Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Rusya’da “günlük en yüksek” can kaybı

Rusya’da, COVID-19 salgınının başlamasından bu yana son 24 saatte 780 ile “günlük en yüksek” can kaybı kayıtlara geçerken, toplam vefat sayısı 144 bini aştı.

Published

on

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte COVID-19 vaka sayısı 24 bin 702 artarak 5 milyon 833 bin 175’e çıktı.

Son 24 saatte 780 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgının başlangıcından bu yana “en yüksek” günlük can kaybına ulaşılan ülkede, toplam ölü sayısı 144 bin 492’ye yükseldi.

Moskova’da vaka sayısı 1 milyon 440 bine ulaştı

Yaklaşık 452 bin COVID-19 hastasının bulunduğu Rusya’da, sağlığına kavuşan kişi sayısı ise 19 bin 566 artışla 5 milyon 236 bin 214’e ulaştı.

Başkent Moskova’da son 24 saatte vaka sayısı 4 bin 991’e artarak 1 milyon 439 bin 632’ye, virüsten ölenlerin sayısı da 103 artışla 23 bin 858’e çıktı.

“COVID-19 durumu ile ilgili tüm senaryolar gözden geçiriliyor”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da COVID-19’a karşı aşılama sürecine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede aşı olmayanlara yönelik tedbirlerin sertleştirilmesi ihtimalini değerlendirdi.

Peskov, “Bu konuda herhangi bir karar henüz alınmadı ancak bu tür kararların unsurları bölgeler düzeyinde uygulanmaya başladı. Dünyadaki salgın durumunun gidiş hattı, bu tür kararların alınması lehindedir.” dedi.

Rusya’daki sağlık sisteminin yetkin olduğunu savunan Peskov, “Tüm senaryolar, olası sonuçlara istinaden gözden geçiriliyor ve analiz ediliyor.” ifadesini kullandı.

Rusya’da 28 milyondan fazla kişi aşılandı

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) Başkan yardımcısı Elena Ejlova ise ülkenin çeşitli bölgelerindeki aşılanma sürecinin hızının farklılık gösterdiğini belirterek, “Toplam 28 milyon 600 binden fazla Rus vatandaşı aşılandı.” diye konuştu.

Ejlova, COVID-19 ile mücadelede toplumsal bağışıklığın sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

COVID-19’a karşı tedbirler sertleştirilmişti

Haziran başında COVID-19 vakalarının artması nedeniyle Rusya’nın birçok bölgesinde virüse karşı tedbirler yeniden uygulamaya konulmuştu.

Önlemlerin sıkılaştırıldığı Moskova’da tüm restoran, kafe, bar, gece kulüpleri ve diğer eğlence yerlerinin gece saat 23.00’ten sabah saat 06.00’ya kadar müşterilere hizmet vermesi yasaklanmıştı. Vatandaşlar, söz konusu saatlerde uzaktan yemek sipariş edebiliyor.

Moskova’da 22 Haziran’da sadece aşı olan, 6 ay içinde salgını atlatan ve 72 saat içinde COVID-19 testi yaptıran vatandaşların, barkod (QR kod) sistemiyle restoran ve kafelere gidebilmesi yönünde karar alınmıştı.

Şehirdeki firmaların, personellerinin en az yüzde 30’unu uzaktan çalıştırması zorunluluğu devam ederken, 65 yaş üstü ve belirli hastalıkları olan vatandaşların uzaktan çalışması kararlaştırılmıştı.

Aşılanma zorunluluğu

İlk COVID-19 vakasının 31 Ocak 2020’de tespit edildiği ve virüs kaynaklı ilk ölümün 19 Mart 2020’de kaydedildiği Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla 18 Ocak’ta kitlesel aşılama süreci başlatılmıştı.

Nüfusun yoğun olduğu Moskova ve St. Petersburg gibi kentlerde kamu ve hizmet sektörlerinde çalışanların yüzde 60’ına COVID-19’a karşı aşılanma zorunluluğu getirilmişti.

1 Temmuz’da COVID-19’a karşı “yeniden” aşılama sürecinin başlatıldığı Moskova’da, vatandaşlar Rus üretimi iki dozlu “Sputnik V” ile tek dozlu “Sputnik Light” aşılarıyla aşılanabiliyor.

24 Aralık 2020’de 29 bin 935 kişide virüsün tespit edilmesiyle “en yüksek” COVID-19 günlük vaka sayısının görüldüğü Rusya’da, dün 25 bin 140 kişinin virüse yakalandığı, 710 ölümün de gerçekleştiği açıklanmıştı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Suriye İçişleri Bakanlığı: Süveyda içindeki çatışmalar durduruldu

Published

on

By

Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba, Süveyda il merkezinde süren çatışmaların sona erdiğini duyurdu.

Baba, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının ateşkes anlaşmasının uygulanması için yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, bakanlığa bağlı güvenlik güçlerinin kentin kuzey ve batı bölgelerine konuşlandığını söyledi.

Baba, şehrin tamamen aşiret savaşçılarından temizlendiğini duyurdu.

Aşiret güçleri ateşkese uyarak şehirden çekildiğini duyurdu
Suriye’nin güneyinde yer alan Süveyda ilinde, aşiret ve kabile temsilcileri yaptıkları ortak açıklamayla ateşkes kararına uyduklarını ve silahlı unsurlarını şehir dışına çektiklerini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada, “Süveyda’daki tüm kabile ve aşiret mensuplarıyla yapılan istişarelerin ardından, ateşkes kararına uyarak, aklıselimi öncelemek ve devletin yetkili kurumlarının güvenlik ve istikrarı sağlama görevini yerine getirmesine fırsat tanımak amacıyla, tüm kabile ve aşiret mensubu savaşçılarımızı Süveyda kentinin dışına çıkardığımızı ilan ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “Yasa dışı gruplar tarafından anlaşmanın ihlal edilmesi durumunda, Suriyeli kabileler ve aşiretler tarafından sert şekilde karşılık verilecektir.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku

Dünya

Fas, kuzeyindeki Tatvan kenti yakınlarında çıkan orman yangınıyla mücadele ediyor

Published

on

By

Fas’ın kuzeyindeki Tatvan kenti yakınlarında çıkan orman yangınını kontrol altına almak için yoğun kara ve hava müdahalesi yürütülüyor.

Fas Ulusal Su ve Orman Ajansı bünyesindeki Ulusal İklim Riski Yönetimi Merkezi Müdürü Fuad el-Aseli, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, yangının, Tatvan’a bağlı el-Melalin beldesi yakınlarındaki bir ormanlık alanda başladığını belirtti.

Yangını kontrol altına almak için itfaiye ekiplerinin karadan yoğun çaba gösterdiğini, 4 Canadair amfibi uçağının da havadan müdahaleye katıldığını bildiren Aseli, orman örtüsünde yaşanan tahribatın boyutunu tahmin etmek için henüz erken olduğunu dile getirdi.

Faslı yetkililer, 27 Haziran’da, özellikle ormanlık alanların yakınında yaşayan vatandaşlara, yangın riski konusunda dikkatli olma çağrısı yapmıştı.

Ulusal Su ve Orman Ajansı da birçok bölgede bir hafta sürecek “aşırı yüksek” yangın riski bulunduğunu bildirmişti.

Fas hükümeti, 16 Mayıs’ta, yaklaşan yaz döneminde orman yangınlarıyla mücadeleyi desteklemek için yaklaşık 17 milyon dolarlık kaynak ayıracağını açıklamıştı.

Ulusal Su ve Orman Ajansı Genel Müdürü Abdurrahim Humi, mayıs ayında yaptığı açıklamada, 2024 yılında çıkan yangın sayısının 2023’e kıyasla yüzde 82 azalarak, 382’ye düştüğünü belirtmişti.

Bu yangınlarda toplam 874 hektarlık alan zarar görmüş, etkilenen alanların yaklaşık yüzde 45’ini ise ikincil otlar ve mevsimlik bitkiler oluşturmuştu.

Fas’ın yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 12’si ormanlarla kaplı. Ülkede her yıl, iklim koşulları ve insan kaynaklı etkiler nedeniyle orman yangınları çıkıyor.

Devamını Oku

Dünya

Güneş Sistemi’nin kıyısında garip bir ‘fosil dünya’ keşfedildi

Published

on

By

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin uzak sınırlarında “Ammonite” adı verilen gizemli bir gökcismi keşfetti.

Ammonite, Neptün’ün ötesinde yer alan ve Trans-Neptunian Object (TNO) olarak sınıflandırılan bir cisim. Ancak onu özel kılan, yörüngesinin son derece eliptik olması.

Bu özelliğiyle, tıpkı Sedna gibi yalnızca üç benzeri daha bulunan Sednoid grubuna dahil edildi. Sednoid’ler, Güneş’e en yakın geçiş noktaları (perihelion) 60 astronomik birimin (au) çok üzerinde olan nadir nesneler.

Gökbilimciler, bu nesnelerin yörüngelerini açıklamak için Gezegen Dokuz adını verdikleri, henüz keşfedilmemiş büyük bir gezegenin varlığını öne sürüyor. Ancak Ammonite’in yörüngesi, mevcut Sednoid’lerden farklılık gösteriyor. Araştırmacılara göre bu durum, Gezegen Dokuz hipotezini daha da karmaşık hâle getiriyor.

4.5 milyar yıldır değişmeyen yörünge

Ammonite’in yörüngesi, bilgisayar simülasyonlarına göre Güneş Sistemi’nin oluşumundan bu yana, yaklaşık 4.5 milyar yıldır kararlı bir şekilde seyrediyor. Nesne ilk kez 2023 yılında Subaru Teleskobu’yla tespit edildi, ancak kesin tanımlama 2024’te Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu ve arşiv verileriyle doğrulandı.

Keşif, FOSSIL (Formation of the Outer Solar System: An Icy Legacy) adlı gözlem programı kapsamında yapıldı. Program, Güneş Sistemi’nin uzak bölgelerindeki buzul nesneleri araştırmayı amaçlıyor.

“Q-boşluğu”nu dolduran ilk nesne

Ammonite, şimdiye kadar gözlemlenememiş bir yörünge bölgesinde yer alıyor. Bu bölge, gökbilimcilerin “q-gap” adını verdiği ve neden boş kaldığı bilinmeyen bir yörünge aralığını temsil ediyordu. Araştırmanın yazarlarına göre, Ammonite bu boşluğu doldurarak önemli bir eksik halkayı tamamladı.

Yeni sorular doğuruyor

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Yukun Huang’a göre, Ammonite’in yörüngesinin diğer Sednoid’lerle uyuşmaması, Gezegen Dokuz’un varlığını sorgulayan bir durum olabilir. Huang, bu nesnelerin oluşumunda, zamanında Güneş Sistemi’nde bulunan ama sonra dışarı atılan bir gezegenin etkili olabileceğini öne sürdü.

Ayrıca, bazı teorilere göre bu tür uzak nesneler; Güneş’in yıldız kümesi içindeki erken döneminde başka yıldızlarla yaşanan etkileşimler, hatta başka sistemlerden yakalanmış cisimler sonucu oluşmuş olabilir.

Gezegen Dokuz ortaya çıkabilir mi?

Ammonite’in keşfi, Gezegen Dokuz’un yörüngesini daraltıyor ve muhtemel saklanma alanlarını azaltıyor. Gökbilimciler henüz bu varsayımsal gezegeni gözlemleyemedi, ancak umutlar yeni nesil teleskoplarda.

Vera Rubin Gözlemevi, yakında on yıl sürecek LSST (Legacy Survey of Space and Time) projesine başlayacak. Bu teleskop, Güneş Sistemi’ndeki en karanlık ve zor tespit edilen nesneleri gözlemlemek için tasarlandı. Eğer Gezegen Dokuz gerçekten varsa, Rubin bu bilinmeyen devi ortaya çıkarabilecek en güçlü aday olabilir.

Devamını Oku

Trending

Reklam