Polis Genel Müdürlüğü’ne (PGM) bağlı İtfaiye Müdürlüğü, yaşanabilecek sel olaylarıyla mücadele ve alınacak tedbirlerle ilgili açıklama yaparak, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.
İtfaiye Müdürlüğü, olası bir sel durumunda “selden kaçmak için sel sularına kesinlikle girilmemesi” çağrısında bulundu.
PGM-İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “Kış aylarında yapılması gerekenler” başlığı altında şu tedbirlerin alınması önerildi:
“Yağmur suyunun sorunsuz olarak tahliye edilebilmesi için evinizde bulunan ızgara ve dam olukları ile drenaj sisteminin zamanında temizlenmesine özen gösteriniz. Suyun evinize girmesini önlemek ve set oluşturmak için evinizde kum torbaları bulundurunuz. Ev ve iş yerlerinizdeki bodrum katına kurmuş olduğunuz drenaj suyu pompalarının, bakımının yapıldığından ve çalışır durumda olduğundan emin olunuz. Su sızıntısının ilk belirtisinin boyadaki renk değişikliği veya duvardaki halka biçimli görüntü olduğunu unutmayınız. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde, gecikmeden gerekli tadilat işlemini başlatınız. Temizlenmemiş dere yatakları, köprü altı menfezleri, yollardaki ızgaralar ve bunlara benzer yerler gördüğünüz zaman, ilgili kurumları arayarak önlem alınmasını sağlayabilirsiniz.”
– “Acil bir durumla karşılaşırsanız ne yapmalısınız?”
Açıklamada, bir sel durumunda Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan uyarıların dikkate alınması, çok gerekli olmadıkça dışarıya çıkılmaması, yıldırım düşmesine karşı, ağaç altları ve telefon ile elektrik direkleri gibi yerlerden uzak durulması, 199 İtfaiye İhbar Hattı ve 101 Sivil Savunma İhbar Hattı’nın aranması tavsiyelerinde bulunuldu.
Sel anında bir araç içerisinde yapılması gerekenlere ilişkin de bazı tavsiyelerde bulunulan açıklamada, “Suya kapılmamak için zamanında durun. Asla bir köprüyü geçmeye çalışmayın. Her zaman su basmış yollardan geçmekten kaçının. Çünkü ayak bileğimize kadar olan sel suyu bizi, dizimize kadar olan sel suları ise otomobillerimizi sürükleyip götürebilir” denildi.
Başbakan Ünal Üstel, Adıyaman’daki İsias duruşmasının ardından bu akşam Ankara’ya hareket etti.
Ankara’da yarın üst düzey temaslarda bulunacak olan Başbakan Üstel, öncesinde Sanlıurfa Valiliğinin düzenlediği Engelliler Günü Özel etkinliğine katıldı.
Etkinliğe, Şanlıurfa Valisi Hasan Sıldak’ın özel davetlisi olarak katılan Başbakan Üstel burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının selamlarını iletirken, böylesi bir etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Üstel konuşmasında bütün engellilerin gününü de kutladı.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu BRT’de ’18.Saat’ programına katılarak elektronik etiket uygulamasına marketlerden başlanarak piyasada denetimi ön planda tutacaklarını söyledi.
Siyasi iradenin bu gibi önemli adımlarda işin arkasında durması ve yere sağlam basması gerektiğine vurgu yapan Bakan Amcaoğlu, “Akaryakıt otomasyonu kurulurken de en büyük muhalefeti yine Ulusal Birlik Partisi içerisinde gördük. Ama bugün geldiğimizde ister siyasetten benim partimin mensupları olsun ister muhalefet olsun bu çalışmayı takdir ediyor” dedi.
Bakan Amcaoğlu, 1 Şubat 2025 itibarıyla geçilecek olan elektronik etiket uygulamasında tüm paydaşların görüşlerinin dikkate alınarak son hazırlıkların yapıldığını ifade etti.
Amcaoğlu, “1 Şubat’ta hayata koyacağımız elektronik etiketler nasıl olması gerektiği noktasında herhangi bir gerçekliği atlamamak, hata yapmamak, eksik bırakmamak için Cuma günü Sanayi Odası ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile toplantı yaptık. Bugün de Ticaret Odası ile toplantı gerçekleştirdik.. Ve bu yöndeki toplantılarımızı sürdürüyoruz.Hiçbirinden olumsuz görüş yok. Hatta olması ile alakalı çok istekli olduklarını da rahatlıkla söyleyebilirim ” dedi.
Bakan Amcaoğlu elektronik etiket kriterlerini sahada olan ilgili kesimlerle yaptıkları toplantılar sonucunda varılacak ortak mutabakatla açıklayacaklarını belirtti.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu, “İstatistik Kurumu ile birlikte yapmış olduğumuz ve Devlet Planlama Örgütü ile birlikte çalıştığımız Hayat Pahalılığı enflasyon sepetine yansımaları en yüksek derecede olan Gıda, Yaş Sebze ve Meyve, Temizlik ve Hijyen ürünlerinin içerdiği 79 mal grubunu Çalışma Bakanlığından, Gelir ve Vergi Dairesinden aldığımız bilgiler doğrultusunda yaklaşık 80 markette çalışmalarımızı başlatacağız. Bunu yaparken de market tarafındaki kurulacak olan yüzde 50’sini yatırım indirimi olarak bir diğer yarısını da Perşembe günü yapacağımız toplantılarla uluslararası finansman kaynaklarını da Avrupa Birliğinden sağlamayı hedefliyoruz. Hem bunların kurulumunu gerçekleştirmek ve kriterleri açıklamak hem de istişarelerle de eksik bırakmamak adına çalışıyoruz” dedi.
Bir soru üzerine Amcaoğlu 24 tane denetim memuru ile sağlıklı bir denetim yapma imkanının söz konusu olmadığını söyledi.
Olgun Amcaoğlu, “Nihai tüketicinin fahiş fiyat altında ezilmesini engellemek, yüksek karlılık oranında satışı engelleyebilmek bu noktada bu şekilde yapılan denetimler sonucunda illaki sonuca ulaşabilecek bir durum değildir. Olmadığını da görüyoruz zaten.Bu yöntem artık rafa kalktı.Hedefimiz, teknolojiyi kullanarak anında fiyatlara ulaşabilmek ve sıkıntıları çözmektir” diye konuştu.