Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Öğretmenler Günü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi

Published

on

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, öğretmen hakları için sendikaların verdiği mücadeleyi selamladığını ancak mücadelenin toprakla, tezekle değil kağıtla, kalemle, fikirle yapılabileceğini ifade etti.

“Yollarda değil masa etrafında buluşacağız.” diyen Çavuşoğlu, “sıkıntıları çözmek adına diyalogla, fikir alışverişiyle, doğrulara birbirimizi ikna ederek başaracağız.” şeklinde konuştu.

Öğretmenler Günü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) tören düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun, emekli öğretmenler adına Cengiz Topel Uzun’un ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Denetleme Kurulu Başkanı Doğan Çakıroğlu’nun konuşma yaptığı etkinlikte Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından şarkılar seslendirildi.

Konuşmaların ardından, emekli olan öğretmenlere plaket takdim edildi.

-Çakıroğlu: “Yıllardır verdiğimiz mücadeleyle toplumun ve öğretmenin karanlığa gömülmesine izin vermedik”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Denetleme Kurulu Başkanı Doğan Çakıroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, öğretmenlerin yalnızca ders anlatan bireyler olmadığını, aynı zamanda topluma ışık tutup geleceği aydınlattığını vurguladı. Çakıroğlu, Öğretmenler Günü’nün yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda mücadele günü olduğunun altını çizdi.

Çakıroğlu, öğretmenlerin yıllardır sürdürdüğü mücadeleyle toplumun ve öğretmenlerin karanlığa gömülmesine izin vermediklerini, bundan sonra da vermeyeceklerini ifade etti. Çakıroğlu kamusal, bilimsel ve laik eğitimin önemine dikkat çekti.

Konuşmasında, eğitimde yaşanan sorunlara değinen Çakıroğlu, konteynerlerde eğitim görmek zorunda kalan öğrencilerden, öğretmen atamalarının yapılmaması nedeniyle boş geçen ders saatlerinden ve öğretmenlerin çalışma şartlarının zorlaştırılmasından bahsetti.

Çakıroğlu, 2011 yılında yürürlüğe giren ve “göç yasası” olarak bilinen düzenlemeye de tepki gösterdi. Aynı işi yapmalarına rağmen öğretmenlerin emeklilik dönemlerinde eşit şartlarda yaşayamadığını belirten Çakıroğlu, yıllardır verilen sözlerin tutulmadığını ve öğretmenlerin bu eşitsizlikle mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.

Kendisini yetiştiren öğretmenlerden yalnızca müfredatı değil, haksızlığa karşı durmayı ve mücadele etmeyi de öğrendiğini ifade eden Çakıroğlu, “Bizlere çizilen karanlık geleceği kabul etmiyor ve haklarımız için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.” dedi.

Çakıroğlu son olarak, “sendika başkanı ve genel sekreterinin, dayatmaları yapanlar tarafından plaketle onurlandırılmış gibi gösterilmesini de kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

-Uzun: “Evrensel değerlerle donanmış, girişimci, lider ruhlu bireyler yetiştirmek zorundayız”

Emekli öğretmenlerden Cengiz Topel Uzun, da yaptığı konuşmada, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu vurgularken, eğitim sisteminin çağın gereklerine uygun şekilde yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Uzun, öğretmenlerin yalnızca ders anlatan bireyler olmadığını, topluma şekil ve yön veren, hak arama mücadelesinde örnek teşkil eden kişiler olduğunu belirtti. Eğitim sisteminin Cumhuriyet döneminden itibaren Türkiye ile eş güdüm içerisinde şekillendiğini dile getiren Uzun, 21. yüzyılın ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Evrensel değerlerle donanmış, girişimci, lider ruhlu bireyler yetiştirmek zorundayız.” diyen Uzun, bunun yeni nesil öğretmenlerin olduğu kadar emekli öğretmenlerin de sorumluluğu olduğunu kaydetti.

“Eğitim camiasında biriktirdiğimiz bilgi ve deneyim, topluma olumlu yansıyacaktır.” diyen Uzun, “Öğretmen, sevgisiyle kendi kendini tüketerek çevresini aydınlatan bir mum ışığıdır. Bu mum asla sönmemeli.” ifadelerini kullandı.

-Çavuşoğlu: “Mesleğimizin sorumluluğu gereği bu çocuklar için mücadele etmeye değer”

Etkinlikte konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu kendisinin de öğretmen olduğunu anımsatarak, “Mesleğimizin sorumluluğu gereği bu çocuklar için mücadele etmeye değer…” şeklinde konuştu.

“Burası bir açık oturum değildir. Bugün bir kutlama günü.” şeklinde konuşan Çavuşoğlu, “Tekrar dünyaya gelsem öğretmen olurdum. Ama iyi bir öğretmen olmak için çok çalışmam gerektiğini biliyorum.” dedi.

Çavuşoğlu, toplumu daha güzel günlere götürmek adına öğretmenlik mesleğinin önemine işaret etti.

“Öğretmenlerin hakları noktasında sendikanın yaptığı mücadeleyi tabii ki selamlarım, ben örgütlü yaşama inanan ve sendikada da yıllarca temsilcilik yaparak mücadele eden bir öğretmenim.” diyen Çavuşoğlu, mücadelenin toprakla, tezekle değil kağıtla, kalemle, fikirle olacağını ifade etti.

-“Yollarda değil masa etrafında buluşacağız”

“Yollarda değil masa etrafında buluşacağız.” diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Masa etrafında geleceğe doğru sıkıntılarımızı çözmek adına diyalogla, fikir alışverişiyle doğrulara birbirimizi ikna etmekle başaracağız. Bunun başka yolu olamaz, olmamalı. KKTC halkının hiçbir ferdinin emekli olduktan sonra hayat kalitesinin düşmesine razı olmayız. Hele hele öğretmenlerimizin hayat kalitesinin düşmesine ve yetiştirdiğimiz binlerce öğrencinin gözünde öğretmenin seviyesinin düşmesine…”

Yasalarda eksiklik olabileceğini ya da ekonomik sebeplerle alınan tedbirlerin tam anlatılamamış olabileceğini kaydeden Çavuşoğlu, bunların mutlaka düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu kendisinin de sendikacılık geçmişi olduğunu hatırlattı.

“Öğretmenler gününde tabii ki öğretmenlerin sorunları da konuşulacak, mutlulukları da konuşulacak, mutsuzlukları da konuşulacak ve bunların hepsini biz dinlemek zorundayız ve bu sabrı göstermek zorundayız.” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Diyalog yollarını açmaya, zorlamaya devam edeceğiz. Onlar eleştirilerini yapacak. Biz cevap hakkımızı kullanacağız. Çünkü ben şuna inanıyorum. Mücadele etmek cesaret ister. Aydınlığa çıkmak, fedakarlık ister. Bunlar için birlikte masaya oturmak da cesaret eder.”

Geleceğin öğretmensiz şekillendirilemeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, bunun mutsuz öğretmenlerle de olamayacağını vurguladı.

Çavuşoğlu konuşmasının sonunda “Sizleri canı gönülden en samimi duygularımla yetiştirdiğiniz nesiller için selamlıyorum, alkışlıyorum ve Öğretmenler Günü’nüz kutlu olsun diyorum.” ifadeleriyle tamamladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam