Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te narenciye konuşuldu… Çavuş:Yeşillenme hastalığına karşı ekip kurduk, saha takiplerine başladık

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalarda narenciye konusu da konuşuldu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, yeşillenme hastalığına karşı bir ekip kurduklarını ve ülke genelinde saha takiplerine başladıklarını açıkladı. Çavuş, Dörtyol ve Alaniçi’nde böceğin görüldüğünü bildirdi.

-Şahiner

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, “Sıkıntılarına Çözüm Bekleyen Narenciye Sektörünün Katlanarak Büyüyen Sorunları” konulu konuşma yaptı.

Ekim ayından beridir narenciye konusunda konuşma yaptığını dile getiren Şahiner, gerekli önlemlerin alınmadığını, mevcut sorunlara çözüm bulunmadığını kaydederek, sektörün “keşmekeşe” döndüğünü kaydetti. Şahiner, üreticinin mutsuz ve umutsuz olduğunu ifade etti.

Fiyatlar konusunda yapılan açıklamaların “şaşırtmacalı” olduğunu ifade eden Şahiner, bu fiyatlarla üreticinin ayakta durma şansı olmadığını belirtti.

KKTC ve Güney Kıbrıs’ta yeşillenme hastalığı olmadığını kaydeden Şahiner, Güney Kıbrıs’ta bu hastalığı taşıyan bir böceğe rastlandığını söyledi. “Olmayan bir hastalık yüzünden ürünlere neden ambargo konulmak istendiğini” sorgulayan Şahiner, “ürünlerin Türkiye’ye girişinin ve neredeyse transit geçişinin de yasaklandığını” savundu.

Sıkışık zaman içerisinde ürünün nakliyesi ve pazarlamasının mümkün olmadığını ifade eden Şahiner, bulunan çözümün uygulanamayacağını savundu. “Ürünün hasat edilip, pazarlanmasına imkân, ihtimal yok” diyen Şahiner, yöntemin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Şahiner, çok ciddi sayıda üreticinin cebine girecek paranın, borçlara gideceğini belirtti.

Bunun siyasi bir kriz olduğunu ifade eden Şahiner, “Olmayan bir hastalık yüzünden Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği’nin girişimiyle KKTC’de üretilen narenciye ürünlerine konulan bir ambargodur. Bunu da çözecek olan siyasi girişimdir” dedi.

Ülkede yeşillenme hastalığının olmadığının karşı tarafa bilimsel zeminde anlatılması gerektiğini kaydeden Şahiner, transit geçiş için ara bir formül bulunması gerekliliği üzerinde durarak, fümigasyon yöntemiyle (​Böcekleri ve diğer zararlı etmenleri öldürmek amacıyla kapalı bir ortama, belirli bir ısıda ve belirli bir miktarda gaz halinde kimyasal bir madde -fümigant- vermek ve belirli bir süre gazı bu ortamda tutma işlemi) ürünlerin üçüncü ülkelere gitmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin narenciye sektörünün riske sokulmadığını, gemilerle, kıyısı olan üçüncü ülkelere ihracatın sağlanması gerektiğini ifade eden Şahiner, Cypruvex’in de devreye girmesi gerektiğini anlattı.

-Çavuş: “Yeşillenme hastalığına karşı ekip kurduk, saha takiplerine başladık”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise, Şahiner’e yanıt verdi. “Bahsettiği konular hepimizin bildiği konular” diyen Çavuş, “Biz üretici ile iç içeyiz” ifadelerini kullandı.

Narenciyede fiyat konusunda Güzelyurt bölgesindeki üç sivil toplum kuruluşu ve üreticilerle çalışma yaptıklarını dile getiren Çavuş, “üretici için yok oluş fiyatları” nitelemesinin doğru olmadığının altını çizdi. Üreticinin zarar etmesinin mümkün olmadığını kaydeden Çavuş, Cypfruvex’in ürünleri alacağını belirtti.

KKTC’de yeşillenme hastalığı olmadığı konusuna” da değinen Hüseyin Çavuş, Limasol’da böceğin ve hastalığın görüldüğünü söyledi. Hastalıkla mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Çavuş, Bakan olarak üründen önce Güzelyurt’taki ağaçları önemsediğini söyledi. Bu konuda bir ekip kurduklarını ve ülke genelinde saha takiplerine başladıklarını ifade eden Çavuş, Dörtyol ve Alaniçi’nde böceğin görüldüğünü dile getirdi. Enginar ürünü zamanında bu sürecin başladığını belirten Çavuş, denemeler yaptıklarını, fümigasyon uyguladıklarını ve enginarın önünü açtıklarını anlattı.

-“Bugün Azerbaycan’a dördüncü parti narenciye gidiyor… Irak’a da transit geçiş şeklinde malı satıyoruz”

“Karantinamızı, fümigasyon ekibimizi güçlendiriyoruz ve bundan sonraki ticarete kendimizi hazırlıyoruz” diyen Çavuş, “Bize ambargo uygular dediğin Türkiye’de, ‘biz transit geçiş istiyoruz’ dedik. Ve bugün Azerbaycan’a dördüncü parti narenciye gidiyor… Irak’a da transit geçiş şeklinde malı satıyoruz” dedi.

Sürecin, herkesin birlikte yöneteceği bir süreç olduğunu dile getiren Çavuş, “Biz bir haftadır Mağusa Limanı’nda, 100 konteynere elektrik verebilecek aynı zamanda fümigasyonunu yapabileceğimiz bir yeri hazırladık” şeklinde konuştu. “Fümigasyon tamamı buradadır” diyen Çavuş, analizle ilgili test sonuçlarının da burada yapıldığını ifade etti. “Ambargo, doğru bir kelime değil” vurgusu yapan Bakan Çavuş, hiçbir şey saklamadığını, her şeyi paylaştığını kaydetti.

Cypfruvex’te bir ekibin çalışmalar yaptığını, yarın Türkiye’den bir ekip geleceğini ve yeşillenme hastalığıyla ilgili yumurtanın yaşayıp, yaşamayacağının sonuçlandırılacağını söyleyen Çavuş, şunları belirtti:

“Biz de, Türkiye de böceği tam anlamıyla tanımıyoruz… Hasat yapılırken göreceğiz var mıdır, yok mudur? Benim tek temennim ürünün en iyi şekilde gitmesidir. Gidebilmesi için de tüm ticari yolların önünü açtık… Dün Yeşil Hat Tüzüğü’nü açtık. Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılacak satışlara da teşvik primini vereceğiz.”

Şahiner’in yerinden sorusu üzerine, haftada 300 konteyneri Mersin Limanı’na ulaştıracaklarını söyleyen Çavuş, Girne Limanı için de çalıştıklarını anlattı.

-Çam kese böceği

CTP Milletvekili Fide Kürşat’ın yerinden çam kese böceğiyle ilgili sorusu üzerine Bakan Çavuş, geçmişte beş yıl ilaçlandıktan sonra çam kese böceğinin biteceğinin söylendiğini ve bunun yapıldığını ifade ederek, “Bitti mi? Bitmedi” dedi.

Mücadeleyi genişleterek, devam ettirdiklerini, haritalandırma yaptıklarını kaydeden Çavuş, ilaçlama noktasında harekete geçtiklerini söyledi.

Bakan Çavuş, CTP Milletvekili Ceyhun Birinci’nin yerinden sorusu üzerine ise, ülkede Eylül ayının içerisinde yeşillenme hastalığını bulaştıracak böceğin tespit edildiğini belirtti. Çavuş, hastalıkla ilgili ise bir bulgu olmadığını kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel Adatepe Muhtarlık binasının açılışını gerçekleştirdi: ‘2026’da e-Devlet devreye girecek, muhtarlıkların önemi artacak’

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, bugün Lapta Bölgesine gerçekleştirdiği ziyarette , Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi Adatepe Muhtarlık binasının açılışını da gerçekleştirdi.
Açılış törenine, Girne Kaymakamı Revin Gürler, Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser, Muhtarlar Birliği Başkanı Akay Darbaz da katıldı.

Adatepe Muhtarı Ümit Kardeşler, yaklaşık 50 yıldır Adatepe Muhtarlığının, bir binası olmadığını, hizmet verirken güçlük yaşadıklarını belirterek, muhtarlık binasını hayata geçiren Başbakan Ünal Üstel’e, belediye başkanı ve ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Muhtarlar Birliği Başkanı Akay Darbaz da konuşmasında, Başbakan Ünal Üstel’in Kuzey Kıbrıs’ta binası olmayan muhtarlık kalmayacak sözünü tuttuğunu belirterek, önümüzdeki süreçte e devlete geçilecek olması nedeniyle, muhtarlık binalarının tamamlanmasının daha da önem kazandığını kaydetti.
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de konuşmasında, 1 yıl önce başlatılan süreçte, bölgedeki 4-5 muhtarlık binasının tamamlanma aşamasına geldiğini dile getirerek, ilk olarak Adatepe muhtarlık binası hizmete açıldığını belirtti.

Ataser, Başbakanlığın muhtarlıklar için tahsis ettiği yerlere binaların oluşturulduğunu belediye olarak da muhtarlıkların otopark, elektrik altyapısı, peyzaj, iç ve dış düzenlemelerine katkıda bulunduklarını ifade etti.
Başbakan Ünal Üstel ise konuşmasına, Lapta Bölgesi ve ülke genelinde yaptıkları yatırımları anımsatarak başladı.

“Hükümetlerimiz döneminde muhtarların ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu her platformda halkımıza anlattık.Muhtarlarımızın özlük hakları ilk bizim hükümetlerimiz düzenlendi” diyen Üstel, göreve gelen diğer hükümetlerin , bu konuda bir artı değer yaratmadığını söyledi.

Hükümete geldikleri gün, muhtarları ofissiz bırakmayacaklarının sözünü verdiklerini anımsatan Ütel, Muhtarla Birliğiyle yaptıkları çalışmalarla, yaklaşık 110 muhtarlığa halka konforlu bir şekilde hizmet verebilecekleri binalar kazandırmak için çalışmaya başladıklarını söyledi.
Kısa bir süre içinde tüm muhtarlık binalarını tamamlamayı ve internet ağını oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Üstel,e-Devletle hantal bürokrasiyi de kaldıracaklarını vurguladı.

Hükümet olarak e-Devlet çalışmalarını tamamladıklarını, e-devlet yasasını geçirdiklerini ve E-devletin binasını kurduklarını, E-devletin bütün cihazlarını Türkiye Cumhuriyeti’nin karşıladığını cihazlarla, yavaş yavaş hizmet vermeye başladığını belirten Üstel, Haziran ayında e-devletin bütün kadrolarını Kamu Hizmeti Komisyonu aracılığıyla tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

“E-devlete yakışan liyakatli insanlarımızı sınav sonrası e-devlette istihdam edip dört başı sıkı bir şekilde çalışmaya başlayacaktır “diyen üstel, hedeflerinin E-Devleti 2026 yılı başında hizmete sokmak olduğunu söyledi.

E-devletin devreye girmesiyle muhtarlıkların daha da önem kazanacağını dile getiren Üstel, yeni muhtarlık binasının hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

III. Uluslararası Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongresi başladı

Published

on

By

Millî Eğitim Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılan III. Uluslararası Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongresi saat 10.30’da Acapulco Hotel’de başladı.

Üç gün sürecek olan kongre, Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı ana sponsorluğunda, KKTC Cumhurbaşkanlığı, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) iş birliğinde organize edildi.

Kongrede, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, III. Uluslararası Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongre Başkanı Prof. Dr. Çağla Gür, Kongre 2’nci Başkanı Uzman Başak Eser, Kongre Onursal Başkanı Cengiz Topel Uzun, Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı İcra Kurulu Başkanı Vacide Gören, Milli Eğitim Bakanlığı Genel Ortaöğretim Dairesi Müdürü Yusuf İnanıroğlu, GAÜ Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Serdar Yurtsever, UKÜ Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Halil Nadiri açılış konuşması yaptı.

Açılış konuşmaları sonrasında Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından kongrenin gerçekleşmesine katkı koyanlara plaket takdimi yapıldı.

Kongre kapsamında iki çalıştay, öğretmen ve öğrencilere yönelik atölyeler, paralel akademik oturumlar ve “Önleyici Politikalar Çerçevesinde Toplumsal İyi Oluş” konulu panel düzenlenecek. Genç yetenekleri desteklemeyi amaçlayan 3’ncü Birkan Uzun Resim Yarışması’nın ödül töreni ve sergisi yer alıyor.

Eğitim alanındaki çalışmalarıyla tanınan Türkiye Cumhuriyeti eski Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, kongrede davetli konuşmacı olarak “Eğitimde Kavramlar ve Yansımaları” başlıklı konuşmasını da yapacak.

Acapulco Hotel’de üç gün sürecek kongre hakkında detaylı bilgi https://www.poswebcongress.com/index.php linkinden edinilebiliyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ ile Constructor Üniversitesi arasında çift diploma programı hayata geçiriliyor

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), uluslararası anlaşma vizyonu doğrultusunda Constructor Üniversitesi ile iş birliğine imza attı.

DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi bünyesinde sunulacak çift diploma programı, İşletme ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik lisans programlarını kapsıyor. Program, öğrencilere küresel ölçekte kaliteli ve çok yönlü bir eğitim deneyimi sunmayı amaçlıyor.

DAÜ’den verilen bilgiye göre, programa kaydolan öğrenciler, eğitimlerinin ilk dört yılını DAÜ’de tamamladıktan sonra, beşinci yıl Almanya’nın Bremen kentinde bulunan Constructor Üniversitesi’nde öğrenim görerek her iki kurumdan da mezuniyet diploması alma hakkı kazanacak.

Teorik bilgiyi pratikle birleştirmeyi amaçlayan program; öğrencilere farklı kültürlerde eğitim deneyimi yaşama, alanında uzman akademisyenlerle çalışma ve uluslararası bir kariyere güçlü bir başlangıç yapma fırsatı sunuyor. Aynı zamanda farklı yükseköğretim sistemlerinden edinilen yetkinliklerle öğrenciler, geniş bir profesyonel ağ kurma imkânına da sahip olacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam