Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ombudsman İlkan Varol, Uluslararası 1. Arabuluculuk Şurası’na katıldı

Published

on

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol, Türk Dünyası Arabulucular Birliği tarafından Ankara’da düzenlenen Uluslararası 1. Arabuluculuk Şurası’na katıldı.

“Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları ve Arabuluculuk” üzerine yapılan oturumda konuşma yapan Varol, küreselleşen dünyada arabuluculuk, tahkim ve uzlaşma gibi yöntemlerin önemine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Varol, etkinlikte yaptığı konuşmada, geleneksel yargı süreçlerinin uzun ve maliyetli olabileceğini belirterek, bu süreçlerin yerine daha pratik ve dostane çözüm yolları sunan alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin hızla yaygınlaştığını ifade etti. Varol, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının yalnızca hukuki değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal boyutları da içerdiğini vurgulayarak, özellikle arabuluculuk sürecinin tarafların iletişim ve iş birliğini güçlendiren etkisine dikkat çekti.

Konuşmasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde alternatif uyuşmazlık çözüm yollarıyla ilgili yasal düzenlemelere de değinen Varol, mevcut mevzuatın tahkim yöntemine yönelik hükümler içerdiğini, ancak uluslararası standartları yakalamak adına daha kapsamlı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Varol ayrıca, arabuluculuğun bu düzenlemelere entegrasyonunun, KKTC’de alternatif uyuşmazlık çözüm altyapısının gelişimine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Arabuluculuk, tahkim ve uzlaşma gibi yöntemlerin yalnızca hukuki değil, aynı zamanda toplumsal barışın sağlanmasına da hizmet ettiğini ifade eden Varol, bu yaklaşımların adil bir dünya ve küresel iş birliği için tamamlayıcı bir unsur olduğuna dikkat çekti.

Alternatif uyuşmazlık çözümünün, tarihsel gelişimi içinde, özellikle miktar değeri az olan uyuşmazlıklarda, tazminat taleplerinde, komşu uyuşmazlıklarında, iş uyuşmazlıklarında, eşler arası uyuşmazlıklarda, tüketici uyuşmazlıklarında ve özellikle ticari uyuşmazlıkların çözümünde yaygın olarak kullanıldığına dikkat çeken Varol, “Uyuşmazlıkların alternatif çözüm yöntemleri çeşitlidir. Bu yöntemler içinde özellikle arabuluculuk yaygın ve yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer yöntemlerin kullanımı da yıllar itibarıyla artış göstermektedir. Her bir yöntem, birbirinden farklı özellikler taşımakta, ulaşılabilecek çözümler de birbirinden farklılık gösterebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Birçok ülkede yasal düzenlemelerle desteklenen arabuluculuğun, anlaşmazlıkların gizliliğini koruma ilkesini de gözettiğine değinen Varol, arabuluculuğun taraflar arasındaki ilişkiyi yıpratmadan soruna çözüm bulunmasını sağladığı ve çözümün, tarafların ortak rızasına dayandığı için daha kalıcı ve sürdürülebilir hale geldiğini kaydetti.

Varol sözlerini şöyle tamamladı:

“Alternatif Uyuşmazlık Çözüm yöntemleri, yalnızca tarafların anlaşmazlıklarını çözmelerine yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda sosyal ilişkilerin korunmasına ve gelecekte oluşabilecek anlaşmazlıkların önlenmesine de katkı sağlar. Adaletin yalnızca mahkeme salonlarında değil, karşılıklı empati, saygı ve işbirliği ile sağlanabileceğini savunan Alternatif Uyuşmazlık Çözüm yöntemlerinin, yargı sistemi ile birlikte, barışçıl bir toplum ve küresel iş birliği için tamamlayıcı bir unsur olarak daha fazla benimsenmesi gerektiği inancındayım.”

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Lefkoşa’da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı tören provası dolayısıyla yol trafiğe kapatılacak

Published

on

By

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek tören provası kapsamında Lefkoşa’da Honda Trafik Işıkları Kavşağı, Altınbaş Petrol Trafik Işıkları Kavşağı ile Gönyeli Çemberi arasında kalan yol güzergahı pazar günü trafiğe kapatılacak.

Belirtilen güzergâh, saat 07.00’den tören provasının biteceği saate kadar trafik akışına kapalı olacak.

Polis Basın Subaylığından yapılan açıklamaya göre, sürücülerin trafik akışına engel olmamak için belirtilen yollar üzerine araçlarını park etmemeleri ayrıca, tören provası süresince trafik işaret ve işaretçilerine uymaları istendi.

Lefkoşa şehir içinden gelip Organize Sanayi Bölgesi’ne gitmek isteyen sürücüler için ulaşımın Altınbaş Petrol Trafik Işıkları Kavşağından kontrollü olarak sağlanacağı kaydedilen açıklamada, kullanılabilecek diğer güzergahlar ise şöyle açıklandı:

“Gazimağusa istikametinden gelip Yakın Doğu Üniversitesi’ne gitmek isteyen sürücüler için ulaşım, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu üzerinden Yakın Doğu Bulvarı’ndan,

Gazimağusa istikametinden gelip Lefkoşa şehir içine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım; Hamitköy Çemberinden sola dönüp, Mimar Mehmet Vahip Caddesi ile Şht. İsmail Beyoğlu Caddesi veya Honda Trafik Işıkları Kavşağı’ndan sola dönerek Şht. Mustafa Ahmet Ruso Caddesi üzerinden,

Gazimağusa istikametinden gelip Güzelyurt istikametine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım; Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu üzerinden Gönyeli Çemberi güzergahı veya Lefkoşa Mehmet Akif Caddesi üzerinde bulunan Citröen Trafik Işıkları Kavşağı’ndan, Metehan-Alayköy Çevre Yolu üzerinden,

Güzelyurt istikametinden gelip Lefkoşa istikametine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım; Alayköy-Metehan Çevre Yolu veya Gönyeli Çemberi ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergahı üzerinden sağlanacak.”

Girne istikametinden gelip Lefkoşa istikametine gitmek isteyen sürücüler Boğazköy-Dikmen yolundan Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi içerisinden devam edip, Altınbaş Petrol Trafik Işıkları Kavşağı üzerinden veya Girne-Lefkoşa Anayolunu kullanan sürücüler ise Gönyeli Çemberinden, Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergahını kullanabilecek.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Trakya Üniversitesi A level sonuçları olan KKTC uyruklu öğrencilerden başvuru kabul ediyor

Published

on

By

Türkiye Cumhuriyeti Trakya Üniversitesi, A level sonuçları olan KKTC uyruklu öğrenciler için belirlenen kontenjanlara 20 Temmuz’a kadar başvuru kabul edecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behçet Çelebi’nin yazılı açıklamasına göre, Milli Eğitim Bakanlığı ile Trakya Üniversitesi arasında 21 Haziran 2021’de imzalanan iş birliği protokolü kapsamında üniversite, KKTC uyruklu A level sonuçlarına sahip öğrenciler için 26 bölümde toplam 31 kontenjan ayırdı.

23 Haziran’da başlayan, 20 Temmuz’da tamamlanacak başvurular https://obs.trakya.edu.tr adresinden yapabilecek.

Belirlenen kontenjanlar için detaylı bilgiye  https://obs.trakya.edu.tr adresinden ulaşılabilecek.

Kontenjan listesi:

1751551741523Trakya Üniversitesi Kontenjanlarına Başvurular Hk.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

“Çevre Sempozyumu” tamamlandı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) organizasyonuyla düzenlenen “Çevre Sempozyumu” tamamlandı.

KTTB Yönetim Kurulu Üyesi, Çevre, Halk Sağlığı ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Cemal Mert yaptığı açıklamada, sempozyumun 27- 28 Haziran tarihlerinde KTTB Dr. Mustafa Hami Konferans Salonu’nda yer aldığını belirtti.

Sempozyuma, Türkiye ve KKTC’den konuşmacıların katıldığını ifade eden Mert, katılımcıların çevre, ekoloji ve halk sağlığı konularında sunum yaptıklarını kaydetti.

Mert açıklamasında, sempozyumun tamamının Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Facebook sayfasından canlı olarak yayınlandığını ve izlemek isteyenler için erişime açık olduğunu belirtti.

Sempozyumda, Türkiye’den Doğa Bilimci, Biyolog ve Doğaperest Prof. Dr. Ali Demirsoy “Küresel İklim Krizi”; Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve Tıbbi Jeoloji Uzmanı Dr. Eşref Atabey “Lefke CMC Bakır Madeni Çevresel ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri” , Karpaz Dostları Derneği Başkanı Dr. Gülizar Eroğlu “Atatürk ve Çevre” konularında sunum yaptı.

Açıklamada,  panellerin; Kentleşme ve Çevre’, ‘Gıda Üretimi, Beslenme ve Çevre’, ‘Çevre Kirliliği Kaynakları ile Mücadele’, ‘Çevre Sorunları, İnsan ve Toplum Etkileşmesi’, ‘Çevre Sorunları ve Ülkemizdeki Örnek Projeler’ ile ‘Doğal Yaşam ve Çevresel Etkileşim’ ana başlıklarında yapıldığı ifade edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam