Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te oturum konusunda konuşmalar yapılıyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oturuma ilişkin konuşmalar yapıldı.

Meclis Genel Kurulunda UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun söz alarak, tarihi bir noktada olunduğunu, oturumun 8’inci mi, 9’uncu mu oturum olduğuna ilişkin tartışıldığını, bu tartışmanın yapılmaması gerektiğini belirtti.

Atun, Meclis başkanlığı ile ilgili seçimler süreci yaşandığını, hem evet hem ret hem çekimsere mühür vurulan bir oy pusulasında irade olmadığını ancak son turda çıkan 26’nın iradesinde tereddüt olmadığını, tutanağın hazırlandığını ve imzaların atıldığını söyledi.

Atun önceki turlarda da benzeri pusulalar bulunduğunu, tutanakları divan kâtiplerinin imzaladığını ve Öztürklerin seçimi son turda oyçokluğuyla kazandığına ilişkin de divanın imzasının bulunduğunu muhalefet tarafından geçersiz pusula yönünde şerh konduğunu kaydetti.

Bunun akabinde de tamam olan seçim tutanağının Resmi Gazetede yayımlandığını yasal sürecin izlendiğini bu süreçlerin arasında itirazlar sıkıştırılmaya çalışıldığını ancak bunun tutanak yazılmadan önce yapılması gerektiğini dile getiren Atun, Meclisin tıkanmasına bunun yol açtığını söyledi.

Atun, hukukçulardan birinin “seçim ve oy pusulası geçerlidir” görüşünü dile getirdiğini söyledi.

Bu sırada söz alan Özdenefe, Meclis personelini korumakla mükellef olduğunu, Atun’un kendisine söylenmemiş bir şeyi Mecliste söyleyemeyeceğini belirtti.

Atun, Özdenefe’nin kendisini uyarma hakkı bulunmadığını, bilgiyi Meclis genel sekreterinden yani resmi ağızdan aldığını bu nedenle aktardığını kaydetti.

“Takdir o gün Meclise başkanlık eden Meclis Başkanı’ndaydı ve divan da imzaladı” diyen Atun, Başsavcı görüşünün bağlayıcı olmadığını Başsavcının görüşlerinde nihai kararın Meclise bırakıldığını söyledi.

Divan üyeleriyle ilgili iddiaları da reddeden Atun, herhangi bir tereddüt bulunmadığını belirtti.

Çok net şekilde işleyişi anlattıklarını işleyişin meşru ve hukuk zemininde olduğunu dile getiren Atun, süreci tamamlanmış bir meselede itiraz aramanın eksik göstermeye çalışmanın ülkeyi kaosa sürüklediğini kaydetti.

Şerhin “not düşmek” anlamı taşıdığını dile getiren Atun, “Tutanaktaki şerhinizde itiraz yoktur” dedi.

İtiraz dilekçesinin süre aşıldıktan sonra verildiğini, şerh ile birlikte verilmesi gerektiğini belirten Atun, sürecin meşru ve resmi olarak tamamlandığını irade beyanının bütün ve net olduğunu dolayısıyıla meclis başkan yardımcısını belirlemeye ve bugünkü oturumu 9. Oturum olarak düzenleme çağrısında bulundu.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden söz alarak, “tutanak tutulduktan sonra işlem tamamlanmıştır” dendiğini söyleyerek, o zaman Zorlu beyin seçiminde tutanak tutulduğunda neden Başsavcıdan görüş alındığını sordu.

Erhürman, yaşananların “trajikomik olduğunu” savunarak, Meclis Başkanının tutanağı imzaladığını itiraz olan diğer seçimde Başsavcıdan görüş alındığını belirti.

Meclis hukukçularının dört soruya cevap verdiğini, madde madde yanıtların verildiğini kaydeden Erhürman, hukukçuların görüş sorulmadan görüş vermediğini ifade etti.

Üç pusuladaki çoklu mührün “ben aslında seçmek istemiyorum” anlamı taşıdığını herkesin bildiğini söyleyen Erhürman, Meclis’te daha önce 47-48 oyla başkan seçilen kişiler bulunduğunu belirtti.

Uçak veya gemi şeklinde yapılan zarfların geçersiz olduğuna ilişkin de tüzükte madde bulunmadığını ancak gizlilik bozan işaretlerin geçersiz sayıldığının herkes tarafından bilinen gerçekler olduğunu dile getiren Erhürman, bunların tekrar tekrar konuşmanın “ayıp ve zül olduğunu” söyledi.

Erhürman, doğru yolu bulma çağrısında bulunarak, CTP’nin dayatma ve oldu-bitti kabul etmeyeceğini ortada olan iradenin “seçmek istememe” yönünde olduğunu belirtti.

UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun, uzlaşı için Mecliste bulunduklarını söyleyerek, Zorlu Töre’nin tutanakta kendisinin kazandığını belirttiğini ve daha sonra Başsavcı görüşü alındığını belirtti.

Yasa koyucunun ve seçim tutanağının belli olduğunu dile getiren Atun, Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu broşüründe yer alan ifadeleri okuyarak, bir pusulaya evet anlamına gelecek şekilde birden fazla oy vurmanın geçersiz olmadığını söyledi.

Yasa koyucunun değerlendirmesinin önemine vurgu yaparak, 26’nın iradesini ortaya koyduğunu dile getiren Atun, üç hukukçu görüşünün iki tanesinin birbirinin kopyası halinde üretildiğini söyledi.

Bu sırada milletvekilleri arasında sözlü atışmalar yaşandı.

Özdenefe, sakinleşme çağrısında bulunarak, Meclis çalışanları hakkında ithamlarda bulunulmamasını rica etti.

Atun, hukukçuların yazılarının virgülüne kadar aynı olduğunu bunun tarafsızlık yönünde soru işareti yarattığını, 26 yasa koyucunun oyunun belli olduğunu, kuşku götürür bir nokta bulunmadığını belirtti.

Ziya Öztürkler’i 26 oyla iç tüzük kurallarına göre seçtiklerini dile getiren Atun, siyasi tutumu bir kenara bırakıp bu sonucu kabul etmek gerektiğini söyledi. Atun, UBP olarak 9. oturumun açıldığının ilan edilmesinin oylanmasını talep eden dilekçeyi Meclis Başkanına sundu.

TAK

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, 21 Temmuz Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Üstel mesajında;
‘“1974 yılında Aleminyo köyünde, EOKA-B ve Yunan destekli Rum Ulusal Muhafızları tarafından hunharca gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi asla unutmadık, unutmayacağız.

Kıbrıs Türk halkının hafızasında derin izler bırakan bu insanlık dışı katliamda yaşamını yitiren Aleminyo Şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 3. Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, genel kurulda yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıldönümünün ardından önemli bir etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Avustralya, İngiltere, Polonya ve Almanya ziyaretlerinde MÜSİAD’ı ziyaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD’a yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, genel kurulun hayırlara vesile olmasını diledi.

Genel kurula katılan Mavi Vatan’ı gündeme getiren Cihat Yaycı’ya yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu’nun da bir denizci olduğuna işaret etti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki limanlarda yapılan lojistik işlerle tanınmamışlığa rağmen başarılı çalışmalar yapıldığına dikkat çekti.

Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz ile ilgili yaptığı açıklamalarının kitaplaştırıldığını ve kendisine takdim edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu noktadan hareket edilerek, Topkapı Üniversitesi’nde Mavi Vatan ile ilgili araştırma merkezi kurulduğunu vurguladı.

Ülkeye yatırım için güven duyulması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bir ülkede gelecek yoksa yatırım yapılmadığını aktardı.

İki devletli çözüm siyasetinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Federasyon temelinde çözüm olursa Türk askeri çekilecek ve Türkiye’nin garantörlüğü sona erecek, böylece güven ortamı ortadan kalkacak” dedi.

Rum yönetiminin Kıbrıs Türkü’nün gelişip kalkınmasını önlemek için mülkiyet konusunda haksız saldırılarda bulunduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, geçen hafta New York’ta Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Toplantı’da Kıbrıs Türkü’ne yapılan haksızlıkları dile getirdiğini ve Rumların Kıbrıs Cumhuriyetini ele geçirmelerinin ardından Kıbrıslı Türklerin’in de kendi devletini kurduğunu söylediğini kaydetti.

KKTC’nin turizm, yükseköğrenim, inşaat, hizmet sektörü, tarım ve sanayide başarılarının bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, TEKNOFEST’in başarıyla gerçekleştirildiğini, Türktelekom’un fiber optik altyapıyı yapmaya başladığını ve bilişim adası olma yolunda ilerlenildiğini dile getirdi.

Üretileni ihracat etmenin önemli olduğunu ancak kolay olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu nedenle mukayeseli avantajlı olunan sektörler turizm ve yükseköğrenim ile yan sektörlere önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Alaminyo Şehitleri anıldı

Published

on

By

1974 Barış Harekatı sırasında Geçitkale Bölüğü, Alaminyo takımında görev yaparken şehit olan 20 Kıbrıslı Türk için Değirmenlik Alaminyo Şehitleri Anıtı’nda tören düzenlendi..

Şehitler Anıtı’na çelenklerin konulması ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende Değirmenlik Lisesi öğrencisi Eylül Akkoyun “Şehitler” adlı şiiri okudu..

Törende konuşan Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, masum ve savunmasız insanların ailelerinden koparılarak şehit edilişinin tarihe kara bir leke olarak geçtiğini vurguladı.

Karavezirler şehitleri hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurgulayarak şehitlere rahmet Mehmetçik ve Mücahitlere şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Kıbrıs Türk halkının egemenliğini, varlığını ülkenin eşit bir halkı olarak haykırmaya devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Rumlar adayı Yunanistan’a bağlamak için Kıbrıs Türk halkına yönelik her türlü çirkin saldırıyı gerçekleştirdi. İngiltere de dahil dış ülkeler seyirci kalmıştır. Bizi kurtaran Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz 1974 de buraya müdahalesiydi.” dedi.

Barış ve Özgürlük Bayramını kutlarken şehitlerin de unutulmadığını vurgulayan Tatar, barış, huzur ve güven içerisinde yaşayabilmek için Kıbrıs’ta bir çözümden yana olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin garantörlüğünün altını çizdi.

Tatar, “Bu coğrafyada yaşamımızı barış, huzur, güven içerisinde sürdüreceksek bizlerin de şartı vardır. O şartlar Türkiye’nin garantörlüğü, Türk askerinin barışı korumak adına devamlılığıdır” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam