Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ombudsman Varol Bakü’de düzenlenen “Uluslararası Ombudsman Formu”na katıldı

Published

on

Ombudsman İlkan Varol, iklim değişikliğinin sadece çevresel değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik bir sorun olduğunun altını çizerek, küresel işbirliğinin ve çok paydaşlı çözüm yollarının önemine vurgu yaptı.

Ombudsman Varol, Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri (Ombudsman) Sabina Aliyeva’nın daveti üzerine Azerbaycan’nın başkenti Bakü’de düzenlenen Uluslararası Ombudsman Forumu’na katıldı. Varol, etknlikte “İklim Değişikliği ve İnsan Hakları: Ombudsmanın Rolü” başlıklı konuşma yaptı.

Uluslararası Ombudsman Forum’ndan önce konferansa katılan ombudsmanlar, Azarbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva ile birlikte Azerbaycan’ın Milli Lideri Haydar Aliyev’in Anıt Mezarı’nı, Azerbaycan şehitliği ve Türk Şehitliği’ni ziyaret etti.

Ombudsman Varol, konuşmasına iklim değişikliğinin dünya üzerindeki olumsuz etkilerini sıralayarak başladı.

Varol, konuşmasında, iklim değişikliğinin sadece çevresel değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik bir sorun olduğunun altını çizerek, küresel işbirliği ve çok paydaşlı çözüm yollarının önemine vurgu yaptı.

Artan sıcaklıklar, ekstrem hava olayları, su kaynaklarının azalması, tarım ve gıda güvenliği sorunları gibi faktörlerin doğal yaşamı, ekosistemleri ve insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Varol, bu sorunların sadece belirli bir bölgeyi değil, tüm dünyayı etkilediğini vurgulayarak, küresel çapta çok paydaşlı iş birliğinin gerekliliğine dikkat çekti.

-“Çok paydaşlı iş birliğinin önemi”

Ombudsman Varol, hükümetler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, akademi ve uluslararası kuruluşlar arasında iş birliğinin, iklim değişikliğiyle mücadelede etkili sonuçlar getireceğini ifade etti.

Hükümetlerin uyguladığı politikalar ve yasalar ile öncü rol üstlenmesi gerektiğini belirten Varol, aynı zamanda iş dünyasının sürdürülebilir iş modelleri ve enerji verimliliği teknolojileriyle bu mücadeleye katkıda bulunabileceğini vurguladı.

Sivil toplumun da halkı bilinçlendirme ve yerel projeler geliştirme konusundaki önemine işaret eden Varol, akademik araştırmaların ve bilimsel verilerin karar alma süreçlerinde kritik bir rol oynadığını belirtti.

Varol ayrıca, Paris Anlaşması gibi uluslararası iş birliklerinin, küresel ısınmayı sınırlamak için önemli bir yol haritası sunduğunu hatırlattı.

KKTC’de yürütülen projeler

KKTC‘de yürütülen projelerden de söz eden Varol, güneş enerjisi kullanımının teşvik edildiğini, su kaynaklarının korunmasına yönelik projelerin geliştirildiğini ve kıyı erozyonunu önleme çalışmaları yapıldığını belirtti.

Varol, şöyle devam etti:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de iklim değişikliğiyle ilgili çeşitli projeler ve girişimler yürütülmekte ve küresel iklim değişikliğinin etkilerini sınırlı kaynaklarla azaltmak için çaba gösterilmektedir. Bu projelerin bir kısmı uluslararası desteklerle ve iş birlikleriyle yürütülmektedir. Güneşlenme süresi bakımından avantajlı bir konumda olan KKTC‘de güneş panelleriyle elektrik üretimi projeleri teşvik edilmektedir. Kuraklık ve su kıtlığı gibi iklim değişikliğiyle ilişkili sorunlarla başa çıkmak için su kaynaklarını koruma projelerine önem verilmektedir. Türkiye ile su temini projeleri, iklim değişikliği kaynaklı su sıkıntılarına karşı bir çözüm olarak uygulanmıştır. Tarımda verimlilik için sulama yöntemlerinin iyileştirilmesi ve su tasarrufunun artırılması yönünde adımlar atılmıştır. Deniz seviyesinin yükselmesi, KKTC‘nin kıyı alanlarını tehdit etmektedir. Bu nedenle kıyı erozyonunu önlemeye yönelik dalga kıranlar ve setler inşa edilmektedir.”

İlkay Varol, KKTC’nin, Avrupa Birliği’nin (AB) çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerinden de yararlandığını kaydetti.

Varol, AB destekli çevre projeleri arasında Belediyelerin ve yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadele kapasitelerini artırmaya yönelik projeler ve AB’nin yeşil dönüşüm stratejisi doğrultusunda KKTC’de karbon salınımını azaltmaya yönelik çeşitli projelerin de yer aldığına dikkat çekti. Varol, KKTC‘nin, AB’nin çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerinden de yararlandığını ve yerel yönetimlerin kapasitesini artırmak amacıyla çeşitli projeler yürütüldüğünü söyledi.

Ombudsman olarak kendi rollerine de değinen Varol, bu iş birliklerini teşvik etmek, paydaşlar arasında iletişimi güçlendirmek ve toplumun her kesiminin sürece katılımını sağlamakla yükümlü olduklarını ifade etti.

Şeffaflık, hesap verebilirlik ve adalet ilkeleri çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Varol, iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak adımların gelecek nesillerin yaşamını şekillendireceğini söyledi.

Konuşmasının sonunda, “Biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık” sözlerini kullanan Varol, sürdürülebilir çözümler üretmek için iş birliğinin önemine bir kez daha dikkat çekti.

Uluslararası Ombudsman Forumu’nda ayrıca katılımcı ombudsmanlar ile birlikte aile fotoğrafı çekildi.

Ombudsman İlkan Varola’a temasları sırasında KKTC Bakü Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Turganer eşlik etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Azerbaycan “2. Türk Ticaret Fuarı”na ev sahipliği yapacak, KKTC de katılacak

Published

on

By

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 10-12 Haziran’da “2. Türk Devletleri Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu ve Fuarı (Türk Ticaret Fuarı)” yapılacak.

İlki 7-9 Kasım 2024’te İstanbul’da yapılan fuarın ikincisi, Azerbaycan Küçük ve Orta İşletmelerin Gelişimi Ajansı (KOBİA) ve Azerbaycan Ekonomik Reformların Analizi ve İletişimi Merkezi’nin işbirliğinde, Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Derneği (KOBSKA) ile ROK Expo’nun organizasyonunda Bakü Expo Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kamu kurumlarınca desteklenen fuarla bu ülkeler arasında ticaret, sanayi, yatırım, teknoloji ve hizmet sektörlerindeki işbirliğinin derinleştirilmesi hedefleniyor.

20’den fazla sektörde ürün grupları ve yeni teknolojilerin sergileneceği fuarda ülkelerin yatırım fırsatları, stratejik sektörleri, iş dünyasının karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri, uzman konuşmacıların katılacağı konferanslarda ele alınacak.

Katılımcı firmalar arası ikili görüşmelerle stratejik ortaklıkların kurulması ve ortak Türk markalarının geliştirilmesi hedefleniyor. Etkinliğe 11 ülke katılımcı olarak, 20’den fazla ülke de ziyaretçi olarak iştirak edecek.

– “Türk dünyasını küresel güç merkezine dönüştürmeliyiz”

Türk Ticaret Fuarı’nın organizatörü Aygün Aliyeva, düzenlediği basın toplantısında, forum ve fuar marjında izledikleri amaç ve hedefleri anlattı.

Aliyeva, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) çok yönlü işbirliğini dış politikadan enerjiye, yeşil ekonomiden turizme ve uzay araştırmalarına kadar çok sayıda farklı alana yaydığını söyledi.

Ekonomik işbirliğinin Türk dünyasının bütünleşmesi açısından temel ve dinamik unsur olduğunu belirten Aliyeva, “Türk Ticaret Fuarı’nı, özel sektörün bu işbirliğinden doğrudan faydalanabileceği bir platform olarak hayata geçirdik. Ortak çabalarımızla TDT’yi küresel arenada bir güç merkezine dönüştürmeliyiz. Bunu ancak birlikte başarabiliriz. Kardeş ülkeler olarak ortaklık temelinde birliğimizi ve entegrasyonumuzu artırarak daha parlak bir geleceğe birlikte yürüyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar,YDP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisini destekleme kararı almasından dolayı teşekkür mesajı yayımladı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Parti Meclisi’nin oy birliğiyle önümüzdeki Ekim ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisini destekleme kararı almasından dolayı teşekkür mesajı yayımladı

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, parti yetkilileri ve üyelerine teşekkür eden Ersin Tatar, 5 yıldır kararlılıkla sürdürülen egemen eşitlik ve eşit uluslarası statü zemininde iki Devletin işbirliğine dayalı çözüm politikasının devamı ve Kıbrıs Türkünün yüzyılı aşan varoluş mücadelesi için göreve yeniden talip olduğunu söyledi.

KKTC’ye, kendi devletine ve egemenliğine sahip çıkan, ülkesine inanan tüm kesimlerin, Ekim ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde güçlü şekilde bir araya geleceğinden şüphesi olmadığını vurguladı.

“Bu seçim; adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir uzlaşı için Halkına ve devletine güvenen Kıbrıs Türklerinin sağ duyusunun yeniden yükselişinin seçimidir.”

“Bu seçim; on yıllarca Rum terörüne maruz kalmasına rağmen yılmayan, şanlı direnişiyle devlet kuran, milletine ve iradesi sahip çıkan bir mücadelenin devamının seçimidir.

“Bu seçim; milli ve manevi değerlerine, kültürüne ve ulusal kimliğine sahip çıkan Halkımızın, tüm baskılara ve izolasyon politikalarına rağmen sergilediği kararlı duruşun seçimidir.”

Anavatanımız Türkiye’nin tam desteğiyle ulusal bir politika yürütüldüğünü ve bu hedef doğrultusunda önemli bir yol katedildiğini belirten Tatar, “Önümüzdeki beş yılda KKTC’yi daha ileriye götürmek için yapacağımız çok şey var. Onurlu bir gelecek için var gücümüzle bıkmadan, usanmadan çalışacağız. Bu kararlarından, gösterdikleri güven ve dayanışmadan dolayı Yeniden Doğuş Partisi’ne teşekkür ederim” dedi.

Daha önce Ulusal Birlik Partisi (UBP) de, Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Ersin Tatar’ı destekleyeceğini açıklamıştı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Dini yapıların koruma ve restorasyonunda sürdürülebilir yaklaşımlar” sempozyumu

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğinde Salı günü “Dini Yapıların Koruma ve Restorasyonunda Sürdürülebilir Yaklaşımlar” konulu sempozyum yapılıyor. Lefkoşa Bedesten’deki sempozyum saat 9.00’da başlayacak ve gün boyu devam edecek.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, sempozyumda Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Dini Yapıların Restorasyonu ve Korunması”, Prof. Dr. Gianmarco De Felice “Kiliselerin Deprem Değerlendirmesi ve Güçlendirilmesi: Genel Bir Bakış” ve Prof. Dr. Mustafa Özder Erdik “Ayasofya’nın Deprem Performansı” konulu sunum yapacak.

Program kapsamında, “Dini Yapıların Restorasyon ve Korunması Kıbrıs Bağlamı”, “Koruma Uygulamaları: Lefkoşa Selimiye Cami Örneği” ile “Tarihi Yapıların Dayanıklılığı ve Deprem” konularında oturumlar düzenlenecek.

Panelde Lefkoşa Selimiye Cami restorasyon süreci deneyimi de ele alınacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam