Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Mısırlısoy, Kıbrıs’taki tüm belediye pazarlarını bütüncül bir yaklaşımla inceledi

Published

on

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Damla Mısırlısoy’un hazırladığı “Rethinking Municipal Markets (Bandabuliya) within the context of sustainability: Case of Cyprus” başlıklı makalesi “Civil Engineering and Architecture” dergisinde yayınlandı.

Yayın ile ilgili bilgi veren Mısırlısoy, belediye pazarılarının (bandabuliya) toplumun yaşam biçimini, kültürel kimliğini ve sosyo-kültürel değerlerini temsil ettiğini ve kültürel miras yapıları olarak kabul edildiklerini vurguladı. Çalışmada kültürel değerlerin devamlılığını sağlamak için bu yapıların korunması ve yeniden kullanılması gerektiğine değinildi.

“Belediye pazarları, toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlerinde önemli bir rol oynadığından bulunduğu toplumun somut ve somut olmayan kültür mirası olarak kabul edilmektedir” diyen Mısırlısoy, bu sebeple bu kültürel miras yapılarının korunmaları ve gelecek nesiller için sürekliliğinin sağlanması ve belediye pazarlarının sürdürülebilir kullanımı için özgünlüklerini koruyarak günümüz toplumunun ihtiyaçlarına cevap vermeleri gerekliliğine dikkat çekti.

Belediye pazarları toplumun önemli kültürel miras yapılarıdır
Çalışma kapsamında, Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta bulunan tüm belediye pazarları bütüncül bir yaklaşımla incelenmiş, bu kültürel miras yapılarının bugünkü durumu, hangi işlevlerle ve ne tür yaklaşımlarla yeniden kullanıldığının saptandığını ifade eden Mısırlısoy, çalışmanın Kıbrıs’taki belediye pazarlarının günümüzdeki durumunun saptanması ve sürdürülebilir yeniden kullanım stratejileri önerilmesini amaçlamakta olduğunu belirtti.
Araştırmada ayrıca, Kıbrıs kültürünün bir parçası olarak belediye pazarlarının önemine de vurgu yapmanın amaçlandığını dile getiren Mısırlısoy araştırma sonuçları ile ilgili şu ifadelere yer verdi: Belediye pazarlarının toplumun önemli kültürel miras yapıları olduğunu ortaya koymaktadır.
Ancak, incelenen yapılar yeniden işlevlendirilirken daha çok ekonomik faaliyetler için kullanıldığı, önemli sosyal ve kültürel değerlerin göz ardı edildiği saptanmıştır. Bu kültürel miras yapıları, somut ve somut olmayan miras değerleri, toplumun günümüzdeki ihtiyaçları, gelenekleri ve inançları göz önünde bulundurularak bütüncül bir yaklaşımla korunması ve yeniden işlevlendirilmesi gerekmektedir.

Mısırlısoy sözlerine son verirken şunlara değindi: Bu kültürel miras yapıları aynı zamanda kentin önemli turistik çekim noktası olma ve ekonomiye katkı sağlama potansiyeline sahiptirler.
Yeni önerilecek işlevlerin hem yerli halkın ihtiyaçlarını karşılayacak hem de yerel kültürü deneyimlemek isteyen ziyaretçilere hitap edecek aktiviteler barındırması gerekmektedir. Dünya’da bu yaklaşımla tasarlanan ve aktif olarak kullanılan birçok örnek olmakla birlikte, ülkemizde henüz bu konu ile ilgili yeterli çalışma ve başarılı uygulamaların bulunmadığı saptanmıştır. Bu bağlamda, belediye pazarlarının sosyal, kültürel ve ekonomik sürdürülebilirliğinin sağlanması için yeniden kullanım önerileri geliştirilmiştir.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ataoğlu:Cumhuriyetin değerlerini yaşatmak ve gelecek nesillere en güçlü miras olarak bırakmak en büyük sorumluluğumuzdur

Published

on

By

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, cumhuriyetin değerlerini yaşatmanın, onu daha ileriye taşımanın ve gelecek nesillere en güçlü miras olarak bırakmanın en büyük sorumlulukları olduğunu belirtti.

Ataoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101’inci yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bu anlamlı günde Türkiye Cumhuriyeti ile omuz omuza durmanın ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkmanın onurunu yaşadıklarını vurgulayan Ataoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana geçen 101 yıllık süreçte, köklerimize bağlı kalarak özgürlük, bağımsızlık ve demokrasi yolunda atılan adımları kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlık mücadelesinin simgesi ve geleceğe olan inancın en güçlü ifadesidir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizler de bu anlamlı günde Türkiye Cumhuriyeti ile omuz omuza durmanın ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmanın onurunu yaşıyoruz. Bugün, bizleri bir araya getiren ortak değerler, özgürlük ve bağımsızlık idealleri, geleceğimizi şekillendirmede yolumuzu aydınlatmaktadır. Yakılan bağımsızlık meşalesi, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de aynı inançla yanmaya devam etmektedir.

Cumhuriyet; yalnızca bir yönetim şekli değil, aynı zamanda halkın hürriyetine, özgürlüğüne ve milli iradeye olan inancının sembolüdür. KKTC olarak bizler de bu değerlerin savunucusu olmaktan gurur duyuyoruz. Cumhuriyetimizin değerlerini yaşatmak, onu daha ileriye taşımak ve gelecek nesillere en güçlü miras olarak bırakmak en büyük sorumluluğumuzdur.

Bu vesileyle, başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyorum. Birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde nice yıllara”

Devamını Oku

Kıbrıs

Hasipoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Kuruluş Yıldönümünü kutladı

Published

on

By

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Kuruluş Yıldönümü çoşkusuna ortak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Hasipoğlu, 29 Ekim mesajında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Türk Milleti ile birlikte Kurtuluş Savaşı’nı başarıya ulaştırması ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’ni ilan etmesinin, yüz yılın en müstesna olaylarından bir tanesi olduğunu kaydetti.

Kökleri asırlara dayanan bir uygarlığın temelinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti’nin, bugün bölgesinde sahip olduğu stratejik ve dünya siyasetine yön verme gücüyle Türk Milleti’nin gururu konumunda olduğunu ifade eden Hasipoğlu, şunları kaydetti:

“Güçlü Türkiye, güçlü KKTC perspektifine sonuna kadar inanmış Kıbrıs Türk halkı için, Anavatan Türkiye, yegane güvence olmaya devam edecektir.

Egemen eşitliğimizin ve uluslararası eşit statümüzün her geçen dün daha da görünür olduğu bir dönemden geçerken, Anavatan Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın KKTC’yi tanıyın çağrısı, Türkiye Yüzyılı’nda, Türk Dünyası için de son derece tarihi bir adımdır.

Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk ve arkadaşları ile Cumhuriyet’in yaşaması için canlarını veren şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyor, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne nice nice yıllar diliyorum.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Türkiye Maarif Vakfı, SAMTAY Vakfı Suna-Ata Atun İlkokulunda ekolojik bahçe ve spor alanı törenle hizmete açıldı

Published

on

By

Türkiye Maarif Vakfı, SAMTAY Vakfı Suna- Ata Atun İlkokulu bünyesinde oluşturulan spor alanı ve ekolojik bahçenin açılışı bugün gerçekleştirildi. Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.

Törende ilk konuşmayı Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yaptı.

Akgün, ekolojik bahçe ve spor alanlarının çocukların eğitimine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili, SAMTAY Vakfı Başkanı Sunat Atun da konuşmasında, vakıf hakkında bilgi verdi.

Vakfın, Kıbrıs tarihini araştırmak ve yazmak amacıyla hayata geçtiğini anlatan Atun, Vakfın, genç nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla eğitim alanında da faaliyet yürüttüğünü ifade etti.

Etkinlikte Sunat Atun’un babası Prof. Dr. Ata Atun da kısa bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, böylesi donanımlı okullardan başarılı nesiller yetişeceğine inanç belirtti.

Tatar, izolasyonlar altında olan ülkede evrensel değerlere sahip böylesi okulların varlığının öneminin de altını çizdi.

Konuşmaların ardından halk dansları gösterisi ve koro dinletisi sunuldu.

Devamını Oku

Trending

Reklam