Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Prof. Dr. Hasan Zafer Acar:çevre kirliliği, akciğer, kalın bağırsak, gırtlak, mesane, meme kanseri gibi, 100’den fazla kanser türünün ortaya çıkma hızını artırır

Published

on

Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğr. Gör. Prof. Dr. Hasan Zafer Acar, her yıl kanserle ilgili farkındalığı artırmak için 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nün kutlandığına dikkat çekerek, kansere karşı mücadelede önemli bilgiler paylaştı.

Acar, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle çevre kirliliğinin birçok kansere sebebiyet verdiğine vurgu yaptı ve “Çevre kirliliği; akciğer, kalın bağırsak, gırtlak, mesane, meme kanseri gibi, 100’den fazla kanser türünün ortaya çıkma hızını artırır. En sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserlerinin ortaya çıkma hızını sigaradan sonra artıran en önemli etken solunan havadaki zehirli kimyasallardır. İçtiğimiz sularda ve yediğimiz besin maddelerindeki zararlı kimyasallar; yine kalın bağırsak, mide, mesane, meme kanseri gibi sık görülen bazı kanser türlerinin ortaya çıkma hızındaki artısın en önemli nedenidir. Yapay gübrelerde kullanılan en önemli kimyasallardan olan nitritler; kanser yapıcı maddeler olup, yağmurlarla sulara karışır ve belirli bir yoğunluğun üstünde birçok kanser türünün ortaya çıkma hızını artırır” dedi.

“YEMEKTE, BÜYÜK BALIKLAR YERİNE KÜÇÜK BALIKLAR TERCİH EDİLMELİ”
Yazmış olduğu “Asla Geç Değildir! Artık Çok Mu Geç?” isimli kitabına da atıfta bulunan Acar, çevre kirliliğinin kanser yapıcı zararlı etkilerini azaltmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
“Ultraviyole ışınlarından korunmak için uygun yapıda gözlük, krem ve şapkalar kullanmalıyız. Ağır metallerin daha az bulunmasından dolayı, büyük balıklar yerine küçük balıkları yemeyi tercih etmeliyiz. Doğal ortamlarda yetişen bitki, et ve süt ürünlerini tercih etmeliyiz. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı zararlı kimyasalların fazla olduğu su ve maden sularını tüketmemeliyiz. Her türlü kimyasallardan, katkılı gıdalardan, sinek-böcek ilaçlarından, bulaşık deterjanlarından, kozmetik maddelerden, uzak durmalıyız.”

“ŞEKER, KANSER HÜCRELERİNİN ÇOK SEVDİĞİ BİR MADDEDİR”
Yeteri kadar su içen insanlarda kanser yapıcı atıkların mesane ve bağırsak duvarı ile daha az temas ettiği için, bu tür kanserlerinin çok daha az oranda ortaya çıktığına da işaret eden Acar, yapılan çalışmalarda şekerin sağlığa ölümcül seviyede zararı olduğunun ve türlü kanser hastalığının ortaya çıkmasını hızlandırdığın tespit edildiğini belirtti.
Acar, kanser hücrelerinin çok sevdiği bir madde olan şekerin, vücudun savunma hücrelerini felç ederek kanser hücrelerinin sayısının artışına ve hastalığın ortaya çıkmasına yol açtığını kaydetti ve şekeri ve her türlü tatlı gıdayı hayatından çıkaran insanlarda, diğerlerine göre, kanser görülme oranı büyük ölçüde azaldığını söyledi.

“ARILARIN SENTEZLEDİĞİ MUCİZEVİ ÜRÜN: PROPOLİS”
Son olarak arıların kovanın hijyeni için oluşturdukları, balmumuna benzer, sarı – kahverenginde bir madde olan propolisin kanser üzerindeki etkilerine değinen Acar, çalışmaların propolisin vücut direncini artırıcı etkisi nedeni ile bütün hastalıklara karşı koruyucu özelliği olduğunu, özelikle önemli ölçüde kanser oluşumunu geciktirici ve kanseri tedavi edici etkileri olduğunu ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

AB, İsrail’le Ortaklık Anlaşmasını gözden geçirmeye karar verdi

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB’nin İsrail’e ticari imtiyazlar tanıyan Ortaklık Anlaşmasını gözden geçireceğini duyurdu.

Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecilere konuşan Kallas, Hollanda’nın AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesiyle ilgili teklifine üye ülkelerin büyük çoğunluğunun destek verdiğini söyledi.

AB Yüksek Temsilcisi, “Bu nedenle bu çalışmayı başlatacağız. Bu sırada insani yardım engelini kaldırmak İsrail’e kalmış.” dedi.

Gazetecilerin gözden geçirme sürecinin ne zaman sonuç vereceğiyle ilgili sorularını Kallas, “Bu çalışmayı başlatıyoruz ve bu arada, insani yardımın engelinin kaldırılmasını ve durumun daha iyi hale gelmesini gerçekten umuyoruz.” şeklinde yanıtladı.

AB, İsrail’in en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

2000’de yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, taraflar arasındaki siyasi diyalog ve ekonomik işbirliğinin hukuki çerçevesini oluşturuyor.

Anlaşmanın ikinci maddesi ise ortaklığı, “İnsan haklarına ve uluslararası hukuka bağlılık” şartına bağlıyor.

İlgili teklifi sunan Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Kallas’a gönderdiği mektupta, Gazze’deki ablukanın uluslararası insancıl hukuku ve dolayısıyla AB ile İsrail arasındaki ticareti düzenleyen Ortaklık Anlaşmasının 2. maddesini ihlal ettiğini bildirmişti.

Devamını Oku

Dünya

Gıda güvenliği için kırsal dönüşüm şart

Published

on

By

BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliği ve ekonomik dayanıklılığı artırma çabalarına değinerek kırsal alanlarda yapılacak dönüşümün gıda güvenliği için ön koşul olduğunu ifade etti.

İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) Cezayir’in başkentinde düzenlediği yıllık toplantıda konuşan Lario, dünyadaki gıda güvenliğine dair güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Birçok ülkede iş gücünün yarısından fazlasının gıda üretimiyle uğraştığını hatırlatan Lario, kırsal dönüşüme giderek daha fazla odaklanıldığını söyledi.

Kırsal dönüşümün ekonomileri çeşitlendirme ve gıda güvenliğinde temel bir taş olduğunun altını çizen Lario, yoksulluğun büyük ölçüde kırsal alanlarda yoğunlaşmasıyla yatırımların ve yenilikçi program tasarımlarının harekete geçirilmesinin bu küresel zorlukların ele alınmasında kritik önem taşıdığını vurguladı.

Son girişimlerin sadece gıda üretimini değil aynı zamanda dağıtım, pazarlama ve ihracatı da ele alarak tarım ağırlıklı ekonomilerde fırsatlar yaratıldığını vurgulayan Lario, İKB’nin Nijerya’da özel tarımsal işleme bölgelerine 500 milyon dolarlık bir yatırımı desteklediğini hatırlattı ve bu çabanın kırılganlık, gıda güvenliği ve iklim kırılganlığı faktörleriyle mücadele ederken yüksek potansiyelli tarım sektörlerinde istihdam yaratmayı amaçladığını söyledi.

İKB de dahil olmak üzere kalkınma finansmanı kurumlarının genç istihdamına ve ekonomik çeşitlendirmeye öncelik verdiğini hatırlatan Lario, yoksulluğun yüzde 80’inin kırsal alanlarda yoğunlaştığını ve hedeflenen iş yaratma ve sürdürülebilir kalkınma çabalarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Lario ayrıca bazı kalkınma portföylerinin üçte birini oluşturan kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkelerin çevik ve duyarlı yaklaşımlar gerektirdiğini belirterek, “En büyük zorlukların çoğu yoksulluğun yoğunlaştığı kırsal alanlarda yatıyor ve tasarımda, yatırımlarda ve yatırımları harekete geçirmede ekstra çaba sarf etmemiz gerekiyor.” dedi.

Devamını Oku

Dünya

İsrail Gazze’de 78 Filistinliyi daha öldürdü

Published

on

By

İsrail ordusunun, dün sabahtan bu yana Gazze Şeridi’nde evleri ve yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı barınma merkezlerini hedef aldığı saldırılarda 78 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze Şeridi’ne aralıksız ve yoğun saldırılarını sürdüren İsrail ordusunun hedefinde, yerinden edilen Filistinliler, bu kişilerin sığındığı okullar, çadırlar ve evleri bombalanan siviller vardı.

Hastane kaynaklarından ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail ordusu, 2 kamikaze insansız hava aracıyla (İHA), Gazze kentinin merkezindeki Derec Mahallesi’nde bulunan ve yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Musa bin Nasir Okulu’nu bombaladı.

İsrail saldırısında 12 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda İsrail ordusunun hedef aldığı “Mukayyed” ailesine ait evde aynı aileden 9 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda yerinden edilen Filistinlilerin barındığı benzin istasyonunun İsrail ordusunca hedef alınması sonucu 15 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail ordusunun Gazze’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde “Ebu Semra” ailesine ait evi bombalaması sonucu 13 Filistinli hayatını kaybetti, saldırıda yaralananlar oldu.

Gazze kentinin Zeytun Mahallesi’nde İsrail ordusunun Sıkke Caddesi’ne düzenlediği saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti.

Filistin Kızılayı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda bulunan Menara bölgesinde İsrail ordusunun İHA ile düzenlediği saldırıda 3 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

İsrail ordusuna ait topçu birlikleri, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde yüzlerce yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı bir okulu bombaladı ve saldırıda en az 4 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta İsrail ordusunun yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir çadıra düzenlediği saldırıda 4 Filistinli yaşamını yitirdi, 9 kişi yaralandı.

Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah’ta İsrail ordusunun düzenlediği İHA ve hava saldırısında biri çocuk 7 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail ordusuna ait İHA Nusayrat Mülteci Kampındaki bir mezarlığın çevresini bombaladı ve saldırıda 1 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki El-Bureyc Mülteci Kampı’nın güneydoğusunda İsrail ordusunun düzenlediği topçu saldırısında hayatını kaybeden 2 Filistinlinin cenazeleri de sağlık ekiplerince çıkarıldı.

Gazze Şeridi’nin güneyinde ise İsrail’in Han Yunus’un güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesini hedef aldığı saldırıda 2 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail’in Han Yunus’un doğusundaki Abesan el-Kebira kasabasına ve şehrin güneyine İHA’larla düzenlediği saldırılarda da 2 Filistinli öldü.

Öte yandan, şehir merkezindeki evinin daha önce bombalanması sonucu yaralanan El-Beyuk ailesinden 1 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail’in Gazze’nin Şucaiyye Mahallesi’nde bir evi hedef aldığı saldırıda da Hasaneyn ailesinden 2 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Devamını Oku

Trending

Reklam