Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Okullardaki Pozitif Vaka, Temaslı ve Karantina Sayıları”

Published

on

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), okul temsilcileri aracılığı ile aldıkları veriler doğrultusunda, 3 haftalık yüz yüze eğitim döneminde Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Orta Öğretim okullarında; 93 öğrenci, 6 öğretmen ve 1 okul personelinin kovid-19 pozitif, 496 öğrenci, 65 öğretmen ve 7 okul personelinin temaslı olduğunu, 12 sınıf, 145 öğrenci ve 8 öğretmenin ise karantinaya alındığını açıkladı.

KTOEÖS, 3 haftalık yüz yüze eğitim döneminde Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Orta Öğretim okullarındaki pozitif vakalar, temaslı ve karantina sayılarını paylaştı.

Buna göre, 3 haftalık yüz yüze eğitim döneminde Genel Orta Öğretim ve Mesleki Teknik Orta Öğretim okullarında 93 öğrenci, 6 öğretmen ve 1 okul personelinin kovid-19 pozitif çıktı. Açıklamaya göre, 496 öğrenci, 65 öğretmen ve 7 okul personeli temaslı oldu, 12 sınıf, 145 öğrenci ve 8 öğretmen ise karantinaya alındı.

KTOEÖS Örgütlenme Sekreteri Duygu Geylan tarafından yapılan yazılı açıklamada, temaslı olduğu için karantinaya giren öğrencilerin eğitim-öğretim sürecinden uzak kaldığı belirtilerek, oluşan mağduriyetin giderilmesi için öğrencilere ev ortamından derslerini takip etme imkanı sağlanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, karantinaya alınan öğretmenler nedeniyle yüzlerce ders saati kaybı yaşandığı ve bu durumun yılı boyunca devam edeceği öngörülerek daha güvenli okul ve sınıf ortamları oluşturularak bulaş riskinin azaltılması istendi.

Açıklamada, Eğitim ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin 2021-2022 Eğitim yılı ile ilgili okullarda hiçbir sorun yokmuş, her şey yolundaymış gibi bir algı oluşturma çabası içerisinde olduğu savunularak, sürdürülebilir yüz yüze eğitim için yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:

“Aşılama, maske, mesafe, hijyen kadar salgında etkili mücadele araçlarından bir tanesi de havalandırmadır. Bu nedenle sınıflar daha iyi havalandırılarak karbondioksit oranı en aza indirgenmelidir.

Şu anda birçok okulumuzda öğrenciler ikişerli sıralarda oturmakta; metrekare olarak küçük olan sınıflarımızda olması gerekenden daha fazla sayıda öğrenci bulunmaktadır. Öğrencilerin tekli sıralarda oturtulması sağlanarak sosyal mesafe sağlanmalıdır.

Kalabalık sınıflarda salgınla mücadele çok zor olduğundan bu sınıflar seyreltilmelidir.”

Sağlık Bakanlığının “bir sınıfta 3 vaka çıkana kadar eğitim öğretimi sürdürme” söyleminin, Türkiye dahil hiç bir ülkede uygulanmadığının savunulduğu açıklamada, Sendikanın Tabibler Birliği ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile birlikte hazırladığı kılavuzda, bir sınıfta iki vaka çıkması durumunda tüm sınıfın ve o sınıfın öğretmenlerinin yakın temaslı sayılması gerekliliğinin ortaya konulduğu kaydedildi.

Özellikle öğrenci sayısı kalabalık olan okullarda sınıfların, tuvaletlerin, koridorların hijyeninin sağlanması için daha fazla hademe istihdam edilmesi gerekirken, Eğitim Bakanlığı’nın bazı okullarda hademe sayısını azalttığının öne sürüldüğü açıklamada, “Bu icraat hangi bilimsel veriye dayanmaktadır?” diye soruldu. Açıklamada, taşımacılığın kıstaslarına da neredeyse hiç uyulmadığı vurgulandı.

Okullarda oluşturulan pandemi kurullarına ve okul idarelerine salgınla mücadelede büyük bir sorumluluk yüklenerek, idarecilerin ve öğretmenlerin yalnız bırakıldığının savunulduğu açıklamada, “Yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Bilimsel verilerden uzaklaşmadan, yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olması için gerekli tedbirleri acilen alınız. Kurultay hazırlıklarından kafanızı kaldırıp halkın sorunlarına, okullara, eğitimde yaşanan sıkıntılara odaklanınız. Koltuk kavganız toplumun gündeminde yoktur” denildi.

Sadece “okullar asla kapanmayacak” diyerek yüz yüze eğitimin kesintisiz sürdürülmesinin sağlanamayacağının belirtildiği açıklamada, eğitim-öğretimin kesintisiz devam etmesi için Sendikanın ortaya koyduğu önerilerin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde verdiği ve gazetecilerin son bir yıllık süredeki üretimleriyle katılabildiği “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması” sonuçlandı.

Yarışmada BRT’den; Şaziye Borankan, Mehmet Alasya, İpek Halim ve Mustafa Soykan ödüle layık görüldü…

Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, 56 başvurunun yapıldığı yarışmada kişisel başvurular yanında, üyeler tarafından sunulan öneriler de değerlendirildi. Ödül Komitesi, kendi takdiriyle de bazı ödüller vermeyi uygun buldu.

Buna göre;
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü’ne; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü’ne; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülüne layık görüldü…

KTGB Yönetim Kurulu’nun belirlemesiyle ayrıca, meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verilecek.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü alacak…

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde düzenlenecek resepsiyonda verilecek…

Devamını Oku

Kıbrıs

Dünya Barış Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

Published

on

By

Dünya Barış Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin önemine işaret etti.
Birçok ülkeden öğrencinin KKTC’ye gelerek eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Burada dünyaya insan yetiştiriyoruz” vurgusu yaptı.

Mezun olan öğrencilerin KKTC’nin birer elçisi olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Üniversitelerden beklentilerinin kurumsal altyapı yatırımlarını hızlı bir şekilde tamamlamaları, akademik başarıyı artırmaları ve insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeleri olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, öğrencilerin KKTC’de bulundukları süre boyunca Türkçe’yi öğrenme ve Kıbrıs Türk halkının kültürünü tanıma fırsatı
yakaladıklarını belirterek mezunlara seslendi.

Çavuşoğlu, “ülkemizin tarihini, mücadele ruhunu ve insani değerlerini kendi halkınıza taşıyın ve dünya barışına katkıda bulunun” dedi.

Çavuşoğlu, dünya üniversite sıralamalarında KKTC’den yaklaşık beş üniversitenin 600 bandında sıralamaya girmeyi başardığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Dünya Barış Üniversitesi’nin Değirmenlik’teki kampüs çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

KKTC’de eğitim görmenin bir ayrıcalık olduğunu belirten Arıklı, “Buradan mezun olan öğrenciler KKTC’yi ve burada edindikleri dostlukları asla unutmayacaktır” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTMMOB’de Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulama yol haritası görüşüldü

Published

on

By

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Komitesi, tüzüğün uygulanmasına ilişkin yol haritasını belirlemek amacıyla toplantı yaptı.

KTMMOB’den yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 15 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanıp, yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulamaya geçirilmesine yönelik yapılan toplantıda, yönetmelik eğitimi, eğitim kapsamı ve proje tasarımlarında disiplinler arası uyum konuları ele alındı; tüzük kapsamında denetimin nasıl yapılacağı ve diğer mevzuatlarla karşılaştırma sonrası atılacak adımlar değerlendirildi.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İnşaat Mühendisleri Odası Saymanı Hüsnü Coşan, Mimarlar Odası’nı temsilen Kozan Uzunoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası’nı temsilen Zeka Fındık ve Kimya Mühendisleri Odası’nı temsilen Halil Erensu katıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam