Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Özersay: Ülkeye gelişler, sağlıkta riski artırmadan kolaylaştırılmalı

Published

on

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, turist sayısının arttırılması için, ülkeye girişlere farklı uygulamalar getirilmesi, sağlıkta riski artırmadan girişlerin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

HP’den verilen bilgiye göre, Kudret Özersay, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Nasıl ki Türkiye ve Birleşik Krallık bizim açımızdan özel bir konumda olduğu için konulan genel kuralların dışında bu ülkelerden gelecek aşısını yaptırmış yolcular daha farklı bir uygulamaya tabi tutulabildi, ülkenin ekonomik menfaatleri dikkate alınarak ve turizmin paydaşlarıyla konuşularak bu durum başka ülkeler için de geçerli kılınabilmelidir” dedi.

Turizm sektörü temsilcilerinin, İsviçre ve İsrail’den Güney Kıbrıs’a gelişlerde uygulanan kuralların Kuzey’de de uygulanması gerektiğini, turizm temsilcilerinin kendilerine yaptıkları görüşmelerde dile getirdiğini ifade eden Özersay, “Yani aşılı olan ve bu ülkelerden gelecek yolcuların önceden PCR testi yaptırmaları, hatta ülkemize Güney Kıbrıs üzerinden gelmeleri halinde ilaveten bir de kapıda hızlı test yaptırmaları kaydı ile ülkemize girişleri karantina şartı olmaksızın mümkün kılınabilir” ifadelerini kullandı.

Bazı Avrupa ülkelerinde PCR testi için hem önceden randevu almak ve 150/200 Euro ödemek gerekebileceğine işaret eden Özersay, “Bu çerçevede aşısını yaptırmış olan yolcuların ülkemize girişte ve takip eden günlerde hızlı test ile takip edilmesi yöntemi de düşünülebilir” dedi.

Turizmi ilgilendiren kararlar konusunda, kararların alınış tarihi ile yürürlüğe giriş tarihi arasında bir zaman dilimi olması gerektiğini anlatan Özersay, insanların tatillerini önceden planlamak isteyeceğine, bilet satın aldıktan sonra kuralların değişmesinin herkesi zorda bırakacağına dikkat çekti ve bu nedenle turizm konusunda, seyahatleri etkileyebilecek kararların, belirli bir süre sonra yürürlüğe konulması gerektiğini kaydetti. Özersay, bu konuya yeterince önem verilmediği için son haftalarda ciddi bazı iptaller yaşandığını söyledi.

KULLANICI DOSTU İNTERNET

Turistlere yönelik ülkeye giriş konusunu anlatan kullanıcı dostu bir internet sitesinin bulunmadığını belirten Özersay, “Ülkemize hangi ülkeden hangi koşullarda nasıl gelineceğini çok basit, anlaşılır şekilde tarif eden bir online platform hala oluşturulabilmiş değil. İnsanlar daha ziyade yığma bilgiyi okuyup, ayrıştırmak zorundadır. Evet bilgi oradadır ve istedikten sonra bakılıp bulunabilir ama sadece bunun zor alması bile bazı yabancıların ülkemize gelmeyi tercih etmemesi sonucunu doğurabilir ve kaybeden ülke ekonomisi olur” dedi.

Sektör temsilcilerinin görüşlerinin önemini vurgulayan Özersay, “turizmin salgın kurallarına dair ihtiyaçlarını mutlaka dikkate almak gerektiğini” de kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Çavuş: “Destekler zamanında ödendi, ödenmeye devam edecek”

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, tarımsal desteklerin bugüne kadar olduğu gibin bundan sonra da planlı ve zamanında ödeneceğini bellirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yöneticileri ve üreticilerle bir araya geldi. Görüşmede, tarım sektörüne yönelik destek politikaları, sürdürülebilir üretim, kuraklıkla mücadele ve üretici talepleri ele alındı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çavuş, son iki yılda tarımsal desteklerin planlı ve zamanında ödendiğini belirterek, bu uygulamanın hem üreticilerin yükünü hafiflettiğini, hem de sektörde sürdürülebilirliği güçlendirdiğini vurguladı.

“Bugüne kadar olduğu gibi, destek ödemelerini aksatmadan sürdüreceğiz. Üreticimizin emeği karşılıksız kalmayacak” diyen Çavuş, tarımda öngörülebilirlik, verimlilik ve ekonomik istikrar için desteğin sürekliliğinin şart olduğunu ifade etti.

Kuraklıkla ilgili tespit çalışmalarının sürdüğünü aktaran Çavuş, Kuraklık Komitesinin önümüzdeki günlerde toplanarak nihai kararları vereceğini söyledi.

Genel Tarım Sigortası Fonu’nun korunması ve etkin yönetilmesinin önemine de dikkat çeken Çavuş, tarımsal risklerin azaltılması ve sürdürülebilir üretim yapısının güçlendirilmesi için iş birliği içinde hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Çavuş, “Fon gelirlerini hep birlikte sahipleniyor, en verimli şekilde kullanmak için çalışıyoruz,” dedi.

Çavuş, tohumluk arpa konusunun da üreticiler açısından önem taşıdığını ifade ederek, “Tohumluk arpa konusunda gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Üreticimizi memnun edecek, ihtiyaçlara yanıt veren bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Bu süreci üreticimizin görüş ve katkılarıyla şekillendirmeye hazırız,” ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Karanfiloğlu Kızılduman ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müdürü Reşat Değirmenci de katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar, 15 Kasım Üniversitesi Mezuniyet Töreni’ne katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Kasım Üniversitesi’nin 2024- 2025 Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, üniversitesinin adının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olduğuna dikkat çeken Tatar, üniversitenin kurucusu Ertan Birinci ile birlikte her zaman Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın yolundan yürüdüklerini söyledi.

Kendisinin yürüttüğü siyasetin Rauf Raif Denktaş’ın vasiyeti olduğuna işaret eden Tatar, bu vasiyetin egemenlik, eşitlik ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlılık olduğunu vurguladı.

Mezun olanları tebrik eden Tatar, mezunlara kariyerlerinde başarılar diledi.

Mezunların iletişim çağında teknolojiden yararlanarak, ülkesine ve insanlığa katkıda bulunacağını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, üniversite ile iletişimlerini sürdürmeleri gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Dairesi: Son 5 yılda yerli ürünlerde yüzde 5,27’ye, ithal ürünlerde yüzde 6,53’e varan kirlilik tespit edildi

Published

on

By

Tarım Dairesi, son beş yılda yapılan pestisit kalıntı analizlerine göre yerli ürünlerde kirlilik oranının yüzde 4,01 ile 5,27, ithal ürünlerde ise yüzde 4,04 ile 6,53 arasında değiştiğini açıkladı.

Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada, “Tarladan sofraya gıda güvenilirliği” yaklaşımı çerçevesinde, üretimden tüketime kadar uluslararası standartlara uygun denetimlerin titizlikle sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, her yıl 2 bin 500 ile 3 bin 750 arasında numune alınarak Devlet Laboratuvarı’nda pestisit kalıntı analizlerinin yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada yurt içinde üretilen ürünlerden tarla ve bahçelerden örnekler alınarak, analiz sonuçları temiz çıkanların tüketime sunulduğu, yurt dışından getirilen yaş meyve ve sebzelerin ise giriş noktalarındaki tarım teftiş memurları tarafından örneklenip analiz edildiği kaydedildi. Limit üstü ilaç kalıntısı tespit edilen ithal ürünlerin ülkeye girişine izin verilmediği de vurgulandı.

Açıklamada, analizlerde yerli ürünlerde limit üstü kalıntı veya tavsiye dışı ilaç kullanımı tespit edilmesi halinde hasat öteleme veya imha kararı alındığı, ithal ürünlerde ise ürünlerin firmanın talebine göre imha edildiği veya menşe ülkesine iade edildiği belirtildi.

Tarım Dairesi, Devlet Laboratuvarı’nda taranan pestisit etken madde sayısının 2020 yılında 317 iken, 20 Mart 2025 itibarıyla 617’ye çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, bu artışla gıda güvenliğinde hassasiyetin en üst seviyeye taşındığı ifade edildi.

Numune sonuçlarının her hafta isim bazında basınla paylaşıldığı ve dairenin web ile Facebook sayfalarında yayımlandığı kaydedilen açıklamada, her bölgede üretici ve tüketicilere eğitimler verilerek gıda güvenliğinde bilinç oluşturulmaya çalışıldığı bildirildi.

Ayrıca, KKTC’ye ithal edilen tarımsal ilaçların Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından ruhsatlandırıldığı, satış ve kullanım izinleri verildiği, denetimler yapıldığı ve ruhsat kayıtlarının mukayyitlik tarafından tutulduğu belirtildi. İthal edilecek tarımsal ilaçların ön ithal izinlerinin kurul mukayyidi onayından sonra Tarım Dairesi tarafından verildiği, ithali durdurulan veya kullanımı sonlandırılan bitki koruma ürünlerinin aktif madde listesinin dairenin internet sitesinde yayımlandığı ifade edildi. Bitkisel ürünlerle ilgili teknik talimatların ise Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Koruma Ürünleri veri tabanına göre sürekli güncellenerek Tarım Dairesi web sitesinde yayımlandığı kaydedildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam