Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Rogers:Pandemi ortamında hükümetin, ekonomiyi iyi yönetmek için hızlı karar alma kabiliyetinin olması gerekir

Published

on

Halkın Partisi (HP) Milletvekili Jale Refik Rogers, pandemi ortamında hükümetin ekonomik getiri için hızlı karar alma kabiliyetinin olması ve sağlık ve ekonominin dengeli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti.

HP hükümete geldiği dönemde ülkede çeşitli sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Rogers, özellikle pandemi döneminde, HP olarak hükümette olmalarının hızlı ve doğru zamanda karar alınmasında etkili olduğunu söyledi.

HP’den verilen bilgiye göre, Rogers katıldığı TV programında, insanların geçim derdine düştüğüne, ayın sonunu getirmek dışında başka bir şey düşünemediğine işaret etti.

HP’nin hükümette olmamasının yokluğunun halk tarafından hissedildiğini söyleyen Rogers, Ulusal Birlik Partisi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin tek başına iktidar olacakları yönünde söylemlerine karşın ise, “Böyle bir şey olmayacağını herkes görüyor, böyle bir ortam kesinlikle yoktur” dedi.

Bütün anketlerin HP’yi, üçüncü parti ve yükselişte bir parti olarak gösterdiğini belirten Rogers, HP’nin hükümette olduğu yıllarla son bir yıla bakıldığında ciddi bir fark görüldüğünü, HP hükümetten çekildikten sonra azınlık hükümetleri döneminde Meclis komitelerinin de çalışmamaya başladığını anlattı.

“PİYASAYI UCUZLATACAK MANEVRALARA İHTİYAÇ VAR”

Ekonomide alınacak önlemlerle ilgili de konuşan Rogers, piyasayı ucuzlatacak manevralara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Rogers, navlun ücretlerinin ayrı tutulması ve sadece ürün üzerinden gümrükleme yapılması, ithal temel gıda ürünlerinde verginin sadece çıplak fiyat üzerinden alınması, temel gıda ürünlerinde alınacak verginin döviz kurunun sabitlenmesi gibi unsurlar uygulanabileceğini belirtti. Rogers, yerli ürünler için ise ithal hammadde ürünlerinde vergi indirimi yapılmasını önerdiklerini anlattı.

“AKARYAKIT ZAMMINI ENGELLEMİŞ BİR HÜKÜMETTİK”

Hükümette oldukları dönem akaryakıt zammını Fiyat İstikrar Fonunu kullanarak engellediklerine dikkat çeken Rogers, akaryakıt zammını engellemiş bir hükümet ortağı olduklarını, şu anda ise halkın sorunlarına yanıt verecek bir tavır sergilenmediğini ve fiyat istikrar fonu ile ilgili yasanın uygulanmadığını söyledi. Rogers, piyasada ciddi anlamda bir pahalılık söz konusu olduğuna işaret ederek temel gıda ürünlerinde dahi her geçen gün fiyat artışı görüldüğünü belirtti.

“OMICRON’UN ÜLKEMİZE GELMESİ KAÇINILMAZ”

Ülkedeki salgın konusunda da konuşan Rogers, koronavirüsün bir varyantı olan Omicron’un dünyada hızla bulaştığının görüldüğünü, genel olarak daha hafif geçirildiği yönünde bilgiler olduğunu söyledi.

Rogers, Omicron’un tespitinin ülkede mümkün olmadığını, ancak güney Kıbrıs’ta, Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre 70 ülkede bu varyanta rastlandığını belirtti. Bu verilerin ülkemizde de Omicron’un büyük ihtimalle gelmiş olabileceğine işaret ettiğini belirten Rogers, hatırlatma dozlarının mutlaka yapılmasına dikkat çekti.

“KIŞTA BİZİ YENİ BİR DALGA BEKLİYOR”

Son dönemde son dalganın ucundan kurtulunduğunu söyleyen Rogers, vaka sayılarının 300’ü bulduğunu ama aşılanma sayesinde bir kapanmanın direkten döndüğünü söyledi. Kışta bizi yeni bir dalga beklediği yönünde de uyarılarda bulunan Rogers, o nedenle kış aylarına girdiğimiz bu günlerde vaka sayılarını düşürmek gerektiğine değindi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI AŞI VERİLERİNİ ŞEFFAFLIKLA PAYLAŞMALI”
Rogers, aşılanma oranlarına bakıldığında, bir kesimin aşının önemini kavramış, gerekli dozlarını olmuş, bir kesimin hiç aşı olmayan ve tereddüt içinde olanlar, bir kesimin de tamamen aşıya karşı olanlar olduğuna dikkat çekerek, “Bizim aşı olmayanları aşıya götürmemiz lazım. Farkındalık çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor” dedi.

Kamu spotlarına önem vermek gerektiğini ve mobil aşı hizmetlerini oluşmasının gerekliliğinin altını çizen Rogers, Sağlık Bakanlığı’nın aşılı ve aşısız kişilerin hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranlarının ve ölüm oranlarının şeffaflıkla paylaşmasının önemine dikkat çekti.  BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Barış masası yeniden Türkiye’de kurulacak

Published

on

By

Türkiye, Rusya-Ukrayna arasındaki krizin sona ermesi için diplomatik çabasını sürdürüyor. Savaş devam ederken müzakere için barış masası perşembe günü İstanbul’da kurulacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Perşembe günü Türkiye’de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini açıkladı.

Zelenskiy, X’te yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Diplomasi için gerekli zemini sağlamak üzere yarından itibaren tam ve kalıcı bir ateşkes bekliyoruz. Ölümleri uzatmanın bir anlamı yok. Perşembe günü Putin’i Türkiye’de bekliyor olacağım. Umarım Ruslar bu kez bahane aramazlar.”

Devamını Oku

Dünya

Hristodulidis ile Netanyahu Güney Kıbrıs ile İsrail’in IMEC’in doğal koridorunda olduğunda hemfikir

Published

on

By

 

Girit ile Güney Kıbrıs, daha sonra da İsrail arasında deniz altından kablo hattıyla elektrik bağlantısı kurulmasını öngören Great SeaInterconnector/GSI projesinin, doğal gaz boru hattı EastMed ile aynı kaderi paylaşıyor göründüğü, GSI’yeTürkiye’nin tepkisi dışında İsrail’in tavır değişikliğinin eklendiği haber verildi.

Haftalık Kathimerini “GSI Kablosunun Dayanılmaz Belirsizliği” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı NikosHristodulidis’in kısa süre önce gerçekleştirdiği İsrail ziyaretinde, İsrail tarafının GSI’ye olan yaklaşımını tamamen değiştirerek rotasını Güney Kıbrıs ile İsrail arasında kablo bağlantısı kurulması projesine çevirdiğinin ortaya çıktığını yazdı.

İsrail’in şimdi GSI yerine ABD Başkanı Donald Trump’ın IMEC projesini önüne aldığı ve bu projeyle ile tamamen örtüşüyor göründüğü kaydedilen habere göre, Hristodulidis’in İsrail’deki temaslarının ardından yapılan ortak açıklamalarda GSI’den hiç söz edilmedi, bunun yerine İsrail tarafının resmi açıklamasında, Amerikan Başkanı’nın Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik İş Birliği Koridoru (India-Middle East- EurppeEconomicCoridor, IMEC) projesi tercih edilen uluslararası altyapı ve ekonomik inisiyatif ilan edildi.

Hristodulidis ve Netanyahu’nun, Güney Kıbrıs ile İsrail’in bu iş birliğinin (IMEC) doğal koridorunda yer aldığında hemfikir olduğu ve iki ülkenin koordineli şekilde, ticaret ve enerji ile ilgili konularda rol talep etmesinde uzlaştığı da açıklandı. Güney Kıbrıs ile İsrail arasında elektrik kablosu bağlantısına da “çok önemli ve en kısa sürede hayata geçirilmesi gereken” bir proje olarak özel bir atıf yapıldı.

Gazete , GSI projesinin yüklenicisi ADMIE Başkanı ve CEO’su ManosManusakis’in İsrail’in İsrail-Güney Kıbrıs elektrik bağlantısı ile ilgili tavrını kutladığınıyazdı. İsraillilerin, IMEC’eentegre projenin bir aşamasına atıfta bulunmasına rağmen Manusakis’in bu bağlantıya (Güney Kıbrıs-İsrail) GSI’yi de katarak ADMIE’nin İsrail’in tavrından haberdar olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

-“EasternMediterranean Gateway Act yasa tasarısı”

Haravgi“ABD, Hindistan, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail ve Mısır Enerji ve Savunma İş Birliği” başlıklı haberinde, Demokrat Milletvekili Bradley Scott Schneider’in Amerikan Kongresi’ne, Doğu Akdeniz’in Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun (IMEC) stratejik kavşağı olarak rolünü sağlamlaştıracak ve kurumsallaştıracak bir yasa tasarısı sunmaya hazırlandığını bildirdi

Habere göre “EasternMediterranean Gateway Act” isimli yasa tasarısı ABD’nin Hindistan, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve Mısır ile enerji ve savunma iş birliğini güçlendirmeyi ve bu ülkelerin kritik altyapılarını IMEC projesine eklemeyi hedefliyor. Tasarı metninde Great SeaInterconnector/GSI, Yunanistan-Mısır elektrik bağlantısı projesi GREGY ve Yunanistan-Bulgaristan doğal gaz boru hattı gibi enerji projelerinin Avrupa’nın enerji güvenliği, IMEC’in geliştirilmesi ve tamamlanması açısından önemine vurgu yapılıyor.

Tasarıda ABD Dışişleri Bakanı MercoRubio’ya, Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail ve ABD’den oluşan “3+1 oluşumu” gibi bölgesel çok uluslu iş birliği oluşumlarını destekleme çağrısı yapılıyor ve Larnaka’da kurulan ve uluslararası iş birliklerini geliştiren CYCLOPS Eğitim Merkezi’ne özel bir atıf yapılıyor.

-Afrodit anlaşmazlığı için Rum ve İsrail müzakere heyetleri 19-15 Mayıs’ta görüşüyor

Öte yandan Fileleftheros Güney Kıbrıs ile İsrail arasında 2011’den var olan Afrodit yatağını paylaşma sorununun çözümü için iki tarafın müzakere heyetlerinin, “Devletler Arası Anlaşma” ve “Afrodit’in Geliştirilmesi ve Üretim Planı’nın onaylanması konusunu müzakere etmek üzere 19-25 Mayıs’ta görüşeceğini bildirdi.

Gazete sorunun, Afrodit yatağının büyük bölümünün sözde Rum MEB’i içerisinde olduğunu ancak İsrail’in bunu kabul etmekle birlikte kendisine düşenden daha fazla pay istemesinden kaynaklandığını yazdı.

Hristodulidis’in İsrail’e gerçekleştirdiği son ziyarette, soruna, mayıs ayı içerisinde gerçekleşecek görüşmelerle meseleye son verilmesine dair siyasi yön verildiğini hatırlatan gazete,  bunun o kadar da kolay olmayacağını ve çok şeyin de Chevron şirketine bağlı olduğunu kaydetti.

-Hristodulidis’tenNetanyahu’ya Lübnan ile MEB anlaşmazlıklarına arabuluculuk teklifi

Habere göre Hristodulidis, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Kudüs’te gerçekleşen görüşmesinde Rum yönetiminin, İsrail ile Lübnan arasındaki anlaşmazlıkların çözümü yönünde arabuluculuğa hazır olduğunu da söyledi. Güney Kıbrıs’ın her iki ülke ile arasında MEB anlaşması olmasının buna katkı sağlayacağı da belirtilen haberde,  anlaşmazlıkların çözümünde ABD’nin de büyük rolü olduğunu; keza geçmişte İsrail ile Lübnan’ın MEB konusunda uzlaşmasına aracılık ettiği hatırlatıldı.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Amerikan tarafıyla ve KonstantinosKombos’un Amerikan temsilci ile temas halinde olduğunu yazan gazete, Rum yönetiminin Filistin liderliğiyle görüşmelerinde ise daha çok insani meselelerin (Amalthiainisiyatifi) ortaya konulduğu kaydedildi.

Devamını Oku

Dünya

Araştırmaya göre, Rum tüketiciler online yiyecek ve içecek siparişlerinde birinci, kitap alışverişlerinde sonuncu…

Published

on

By

Avrupa İstatistik Birimi’nin, tüketicilerin online alışveriş alışkanlıklarıyla ilgili 2024 yılına dair araştırmasında, Rum tüketicilerin 27 AB ülkesi arasında, fastfood siparişinde birinci, kitap siparişinde ise sonuncu sıraya yerleştiği bildirildi.

Haravgi’nin haberine göre çoğu Rum tüketicinin, cep telefonlarına indirilmiş bir ya da daha fazla online sipariş uygulamasını hazır yemek ve içki siparişi için sıklıkla kullandığı ortaya çıktı.

Online alışveriş sıklığında Rum tüketiciler yüzde 60 ile AB ortalamasının (yüzde 59) üzerinde. Rum tüketiciler bu yolla daha çok kıyafet, ayakkabı ve aksesuar (yüzde 51,4) satın alıyor. Avrupa’da bu oran yüzde 42,3.

Online restoran, fastfood zincirleri ve Catering hizmetleri alışverişinde Rum tüketici yüzde 47,5 ile 27 AB ülkesi arasında birinci sıraya yerleşti. Onu yüzde 46,8 ile Malta, yüzde 46 ile Hollanda izliyor.

Bilgisayar, tablet, cep telefonu ve aksesuarlarıyla ilgili online siparişlerde AB ortalaması yüzde 13,7 iken Güney Kıbrıs yüzde 32,2 ile birinci sıraya yerleşti.
Online kozmetik, güzellik ve sağlık ürünü alışverişlerinde AB ortalaması yüzde 18,8, Güney Kıbrıs’ta yüzde 20,1.
Online basılı kitap, dergi ve gazete siparişlerinde Güney Kıbrıs yüzde 2 ile 27 üye ülke arasında sonuncu sırada. Bu kategorideki Avrupa ortalaması yüzde 14.7.

Devamını Oku

Trending

Reklam