Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Rum yönetiminin egemenliğini KKTC’ye yayacak önerilerinin kabul edilmesi mümkün değildir”

Published

on

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlara, Kıbrıs sorunu ve son gelişmeler ile ilgili yaptığı değerlendirmeler hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Tatar’a Başbakan Ünal Üstel de eşlik etti.

Özellikle New York öncesinde Kıbrıs konusunda istişarede bulunduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 8 Eylül’de de Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerine bilgi vereceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Güven Artırıcı Önlemlere işaret edip Kıbrıs Türk tarafı olarak ortaya koydukları yeni siyaset çerçevesinde Rum yönetiminin KKTC’ye yönelik pozisyon belirlemesine izin vermeyeceklerini belirtti.

KKTC olarak BM tarafından alınan kararların tarihi sürecini yitirdiğini ve artık BM parametreleri dışında iki eşit egemen devlet temelinde bu sürecin yürütülmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin de buna tam destek verdiğini vurguladı.

Bu aşamada federal temelde bir çözümün artık olamayacağını ve Rum yönetiminin egemenliğini KKTC’ye yayacak önerilerini kabul etmeyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bölgede oluşan yeni dengelerin, Kıbrıs Türk tarafının yeni siyaseti açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kıbrıs konusunda milletvekillerine de son gelişmeleri aktaracağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Bakanlar Kurulu’nda tartışılan diğer konularla ilgili bilgi verdi.

“Yerel yönetimlerin idari yapılarının güçlendirilmesi ile birlikte hizmet kalitesi artacaktır”

Belediyelerin birleştirilmesi ile ilgili yasa hakkındaki değerlendirmeleri de bakanlar ile paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bakanları tebrik ederek belediyelerin birleştirilmesini öngören yasada personel ve toplu iş sözleşmesine ilişkin hakların tam ve eksiksiz düzenlendiği, tüzel kişilikleri kaldırılacak belediyelerin birleştirme işlemleri tamamlanana kadar mevcut tüzel kişiliklerini ve hukuki varlıklarını aynen koruyacaklarına ilişkin kuralların yerini koruduğunu belirterek halîhazırda yürürlükte olan 51/1995 sayılı Belediye Yasası kuralları incelendiğinde önceki dönemlerde de yasa koyucunun hizmet verimliliğini artırmak ve kamu yararına binaen belediyelerin birleştirilmesi veya kaldırılması yönünde irade ortaya koyduğu tespit edilmiş olup Anayasa kuralları ve Anayasa’nın özellikle 119’uncu maddesi kurallarına aykırılık teşkil etmediğine dikkati çekti.
Yerel yönetimlerin idari yapılarının güçlendirilmesi ile birlikte hizmet kalitesinin artırılacağına inanç belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu konudaki görüşlerini ilettiğini söyleyerek ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.

“Büyük reform gerçekleştirildi, irade ortaya kondu, Başbakan Ünal Üstel’i tebrik ederim” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, verimlilik ve hizmet anlayışının da artacağını söyledi.

KIB-TEK konusundaki görüşlerini de paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, akaryakıt ihalesinin sonuçlanması ve yol haritasının planlanması gerektiğini söyledi ve maliyetlerin ülke için önemine işaret ederek sürecin titiz, şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Konya temasları öncesinde Ankara’ya yaptığı ziyarette KKTC gençlerinin İslamî Dayanışma Oyunları’na katılamamasına üzüldüğünü ve orada gerekli temasları yaptığını da ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; “Gençlerimizin ileride bu müsabakalara nasıl katılabileceğini değerlendirdik, gerekli çalışmaları yaptık. Bu sıkıntıların, haksızlıkların aşılması için Türkiye Cumhuriyeti ile birlik ve beraberlik içinde bu çalışmaları sürdüreceğiz” diyerek Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’le baş başa gerçekleştirdiği görüşmenin de detaylarını Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaştığını belirtti.

“BM ile derhal görüşüldü ve bu konuda soruşturma başlatıldı”

Cumhurbaşkanı Tatar, iki BM askerinin Gazimağusa’da, denizde yaptığı kaza ile alakalı bilgi vererek BM askerlerinin kaçmasıyla ilgili gereken soruşturmanın yapılması için BM ile derhal görüşüldüğünü ve bu konuda soruşturma başlatıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı olarak konunun takipçisi olacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, BM askerlerinin kaçmasını “kabul edilemez” olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetin zor şartlarda halkın geleceği için çalıştığına işaret ederek hükümete destek belirtti ve Kıbrıs konusu, ekonomi ile diğer tüm konularda hükümete verilen desteğin süreceğini söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gardiyanoğlu: Hedefimiz sıfır ölümlü iş kazası

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği Başkanı Türkay Uzun Sılalı ve heyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’ndaara eleman ve yerli istihdam konularında görüş ve taleplerini aktardı.

Bakan Gardiyanoğluda 2024 yılını sosyal hizmet yılı ilan ettiklerini ve bu yöndekiçalışmaların ve tüzüklerin tamamlandığını ifade ederek, 2025 yılını ise çalışma yılı ilan ettiklerini anımsattı.
Gardiyanoğlu, “Çalışma hayatında 30 yıldır değişmeyen yasalar, yıllardır güncelliğini yitiren tüzükler var. İş sağlığı güvenliği olsun, çalışma hayatı olsun tüm yasal mevzuatta tüzükleri kısa süre içinde değiştireceğiz” dedi.

2025 yılı içinde tüm adaya 22 müfettişle hizmet vermek durumunda olduklarını belirten Gardiyanoğlu, denetimler ve işçi sayısı hakkında bilgi verdi.

Bakan Gardiyanoğlu, iş kazalarına da değindi.

Gardiyanoğlu, “İş kazalarıyla ilgili işveren de biz de çalışan ölsün istemeyiz, çalışanların hepsi uyruğu ne olursa olsun bizim için değerlidir. Hedefimiz sıfır ölümlü iş kazasıdır” dedi.

Önümüzdeki hafta bakanlar kurulunda 12 yeni personeli daha ceza yasası kapsamında soruşturma memuru olarak atayacaklarını belirten Gardiyanoğlu, yılın sonunda teşkilat yasası bitince de bir o kadar daha yeni müfettişin çalışma hayatına katılmış olacağını söyledi.

Önümüzdeki hafta iş sağlığı güvenliği konularının tartırışılacağı bir toplantı yapacaklarını da dile getiren Gardiyanoğlu, “neler yaptığımızı, yasa ve tüzüklerle ilgili bilgi vereceğim” dedi.

Ara eleman sıkıntısı konusunda ise Gardiyanoğlu, “Ara eleman kursu açalım bu kursa katılacak olan kişilere mezun oldukları sektörde çalışmaları kaydıyla 5 yıl boyunca destek çıkacağım. 36 ay tam sosyal sigorta ihtiyat sandığı primi alacak, 24 ay boyunca asgari ücretin yüzde 50’si kadar da destek ben vereceğim” dedi..

Devamını Oku

Kıbrıs

Ocak ayından itibaren işyerleri arasındaki yatay geçiş altı aydan bir yıla çıkarılıyor

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu işyerleri arasında işçilerin yatay geçişlerinin altı aydan bir yıla çıkarılacağını açıkladı.

Gardiyanoğlu ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni yatay geçiş sürelerinin bazı kriterleri bulunduğunu belirtti.

Gardiyanoğlu bir işveren ,çalışanın maaşını üç ay ödememiş, yatırımlarını yapmamış veya iş azlığı nedeni ile işten durdurmuş ise ancak bu şartlar altında bir işçinin 1 yıldan kısa bir süre içinde başka bir işyerine geçiş yapabileceğini kaydetti.

Bakan Gardiyanoğlu bu kriterlerin hepsinin yerine getirildiği bir işyerinden bir yıldan daha kısa bir süre içinde başka bir iş yerine geçiş yapılamayacağının altını çizdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTAMS, KAMUSEN, KAMU-İŞ ve HAKSEN, Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nde grev yapıyor

Published

on

By

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ) ve Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) personel eksikliği, bina sorunları ve araç gereç eksiklikleriyle ilgili sorunların giderilememesi gerekçesiyle bugün Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nde bir günlük greve gitti.

Dört sendika başkanı Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği önünde basın açıklaması yaparak, sorunların bir an önce çözülmesini aksi takdirde yarın yeniden grevde olacaklarını belirtti.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, KAMUSEN Başkanı Metin Atan, KAMU-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu ve HAKSEN Başkanı Salih Erşangil, basına açıklama yaptı.

– Bengihan: “Üç kişinin işini bir kişi yapıyor”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nde uzun bir süredir devam eden personel eksikliği, bina sorunları ve araç gereç eksiklikleriyle ilgili gerekli adımın atılmadığını ifade etti.

Dört sendikanın bugün grevde olduğunu kaydeden Bengihgan, “Amacımız, halkın hak ettiği hizmeti alabileceği gerekli altyapının olabilmesi, verimli çalışma ortamının sağlanabilmesi ve personelin de artan iş yükü kapsamında görevini hatasız ve kısa sürede yapabilmesidir.” dedi.

Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’ni “Altın yumurtlayan tavuk” olarak nitelendiren Bengihan, kurumun devletin kasasına sözleşmelerden, tapu harçlarından ve devirlerden günlük 10 milyona yakın paranın girdiği bir yer olduğunu söyledi.

Bengihan, amaçlarının halka en iyi şekilde hizmet vermek olduğunu belirterek, “Bunun bilincinde ve sorumluluğundayız.” şeklinde konuştu.

Bengihan, “Hükümet olarak önce personelini ve iş yerini eksizsiz donatacaksın. Halka en iyi hizmeti verebilecek altyapıyı oluşturacaksın. Arsa ya da araziyle ilgili kontrol yapılması gerektiğinde araba tahsis edeceksin. Ancak bir araçları dahi yoktur. Kendi araçlarıyla gitmek zorunda kalıyorlar.” ifadelerine yer verdi.

İş yükünün artması ve personel eksikliği nedeniyle üç kişinin yapacağı işi bir kişinin yaptığını belirten Bengihan, şöyle devam etti:

“6 ay önce ilgili yerden personel aldılar ve başka yere gönderdiler. Biz, ‘burada personel eksiktir, buraya takviye yapın’ dedik. Onlar buradaki personeli aldılar. Böyle bir şey kabul edilemez. Grev yapma konusunda çok istekli değiliz. Çalışanların sabrı kalmadı. Çalışanlar, bu kadar ilgisizliği ve duyarsızlığı hak etmediklerini düşünüyorlar. Burada personel, araç ve altyapı eksik… Tapuları ve kütükleri saklayacak arşiv kalmadı. Sendikalar olarak buna daha fazla katlanacak tahammülümüz yok.”

Bugün iki personelin gönderildiğini belirten Bengihan, görev tanımı ve hangi görevde çalışacakları belli olmadan personel gönderildiğini savundu.

Grevlerinin devam edeceğini ifade eden Bengihan, yarın yeniden grevde olacaklarını belirtti.

Bengihan, “Devir ve ipotek kabulü, tapu kütüklerine kayıt, dilekçe kabulü, değerlendirme yapabilecek memur, yerel araştırma memuru, hacizler şubesinde, puan şubesinde ve kamulaştırma şubesinde görev yapabilecek personel istiyoruz. Burası yolgeçen hanı mı? ” diye konuştu.

Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin stratejik öneme sahip bir yer olduğunu vurgulayan Bengihan, kurumun kaderine terk edildiğini savundu.

İhtiyacı karşılayacak personel istediklerini dile getiren Bengihan, gelmediği sürece de grevlerinin devam edeceğini ifade etti.

“Bugün mesai bitimine kadar, söylediklerimizle ilgili gerekli görevlendirmeler ve tanım yoksa, yarın da grev devam edecek. Amacımız çalışanlara huzurlu bir ortam yaratmak, halka da verimli ve kaliteli bir hizmet vermedir.” diyen Bengihan, Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin Teşkilat Yasası’nın 36 yıldır güncellenmediğini de söyledi.

Her geçen gün kötüye gidildiğini öne süren Bengihan, yaklaşık iki aydır bir Meclis Başkanı’nın seçilemediği belirtti.

Bengihan, “Memlekette sorunlar aldı başını gidiyor. Daireler itibarsızlaştı, çalışanlar huzurlu değil.” diyerek hükümete eleştirilerde bulundu.

– Atan: “Dairelerde artık kurumsal hafıza diye bir şey kalmadı”

KAMUSEN Başkanı Metin Atan da Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin önemli bir kurum olduğunu belirtti.

Kurumda eksik ekipman, araç ve personel konusunda duyarsızlık gösterildiğini savunan Atan, “Dairelerde artık kurumsal hafıza diye bir şey kalmadı.” ifadesine yer verdi.

Duyarsızlığın devam ettiğini ve burada yetki karmaşasının olduğunu savunan Atan, gönderilen iki personelin görev, yetki ve sorumluluklarının ne olduğunu sordu.

“Biz çok meraklısı değiliz grev yapalım… Burada eylem yapmamızın en önemli nedenlerinden biri, vatandaşa iyi hizmet içindir. Arkadaşlarımızın moral ve motivasyonları kalmadı. Biz kendilerine diyalog çağrısında bulunuyoruz.” şeklinde konuşan Atan, sorun çözülmediği takdirde sıkıntının büyük olacağını söyledi.

Atan, “Top artık Bakanlık’tadır. Bakanlığı bir kez daha uyarıyoruz. Bu konuda gerekli adımları atarlarsa, biz de oturur anlaşırız ve grevi kaldırırız diye düşünüyorum.” dedi.

– Serdaroğlu: “İşe göre adam alacaksınız, adama göre iş değil”

KAMU-İŞ Ahmet Serdaroğlu da, kendileriyle dalga geçildiğini savunarak, hükümetin “yok hükmünde” olduğunu ileri sürdü.

“Gerçekler söylenmezse bir gün gelir o gerçekler seni rahatsız eder.” diyen Serdaroğlu, hükümetin insanlarla dalga geçtiğini ileri sürerek, “yeter artık” diye konuştu.

“Bıktık usandık artık. Hemşireleri işçi kadrosunda aldınız. Ondan sonra hemşirelik yapamaz kavgaları başladı. İnsanları birbirine düşürdünüz. Bunların sorumlusu siyasilerdir. İşe göre adam alacaksınız, adama göre iş değil.” ifadelerine yer veren Serdaroğlu, hükümete eleştirilerde bulundu.

İstihdam politikasının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, “Böyle bir sistemde boğulmak beni mahvediyor. Sağlığımızdan oluyoruz. Meclis’te seçilmeyen adam nasıl istifa eder?” dedi.

Böyle siyaset olduğu sürece bütün işçilerin bütün işi yapacağını belirten Serdaroğlu, hükümete istifa çağrısında bulundu.

– Erşangil: “Taleplerimizi sunduk ama hiçbir şey yapılmadı”

HAKSEN Başkanı Salih Erşangil de, bir süredir Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin eksikliklerini hem yerinde gezip gördüklerini, hem basına açıklamalar yaptıklarını, hem de taleplerini sunduklarını ancak hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

1988’den beri nüfusun arttığını belirten Erşangil, açıklanan nüfusun aksine yaşayan nüfusun çok daha üstünde olduğunu kaydetti.

“O yüzden bu gibi dairelerin iş yükünün artması olağandır. ‘Emekli olanın yerine ancak istihdam yapılacak’ diye bir yasa çıkardılar. Gerekli yerlere kamudan sınavla, liyakatle istihdam yapın.” diyen Erşangil, üyelerinin hakkını korumak için grev de eylem de yapacaklarını ifade etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam