Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Sabah Haber 14.10. 2024

Published

on

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Erdoğan:Adadaki gerçekliklere dayalı çözüm ihtiyacını vurgulayan ifadeler üzerinde mutabık kaldık

Published

on

By

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’nde, Budapeşte Bildirisi’nin yanı sıra liderler olarak 3 belgeyi de kabul ettiklerini, Dışişleri Bakanlarının da 4 belge üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Erdoğan, “Bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasının ayrılmaz parçası olarak çalışmalarımıza yaptığı katkıları memnuniyetle karşılayan, Türk dünyasının Kıbrıs Türkleri’nin doğal eşit haklarının güvenceye alınmasında dayanışma ifade eden ve adadaki mevcut gerçekliklere dayalı çözüme ulaşılması ihtiyacını vurgulayan, Türk devletleri arasındaki birliğe zarar vermeyi amaçlayan her türlü girişimin engellenmesinin önemini teyit eden, üye ülkelerin Türk Devletleri Teşkilatı’nın bütünlüğüne kurumsal ve karar alma kapasitesine bağlılıklarını yineleyen ifadeler üzerinde mutabık kaldık.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Budapeşte’de düzenlenen TDT Gayriresmi Zirvesi’ne katılmasının ardından Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın ev sahipliğinde düzenlenen zirvede yaptığı temasların faydalı ve verimli geçtiğini belirten Erdoğan, “Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde ilk defa bir zirve, gözlemci ülkede tertip edilmiş oldu. Macaristan Başbakanı Sayın Orban’a fevkalade ev sahipliği ve başarılı organizasyonu nedeniyle teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

Eski ismiyle Türk Konseyi’nin ilk zirvesini Ekim 2011’de Kazakistan’da gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, aradan geçen süre zarfında Türk Devletleri Teşkilatı’nın 5 tam üyesi ve 4 gözlemci üyesiyle etkinlik ve görünürlüğünü her geçen gün artırdığını söyledi.

Teşkilatın, istikrar üretemeyen küresel konjonktürde gerilimin azaltılması, arabuluculuk ve çatışmaların önlenmesi alanlarında bölgesel ve uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunan bir kuruluş haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, “Teşkilat bünyesinde aldığımız kararların siyasi alanın ötesinde ekonomik ilişkilerimize de katkıda bulunduğuna memnuniyetle şahit oluyoruz. Nitekim, ülkemizin Türk Devletleri Teşkilatı tam üyesi 4 ülkeyle ticaret hacmi, son 5 yılda neredeyse yüzde 50 oranında artış kaydetti. Bir başka ifadeyle bugün gelinen aşamada, 4 kardeş ülkemizde takribi 80 milyar dolar büyüklüğünde bir hacme ulaştığımızı memnuniyetle müşahede ediyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, zirvenin, Teşkilatın bir gözlemci üyesinde ve Avrupa Birliği sınırlarında düzenlenen ilk zirve olma niteliği taşıdığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Bu yönüyle de şimdiye kadarki zirvelerden ayrı bir yerde konumlanıyor. Bu durum teşkilatımızın hızla artan görünürlüğünün ve genişleyen faaliyetlerinin çok anlamlı bir nişanesini teşkil etti. Ana teması ‘Doğu’nun ve Batı’nın Buluşma Noktası’ olarak belirlenen zirve kapsamında tertiplenen, Devlet Başkanları Konseyi toplantısında dayanışma ve işbirliğimizi derinleştirmeye yönelik adımları ele aldık. Geçmiş dönemin muhasebesini yapıp geleceğe dair çıkarımlarda bulunduk. Bu bağlamda ekim ayında Azerbaycan’da yapılacak olan 12. zirvemizin hazırlık sürecini de gözden geçirdik. Zirvede, Budapeşte Bildirisi’nin yanı sıra liderler olarak 3 belgeyi de kabul ettik. Dışişleri Bakanlarımız da 4 belge üzerinde anlaştılar.

Bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasının ayrılmaz parçası olarak çalışmalarımıza yaptığı katkıları memnuniyetle karşılayan, Türk dünyasının Kıbrıs Türkleri’nin doğal eşit haklarının güvenceye alınmasında dayanışma ifade eden ve adadaki mevcut gerçekliklere dayalı çözüme ulaşılması ihtiyacını vurgulayan, Türk devletleri arasındaki birliğe zarar vermeyi amaçlayan her türlü girişimin engellenmesinin önemini teyit eden, üye ülkelerin Türk Devletleri Teşkilatı’nın bütünlüğüne kurumsal ve karar alma kapasitesine bağlılıklarını yineleyen ifadeler üzerinde mutabık kaldık.”

– “Macaristan’la köklü bir dostluğa sahibiz”

Türkiye açısından önem ve öncelik taşıyan Gazze başta olmak üzere Filistin, Suriye ve Afganistan’a bildiride değinilmesine öncülük ettiklerini aktaran Erdoğan, “Yine 21 Mart’taki çağrımız doğrultusunda Türk dünyasının ortak bayramı olan Nevruz’a ilişkin anma ve kutlama etkinlikleri düzenlenmesi yönünde anlayış birliğine vardık. Zirve marjında Nobel ödüllü bilim insanımız Profesör Doktor Aziz Sancar’a Türk dünyasının birliğine yapılan katkılara ilişkin Ali Şir Nevai Ödülü’nü de tevdi ettik.” dedi.

Erdoğan, muhataplarıyla yaptığı ikili görüşmelerde gündemdeki konuları ele aldıklarını belirterek, “Teşkilatımız her geçen gün artan uluslararası itibarı ve giderek çeşitlenen işbirliği alanlarıyla tüm dünya için gurur kaynağı haline gelmiştir. Aile meclisimiz bünyesindeki kapsamlı işbirliğimizi daha da geliştirmek için tüm kurum ve kuruluşlarımızla çaba sarf etmeyi sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle istişare ve temaslarımızın dost ve kardeş ülkelerimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, “Macaristan’ın Avrupa Birliği üyesi olması ve Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci statüsünde olması birlikte düşünüldüğünde, hem Macaristan hem de Türkiye bağlamında her iki ülkenin de ilişkilerinin daha da verimli hale gelmesi için neler yapılabilir?” sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Macaristan’la köklü bir dostluğa sahibiz ve yakın işbirliği halindeyiz. Macaristan Başbakanı Sayın Orban’la da çok iyi ilişkilerimiz var. Son yıllarda attığımız adımlarla Türkiye-Macaristan arasındaki bağları kuvvetlendirme yolunda önemli mesafe aldık. Lider diplomasisi bağlamında ilişkilerimiz pozitif yönde ilerliyor. Avrupa Birliği üyesi olan Macaristan’ın teşkilatımızın gözlemci üyesi olması, Teşkilatımız açısından bir zenginlik. İlk defa bir gözlemci üye ülkede böyle bir toplantı yapılıyor, bu çok çok önemli. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında Macaristan’la birlikte bulunmaktan bizler de çok mutluyuz. Atılacak adımlarla, Türkiye-Macaristan arasındaki bu dayanışmanın güçlenerek devamı, inanıyorum ki bizi çok daha farklı bir yere taşıyacaktır. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda en önemli destekçilerinden biri de Macaristan. Ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkilerin daha da çeşitlendirilmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Şu anda mesela hayvancılıkta Macaristan ciddi bir sıçrama yapıyor. Macaristan’ın ovaları, yaylakları çok verimli. Macaristan ile NATO’da da beraberiz, savunma sanayisi alanındaki işbirliğimizi somut projelerle derinleştiriyoruz ve bunda kararlıyız. Enerji, tarım, savunma sanayi, küçük ve orta ölçekli işletmeler konularında anlaşmalarımız mevcut, bu anlaşmaları daha da ileriye taşıyacak kararlığımız var.”

Devamını Oku

Kıbrıs

“İş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasa Önerisi” komitede görüşüldü

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “İş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ele aldı.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, komite bugün saat 11.00’de UBP Milletvekili Komite Başkanı Sunat Atun başkanlığında toplandı.

Komite gündeminde yer alan ve UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük’ün öneri sahibi olduğu   “İş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ele alarak, genel görüşmesine başladı. Komite yasa önerisi ile ilgili çalışmalarına bir sonraki toplantısında devam edecek.

Komite toplantısına davetli olarak Başbakanlık ve İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Ltd’den yetkililer katılarak konu ile ilgili görüşlerini sundu.

UBP Milletvekili Sunat Atun başkanlığında toplanan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi toplantısına,  komite üyesi UBP Milletvekilleri  Ahmet Savaşan ve Fırtına Karanfil, CTP Milletvekili Devrim Barçın katıldı. 

Komite toplantısında ayrıca Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers da yer aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

KAÜ’de Ergüçlü’nün anısını onurlandırmak için panel düzenlendi

Published

on

By

Kıbrıs Türk basınının duayen ismi Süleyman Ergüçlü’nün anısını onurlandırmak için Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nde (KAÜ) panel düzenlendi.

KAÜ’den yapılan açıklamaya göre, önceki gün gerçekleştirilen “Süleyman Ergüçlü’nün Kıbrıs Türk Toplumu ve Basınındaki Rolü” başlıklı panelin moderatörlüğünü, Ergüçlü’nün öğrencisi ve KAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emel Yılmaz üstlendi.

Panelde, Gazeteci Emin Akkor ve Gazeteci Ali Baturay konuşmacı olarak yer aldı. Gazeteci Akkor, Ergüçlü’nün Kıbrıs Türk basın tarihindeki yerini tarihsel örnekler ve dönemin medya yapısı üzerinden aktarırken; Gazeteci Baturay, uzun yıllar birlikte çalıştığı meslektaşının insani yönlerini, espri anlayışını ve dürüstlüğünü anlattı.

Dr. Yılmaz ise “Süleyman Ergüçlü’nün Öğrencisi Olmak” başlıklı sunumunda, gazetecilik eğitiminde yollarının nasıl kesiştiğini ve Ergüçlü’den aldığı mesleki ilhamı katılımcılarla paylaştı. Paneli, İletişim Becerileri dersi kapsamında öğrencileriyle birlikte organize ettiğini belirten Yılmaz, “Ergüçlü yalnızca bir gazeteci değil, toplumun sesi, vicdanı ve belleğiydi. 69 yaşında aramızdan ayrılan hocamıza borcumuzu ödemek adına bu anlamlı etkinliği düzenledik. Onun gazeteciliğe ve topluma kattığı değerleri unutmamak, bizim mesleki sorumluluğumuzdur.” dedi.

– Neşe Ergüçlü

Panelde, Süleyman Ergüçlü’nün hayat arkadaşı Neşe Ergüçlü de bir konuşma yaptı. Gözyaşlarına hakim olamayan Neşe Ergüçlü, “Sevgili eşimi ölümsüzleştirdiniz. Onun ardından ilk kez bu kadar anlamlı bir etkinlikte bulundum. Sizlere minnettarım. Süleyman Ergüçlü’yü unutmadığınız ve bizleri böyle bir günde bir araya getirdiğiniz için başta Kıbrıs Amerikan Üniversitesi yönetimi, panelin mimarı Dr. Emel Yılmaz’a, konuşmacılara ve bizleri bugün yalnız bırakmayan dostlarımıza içtenlikle teşekkür ederim.” dedi.

– Keçeci

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Gökçe Keçeci de konuşmasında üniversitelerin topluma karşı sorumluluğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Topluma mal olmuş, iz bırakmış isimleri yaşatmak, bir üniversitenin yalnızca akademik değil, aynı zamanda vicdani bir görevidir. Süleyman Ergüçlü gibi değerleri hatırlamak, vefanın ve kültürel hafızanın devamıdır. Kıbrıs Türk toplumu açısından bu tür etkinliklerin çoğalması gerektiğine inanıyoruz.”

-Karaca

Panelin açılış konuşmasını yapan KAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Alp Karaca da, merhum gazetecinin Kıbrıs Türk toplumunun hafızasındaki yerini şu sözlerle vurguladı:

“Kıbrıs Türk toplumunun basın tarihinde derin izler bırakmış duayen gazeteci Süleyman Ergüçlü’nün anısını yaşatmak için bugün buradayız. Bu anlamlı paneli organize eden Dr. Emel Yılmaz’a, değerli konuşmacılarımıza ve tüm konuklarımıza katılımlarıyla bizleri onurlandırdıkları için teşekkürlerimizi sunarım.”

Panel sonunda teşekkür belgeleri takdim edildi ve anı fotoğrafı çekildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam