Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın 4 milyar 856 milyon 371 bin TL’lik bütçesi görüşülüyor.

Genel Kurul’da bugün İlk olarak, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu, Genel Tarım Sigortası Fonu ve Toprak Ürünleri Kurumu’nun 2025 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarıları’nın üçüncü görüşmelerine ilişkin tezkereler onaylandı.

Daha sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi görüşülmeye başlandı.

-Şahiner

İlk sözü alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın üretimi ve rekolteyi artırma konusuna yön vermek yerine “ithalat işlerinden sorumlu bir bakanlık” haline geldiğini savundu.

“Böyle gidilirse önümüzdeki günlerde büyük eylemlere tanık olacağız, tarımcı, hayvancı Meclis önünden ayrılmayacak.” diyen Şahiner, üreticilerin “iflasın eşiğinde” olduğunu söyledi.

Şahiner, üreticilerin üretimden, geri dönmemek üzere çekildiğini savunarak, çiftliklerin, arazilerin satışa çıkarıldığını belirtti.

“İç pazardaki astronomik rakamlar da bunun göstergesidir.” diyen Şahiner, girdi maliyetleri nedeniyle üreticilerin üretimden vazgeçtiğini, talebi karşılayacak oranda üretim yapılamadığını söyledi.

Şahiner, patates ithalatına değinerek, stoklarda bekleyen patatesin yeterli olmayacağının bilindiğini, ithalatın hasat döneminde değil daha önceki bir zamanda yapılması gerektiğini söyleyerek, bunun patates hasadını azaltacağını belirtti. Şahiner, “Üreticiyi manevi yönden de yaralayan bir adım attınız.” dedi.

Patates ithalinde ülkeye hastalık taşınma riski de bulunduğunu dile getiren Şahiner, bunun önlenmesine yönelik nasıl bir adım atıldığını, analiz yapıldıysa sonuçlarının paylaşılmasını talep etti.

Şahiner, bütçe rakamlarının üreticiyi destekleyecek noktada olmadığını dile getirerek, ek bütçe ve kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Narenciye ihracatına yönelik prosedürleri eleştiren Şahiner, “Eğer bu prosedür tam olarak uygulanacaksa narenciyede bu yıl da bir kriz kapıdadır.” dedi.

Narenciye ihracat teşvik priminde artış öngörüldüğünü dile getiren Şahiner, rakamların açıklanması gerektiğini belirtti.

Şahiner, narenciye ihracatında tekrar sıkıntı yaşamamak adına üçüncü ülkelere satış için adım atılması ve uluslararası bitki sağlığı sertifikası elde etmek adına çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Sulama ile ilgili fırsat eşitliği sağlanması, kooperatifleşmeye önem verilmesi gerektiğini dile getiren Şahiner, hayvancıları da “zor günlerin beklediğini” söyleyerek, yerli üreticinin korunması gerektiğini belirtti.

Türkiye’den gelen suyun Mesarya’ya yetmeyeceğini dile getiren Şahiner, balıkçılığa önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Çam kese böceği ile mücadelede ihaleye çıkılıp çıkılmadığını soran Şahiner, ağaçların heba edildiğini söyledi.

Su konusuna da değinen Şahiner, yerel kaynakların önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye’den gelen su kadar bir suyun bir yılda denize akıtıldığını belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: Kalkınma yerelden başlayarak ülke geneline yayılır

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, kalkınmanın, yerelden başlayarak, ülke geneline yayıldığını belirtti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Öztürkler, Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Meclis Başkanı Öztürkler kabulde yaptığı konuşmada, belediyeciliğin yerelden başlayarak, ülke geneline yayılması gerektiğini vurgulayarak, yerel yönetimlerin gücünün, ekonomik istikrar ve topluma sunulan hizmetler açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Geçmişte İçişleri Bakanı olarak görev yaptığını anımsatan Öztürkler, belediyecilik anlayışını güçlendirmek adına önemli reformlar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 28 belediyenin 18 belediye olarak birleştirildiğini ve 51/95 sayılı Belediye Yasası’nın değiştirilerek hizmetlerin etkinleştirildiğini söyledi.

Türkiye ile KKTC arasındaki belediyecilik alanında iş birliğinin artırılması gerektiğini belirten Öztürkler, Türkiye’nin yerel yönetimlerdeki deneyiminden faydalanmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkına sunulan belediye hizmetlerinin giderek arttığını kaydeden Öztürkler, yerel yönetimlerin merkeze güçlü bir şekilde destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin sarsılmaz bağları olduğunu ve bu bağların güçlenmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Karşılıklı iş birlikleri, tecrübe paylaşımı ve ortak kültürel değerlerin iki ülke arasındaki gücü pekiştirdiğini ifade eden Öztürkler, birlikte mücadele etmenin ve ortak hedefler doğrultusunda ilerlemenin önemine vurgu yaptı.

Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gönülden bağlı olduklarını belirterek, iş birliği mesajı verdi.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında yol yapım çalışması başlatıldı

Published

on

By

KKTC Karayolları Master planı kapsamında Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında dün yol yapım ve iyileştirme çalışması başlatıldı. Çalışma, ikinci bir duyuruya kadar devam edecek.

Karayolları Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu güzergâhı kullanacak sürücülerin, can ve mal güvenliği açısından dikkatli ve yavaş seyretmeleri, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları istendi.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, kapya biber ve acı biberde limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi

Published

on

By

Haftalık gıda denetim sonuçlarına göre, yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, üç farklı üreticiye ait kapya biber ve acı biberde ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.  

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ekiplerin 9-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği gıda denetimlerinde, ithal ürünlerden alınan 34 numunenin 31’i temiz çıkarken, 3 üründe limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen SVS Tic. Ltd. Şti.’ye ait çilek ve kapya biber firmanın isteği üzerine menşeine iade edilirken, Halil Kasap Paz. Ltd’e ait kapya biber ise imha edildi.

Yerli ürünlerden alınan 14 numunenin 10’u temiz çıkarken, 3 üründe ise limit üstü bitki koruma ürünü, 1 üründe tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen Mağusa sakini Ümit Coşkun’a ait kapya biber ve Tatlısu köyü sakini Nejla Çil’e ait acı biber imha edilirken, Bostancı köyü sakini Hasan Bafkanlı’ya ait kapya biberin hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edilen, Mağusa sakini Mustafa Coşkun’a ait semiz otu da imha edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam