Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Prof. Dr. Atalar: Kıbrıs’ta köylerin haritadan silindiği depremler yaşandı. Deprem öldürmez, binalar öldürür

Published

on

Kıbrıs’ta tarih boyunca büyük depremler yaşandığına ve sismik risklerin devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı Prof. Dr. Cavit Atalar, bilinçli şehir planlaması ve denetimli yapılaşmanın hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Atalar “Deprem öldürmez, binalar öldürür” dedi.

Aynı zamanda Yakın Doğu Üniversitesi Deprem ve Zemin Araştırma ve Değerlendirme Merkezi Başkanı ve Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cavit Atalar, Kıbrıs’ın aktif tektonik hareketlere sahip bir bölgede olduğunu hatırlattı. Atalar, güvenli şehirler inşa etmek için öncelikle zemin etütlerinin eksiksiz yapılması, yapılaşmanın denetim altına alınması ve halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

-“Kıbrıs’ta köylerin haritadan silindiği depremler yaşandı”

Kıbrıs’ın geçmişte büyük depremler yaşadığını hatırlatan Atalar, “M.Ö. 550’de Khirokitia’daki yerleşimin bir deprem sonucu tamamen yıkıldığı biliniyor. Daha yakın dönemde, 1953 Baf depremi sonucunda 9 köy haritadan silindi ve büyük can kaybı yaşandı. Bunun en önemli nedenlerinden biri de heyelanlardı.” dedi.

“Kıbrıs’ın büyük bir kısmı şişen kil olarak bilinen, su aldığında genişleyen ve kuruduğunda büzülen topraklardan oluşuyor. Bu nedenle bina temellerinde çökme ve çatlaklar meydana gelebiliyor. Ayrıca, dere yatakları, heyelan riski taşıyan bölgeler ve sahil kesimlerindeki gevşek zeminler ciddi tehdit oluşturuyor” diyen Atalar, modern yapılaşma için mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.

-Kıbrıs’ın tarihinde tsunamiler var

Atalar ayrıca, tarih boyunca bölgede meydana gelen depremlerden bazılarının tsunamilere yol açtığını da kaydetti; “1222 yılında gerçekleşen bir deprem, sahil bölgelerinde büyük tahribata neden oldu. O dönemde bir tsunami meydana gelmiş ve sahil şeridini etkileyerek önemli yapıları yok etmiştir” diye konuştu.

-“Denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekiyor”

Yapı denetim sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Atalar, şöyle devam etti:

“Şu anda Kuzey Kıbrıs’ta belediyeler inşaat ruhsatlarını veriyor, ancak tüm belediyelerde yeterli denetim mekanizmaları yok. Büyük belediyelerde kısmen bir kontrol mekanizması olsa da küçük belediyelerde bu denetimler eksik kalıyor. Bu nedenle belediyelerin ortak bir denetim birimi oluşturması gerekiyor.”

Atalar, mevcut yapıların da denetlenmesi gerektiğini belirterek, “1960 öncesi yapılan binaların incelenmesi şart. Yapıların taşıyıcı sistemleri, zemin ile uyumu ve genel sağlamlığı gözden geçirilmeli. Mevcut riskler en kısa sürede belirlenmeli ve güçlendirme projeleri geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Atalar, “Bir yerleşim alanı planlanırken sadece depremselliğe değil, topografyaya, iklim koşullarına, yeraltı su seviyesine ve yapı malzemelerinin kalitesine de bakılmalıdır. Dere yataklarına inşaat yapmak, gevşek zeminlere çok katlı yapılar dikmek büyük riskler barındırıyor.” şeklinde konuştu.

-“Santorini yanlış bir yerleşim alanı”

Ege’de art arda yaşanan depremler ve Santorini Yanardağı’ndaki patlamalar konusuna da değinen Atalar, Santorini’nin yanlış bir yerleşim alanı olduğunu belirterek, “Santorini’de yerleşim olmamalıydı çünkü buradaki tektonik hareketlerin nasıl ilerleyeceği öngörülemiyor. Şu an Kıbrıs’ı doğrudan etkilemesi beklenmiyor ancak yer kabuğundaki hareketler asla kesin olarak tahmin edilemez.” dedi.

-“Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi çalışmaları sürüyor”

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi’nin 30 Aralık 2021’de kurulduğunu hatırlatan Atalar, bilim insanları ve uzmanlardan oluşan geniş bir ekiple çalıştıklarını belirtti. “Komitemizde Türkiye’den beş değerli hocamızın yanı sıra Sivil Savunma Teşkilatı, Kızılay, Uluslararası Üniversiteler Kurtarma Birliği, yerbilim mühendisleri ve çeşitli meslek odalarının temsilcileri bulunuyor.” diyen Atalar, halkın bilinçlendirilmesinin kendileri için büyük önem taşıdığını belirtti.

Atalar, “Bizim komite üyeleri olarak en çok karşılaştığımız sorular, binaların güvenliğiyle ilgili. Depremden sonra vatandaşlarımız, ‘Evimiz çok sallandı, ne yapmalıyız?’ diye soruyorlar. Bu tür sorulara net yanıt verebilmek için binaların detaylı risk analizlerinin yapılması gerekiyor. Yeni yapılacak binalarda yönetmeliklere tam uyulmalı, mevcut binalarda ise güçlendirme çalışmaları başlatılmalıdır.” diye konuştu.

Atalar son olarak, “Deprem öldürmez, binalar öldürür” diyerek bilinçli şehir planlaması ve zemin analizlerinin hayati önem taşıdığını tekrarladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Arıklı:Yapay zeka teknolojisi ile gerçekleştirilen dolandırıcılık konusunda Türkiye’de ağır cezalar uygulanıyor, konunun ciddiyetle ele alınması lazım

Published

on

By

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, ’18. Saat’ programına konuk oldu, soruları yanıtladı.

Arıklı, yapay zeka teknolojisi ile gerçekleştirilen dolandırıcılık konusunda Türkiye’de ağır cezalar uygulandığını, konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini kaydetti.

KKTC’nin uluslararası tanınmışlığı olmadığı için dünya ile iletişimin Türkiye üzerinden sağlanabildiğini aktaran Arıklı, konuyu Ankara ziyaretinde TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile ele alacağını belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

GİKAD’tan genç girişimcilere ilham veren ‘Mentörlük Projesi’

Published

on

By

Kuzey Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) ve Kuzey Kıbrıs Türk Genç Girişimci Kadınlar Derneği (Genç GİKAD) iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Mentörlük Projesi’, Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olarak dikkat çekiyor. İş dünyasındaki kadınların bilgi ve tecrübelerini yeni nesillere aktarmasını hedefleyen proje, güçlü bir kadın dayanışması örneği sunuyor.

Proje kapsamında, deneyimli kadın girişimciler genç girişimcilere mentörlük yaparak onlara rehberlik edecek. Aynı zamanda genç girişimciler de dijital çağın yenilikçi bakış açısını mentürlerine sunarak karşılıklı bir öğrenme süreci oluşturacak. Böylece iş dünyasında kadınların birlikte güçlenmesi ve kalıcı izler bırakması sağlanacak.

Kadın Gücüyle Geleceğe

Projenin ilk mentor-menti eşleşmeleri büyük bir heyecanla gerçekleşti. Programa katılan kadınlar, bu sürecin kariyerleri için önemli bir dönüm noktası olacağını vurgularken, Genç GİKAD üyeleri de GİKAD’ın sağladığı eğitimlerin girişimcilik yolculuklarında kendilerine büyük katkı sunduğunu belirtti.

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, projenin önemine dikkat çekerek şu sözleri dile getirdi:
“Kadınların birbirine destek olması, birlikte güçlenmesi ve geleceğe iz bırakması bizim en büyük hedefimiz. Bu proje, kadın gücünü bir araya getiriyor, güçlü bir iş ağı oluşturuyor ve toplumda iz bırakacak girişimciler yetiştiriyor.”

GİKAD ve Genç GİKAD’ın öncülüğünde başlatılan ‘Mentörlük Projesi’, sadece bireysel gelişimi değil, aynı zamanda kadın girişimciliğinin geleceğini şekillendiren büyük bir hareket olarak adını duyurmaya devam edecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Avrupa Liderlik Üniversitesi heyetini kabul etti:“Üniversitelere uluslararası arenada gerekli katkı sağlanacaktır”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Avrupa Liderlik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd.Doç.Dr. Bülent Çetinkaya, Rektör Prof.Dr.Mehmet Hasgüler ve Rektör Danışmanı Prof.Dr. Okan Şafaklı’yı Başbakanlıkta kabul ederek, Üniversite hakkında bilgi aldı.

Başbakan Ünal Üstel kabulde yaptığı konuşmada, Avrupa Liderlik Üniversitesi’nin akademik gelişiminden ve öğrenci sayısının artışından memnun olduğunu, Avrupa Liderlik Üniversitesi gibi diğer üniversitelere de ellerinden gelen tüm katkıları sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Üstel “Ülkemizde şu anda 23 üniversitede 80 bin kayıtlı öğrenci bulunmaktadır. Devlet Planlama Örgütünün hazırladığı 5 yıllık kalkınma planında da hedeflendiği gibi, 2029 yılına kadar bu sayının%40 artışla 110.000’e ulaşmasını hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

Üstel, Rum kesiminin KKTC üniversitelerindeki gelişimini engellemek için, AB nezdinde girişimlerde bulunduğuna dikkat çekerek, “Ama bunu başaramayacaklarını üstüne basarak söylemek istiyorum” dedi.

YÖDAK’ın denetim işlevinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Üstel,Yükseköğretim Yasası değişiklik tasarısı ve
Yükseköğretim Kalite Güvence ve Denetleme Kurulu” üzerinde çalışıldığını, üniversitelerin ihtiyacı olan desteğe uluslararası arena dagerekli katkıların sağlanacağını belirtti.

Başbakan Ünal Üstel, ayrıca “Yükseköğretimden beklenen kalite ve verimliliğin artırılması, rekabetçi, toplumun geneline yayılan yüksek katma değerli bir yapıya kavuşturulması, uluslararası standartlara uyumun sağlanması için etkili devlet politikaları üzerinde çalışılacaktır” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Trending

Reklam