Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Narenciyede karşılaşılan hastalıkların en ciddilerinden “Yeşillenme hastalığı”na karşı başlatılan biyolojik mücadele olumlu sonuçlar veriyor

Published

on

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü(TAE) , bugüne kadar narenciyede en ciddi hastalık olarak kabul edilen yeşillenme hastalığına karşı biyolojik mücadele başlattı, biyolojik mücadele olarak böcek (parazitoit) salınan bölgelerde olumlu sonuçlar elde ediliyor.

İlk etapta meyvede kalite kaybına neden olan, 3-4 yılda da ağacı kurutabilen yeşillenme hastalığı bir böcek (vektör) tarafından yayılıyor. Ülkede vektör böcek (Asya Turunçgil Psillidi- Diaphorina Citri) yaygın ancak bakteri kökenli hastalık (yeşillenme hastalığı) henüz görülmedi. Hastalığın adaya gelmesi durumunda, yayılma olasılığını en düşük seviyede tutmak amacıyla, vektör böceklere karşı biyolojik mücadelenin en etkin yöntem olduğu belirtiliyor.

TAE’nin Çukurova Üniversitesi ile işbirliğinde Asya Turunçgil Psillidi’ne karşı başlattığı biyolojik mücadele TAE adına bir ilk olma özelliği de var. TAE Türkmenköy İstasyonu psillid nimflerine (yavrularına) yumurta bırakan (başka böceklerle beslenen) parazitoitler yetiştirmeye ve bahçelere salmaya başladı. TAE, KKTC’nin geneline Tamarixia Radiata isimli böcekleri salmış durumda. Her iki böceğin (Psillid ve parazitoitlerin) boyları 2 mm altında.

“Diaphorina Citri’nin KKTC‘de Yaygınlığının Belirlenmesi ve Diaphorina Citri’nin Biyolojik Mücadelesine Yönelik Araştırmalar” projesini yürüten uzmanlar parazitoit salımı yapılan bölgelerde vektör böceklerin baskılandığı belirtildi.

-Satar

Çukurova Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Satar, “Bitki koruma ilaçlarının hiçbiri, hiçbir bitki sorununu uzun vadeli çözemiyor, çünkü zamanla böcekler ilaçlara kaşı dayanıklılık kazanıyor” dedi. Satar, dolayısıyla tek etkin mücadele yönteminin biyolojik olduğunu söyledi.

Zirai ilaçların doğadaki dengeyi de bozduğunu ifade eden Satar, zirai ilaçların hastalığı baskılayabileceğini ancak kesin bir çözüm getiremeyeceğini belitti.

Yeşillenme hastalığına karşı parazitoitlerin (Tamarixia) ABD’nin Florida, California ve Texas eyaletlerinde başarıyla kullanıldığını kaydeden Satar, söz konusu eyaletlerde zararlıyla ilk olarak kimyasal ilaçla mücadele etmeye çalıştığını, ancak böceği baskılamayı başaramadıklarını anlattı.

Yeşillenme hastalığının Amerika’da narenciyede yüzde 60 verim kaybına ve genel olarak da kalite düşüşüne neden olduğunu belirten Satar, söz konusu eyaletlerde biyolojik mücadeleyle iyi sonuçlar alındığını kaydetti.

-En ciddi hastalık

“Yeşillenme hastalığı turunçgillerde bugüne kadar görülmüş en ciddi iki hastalıktan biri, belki de en ciddisi” olduğunu belirten Satar, kimyasal ilaç kullanımının devam edilen bölgelerde, yararlı böcek sayısında azalma, vektör böcek sayısına artış görme olasılığının bulunduğunu, dolayısıyla böcek üretim ve doğaya salma çalışmalarının sürekli olması gerektiğini belirtti.

-Yok edilmesi mümkün değil

Bu tip zararlıların yok edilmesinin mümkün olmadığını belirten Satar, zararlının muhtemelen Ada’ya, İsrail’den geldiğini, Kıbrıs ve İsrail dışında, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden sadece İspanya’da görüldüğünü kaydetti.

-Karaca

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Cem Karaca, “TAE olarak yıllardır biyolojik mücadele başlatma hedefimiz vardı. Asya Turunçgil Psillidi bu açıdan bir fırsat da olmuş oldu” dedi.

Biyolojik mücadele alanında TAE’nin ilk projesi olduğunu ve Güney Kıbrıs’ta dahi parazitoit üretimine geçilemediğini belirten Karaca, “Psillide karşı tek etkili mücadele, bazı ülkelerin uyguladığı biyolojik mücadeledir. Zirai ilaçla popülasyon düşürülebilir ancak popülasyonu baskılayamazsınız. Bu proje biyolojik mücadele noktasında bizim için bu büyük bir fırsat olacak” dedi.

Proje için ek bütçe ve ayrı bir ekip kurduklarını belirten Karaca, ekibin bir program çerçevesinde arazide vektör böcek ve parazitoit sayımı da yaptığını belirtti.

Biyolojik mücadele için 3 adet 500 metrekarelik sera ve 3 iklimlendirmeli oda kurduklarını belirten Karaca, biyolojik mücadeleyi uzun vadeli bir politika olarak gördüklerini söyledi.

Bir sonraki hedeflerinin Babutsa Kaktüs Koşniline karşı biyolojik mücadele başlatma olduğunu kaydeden Karaca, “Bu projeyle biyolojik mücadelenin temelini attık” dedi.

Karaca, yeşillenme hastalığının henüz görülmediğini ancak başka ülkelerden böcek sırtında veya fidanlarla gelebileceğini söyledi.

Karaca, biyolojik mücadeleye ek olarak, üreticilere faydalı böceklere zarar vermeyen zirai ilaçlar konusunda bilgilendirme yaptıklarını ifade etti.

-Sema

Türkmenköy Araştırma İstasyonu Sorumlusu Sema Şişman Hocanın, bugüne kadar ağırlıkla Güzelyurt olmak üzere, ülke genelinde 100’e yakın noktaya 13 bin üzerinde parazitoit salımı yaptıklarını belirtti. Sema, “Her hafta Güzelyurt’ta parazitoit salımı yapıyoruz” dedi.

Haftalık böcek üretimlerinin 350-400 olduğunu kaydeden Hocanın, böcekleri salındıkları bölgeden 13 kilometre mesafeye uçabildiğini kaydetti.

İsrail’den adaya gelen Böceğin eradikasyonunun mümkün olmadığını belirten Hocanın, bakteri kökenli olan yeşillenme hastalığının ağacı 3-4 yılda kurutabileceğini söyledi.

Hocanın, “Salım yapılan noktalarda vektör böcek popülasyonun oldukça düşük” dedi.

-Yeşil Mutabakat

Prof. Dr. Serdar Satar, Avrupa Birliğinin 2015 sonrası 400 zirai ilacı yasakladığını, hükümetin AB’nin Green Deal (Yeşil Mutabakat) uyarınca 2030’a kadar çevreye zarar veren etkenlerin yüzde 50’sini ortadan kaldırma taahhüdünde bulunduğunu, KKTC’de da tarımdan sorumlu bakanlığın Yeşil Mutabakata uyma çabası içerisinde olduğunu, bunun ilk adımının da Asya Turunçgil Psillidi ile ilgili proje olduğunu belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Şampiyon Meleklerin aileleri yurda döndü

Published

on

By

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüşülen İsias Otel davasının dördüncü duruşmasının ardından Şampiyon Meleklerin aileleri, bugün öğle saatlerinde yurda döndü.

Dün görüşülen davada mahkeme ara kararlar almıştı.

Mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt, Erdem Yıldız’ın tutukluluk hallerinin devamına;

diğer 8 sanığın ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasının devamına karar vermişti.

Öte yandan hakkında soruşturma izni çıkarılan kamu görevlilerinin dosyalarının akıbetinin öğrenilmesine karar verilmişti.

İzmir 9 Eylül Üniversitesi bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştırılmasının beklenmesine karar verilen mahkeme, bir sonraki duruşmayı 3 Aralık saat 10.00’da yapacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bağımsız Şoför Okulları Birliği Bakü’deki Türk Dünyası Trafik Sempozyumu’ndaydı

Published

on

By

KKTC Bağımsız Şoför Okulları Birliği, sürücülük eğitiminde iş birliği sağlama hedefiyle Bakü’de düzenlenen “Türk Dünyası Trafik Sempozyumu’na katıldı.

Birlikten verilen bilgiye göre, 14-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen sempozyumda konuşma yapan Bağımsız Şoför Okulları Birliği Başkanı Emirzade Tilki, Azerbaycan’a davet edilmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tilki, “TBMM’den birçok milletvekilinin, Azerbaycan’dan üst düzey katılımın olduğu bir platformda bize söz verilmesi bir ilktir. KKTC’yi ve trafiğimizi tanıtarak bir ilke imza attık…” dedi.

Tilki, başta Azerbaycan Kıbrıs Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu olmak üzere sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, KKTC’de soldan akan trafik konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Emirzade Tilki, 1974’ten bu yana KKTC’de trafikte hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 400’ü geçtiğini de belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi partilerin toplantısı Stewart’ın katılımıyla yapıldı

Published

on

By

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi partilerinin rutin toplantısı bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Sorumlusu Colin Stewart’ın katılımıyla yapıldı.

Slovak Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Ledra Palace’taki toplantıda Colin Stewart; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gouterres’in üçlü toplantısı ve sonrası hakkında bilgi verdi, katılımcılar Kıbrıs sorununun son haliyle ilgili görüşlerini paylaştı.

-Geçiş noktalarının artırılması

Liderlerin geçiş noktalarının sayısının arttırılmasıyla ilgili ne zaman bir araya geleceği sorusuna karşılık Colin Stewart, yarın KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi ve Kıbrıs Rum Liderliğinin müzakerecisiyle haftalık rutin toplantılarını yapacaklarını, bu toplantıda geçiş noktalarıyla ilgili tarafların görüşlerini öğrenmeye çalışacağını ifade etti.

New York’taki üçlü toplantıda, geçiş noktalarıyla ilgili adada bir toplantı yapılması üzerinde mutabık kalındığını anımsatan Stewart, bu toplantının kimin tarafından organize edileceği, hangi formatta olacağının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Ledra Palace’taki toplantıya KKTC’den Cumhuriyetçi Türk Partisi, Demokrat Parti, Toplumcu Demokrasi Partisi, Bağımsızlık Yolu, Birleşik Kıbrıs Partisi, Kıbrıs Sosyalist Parti ve Yeni Kıbrıs Partisi; Güney Kıbrıs’tan da AKEL, Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokratik Düzen-Demokratik Güçlerin İşbirliği (DEPA), Demokratik Parti, Demokratik Seferberlik, Sosyalist Parti, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetçi Partisi, (ERKK), Birleşik Demokratlar katıldı.

Siyasi partilerin bir sonraki toplantısının 27 Kasım’da yer alacağı belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam