Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Restorasyonu tamamlanan Villa Latomia törenle açıldı

Published

on

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Özyalçın Construction işbirliğiyle restorasyonu tamamlanan Villa Latomia’nın açılışı bugün düzenlenen törenle yapıldı.

Girne’de bulunan ve 1933 yılında inşa edilen Villa Latomia, 1975-2010 yılları arasında Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet vermiş, 2022 yılına kadar ise atıl kalmıştı. İş insanı Yağmur Özyalçın ile 2022 yılının Ekim ayında imzalanan protokol çerçevesinde restorasyonu tamamlanan Villa Latomia, kültür ve sanat evi olarak hizmet verecek.

Açılış törenine; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe ve Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, kültürel miras değeri taşıyan böyle bir binanın bu güne kadar atıl durumda kalmasının üzücü olduğunu belirterek, Villa Latomia’nın yeniden hayat bulmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Villa Latomia’nın kültürel ve tarihi yapısıyla ülkeye değer katacağını kaydeden Tatar, “Bütün bu başarılar da dünyaya verilen mesajdır. Çünkü biz bu medeniyeti kolay bulmadık. Bu medeniyeti geleceğe taşımak için çalışıyoruz, üretiyor, ürettiklerimizi paylaşıyor, paylaşırken de geçmişimize, tarihimize sahip çıkıyoruz.” diye konuştu.

Ülkenin güzellikleri, tarihi ve kültürünün her zaman övünç kaynağı olduğunu dile getiren Tatar, “Biz burada Kıbrıs Türk halkı olarak varlığımızı, mücadelemizi, tarihimiz, kültürümüzle ve bu ülkenin gerçek sahipleri olduğumuz anlayışıyla sürdürüyoruz .” dedi.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kıbrıs adasında, tarihi, kültürel mirası yaşatmaya yönelik bu gibi projelerin sadece Kıbrıs Türk kültürüne değil, insanlığa katkı olduğunu vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türk halkının, adada kültürüne, tarihine, değerlerine sahip çıkarak varlığını devam ettireceğini kaydetti.

Tatar, “Muazzam bir eser ortaya çıkmıştır.” diyerek, iş insanı Yağmur Özyalçın’ı ve binanın restorasyonunda emeği geçen herkesi kutladı.

Başbakan Ünal Üstel ise konuşmasında, güzel bir eserin ülkeye kazandırılmasının sevinci içinde olduğunu söyledi.

Hükümeti kurduklarında halka, hükümette ve ekonomide istikrarı sağlayacaklarını, yarım kalan ve ihtiyaç duyulan projeleri hayata geçireceklerini söylediklerini anımsatan Üstel, “Güzel bir kültür mirası” olarak nitelediği Villa Latomia’nın 2010 yılından beridir atıl vaziyette olduğunu belirtti.

Üstel, tarihi , kültürel miras, eğitim ve sağlık alanında topluma fayda sağlayacak birçok projenin, bazen hükümet, bazen hükümet ile yerel yönetim ve bazen de hükümet ile özel sektör işbirliğinde hayat bulduğunu kaydetti.

Covid 19 döneminde, Özyalçın Construction Direktörü Yağmur Özyalçın’ın katkılarıyla Girne’de aşı ve Covid 19 testlerinin yapıldığı bir merkezin de hayat bulduğunu anımsatan Üstel, Villa Latomia gibi önemli bir eseri ülkeye kazandırdığı için Özyalçın Construction’a ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, 1933 yılında inşa edilen Villa Latomia’nın 1975-2010 yılları arasında güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet verdiğini anımsatarak, 2022 yılına kadar atıl durumda olan bu değerli kültürel mirasın, bir restorasyonla yeniden hayat bulduğunu söyledi.

Binanın atıl durumda kaldığı dönemde, birçok kişi ve kuruluşun binayı almak için yaptığı taleplere karşı direniş sergilediklerini belirten Ataoğlu, bakanlık olarak Başbakan Ünal Üstel’in de onayıyla, binanın kaybolup gitmemesi için, Özyalçın Construction ile projeye hayat verdiklerini kaydetti.

Ataoğlu, 28 ay süren tadilat, restorasyon, konservasyon ve konservatör çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Böyle bir değeri özelde Girne’ye, genelde KKTC’ye kazandıran Özyalçın Construction’a, projeye destek veren Başbakan Üstel ve hükümete teşekkür eden Ataoğlu, bundan sonraki süreçte, bu tür değerlerin özel girişimciler işbirliğiyle hayata geçirileceği yeni bir dönem olacağını vurguladı.

-Ziba: “Orijinaline uygun restore edildi”

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba da, Villa Latomia’nın 1933 yılında Kıbrıs’ta İngiliz döneminde yapılmış en seçkin İngiliz mimari örneklerinden biri olduğunu belirterek, binanın Girne’de bulunan Latomia taş ocaklarından çıkarılan taşlarla inşa edildiğini anlattı.

Geleneksel Kıbrıs mimarisi ile modern İngiliz mimarisinin etkilerini taşıyan villanın, 1975 -2010 yılları arasında, Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet verdiğini dile getiren Ziba, yapılan işbirliğiyle, binanın orijinaline uygun şekilde restore edildiğini belirtti.

Özyalçın Construction Direktörü Yağmur Özyalçın da, ülke tarihi ve kültürü açısından önemli bir mirasa sahip çıkmaktan, Villia Latomia restorasyonunu tamamlamaktan onur duyduklarını belirterek, Girne’nin önemli ve en özel tarihi yapılarından biri olan Villa Latomia projesinin, sadece bir binanın yeniden hayat bulması değil, aynı zamanda geçmişini koruma, geleceğe aktarma ve toplumsal hafızaya sahip çıkma sorumluluğunun bir yansıması olduğunu vurguladı.

2010 yılına kadar Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet veren binanın, yenilenmiş haliyle, hem müze hem de sanat galerisi olarak ülkeye hizmet vereceğini belirten Özyalçın, Özyalçın İnşaat olarak, yalnızca modern ve sürdürülebilir yapılar inşa etmeyi değil, aynı zamanda bu toprakların tarihine, kültürüne ve kimliğine katkı sağlamayı da önemli bir misyon olarak gördüklerini vurguladı.

Özyalçın, Villa Latomia’nın hayat bulmasına katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Villa Latomia hizmete açıldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Lefke Maden Müzesi düzenlenen törenle açıldı

Published

on

By

18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri tamamlandı.

Bu çerçevede haftanın son etkinliği Lefke Maden Müzesi’nin açılışı oldu.

Lefke Çarşı Merkezi’nde Vasıf Palas olarak bilinen tarihi binada yer alan ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı tarafından bölgeye kazandırılan Lefke Maden Müzesi düzenlenen törenle açıldı.

Törenin açılış konuşması Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba tarafından yapıldı.

Ziba, geleceğe ışık tutmak ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak amacıyla çalıştıklarını belirterek, kültürel mirasın korunması ve sürekliliğinin sağlanmasında en büyük aracın müzeler olduğunu vurguladı.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Lefke’ye bir müze kazandırmak için 2014 yılından itibaren çeşitli proje çalışmaları yapıldığını anlatarak, böyle bir müzenin Lefkeye kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da ada genelinde turizmi 12 aya yaymak ve her ilçeye bir müze kazandırmak hedefiyle çalıştıklarını belirterek, Lefke’ye kazandırılan bu müze ile tüm ilçelerde müze hedefine ulaştıklarını ifade etti.

Ataoğlu, Lefke’ye bir müze kazandırmak için bölge halkı, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimle işbirliğiyle içinde çalıştıklarını kaydederek, müzenin Lefke’ye gelecek turistlerin durak noktası olacağını ve turistlerin Lefke esnafıyla iç içe olmasına da vesile olacağını vurguladı.

Bakanlık olarak CMC alanın turizme kazandırılmasıyla ilgili de çalışma başlatacaklarına dikkati çekerek, geçmişteki değerleri günümüze, günümüzü de geleceğe taşıma hedefiyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından müzenin açılışı gerçekleştirildi ve müze gezildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Veteriner Dairesi harekete geçti: Değirmenlik ve İskele’de Koyun Keçi Çiçeği aşısı uygulanacak

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Veteriner Dairesi Müdürlüğü, Değirmenlik köyü ve İskele Merkez’deki bazı küçükbaş hayvan işletmelerinde Koyun Keçi Çiçek Hastalığı tespit edildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Veteriner Dairesi ve ilgili belediyelerin iş birliğiyle, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla kontrol ve eradikasyon çalışmaları başlatıldığı belirtildi.

Bu kapsamda alınan acil tedbirlere yer verilen açıklamada; Değirmenlik ve İskele Merkez’de tüm küçükbaş hayvan işletmelerinde 27 Mayıs günü acil aşılama yapılacağı kaydedildi.

Aşılamanın, resmi veteriner hekimler tarafından yürütüleceği ve üreticilerin önceden bilgilendirileceği vurgulanan açıklamada, tüm üreticilerin bu programa katılımının yasal bir zorunluluk olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada karantina ve hayvan hareketlerinin kısıtlanmasına ilişkin önlemlere de yer verildi.
Buna göre; Değirmenlik köyü ve İskele Merkez’deki küçükbaş işletmelerin karantina altına alındığı duyurulurken, Değirmenlik’te damızlık hayvan satışları ve işletmelere yeni hayvan girişinin 3 ay süreyle yasaklandığı da açıklandı.

Açıklamada, sadece belirlenen mezbahalarda kesilmek üzere kasaplık hayvan satışına, Veteriner Dairesi kontrolüyle izin verileceği belirtildi.

İskele Merkez’de de tüm küçükbaş hayvan giriş ve çıkışlarının 3 ay süreyle tamamen yasaklandığı ifade edilen açıklamada, kasaplık satışlarına 1 ay sonra, veteriner kontrolü ile izin verileceği kaydedildi.

Açıklamada işletmelere insan, araç ve hayvan giriş çıkışlarını asgari düzeye indirmeleri çağrısı da yapılırken, biyogüvenlik önlemleri ve dezenfeksiyon uygulamalarının mutlaka yapılması istendi.

Dezenfeksiyon işlemlerinin resmi makamlar tarafından kontrol edileceği de vurgulanan açıklamada, tüm şüpheli vakaların en kısa sürede Veteriner Dairesine bildirilmesi istendi.

Açıklamada, Koyun Keçi Çiçek Hastalığı’nın, sadece koyun ve keçileri etkileyen viral bir hastalık olduğunu, virüsün, serin ve karanlık ortamlarda 2 yıla kadar, açık meralarda ise 2 ay canlı kalabileceği kaydedilirken, virüsün insanlara bulaşmadığı belirtildi.

Açıklamada, hastalık görülen sürülerdeki sağlıklı hayvanların et ve sütlerinin tüketilmesinde, gıda hijyeni kurallarına uyulduğu sürece sakınca olmadığı da ifade edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Üstel: Muhtarların özlük haklarını daha da iyileştireceğiz

Published

on

By

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi ve Özeray Ivestment işbirliğiyle, Lapta Tınaztepe Muhtarlık Binası ve “Sercan Aydındağ Parkı” bugün düzenlenen törenle Başbakan Ünal Üstel tarafından açıldı.

Tınaztepe Muhtarı Halil Karalar, Yeni muhtarlık binası, çocuk parkı, kafeterya ve Genç Lapta Avcılık Atıcılık Derneği binasını kazandıran herkese teşekkür ederek, kalıcı, modern bir muhtarlık binasına kavuşmanın sevindirici olduğunu söyledi.

Parka adını veren Merhum Sercan Aydındağ’ın kardeşi Peyzaj Mimarı Yağmur Aydındağ da tesisin, bölge halkına hayırlı olmasını dilerken, projeye ve parka ağabeyi Sercan Aydındağ’ın adının verilmesine katkı sağlayan herkese ailesi adına teşekkür etti.

Muhtarlar Birliği Başkanı Akay Darbaz da, muhtarların 50 yıldır devam eden sorunlarını çözmek için alışan Başbakan Ünal Üstel ve ekibine teşekkür ederek, binası olmayan 110 muhtarlığın binalarına kavuşacağını vurguladı.

Darbaz, “Muhtarlara verilen değer, halka , halka verilen değer ise, ülkeye verilen değerdir ”diye konuştu.

Özeray Investment Genel Müdürü Serhat Kotak, da park ve dernek binasının hayata geçirmesine kaktı sağlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de Lapta’da eksikliği olan projeyi hayata geçiren Özeray Investment’e, Peyzaj düzenlenmesini üstlenen Yağmur-Damla Aydındağ kardeşlere ve katkı koyan herkese teşekkür etti.

Lapta’da altyapı yol, sosyal alan, kaldırım , kanalizasyon konusunda eksiklikler bulunduğunu dile getiren Ataser, halkın daha iyi yaşam şartlarına kavuşması için alışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ataser, Başpınar Muhtarlığı’nın yanındaki alana da, muhtarlık binası ve park yapacaklarını söyledi, Ilgaz köyünde oluşturulan kültür merkezinin de Haziran sonu hizmete gireceğini belirtti.

Lapta’ya hak ettiği değeri vererek, hak ettiği değere kavuşturacaklarını dile getiren Ataser, kendilerine bu çalışmalarda büyük aktkı koyan Başbakan Ünal Üstel ve ekibine teşekkür etti.
Başbakan Ünal Üstel, de konuşmasında, Lapta’da böyle anlamlı bir açılışta bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Hükümete geldikleri günden bu yana halka verdikleri tüm sözleri tuttuklarını belirten Üstel, vatandaşların, çalışanların mutluluğu ve refahı için devletin tüm olanaklarını kullandıklarını vurguladı.

Göreve geldikleri günden bu yana, turizmden, tarıma, narenciyeye tüm sektörlere dokunarak, ayakta tutmaya çalıştıklarını kaydeden Üstel, Türkiye Cumhuriyeti ile en üst düzeydeki yaptıkları protokollerle, ülke insanını rahatlatmak için, ülkenin ihtiyaç duyduğu projelere, 46 milyar gibi parayı aktardıklarını ifade etti.

Ülkenin ihtiyaç duyduğu projeleri tek tek hayata geçirerek, daha iyi bir noktaya ulaşmak için canla başla çalıştıklarını dile getiren üstel, hükümette oldukları 3 yılın muhasebesini geçtiğimiz günlerde halka verdiklerini söyledi.

2012 yılında ihalesine çıkılan ancak yarım kalan Girne Alsancak Lapta Karşıyaka yolunda çalışmaya başladıklarını anımsatan Üstel, bugün yolun çift şeritli modern bir yol olarak Lapta’ya kadar tamamlandığını , kısa süre sonra da Karşıyaka’ya kadarki bölümün tamamlanarak , yol çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

2025 yılını sağlık yılı ilan ettiklerini anımsatan Üstel, ülke genelinde sağlık ocakları ve hastanelerin yenilenmesi için çalışma başlattıklarını dile
getirerek, Lapta Sağlık Merkezi’nin de kısa süre içinde hizmete gireceğini anımsattı.

Üstel, devlet olarak Tüm bu projeleri hayata geçirirken, yetişemedikleri noktalarda da yerel yönetimler ve iş insanlarıyla işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Göreve geldiklerinde, Muhtarlar Birliği’yle yaptıkları toplantılarda, binası olmayan 110 muhtarlığı binalarına kavuşturmak için İçişleri Bakanlığı ve Yerel Yönetimler ile çalışma başlattıklarını dile getiren Üstel, muhtarların özlük haklarını daha da iyileştirmek için adım atacaklarını ifade etti.

Üstel konuşmasının sonunda projenin hayat bulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından projeye katkı sağlayanlara teşekkür plaketleri verildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam