Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 68 Milyar 971 Milyon 69 Bin TL’lik Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülüyor.
Bütçe üzerine ilk sözü CTP Milletvekili Fikri Toros alarak, dünyada enflasyonun ciddi bir tehdit haline geldiğini belirtti.

“Devlet mali politikalarıyla makro-ekonomik enstrüman olamıyor” diyen Toros, sonuçta yoksulluğun daha körükleneceğini kaydetti. 2025 bütçesindeki açığın, gelir-gider dengesizliğinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Toros, birtakım yasal düzenlemelerin hala yapılmamış olmasını eleştirdi.

Popülizm vasıtasıyla savurganlığın tercih edildiğini kaydeden Toros, “tarihi bir bütçe açığı” olduğunu belirtti. Toros, tahmini de olsa bütçe rakamlarına göre devlet yatırımlarının yapılamayacağını söyledi.

“O yüzden ithalat odaklı bir hale geldik” diyen Toros, halkın layık olduğu yaşam kalitesi ve ihtiyaç duyduğu hizmetlerin sağlanamayacağını belirtti. Hükümetin, sorunun köküne yönelik değil palyatif, geçici ve bilimsellikten uzak politikalara yöneldiğini dile getiren Toros, makro-ekonomik hedefler ve bu hedeflerin gerçekleşmesine olanak sağlayacak siyasi irade olması gerektiğini kaydetti. Teşviğin ilelebet olmaması gerektiğini belirten Toros, “Teşviklerde savurganlık, reforma muhtaç düzen söz konusudur” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta fert başına düşen yıllık ortalama gelirin 14 bin dolar olarak açıklandığını ifade eden Toros, nüfus bilinmeden bunun nasıl hesaplandığını sordu. Güney Kıbrıs’a kıyasla bunun 3’te bir oranında, Akdeniz ülkeleri arasında da 4’te bir oranında olduğunu kaydeden Toros, yoksullukla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs sorununa bakış açısı ve çözümsüzlük siyasetinin büyük oranda yarattığı bir belirsizlik olduğunu dile getiren Toros, özel sektörün “finansman maliyeti canavarı” ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. Fikri Toros, kısır döngü ve girdap konumunda olan mali ve ekonomik yapı olduğunu belirtti.

Sürdürülebilir ve kalkınma vizyonu olmadığını ifade eden Toros, AB Komisyonu’ndan mali destek alarak, Euro bölgesine ön hazırlık sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. “Ticarette çarpan etkisiyle enflasyonu ithal eder konumdayız” diyen Toros, yönetim zafiyeti ve istikrarsızlık nedeniyle yürürlükte olan bir ekonomi programı olmadığını kaydetti.

Bütçe açıkları ve harcamaları finanse etmek için devletin iç borçlanmaya yöneldiğini anlatan Toros, mali disiplin elde etmenin zaruri olduğunu vurguladı. Kayıt dışı, yasa dışı faaliyetlerle ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Toros, kripto para ve forex işlemlerle ilgili gelen yasa tasarısının sadece şirket kuruluşlarıyla ilgili olmasını eleştirdi.

Ülke ekonomisini ayakta tutacak bir başka unsurun yerel sermayenin yatırıma, üretime dönüşmesi olduğunu kaydeden Toros, “Sürekli olarak değişen politikalar karşısında yatırımcı ürker… Bir ülkedeki faaliyetleri domine eden kara para ise ordan da ürker” dedi. Toros, kara paranın devletin maliyesini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Kapsamlı bir vergi reformu ihtiyacına işaret eden Toros, yabancı sermayeyi çekebilmek için kara parayla daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Kayıt dışılıkla mücadelenin önemini de belirten Toros, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin artmasının ekonomi yönetimini de zorlaştırdığını söyledi. Toros, kayıt dışılıkla mücadelenin kalıcı bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mevcut sigorta şirketlerinin güçlendirilmesi, niteliklerinin artırılması gerektiğini belirten Toros, Bakan Berova göreve geldiğinden bu yana 12 tane sigorta şirketine izin verildiğini söyledi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova ise yerinden söz alarak, “Sigortacılıkla ilgili konularda yüzde 100 haklısınız” diyerek, ilgili mevzuattaki değişikliğin Meclise sunulduğunu, Ocak ayı içerisinde hayata geçeceğini kaydetti.

Mevcut yasada istenen niteliklere haiz olan bir başvuruyu reddetmeyi gerektirecek yasal mevzuat olmadığını, inisiyatif kullanmanın da yasal bir yaklaşım olmayacağını dile getiren Berova, önüne getirilen her belgede yasal niteliklerin yerine getirilip, getirilmediğini sorduğunu vurguladı.

Konuşmasına devam eden Toros ise, “Sigortacılık sektörü siyasete teslim edilmemelidir. Maliye Bakanlığı uhdesinde olması siyasete teslim edildiği anlamına gelir” diyerek, sektörün, özerk kurumların uhdesinde olması gerektiğini belirtti.

“Gerçeklerle bağdaşmayan birtakım hayaller üzerine bina edilmiş bir sistemle karşı karşıyayız… 2025 Mali Yılı Bütçesi sürdürülebilir bir bütçe değildir” diyen Toros, ekonominin daha da daralacağını söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Evkaf Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer:Saldırıyı gerçekleştiren şahıs tutuklandı

Published

on

By

Güney Lefkoşa’da bulunan Bayraktar Camisi’ne, 19 Ocak Pazar günü Suriyeli bir şahıs tarafından saldırı düzenlendi.

Evkaf Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer BRT’ye açıklama yaparak, saldırganın Suriyeli olduğunu ve uyuşturucu madde tesiri altında söz konusu olayı gerçekleştirdiğini belirtti.

Tümer, olayın ardından görevli imam ile görüşerek, Rum polisine gerekli şikayetlerin yapıldığını ve saldırganın tutuklandığını aktardı.

Mustafa Tümer, Dışişleri Bakanlığı’nın da konuya ilişkin bilgilendirildiğini sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Denizde fırtınamsı rüzgar bekleniyor

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bölge denizlerinden Taurus’ta fırtınamsı rüzgar beklendiğini duyurdu.

Daire’den yapılan açıklamada, rüzgarın yarın sabah 04.00’ten perşembe sabahı 08.00’e kadar etkili olacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Bölgemiz denizlerinden Doğu Taurus’ta kuzey ve doğu, Batı Taurus’ta güney ve doğu yönlerden esmekte olan rüzgarın zamanla kuvvetlenerek ‘7’ kuvvetinde ve ‘fırtınamsı rüzgar’ şeklinde esmesi beklenmektedir.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığında mevsimsel grip salgınıyla ilgili istişare toplantısı düzenlendi

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında salgın ve bulaşıcı hastalıklar konusunda mevsimsel grip salgınlarına ilişkin istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Sağlık Danışmanı Prof Dr Nedime Serakıncı, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Dairesi Hizmetleri Müdürü Dr. Vesile Erdoğan, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Halk Sağlığı ve Koruyucu Hekimlik Sorumlusu Dr. Figen Gülen İnce ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği As Başkanı Dr İlker İpekdal katıldı.

Toplantıda; mevsim gripler, virüsler ve hastalık semtomları ile ilgili genel bilgiler paylaşıldı. Toplantıda ayrıca genel hijyen kurallarının hatırlatılması ve kurallara uyulmasının üzerinde duruldu, bireysel ve toplumsal olarak alınması gereken sorumluluklar ve önlemler ele alındı. Salgınlar sırasında alınması gereken önlemler kadar salgınlardan önce de alınması gereken önlemlerin gerekliliğine dikkat çekildi.

Toplantıda, Sağlık Bakanlığı tarafından mevsimsel griple ilgili geçen yıl ile bu yılın verileri paylaşıldı. İstatistiklere göre geçen yıl ve bu yılın verilerinin aynı olduğu, ülkede her yıl görülenden farklı bir durum ve yoğun bir grip salgınının olmadığı, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği tarafından da teyit edildi.

Ülkede geçmiş yıla göre grip vakaları ve gribe bağlı yoğun bakıma yatışlarda bir artış olmadığı bilgisi tüm katılımcıların bilgisine getirildi.

Risk gruplarının bu yıl geçmiş yıllara göre daha az aşı yaptırdığının konuşulduğu toplantıda mevsimsel gribe karşı aşılanmanın önemine dikkat çekildi.

Toplantı düzenlediği ve paydaşları bir araya getirdiği için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teşekkür edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam