Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Okullar açılıyor… Polis trafikte dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı

Published

on

Polis Genel Müdürlüğü, ilk ve orta dereceli okulların pazartesi günü açılacağını kaydederek, trafikte dikkat edilmesi gerekenleri hatırlattı.

Polis Basın Subaylığından yapılan açıklamada, okul giriş ve çıkışlarında trafik akışının yoğunlaşacağı uyarısında bulunularak, güvenli giriş ve çıkış için polisin gerekli emniyet ve trafik tedbirlerini aldığı belirtildi.

İlk olarak velilere çağrıda bulunulan açıklamada, trafik eğitiminin ailede başladığı, çocuklara trafikte nasıl davranılması gerektiğinin öğretilmesi gerektiği ifade edildi. Okul giriş çıkışlarında oluşacak araç yoğunluğuna da işaret edilen açıklamada, kapı önlerine araç park ederek yığılmaya sebep olunmaması ve çocukların hayatını tehlikeye atacak sürüşlerin yapılmaması gerektiği vurgulandı.

– Sürücüler öğrencilerin davranışlarını takip etmeli, doğabilecek tehlikelere karşı önceden hazırlıklı olmalı”

Sürücülerin ise okulların bulunduğu bölgelerde, öğrencilerin davranışlarını takip ederek doğacak tehlikelere karşı önceden hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Park halindeki araçlar arasından çocukların aniden dikkatsizce yola atılabileceğini düşünmeli ve sürat yapmadan araç kullanmalıdır. Araçlarını yaya geçitlerine veya köşe başlarına park ederek, diğer sürücü ve yayalara tehlike yaratmamalıdır.

Araçlarından yolcu indirirken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma öğrenci indirilmelidir. Araçtan indirdikten sonra öğrencileri gözlemleyerek, güvende olduklarından emin olduktan sonra hareket edilmelidir.”

Açıklamada, toplu taşımacılık yapan araç sürücülerinin de her zaman trafik kurallarına uyması gerektiği ve öğrencileri salimen okula taşımakla sorumlu olduklarını unutmaması gerektiği belirtilerek, “Otobüs durmadan öğrencilerin araçtan inmesini önlemek amacıyla, seyir halindeyken otobüsün kapısı kapalı tutulmalıdır. Trafiğin uygun ve emniyetli olduğu yerler ile otobüs duraklarında yolcu indirip alınmalıdır.” denildi.

Otobüsten yolcu indirirken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma öğrencinin salimen indirilmesinin sağlanması gerektiği vurgulanan açıklamada, öğrencilerin araçtan indiğinden veya araca girdiğinden emin olduktan sonra hareket edilmesi gerekliliğinin altı çizildi.

– “Küçük yolcuların güvenliğinden sorumlu bir rekafatçi bulundurulması yasal mevzuat gereğidir”

Açıklamada, “Öğrenci taşımacılığında kullanılan otobüs ve minibüslerde, on bir yaşından küçük öğrencilerin taşınması halinde, küçük yolcuların güvenliğinden sorumlu olacak bir refakatçi bulundurulması yasal mevzuat gereğidir.” denildi.

Öğrencilerin de okula emniyetli şekilde gidebilmek için son derece dikkatli olmalı, her zaman kaldırımda yürümeli ve kaldırım yoksa yolun sağ tarafını kullanması gerektiği kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Yolu kontrol etmeden aniden yola atılmamalı ve yolda yürürken arkadaşlarıyla el şakası yaparak, yol içerisinde kendilerini tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmalıdır.

Karşıdan karşıya geçerken yaya geçitleri ve polisin bulunduğu noktalar ile görüş açısının geniş olduğu yerler tercih edilmelidir. Bunların dışında karşıya geçilecekse, yolun sağını ve solunu kontrol etmeden ani olarak yol içerisine çıkılmamalı ve sürücülerin kendilerini görebileceği yerlerden veya varsa yaya geçitlerini kullanarak, koşmadan ancak hızlı adımlarla karşıya geçilmelidir.

Otobüs veya araçlarda ayakta durmamalı ve vücudun herhangi bir yerini araçtan dışarıya çıkarmamalıdır. Araçlardan inerken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma inilmeli ve kendilerinden küçük kardeşleri ile arkadaşlarına daima örnek olarak öğrendiklerini onlara da öğretmelidir.“

– “Çocuklar geleceğe hazırlanırken, trafik kuralları özenle aktarılmalıdır”

Açıklamada, öğretmenler ve okul idarecilerine de seslenilerek, çocukları geleceğe hazırlarken, trafik kuralları ile ilgili bilgilerin özenle aktarılmasının önemine dikkat çekildi; “Öğretmenlerin vereceği bilgilerin, öğrencilerimizin eğitiminde daha fazla katkı sağlayacağı unutulmamalıdır.” denildi.

Bunun yanında öğrencilerin okula güvenli şekilde giriş ve çıkış yapmalarını sağlamak maksadıyla, imkanları dahilinde giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde gerekli tedbirlerin alınması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, “Trafikte herkesin birbirine saygı göstererek kurallara uyması halinde, yaşanacak üzücü olayların önlenebileceğini hatırlatır, güvenli ve kazasız bir eğitim yılı geçirmenizi temenni ederiz.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Komitede Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi ele alınmaya başladı.

Komite toplantısında, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ve bakanlık bürokratlarıyla, komite üyeleri ve bazı milletvekilleri yer alıyor.

– Besim: “Thalassemia binası dökülüyor”

Sağlık Bakanlığı Bütçesinde ilk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Filiz Besim, bütçedeki rakamlar konusuna değindi, bütçenin ne kadarının doğru kullanıldığını sordu.

Ülkede bir nüfus politikası olmadığını belirten Besim, toplumun en çok etkilendiği konunun sağlık ve eğitim olduğuna dikkat çekti.

“Gerçekçi nüfus sayımına ihtiyacımız var.” diyen Besim, olası bir depremde kamu sağlık kuruluşlarının ciddi anlamda riskli olduğuna dair geçmişte ciddi veriler elde edildiğini kaydetti.

Thalassemia binasının döküldüğüne dikkat çeken Besim, bazı sorular yönelterek bilgi istedi.

Riski binalara değinen Besim, bu binalar için nasıl bir yol haritasının belirlendiğini sordu.

“Yeni Girne Hastanesi yılan hikayesine döndü.” diyen Besim, hastanenin ne zaman biteceğiyle ilgili bilgi istedi.

Beş yılda üçte ikisi biten Yeni Girne Hastanesi’nin bir türlü bitirilemediğini ifade eden Besim, yeni Güzelyurt Hastanesi konusunda da sorular yöneltti.

Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) konusuna değinerek bazı sorular yönelten Besim, yeni sağlık merkezlerinin ne zaman tamamlanacağını sordu.

– “Hemşireleri gerekli yerlerde doğru şekilde kullanabiliyor muyuz?”

Alt yapı yatırımlarıyla ilgili bütçedeki rakamlara da dikkat çeken Besim, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan sorunlara vurgu yaptı.

Taşeronlaşma konusuna değinen Besim, hemşire eksikliklerine de dikkat çekti.

“Hemşireleri alanda doğru kullanmak zorundayız.” diye konuşan Besim, “Hemşireleri gerekli yerlerde doğru şekilde kullanabiliyor muyuz?” diye sordu.

Acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çeken Besim, acil servislerde bir iyileşmenin olmadığını söyledi.

Yoğun bakım kapasitesi ve hasta bakıcı kadroları konusunda bilgi isteyen Besim, “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne ‘PET’ cihazı almayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Hasta sevkleri için çok büyük paralar harcandığını dile getiren Besim, hastaların özele teslim edildiğini ifade etti.

Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki sorunlara değinen Besim, “Burada çok ciddi hekim sıkıntımız vardır.” diyerek eleştirilerde bulundu.

Besim, Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki Mamografi cihazının altı aydır arızalı olduğunu belirtti.

İlaç konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Besim, İlaç Takip Sistemi’nin hala kurulamadığını söyledi.

Besim, Aşı Takip Sistemi’nin de iki buçuk senede kurulamadığını dile getirerek Sağlık Bakanı’nı eleştirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir bakanlık olduğuna vurgu yapan Besim, İlaç ve Eczacılık Dairesi ile ilgili yapılması gerekenlere değindi.

Dünyada ve Türkiye’de ciddi ilaç sıkıntlarının yaşandığını belirten Besim, ülkede nasıl bir önlem alındığını sordu, “İlaç egemenliğimizi sağlamak zorundayız.” dedi.

Yenidoğan Ünitesi’nde yaşanan olaya değinen Besim, “Yönetilemeyen bir sağlık organizasyonunun hastayla ilgili ne kadar ciddi sonuçlar verebileceğini biz hekimler çok iyi biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Besim, “6 saat boyunca ailelere hiçbir şey söylemediniz. Neyi gizlediniz? Orada yaşananlar bizi çok üzdü.” şeklinde konuştu.

Acil Durum Hastanesi’nin neden Teşkilat Yasası’nın olmadığını soran Besim, sağlıkta nüfus politikası olmadan, kaçak çalışma hayatını denetim altına almadan düzgün bir sağlık sisteminin kurulamayacağını söyledi.

– İncirli: “Sağlığı üstünkörü halden kurtarmak zorundayız”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Sıla Usar İncirli de, “Perspektifimizi derinleştirmek zorundayız. Sağlığı üstünkörü halden kurtarmak zorundayız.” dedi.

Yeni Girne Hastanesi ve hasta sevkleri konularına değinen İncirli, “Biz sağlık hizmetinin kalitesindeki eksikliklerden dolayı genç yaşta insanları kaybediyoruz.” diye konuştu.

İstatistiki bilgilere ulaşım konusunda eleştirilerde bulunan İncirli, hastanelerdeki yoğunluklara değindi.

Ölüm oranlarındaki bazı rakamları paylaşan İncirli, güçlü bir sağlık sistemi konusuna dikkat çekti.

“Her bir insanın hayatı çok önemlidir.” diyen İncirli, hastane güvenliği konusunda zafiyet olduğunu belirtti.

Yenidoğan Ünitesi’nde yaşanan olaya da değinen İncirli, güvenli bir sağlık hizmeti için yapılması gereken işlerin olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı’na bazı sorular yönelterek bilgi isteyen İncirli, Yataklı Tedavi Kurumları’nda yaşanan hadiselere işaret etti, burada verilen hizmetlerin kalitesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

“Etkili sağlık hizmeti nasıl verilir?” diye soran İncirli, zamanında verilen sağlık hizmetinin kıymetli olduğunu dile getirdi.

Acil servislerdeki yoğunluğa ve sorunlara değinen İncirli, sağlıkta ciddi bir güven erozyonunun olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’ndan KTOEÖS’e çağrı:’Gelin geleceği birlikte kurgulayalım’

Published

on

By

BRT’de yayınlanan 18. Saat programına katılan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nı eğitimin sözcülüğünü yapmamakla suçladı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası ile ilgili söyledikleri ṣöyle;

“Tam gün eğitimi inat için yapmıyoruz. Bunu bir ihtiyaç olduğu için yapıyoruz. Bildiğiniz gibi 2 gün ile başladık sonra 3 güne çıkacaktık ama deprem dayanıklılık konusunda yürütttüğümüz inşaat çalışmalarından dolayı hükümette yaptığımız değerlendirmede bunu askıya alıp mevcut durumla devam etmemizin daha sağlıklı olacağını düşündük”

“Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası tam güne geçmemek ve öğleden sonra dershaneciliği desteklemek adına, öğleden sonra özel dersi desteklemek adına veya çalışmamayı desteklemek adına veyahut bunu isteyen öğretmenlerin sözcülüğünü yapıyor. Eğitimin sözcülüğünü Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası yapmıyor. Buradan yüzlerine bakarak söylüyorum. Onların sözcülüğü dershaneciliğe, özel derse ve öğleden sonra çalışmak istemeyen öğretmenlerin sözcülüğünü yapıyor. Kendilerini bu ülkenin eğitim gailesini çekenlerin sözcülüğünü yapmaya davet ediyorum. Bizimle masanın etrafında oturup konuşmaya davet ediyorum”…

“ÖĞRETMENLERİN VE ÖĞRENCİLERİN TAŞ GİBİ YANINDAYIM”

Eğitim Bakanlığı öğretmenleri ve öğrencileri korumuyor şeklinde iddialara ilişkin bir soruya ise Bakan Çavuşoğlu;

“Öğretmenlerin taş gibi yanındayım. Öğrencilerin taş gibi yanındayım. Ama sendikanın sözcülerinin değil tabi ki. Sendikanın sözcüleri bize tezek atıyor, taş atıyor, laf atıyor, iftira atıyor, hakaret yapıyor. Ona rağmen benim hiçbir sıkıntım yok. Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası için söylüyorum. Her türlü şeyi atıyorlar. Ama ben hala daha onlara kızmıyorum. Onlara kırılmıyorum. Çünkü benim yürüttüğüm görevde kırılma, kızma hakkı yoktur. Ama onların da yürütmeye çalıştığı görevde aslında kızma ve kırılma hakkı yoktur. Onların da nasıl ki! bu pozisyonda eğitimi düşünmekle ilgili büyük bir sorumluluğum var ve bunun için ne bedel ödemem gerekiyorsa ödüyorum. Ödemeye de devam edeceğim. Onların da bulunduğu pozisyon aslında daha sağduyulu daha cesaretli. Bence onlar doğruları konuşmaktan korkuyorlar. Onlar aslında bizim eğitim süremizin kısa olduğunu söylemekten korkuyorlar. Bizim uluslararası standartlara ulaşabilmek adına öğretmenlerimizin fedakarlık yapması gerektiğini söylemekten korkuyorlar”

“Ben onları cesaretli olmaya davet ediyorum. Bizim yasalarımızdan kaynaklı özgürlükler, düşününce özgürlüğü, ifade özgürlüğüne sığınarak düşünce bile ifade etmiyorlar. Sadece hakaret ediyorlar. Cesaretli olun, düşüncelerinizi paylaşın. Eğitim ile ilgili gailelerinizi ortaya koyun. İftira atmayın, hakaret yapmayın, tezek atmayın, taş atmayın, laf atmayın gelin fikirlerimizi masa etrafında ortaya koyalım ve tartışalım. Bu ülkenin geleceğini birlikte kurgulayalım” dedi

Devamını Oku

Kıbrıs

Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 760 milyon TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

-Şahali

Bütçe üzerine söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Erkut Şahali, Genel Tarım Sigortası Fonu ile ilgili bazı sorular yönelterek bilgi istedi. Şahali, Maliye Bakanlığı’na eleştirilerde bulundu.

-Şahiner

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Salahi Şahiner de bütçeyle ilgili bazı sorular yöneltti, bilgi verilmesini talep etti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da söz alarak sorulara ve eleştirilere yanıt verdi.

Konuşmaların ardından Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesinin ardından Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşülmesine geçildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam