğu teşkilata 1992’de Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan katılmıştı. Faaliyet alanı daha da genişleyen EİT, toplam 7 milyon kilometrekare alana yayılan ve yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip ekonomik ağırlıklı bölgesel bir güç halini aldı.

Teşkilat, zirve ve dışişleri bakanları düzeyindeki dönemsel toplantıların yanı sıra ticaret, ulaştırma, tarım, enerji, çevre, sağlık, sanayi, maliye ve ekonomi bakanlarıyla düzenli toplantılar yaparak sektörel bazda alınan kararlar ve işbirliği projelerinin hayata geçirilmesine imkan sağlıyor.

– Teşkilatın kurumsal yapısı

Devlet ve hükümet başkanları düzeyinde 2 yılda bir yapılan EİT zirvesi, şimdiye kadar 16 kez düzenlendi, son zirve Kasım 2023’te Özbekistan’da gerçekleştirildi.

Örgütün en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri Bakanları Konseyi’nin toplantısı her yıl düzenleniyor. Teşkilat kapsamında sektörel bakanlar toplantıları da yapılıyor. Ayrıca, Bölgesel Planlama Konseyi (BPK), Daimi Temsilciler Konseyi (DTK) toplantıları da düzenli yapılıyor.

Tahran’da yerleşik EİT Sekretaryası bulunurken, teşkilat, Genel Sekreter tarafından yönetiliyor. Genel Sekreterlik bünyesinde ayrıca “sanayi ve tarım”, “ticaret ve yatırım”, “enerji, madenler ve çevre”, “ulaştırma ve iletişim”, “ekonomik araştırma ve istatistik” ile “proje araştırma” direktörlükleri de bulunuyor.

Teşkilat bünyesindeki bölgesel kuruluşlar arasında EİT Ticaret ve Sanayi Odası, EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası, EİT Sigortacılık Koleji ile EİT Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi yer alırken, uzmanlık kuruluşları arasında Tahran’da EİT Kültür Enstitüsü, İslamabad’da EİT Bilim Vakfı ve Ankara’da da EİT Eğitim Enstitüsü mevcut.

Üye ülkeler arasında ticaret, yatırım, ulaştırma, haberleşme, enerji, madenler ve çevre, tarım, sanayi ve turizm, proje, ekonomik araştırma ve istatistik, insan kaynakları ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda işbirliği çalışmaları yürütülüyor.

Teşkilat, üye ülkeler arasında sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı, bölgesel ticaretin geliştirilmesini, üye ülkelerin dünya ticaretinde daha fazla rol almasını, üye ülkelerin birbirleriyle ve diğer ülkelerle bağlantısını sağlayacak ulaştırma ve haberleşme altyapısının geliştirilmesini, tarım ve sanayi potansiyelinin etkin kullanılmasını ve bölgesindeki halklar arasında tarihi ve kültürel bağların güçlendirilmesini amaçlıyor.

– Türkiye-EİT ilişkileri

Türkiye, Pakistan ve İran’la EİT’in üç kurucu üyesi statüsünde. Genel olarak ticari ve ekonomik temelli bir organizasyon olarak tanımlanabilecek EİT, Türkiye’yi Orta Asya devletleri ve Güney Asya ülkeleriyle bir araya getiren önemli platform niteliği de taşıyor.

Türkiye, önemli rol üstlendiği EİT’in 1993’te 2’nci, 2002’de 7’nci ve 2010’da 10’uncu zirvesine ev sahipliği yaptı. 2021’de Türkiye’nin dönem başkanlığı sırasında düzenlenen zirve ise Kovid-19 salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Sekretaryası İran’da, ekonomik bürosu Türkiye’de, bilimsel bürosu ise Pakistan’da bulunan EİT’in genel sekreterliğini Asad Majeed Khan yürütüyor.

Devamını Oku

Dünya

Avustralya’da etkili olan şiddetli yağış ve rüzgarlar 35 bin haneyi elektriksiz bıraktı

Published

on

By

Avustralya’da etkili olan aşırı yağış ve kuvvetli rüzgarlar nedeniyle çok sayıda uçuş iptal edildi, 35 bin ev ve iş yeri elektriksiz kaldı.

ABC News’in haberine göre, Yeni Güney Galler eyaletinin orta ve güney kesimlerinde etkili olan şiddetli yağış ve rüzgarlar günlük hayatta aksaklıklara yol açtı.

Yağış nedeniyle Sydney Havalimanı’nda pek çok uçuş iptal edilirken, eyalette 35 bin ev ve iş yeri elektriksiz kaldı.

Yeni Güney Galler eyaleti yetkilileri, fırtına ve şiddetli yağışın yol açabileceği sellere karşı acil durum uyarısı yaptı.

Devamını Oku

Trending

Reklam