Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meteoroloji Mühendisleri Odası küresel ısınma kaynaklı olumsuzluklardan endişe duyduğunu kaydetti

Published

on

Meteoroloji Mühendisleri Odası, global hava sıcaklığının gittikçe artması sonucunda oluşabilecek olumsuzluklardan endişe duyduğunu kaydetti, KKTC’nin küresel ısınmanın etkilerinden kurtulmasının mümkün olmadığını belirtti ve önlem alınması gerektiğine işaret etti.

Açıklamada, insan eliyle yaratılan küresel ısınmanın durdurulmasının da insan eliyle olması gerektiği vurgulandı ve “Global ısınma sonucunda buzlar eriyecek, deniz seviyesi yükselecek, yağış rejiminde düzen bozulacak, normal değerler değişecek, bunun akabinde de seller ile kuraklık birlikte görülebilecek bir hale doğru ilerlemeye başlanacacak.” denildi.

Açıklamada, “Bizim de KKTC olarak, hem coğrafi konumumuz, hem küçük bir alana sahip oluşumuz hem de bir ada ülkesi oluşumuz nedeniyle küresel ısınmanın etkisinden kurtulmamız mümkün değildir. Bu nedenle başlatılan duyarlı çalışmaları içtenlikle destekler, katkı koymayı bir görev addediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Meteoroloji Dairesi gözlem ağının güçlendirilmesinin ülkenin iklimle mücadelesinde son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada, meteorolojik veri olmadan doğa olayları ile mücadeleden söz etmenin doğru olmayacağı kaydedildi, dünyadaki 31 çeşit doğal kaynaklı afetin 28’inin meteoroloji kaynaklı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Meteoroloji Dairesi tarafından hazırlanan hava tahmin raporlarının yetkililer tarafından takip edilerek, gerekli önlemlerin alınmasının önemi de vurgulandı.

Açıklamada, Oda’nın iklim değişikliği sonucunda ülkedeki beklentileri ve önerileri de şöyle sıralandı:

“Yaşam için denge ve konfor bozulacak, yeni normaller oluşacak, sıcaklık yanında birçok parametrede extrem değerler görülecek, kararsız, dengesiz ve düzensiz yağışlar hatta asit yağmurları olacak, kuraklık ile seller birlikte görülecek, gıda eksikliği- kıtlık görülecek, orman yangınları artacak, deniz seviyesinde yükselme olacak, beklenmeyen hastalıklar görülecek.”

Oda’nın önerileri ise şöyle:

“Sera gazları emisyonu mutlaka durdurulmalıdır. Bunun için uluslararası tedbirler yanında ülkemizde de aşağıdaki tedbirlerin alınmasında yarar görülmektedir. Doğal afetler risk yönetimi oluşturulmalı. Ar-ge mühendislik hizmetleri oluşturulmalı, kadrolar düzenlenmeli. Meteorolojik parametreler ayrı ayrı irdelenmeli. Mevcut şehirleşmeden dolayı bozulan yağış havzaları yeniden belirlenmeli, akiferlerin besleneceği, su baskınlarının asgariye indirileceği planlama yapılmalı. Enerji yetkili ve bağımsız tek bir kurum tarafından yönetilmeli. Yenilenebilir enerji teşvik edilmeli. Enerji verimliliği, bina tasarımı, şehircilik , sanayi tesisleri, tarım, ulaşım v.s planlaması yapılmalı. Çevre ve ağaçlandırmaya önem verilmeli, mümkün mertebe homojenleşmeli. Hava kirliliği ölçüm ve uyarıları değerlendirilmeli. Yıldırım, dolu ve fırtına gibi afetler için önlem alınmalı, sığınaklar oluşturulmalı. Nükleer salınımlarda olası radyoaktif / radyasyon hareketi izlenmeli, tedbir alınmalı. Sel gibi afetler yanında kuraklık, kıtlık, bunaltıcılık, tsunami gibi afetlere hazırlıklı olunmalı. Su yönetimi tek elden yönetilmeli, var olan bölge sular komitesi, meteoroloji, su işleri, jeoloji, tarım gibi ilgili dairelerden yeniden oluşturulmalı. İklim ve değişikliği ile ilgili eğitim, farkındalık sadece sivil toplumdan beklenmemeli. Üniversitelerimizde lisans, yüksek lisans ve doktora tez konularında yerelliğe yer verilmeli.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

CTP Genel Başkanı Erhürman, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği’ni ziyaret etti

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, GİKAD Başkanı İçim Kavuklu ve beraberindeki heyeti ziyaret eden Erhürman’a CTP Milletvekilleri Sıla Usar İncirli ile Fazilet Özdenefe de eşlik etti.

Görüşmede Erhürman, GİKAD’ın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Muratpaşa Belediyesi heyeti Gazimağusa Belediye Başkanı Uluçay’ı ziyaret etti

Published

on

By

Antalya Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Oya Kansu ile Özel Kalem Müdürü Zeynep Tokmak, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay’ı ziyaret ederek iki belediye arasında kültürel iş birlikleri ve kardeş şehir ilişkileri hakkında görüştü.

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre Kansu ve Tokmak 25. Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali’nin onur konuğu olarak ülkede bulunuyor.

Ziyarette Gazimağusa Belediyesi Asbaşkanı Hüseyin Manik ile bazı belediye yetkilileri de hazır bulundu.

Heyetin ziyaret kapsamında, Gazimağusa Suriçi’ndeki tarihi eserleri ve restorasyon çalışmalarını inceleyeceği ve Gazimağusa Belediyesi’nin kültürel mirasa yönelik koruma projeleri hakkında bilgi alacağı da kaydedildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Parlamentolararası Dostluk Grubu heyeti, TBMM’de görüşme gerçekleştirdi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Parlamentolararası KKTC – Türkiye Dostluk Grubu heyeti, TBMM’de Dostluk Grubu heyetiyle görüştü.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, heyetin Ankara temasları kapsamında yaptığı görüşmede, UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında, UBP Lefkoşa Milletvekili Fırtına Karanfil, CTP Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim ve YDP Lefkoşa Milletvekili Talip Atalay yer aldı.

Görüşmede; parlamentolararası iş birliği, Türk dünyasında KKTC’nin görünürlüğünün artırılması ve bölgesel diplomasi başlıkları ele alındı.

– Erdem: “KKTC ve Türkiye arasındaki parlamenter ilişkiler güçlü bir zeminde ilerliyor”

TBMM-KKTC Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem, KKTC ve Türkiye arasındaki parlamenter ilişkilerin güçlü bir zeminde ilerlediğini vurguladı.

Erdem, iki ülke arasındaki sağlam diyalog ve dayanışmanın, ortak vizyon doğrultusunda her alanda güçlenerek sürdüğünü belirterek, “Bu tür programlar dostlukları pekiştiriyor, kardeşliğimizi daha da perçinliyor. KKTC’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve TÜRKPA gibi platformlardaki temsili bizler için çok değerli. Türkiye olarak bu süreci güçlü biçimde desteklemeye devam ediyoruz.” dedi.

Bazı Türk Cumhuriyetlerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kurduğu diplomatik ilişkilerin geçici bir hassasiyet barındırdığını belirten Erdem, bu ilişkilerin zamanla dengeleneceğine inandıklarını söyledi. Erdem, Azerbaycan ile yürütülen iş birliğinin örnek teşkil ettiğini ve parlamentolar arası ilişkilerin daha kurumsal bir düzeye taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

Erdem, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yürütülen temasların ve bakanlık heyetlerinin katkılarıyla, KKTC ile Türk dünyası arasındaki bağların derinleştiğine işaret ederek, bu ilişkilerin başta Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri olmak üzere daha da gelişmesinin beklendiğini dile getirdi.

Görüşmede ayrıca adada kalıcı ve sürdürülebilir çözüm konusunda da değerlendirmelerde bulunuldu. Erdem, geçmişte federasyon temelinde atılan adımların sonuçsuz kaldığını hatırlatarak, “KKTC’nin eşit egemenliğe ve uluslararası statüye sahip iki devletli çözüm vizyonunu güçlü biçimde destekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla hizmete açılan Meclis ve Cumhurbaşkanlığı yerleşkeleri, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durma iradesinin önemli göstergeleridir.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen programlara gençlerin gösterdiği yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdem, son Teknofest etkinliğine 200 bini aşkın katılımın bu ilginin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. Erdem, bu tür organizasyonların iki ülke arasındaki gönül bağlarını daha da güçlendirdiğini belirtti.

– Canaltay: “Dostluk Grubu, TC ile KKTC arasında kardeşlik hukukuna dayanan derin bir bağdır”

KKTC Cumhuriyet Meclisi Parlamentolar Arası Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay da, görüşmeye 12 şehit Mehmetçik için taziye mesajlarıyla başlayarak, “Şehit düşen askerlerimizin acısını yürekten hissediyoruz. Son dönemlerde orman yangınlarından sonra bizleri en çok üzen olay olmuştur. Milletimizin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

Canaltay, şahsı, heyeti ve KKTC Meclisi adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Dostluk Grubu üyelerini saygıyla selamladığını belirterek, “Bizler için dostluk grubu, sadece bir protokol değil; Türkiye ile KKTC arasında siyasi ve tarihsel kardeşlik hukukuna dayanan derin bir bağdır. Bu hukuk, ortak acılarla yoğrulmuş, ortak ideallerle güçlenmiş ve zorlu dönemlerde kenetlenerek pekişmiştir.” dedi.

İki meclisin temsilcilerinin Ankara’da bir araya gelmesinin, yalnızca diplomatik bir buluşma olmadığını vurgulayan Canaltay, halklar arasında gönül köprülerinin kurulması bakımından da önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin KKTC’ye sunduğu desteğin yalnızca ekonomik ve mali alanlarla sınırlı olmadığını belirten Canaltay, “Türkiye’nin diplomatik anlamdaki desteği bizler için çok kıymetlidir. TBMM’nin katkılarıyla Azerbaycan’da dostluk grubu kurulmuş ve bu kapsamda yürütülen çalışmalar bizler açısından çok değerlidir.” şeklinde konuştu.

– “Bu iş birlikleri tüm topluma yayılacak bilinç ve kararlılıkla kurumsallaşmalı”

Canaltay, bu iş birliklerinin yalnızca başkentler düzeyinde değil, tüm topluma yayılacak bilinç ve kararlılıkla kurumsallaşması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin dünyaya açılan tek çıkış kapısı olduğunu vurgulayan Canaltay, “Daha görünür ve güçlü projelerle birlikte yol alacağımıza inancımız tamdır. Dostluk grubu üyelerinizin tecrübelerinden yararlanmak bizler için büyük bir kazanım” dedi.

KKTC halkının Türkiye’nin desteğini her zaman yanında hissettiğini dile getiren Canaltay, “Barış, kalkınma ve istikrar yolculuğumuzda bu desteğin kurumsal iş birliğiyle güçlenerek sürmesi bizim en büyük moral kaynağımızdır.” ifadelerini kullandı.

Toplantının, dostluk ilişkilerini daha da sağlamlaştırarak demokrasilere katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Canaltay, programın düzenlenmesine vesile olan TBMM Dostluk Grubu Başkanı ve tüm üyelerine teşekkür etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam