Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Özersay: Sanayicinin dün de yanındaydık, yarın da yanında olacağız

Published

on

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özeray, sanayicinin yaşadığı sıkıntıların aşılması noktasında, hükümette bulundukları dönemlerde adımlar attıklarını, bundan sonra da gerekli adımların atılmasında öncülük edeceğini belirtti.

Özersay, seçim sonrasında üreticinin sorunlarına yönelik kulaklarını kapayan değil, dinleyen, anlayan ve akılcı çözümler üreten bir hükümetin kurulması gerektiğine dikkat çekerek, “Halkın Partisi olarak, üreticimizin, sanayicimizin sorunlarını biliyoruz. Geçmişte hükümette bulunduğumuz dönemlerde bazı adımları başlattık. Örneğin prim desteğini bizim hükümette bulunduğumuz dönemde başlatmıştık” dedi.

Kıbrıs Türk halkının geçmişte de çok sıkıntılar yaşadığını, birlik ve beraberlik içerisinde bu sıkıntılarını aştığını bundan sonra da aşabileceğini ifade eden Özersay, seçimden sonra istikrarlı bir hükümetin kurulmasının bu açıdan da önemli olduğunu söyledi.

HP’den yapılan açıklamaya göre, Halkın Partisi yetkilileri dün Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette, başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere, Oda’nın ekonomiyle ilgili hazırladığı çalışmalar hakkına bilgi verildi, görüş alışverişinde bulunuldu.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ise ziyarette yaptığı konuşmada, Sanayi Odası’nı seçim döneminde ziyaret etmediklerini, son 1 yıl içerisinde istişarelerin olduğunu, üzerinde çalışılan konular olup görüş alışverişinde bulunduklarını anımsattı.

“Bu açıdan kendimizi o anlamda yakın hissediyoruz, bir anlamda sorunlarınızı biliyoruz” diyen Özersay, sorunların memleketin sorunları olup, çözümünün mümkün olan sorunlar olduğunu vurguladı.

“Ekonomi ile ilgili dünyanın çok ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu, ülkemizin de ekonomik anlamda sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, vatandaşın da bunu iliklerine kadar hissettiğini biliyoruz” diyen Özersay, başka sorunlarda olduğu gibi ekonomi ile ilgili sorunların da çözümünün mümkün olduğunu vurguladı.

Hatta bazı kriz dönemlerinin fırsata çevrilmesinin de mümkün olduğunu söyleyen Özersay, “Örneğin şimdi olduğu gibi döviz ile TL arasındaki makas ciddi anlamda açıldığında, olağan olarak ihracatta bir artış gerçekleşir. Fakat bizde dış ticaret açığı çok büyük olduğu için ve yerli üretime gerekli destek verilmediği için ihracat artışını bir avantaja çok fazla çeviremiyoruz. Özellikle Avrupa ile doğrudan ticaret veya bir biçimde kolaylaştırılmış Kıbrıs Türkü’nün kendi ürettiğini uluslararası alanda daha kolay biçimde pazarlayabilmesi, imkanını sağlayabilmesi için denetim kurumlarının koordineli şekilde çalışması bize göre de son derece önemlidir” dedi.

Bu bağlamda Halkın Partisi’nin istikrara önem veren bir parti olduğunu vurgulayan Özersay, “Halkın Partisi olarak yaklaşan seçimlerin ertesinde uzun ömürlü siyasi istikrar sağlayacak bir Hükümet vurgusu yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Ekonomik politikaları kağıt üzerinde tasarlamak, plan program yapmanın mümkün olduğunu ve daha öncede yapıldığını anımsatan Özersay, “Ama bunların sahaya geçmesi için bugün mü düştü yarın mı düşecek, bugün mü toplanamadı yarın mı toplanamayacak şeklinde bir hükümete değil daha uzun görevde kalacak ve siyasi istikrara katkı yapabilecek hükümetlere ihtiyacımız var. Seçimin ertesinde Halkın Partisi bu anlayışla bir duruş sergileyecek” dedi.

Bir diğer önemli konunun da yerli üretimin desteklenmesi olduğunun altını çizen Özersay, şunları aktardı: “Bu lafta kalmaması gerekir, özellikle bu dönemde girdi maliyetlerindeki artışın sizler açısından yarattığı sıkıntının farkındayız. Zaten sizinle istişare halinde, esas paydaş olarak ortaya koyduğunuz bu sıkıntıları bizde yakından takip ediyoruz. Bunların çözümü mümkün aslında. Devletin bir taraftan girdi maliyeti olarak elektrik konusunda, diğer taraftan prim desteği konusunda diğer taraftan bazı vergi kolaylıkları bağlamında katkı koyması ya da ham maddenin tedariki ve onun daha kolay bir biçimde elde edilmesi konusunda katkı koyması mümkün veya ham maddeyle ilgili alınan verginin hesaplanmasında katkı koymasında desteklemesi mümkün. Bu ve benzeri yaklaşımlarla üretimi desteklemek tam da pandeminin pek çok ülkeyi vurduğu dönemde, ülkelerin en azından temel ihtiyaçlarını kendi ürettikleriyle karşılayabilecek, bu anlamda kendi kendilerine yetebilecek bir noktada olmalarını parti olarak önemsiyoruz”

Bir yandan ihracat diğer yandan üretimin desteklenmesi, hepsinden önemlisinin de vatandaşın belini büken pahalılığın da önüne geçilmesi için geçmişte bazı somut önerileri olduğunu aktaran Özersay, “Bir kısmını hayata geçirebildiğimizi düşünüyorum. Söylediğim gibi prim desteğini bizim dönemimizde başlatabilmiştik. Ama daha iyi bir noktaya taşımak için maalesef sonradan devam ettirilemedi” dedi.

Halkın Partisi olarak ekonomik ve sanayi bölgelerinin yönetimi bağlamında Sanayinin Odası’nın üstleneceği sorumlulukla çok basit ve pratik adımlarla sorunların üstesinden gelmenin mümkün olduğu kanaatinde olduklarını söyleyen Özersay, “Evet, zor bir dönem. Dünya için de KKTC için de ama geçmişte çok daha zor günlerimiz oldu. Kıbrıs Türk halkı olarak bu sıkıntıların üstesinden hep birlikte geleceğiz. Siyasi istikrarla, esas ana paydaş konumunda olan sizin gibi örgütlerle doğrudan diyalog halinde ve yapıcı bir biçimde yaklaşarak, Halkın Partisi olarak biz bu duruşa sahibiz” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran: ABD’nin yaptırım ve tehditleri, müzakerelerdeki ciddiyetine ilişkin güvensizliği artırdı

Published

on

By

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, müzakerelerde “ABD’nin çelişkili davranışlarının ve devam eden yaptırım ve tehditlerinin, diplomasideki ciddiyetine ilişkin güvensizliği ve şüpheyi yoğunlaştırdığını” ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Erakçi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü.

Görüşmede, ABD ile müzakere sürecine ilişkin Guterres’e bilgi veren Erakçi, İran’ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmakta ısrar ettiğini ve bunun da zenginleştirme gerektirdiğini belirterek, ABD’nin müzakerelerde Tahran’ın uranyum zenginleştirme isteğine karşı tutum sergilediğine işaret etti.

Erakçi, “İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın (NPT) bir üyesi olarak, yükümlülüklerine bağlı kalırken, barışçıl amaçlarla nükleer enerjiden faydalanmayı ve bunun da (uranyum) zenginleştirmeyi gerektirdiğini ısrarla vurgulamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Daha önce İran’ın nükleer programını atom bombası edinmeyecek şekilde doğrulamasını istediklerini açıklayan ABD’nin son zamanlarda “çelişkili davranış ve açıklamalarda bulunduğunu” söyleyen Erakçi, “İran halkına yönelik yaptırımların ve tehditlerin devam etmesi, ABD’nin diplomasideki ciddiyetine ilişkin güvensizliği ve şüpheyi yoğunlaştırdı.” değerlendirmesinde bulundu.

Erakçi, nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya’dan da mevcut anlaşmazlıkların çözümü için yapıcı tutum sergilemelerini beklediklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri Guterres ise ABD ile müzakere sürecinin sonuç elde edilinceye kadar sürdürülmesinin önemini vurguladı.

Guterres ayrıca, 26 Nisan’da İran’ın güneyindeki bir limanda meydana gelen ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği patlama nedeniyle Erakçi’ye taziyelerini iletti.

İran ile ABD arasındaki müzakere süreci
İran ile nükleer anlaşmadan 2018’de tek taraflı ülkesini çeken ABD Başkanı Donald Trump, İran ile doğrudan nükleer müzakere çağrısında bulunan ve tehditler de içeren bir mektubu martta İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e göndermişti.

Mektuba İran, Umman üzerinden yanıt vermişti.

Tahran ile Washington, mektup trafiğinin ardından önce Umman’da 12 Nisan’da daha sonra birer hafta arayla Roma ve tekrar Umman’da dolaylı görüşmeler yapmıştı. Hem İran hem ABD, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini bildirmişti.

Dördüncü tur müzakerelerin 3 Mayıs’ta Roma’da yapılacağı açıklanmıştı. Ancak görüşmelere aracılık yapan Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi, dün X hesabından yaptığı açıklamada, müzakerenin “lojistik nedenlerden” dolayı ertelendiğini duyurmuştu.

ABD’nin İran’a saldırı tehditleri ve yeni yaptırımları
Washington yönetimi, dün İran’a “azami baskı” kampanyası kapsamında, İran petrolünün satışında yer alan ve dördü Birleşik Arap Emirlikleri’nde biri de Türkiye’de bulunan toplam 7 şirkete yaptırım uyguladığını duyurmuştu.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de sosyal medya hesabından “İran’a mesaj” başlığıyla paylaştığı mesajında, “Husilere ölümcül desteğinizi görüyoruz. Ne yaptığınızı tam olarak biliyoruz. ABD ordusunun neler yapabileceğini çok iyi biliyorsunuz ve uyarıldınız. Sonucu, bizim seçtiğimiz zaman ve yerde ödeyeceksiniz.” ifadelerini kullanmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de ABD’yi iki ülke arasında müzakereler sürerken “çelişkili eylemler ve provokatif açıklamalar” yapmakla suçlamıştı.

Devamını Oku

Dünya

İsrail, Gazze’ye saldırdı

Published

on

By

İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 33 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze’deki sağlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nde evleri ve altyapıyı hedef alan saldırılarını sürdürdü.

İsrail’in saldırılarında Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un Batn Semin bölgesinde 4 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya’da El-Harsani ailesinin evine düzenlenen bombardımanda 5 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail’in gün içinde yaptığı saldırılarda, Bureyc Mülteci Kampı’nda 10, Şeyh Rıdvan Mahallesi’nde 8, Beyt Lahya’da 5 ve Kizan en-Neccar’da 1 Filistinli öldü.

Gazze’de insani kriz her geçen gün derinleşiyor
İsrail, Hamas ile sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşamasının sona ermesinin ardından 2 Mart’tan itibaren Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini durdurdu.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 milyon kişi yerinden edildi. Sivil altyapıyı ve hastaneleri de hedef alan İsrail, Gazze’de insani bir felakete neden oluyor.

Bölgeye su ve elektrik tedarikinin kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulması Gazze’deki Filistinlilerin yaşadığı zor şartları daha da derinleştiriyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda 52 bin 418 kişi öldü, 118 bin 91 kişi yaralandı.

Devamını Oku

Dünya

Arjantin’in güneyinde 7,4 büyüklüğünde deprem

Published

on

By

Güney Amerika ülkesi Arjantin’in güneyinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün, ülkenin Ushuaia kentinin 219 kilometre güneyi olduğunu duyurdu.

Yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Arjantin’in Rio Grande kenti ile komşu ülke Şili’de de hissedildi.

İlk depremin ardından en büyükleri 5,7, 5,6 ve 5,4 olmak üzere 14 artçı deprem meydana geldi.

Arjantin basınına göre, depremde can veya mal kaybı bildirilmedi.

Şili Ulusal Afet Önleme ve Müdahale Servisinin (SENAPRED) X hesabından yapılan açıklamada, tsunami tehdidi nedeniyle Antarktika ve Magallanes bölgelerinin sahil kentlerinde ihtiyati önlem olarak tahliye uyarısı verildiği belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam