Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Parlamentolararası Dostluk Grubu heyeti, TBMM’de görüşme gerçekleştirdi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Parlamentolararası KKTC – Türkiye Dostluk Grubu heyeti, TBMM’de Dostluk Grubu heyetiyle görüştü.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, heyetin Ankara temasları kapsamında yaptığı görüşmede, UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında, UBP Lefkoşa Milletvekili Fırtına Karanfil, CTP Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim ve YDP Lefkoşa Milletvekili Talip Atalay yer aldı.

Görüşmede; parlamentolararası iş birliği, Türk dünyasında KKTC’nin görünürlüğünün artırılması ve bölgesel diplomasi başlıkları ele alındı.

– Erdem: “KKTC ve Türkiye arasındaki parlamenter ilişkiler güçlü bir zeminde ilerliyor”

TBMM-KKTC Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem, KKTC ve Türkiye arasındaki parlamenter ilişkilerin güçlü bir zeminde ilerlediğini vurguladı.

Erdem, iki ülke arasındaki sağlam diyalog ve dayanışmanın, ortak vizyon doğrultusunda her alanda güçlenerek sürdüğünü belirterek, “Bu tür programlar dostlukları pekiştiriyor, kardeşliğimizi daha da perçinliyor. KKTC’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve TÜRKPA gibi platformlardaki temsili bizler için çok değerli. Türkiye olarak bu süreci güçlü biçimde desteklemeye devam ediyoruz.” dedi.

Bazı Türk Cumhuriyetlerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kurduğu diplomatik ilişkilerin geçici bir hassasiyet barındırdığını belirten Erdem, bu ilişkilerin zamanla dengeleneceğine inandıklarını söyledi. Erdem, Azerbaycan ile yürütülen iş birliğinin örnek teşkil ettiğini ve parlamentolar arası ilişkilerin daha kurumsal bir düzeye taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

Erdem, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yürütülen temasların ve bakanlık heyetlerinin katkılarıyla, KKTC ile Türk dünyası arasındaki bağların derinleştiğine işaret ederek, bu ilişkilerin başta Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri olmak üzere daha da gelişmesinin beklendiğini dile getirdi.

Görüşmede ayrıca adada kalıcı ve sürdürülebilir çözüm konusunda da değerlendirmelerde bulunuldu. Erdem, geçmişte federasyon temelinde atılan adımların sonuçsuz kaldığını hatırlatarak, “KKTC’nin eşit egemenliğe ve uluslararası statüye sahip iki devletli çözüm vizyonunu güçlü biçimde destekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla hizmete açılan Meclis ve Cumhurbaşkanlığı yerleşkeleri, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durma iradesinin önemli göstergeleridir.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen programlara gençlerin gösterdiği yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdem, son Teknofest etkinliğine 200 bini aşkın katılımın bu ilginin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. Erdem, bu tür organizasyonların iki ülke arasındaki gönül bağlarını daha da güçlendirdiğini belirtti.

– Canaltay: “Dostluk Grubu, TC ile KKTC arasında kardeşlik hukukuna dayanan derin bir bağdır”

KKTC Cumhuriyet Meclisi Parlamentolar Arası Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay da, görüşmeye 12 şehit Mehmetçik için taziye mesajlarıyla başlayarak, “Şehit düşen askerlerimizin acısını yürekten hissediyoruz. Son dönemlerde orman yangınlarından sonra bizleri en çok üzen olay olmuştur. Milletimizin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

Canaltay, şahsı, heyeti ve KKTC Meclisi adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Dostluk Grubu üyelerini saygıyla selamladığını belirterek, “Bizler için dostluk grubu, sadece bir protokol değil; Türkiye ile KKTC arasında siyasi ve tarihsel kardeşlik hukukuna dayanan derin bir bağdır. Bu hukuk, ortak acılarla yoğrulmuş, ortak ideallerle güçlenmiş ve zorlu dönemlerde kenetlenerek pekişmiştir.” dedi.

İki meclisin temsilcilerinin Ankara’da bir araya gelmesinin, yalnızca diplomatik bir buluşma olmadığını vurgulayan Canaltay, halklar arasında gönül köprülerinin kurulması bakımından da önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin KKTC’ye sunduğu desteğin yalnızca ekonomik ve mali alanlarla sınırlı olmadığını belirten Canaltay, “Türkiye’nin diplomatik anlamdaki desteği bizler için çok kıymetlidir. TBMM’nin katkılarıyla Azerbaycan’da dostluk grubu kurulmuş ve bu kapsamda yürütülen çalışmalar bizler açısından çok değerlidir.” şeklinde konuştu.

– “Bu iş birlikleri tüm topluma yayılacak bilinç ve kararlılıkla kurumsallaşmalı”

Canaltay, bu iş birliklerinin yalnızca başkentler düzeyinde değil, tüm topluma yayılacak bilinç ve kararlılıkla kurumsallaşması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin dünyaya açılan tek çıkış kapısı olduğunu vurgulayan Canaltay, “Daha görünür ve güçlü projelerle birlikte yol alacağımıza inancımız tamdır. Dostluk grubu üyelerinizin tecrübelerinden yararlanmak bizler için büyük bir kazanım” dedi.

KKTC halkının Türkiye’nin desteğini her zaman yanında hissettiğini dile getiren Canaltay, “Barış, kalkınma ve istikrar yolculuğumuzda bu desteğin kurumsal iş birliğiyle güçlenerek sürmesi bizim en büyük moral kaynağımızdır.” ifadelerini kullandı.

Toplantının, dostluk ilişkilerini daha da sağlamlaştırarak demokrasilere katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Canaltay, programın düzenlenmesine vesile olan TBMM Dostluk Grubu Başkanı ve tüm üyelerine teşekkür etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu toplantısı bitti

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplantısı saat 19.00 sıralarında sona erdi.

Başbakana Ünal Üstel başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı’nda Türk dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığı’nda yarın Türk Dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor.

Uluslararası Final Üniversitesi ile Azerbaycan- Kıbrıs Dostluk Cemiyeti iş birliğinde gerçekleşecek “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” konulu konferans saat 16.30’da başlayacak.

Türk Dünyasının ortak mirasıyla geleceğinin de konuşulacağı konferansa; Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Vuqar İskenderov da katılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı

Published

on

By

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye’deki Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ile KKTC’deki Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği arasında imzalanan protokolle turunçgil sektöründe bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması, Ar-Ge çalışmaları, teknik iş birlikleri, ortak tanıtım faaliyetleri ve pazarlama, kalite standartları ile sürdürülebilirlik konularında eşgüdümlü hareket edilmesi hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un huzurunda yapılan imza törenine UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Fethi Bardakçıoğlu, Interfresh Euroasia Genel Koordinatörü Murat Özer ve Türkiye Cypfruvex Temsilcisi Mevlüt Sezer de katıldı.

Sözkonusu kuruluşlar benzer bir iş birliği anlaşmasını Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu huzurunda da imzaladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, narenciyenin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Çavuş, “Narenciye sektörü hem ekonomik getirisi hem de ihracat potansiyeliyle ülkemizin en değerli üretim alanlarından biridir. Bu tür iş birlikleri, bilgi paylaşımı, ortak vizyon geliştirme ve uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde var olabilmemiz açısından büyük önem taşıyor. Bu anlaşmanın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.

-Anlaşmanın ayrıntıları

Anlaşma çerçevesinde; tarımsal üretim tekniklerinin geliştirilmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir üretim modellerinin desteklenmesi, teknik eğitimler ile çalıştay ve seminerlerin düzenlenmesi, akademik kurumlarla ortak Ar-Ge projelerinin hayata geçirilmesi de iş birliği alanları arasında yer alıyor.

Ortak pazar araştırmaları yapılması, yeni ihracat pazarlarının belirlenmesi, lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin paylaşımı, ortak fuar, tanıtım ve heyet organizasyonları da protokol kapsamında yürütülecek faaliyetler arasında bulunuyor.

İşbirliği protokolüyle, turunçgil sektöründe bölgesel dayanışmanın artırılması, üretici ve ihracatçılar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi ve uluslararası pazarda rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam