Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Sendikalar grev yasağıyla ilgili kararname aleyhine ara emri başvurusu yaptı

Published

on

Kamuda yetkili beş sendika, “Elzem Hizmetlerde Grev Yasağının Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa Gücünde Kararname’ye” karşı Anayasa Mahkemesi’nde dava dosyaladı, ara emri başvurusunda bulundu.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri, başvuru öncesinde Mahkemeler önünde basın açıklaması yaparak, çalışanların grev hakkının ellerinden alınması amacıyla hazırlandığını savundukları kararnameyi eleştirdi.

-Eylem

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yasa gücünde kararname çıkararak, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası’nın grev hakkının ertelendiğini hatırlatarak, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.

Sendikalara ve sendikal haklara saldırıların devam ettiğini savunan Eylem, hem hukuki hem de eylemsel anlamda mücadelelerinin süreceğini belirtti.

-Bengihan

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Meclis’in açık olduğu bir dönemde Bakanlar Kurulu’nun, yasa gücünde kararname çıkarıp, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.

Anayasa’nın 11’inci maddesinin, “Temel hak ve özgürlükler yasayla sınırlandırılabilir” dediğine işaret eden Bengihan, yasa gücünde kararnamelerin, ekonomik konularda ivedilik varsa çıkarılabileceğini ifade etti. Bengihan, temel hak ve özgürlüklerin yasa gücünde kararnameyle sınırlandırılamayacağını belirtti.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nda grevlerin ne şekilde yasaklanacağı ve hangi sürelerde kısıtlanacağının açık olduğunu kaydeden Bengihan, bunun yılda iki kere 60 gün süreyle olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun İngiliz döneminden kalma fasıllarla elzem yerler için kendine verilen yetkilerle grevleri sürekli yasaklamasının “kabul edilemez” olduğunu savunan Bengihan, “Bu KKTC’nin demokratik, laik, hukuk devleti ilkesine de aykırıdır” dedi.

KTAMS Başkanı Bengihan, yabancılara mal satışıyla ilgili Meclis’in açık olduğu bir dönemde yine yasa gücünde kararname çıkarıldığını hatırlattı.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası ile hayat pahalılığı hesaplama yönteminin değiştirilmek istenmesi hakkında da hem hukuksal hem de eylemsel hareket edeceklerini ifade eden Bengihan, hayat pahalılığı konusunun görüşülmeye başlandığı gün Meclis’te grev gidileceğini açıkladı.

Bengihan, atılacak adımlara sessiz kalmayacaklarını, demokratik eylem haklarını kullanacaklarını belirtti.

-Atan

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN) Başkanı Metin Atan da, bunun “hak ve özgürlüklere yapılan bir darbe” olduğunu savunarak, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’ndaki bütün özgürlüklerin kısıtlanmaya başladığını ileri sürdü.

Anayasa’ya aykırı davranılmasını eleştiren Atan, yasa gücünde kararnamelerin, doğal afet veya ekonomik kriz döneminde çıkarılabileceğini dile getirdi.

Atan, sendikalar olarak gerekli duruşu sergileyeceklerini belirtti.

-Maviş

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş ise, “İyi ki sendikalar var” diyerek, sendikaların hükümete karşı duruş sergilediğini ifade etti.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nda değişiklikler yapılarak, örgütlenmeye kısıtlama getirilmek istendiğini öne süren Maviş, hayat pahalılığı yöntemi değiştirilerek, halkın fakirleşmeye, yoksullaşmaya, yokluğa ve göçe zorlanmak istendiğini savundu.

Hükümete eleştirilerde bulunan Burak Maviş, siyasi parti, oda ve birliklere çağrı yaptı. Maviş, “Bu sadece sendikaların sorunu değil, tüm vatandaşların sorunudur” diyerek, toplumu da mücadeleye davet etti.

Konuşmaların ardından Anayasa Mahkemesi’ne ara emri başvurusu yapıldı.

-Çulhaoğlu

Başvurunun ardından konuşan Avukat Uğur Çulhaoğlu, KTAMS vasıtasıyla dava ikame edildiğini ve ara emri başvurusu yapıldığını söyledi.

Tek taraflı başvuru nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin kısa bir süre içerisinde gün vermesini beklediklerini ifade eden Çulhaoğlu, öncelikle ara emri başvurusunun değerlendirilip, tek taraflı karar üretileceğini kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Halil Paşa, vefatının birinci yılında törenle anıldı

Published

on

By

Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) önemli görevlerde bulunan, KKTC Kurucu Meclis üyeliği yapan ve 16 yıl boyunca TMT Mücahitler Derneği Başkanlığı görevini yürüten Halil Paşa, vefatının birinci yılında, Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Törene, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar, dernek üyeleri, Halil Paşa’nın ailesi, sevenleri, silah ve dava arkadaşları katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan törende, Halil Paşa’nın oğlu Murat Paşa, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar ve Ahmet Tolgay birer konuşma yaptı.

Murat Paşa, babası Halil Paşa’nın Kıbrıs Türktür Cemiyeti Genel Sekreterliği, TMT ve Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Servisleri Başkanlığı, Kurucu Meclis Üyeliği ve TMT Mücahitler Derneği Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunduğunu aktardı.

Paşa, babasının son dönemlerinde Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi Koordinatörlüğü görevini üstlendiğini belirterek, müzenin açılmasını genç nesiller için son derece önemli bir girişim olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Babasının her zaman “Ben değil, biz” anlayışıyla hareket ettiğini dile getiren Paşa, törene katılanlara teşekkürlerini iletti.

TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar da konuşmasında, Halil Paşa’nın eksikliğinin her an hissedildiğini söyleyerek, Paşa’nın kendisine dernek başkanı olması için çok ısrar ettiğini anlattı.

Lefkoşa sancağı istihbaratında bir numara olan Paşa’nın TMT lağvedilip, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildiği zaman Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Grup Başkanı, emekli olduktan sonra da 16 yıl TMT Mücahitler Derneği Başkanı olduğunu kaydeden Bayar, Paşa’nın görev süresi ve sonrasında, özellikle sanayi alanında halkın ekonomik kalkınması için durmadan çalıştığını hatırlattı.

Bayar, “Ben, sen yok, biz varız” felsefesi üzerinden hareket eden Paşa’nın millet ve dava yönünden hiçbir zaman kopmadığını, mücadelesini her platformda ileri götürdüğünü söyledi.

Kurulmasında çok emeği geçen Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi’nin bulunduğu meydana Paşa’nın heykelini dikmek istediklerini ifade eden Bayar, konuşmasını rahmet, baş sağlığı ve sabır dileyerek sonlandırdı.

Törende söz alan Ahmet Tolgay ise çok yönlü ve vizyon sahibi bir insan olan Halil Paşa’nın TMT’nin çok önemli bir bireyi olduğunu dile getirdi.

Paşa’nın ekibinde yer almaktan her zaman gurur duyduğunu belirten Tolgay, görev yaptıkları dönemde istihbarat görevinin yanı sıra toplumun nabzını tuttuklarını söyledi.

Tolgay, Halil Paşa’nın Kurucu Meclis’te aktif bir rol üstlenerek, Anayasa ve birçok yasanın kabulü için büyük emek verdiğini, ancak siyasete girmeyi reddederek, ekonomik hayata yöneldiğini ifade etti.

Ahmet Tolgay, Halil Paşa gibi vizyoner kişilerin, devleti görmek istedikleri seviyeye taşımak için mücadelelerini sürdürmelerinin bir sorumluluk olduğunu ve bunu bir vasiyet olarak kabul etmeleri gerektiğini de dile getirdi.

Tören, Halil Paşa için edilen dua ile sona erdi.

– Halil Paşa, TMT’nin önde gelen isimlerinden biriydi

21 Ekim 1936’da Gazimağusa’nın Nergisli köyünde doğan Halil Paşa, Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) uzun yıllar önemli görevler üstlenmiş, 1963-1978 yılları arasında Lefkoşa Sancağı İstihbarat Şube Müdürü (Dal-II) ve Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Grup Başkanı olarak görev yapmıştı.

Milli mücadeleye yaptığı katkıları ömrü boyunca sürdüren Halil Paşa, KKTC’nin ilanının ardından TMT Mücahitler Derneği kontenjanından Kurucu Meclis üyesi olarak görev almış ve 1983 yılından itibaren 16 yıl boyunca TMT Mücahitler Derneği başkanlığını yürütmüştü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sağlık Bakanı Dinçyürek, Yeni Maraş Sağlık Merkezi’nde incelemelerde bulundu

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ile birlikte yapımı devam eden Yeni Maraş Sağlık Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

Bakan Dinçyürek, merkezin alt yapı, yol ve çevre düzenlemesi konularında Belediye Başkanı Uluçay ile değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Projenin kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Dinçyürek, çalışmaların belediye ile eş zamanlı olarak sürdürüleceğini kaydetti.

Sağlık merkezinin tamamlanmasının ardından gerekli donanımın hızla sağlanacağını ifade eden Bakan Dinçyürek, merkezin bölge halkına daha etkili bir sağlık hizmeti sunacağını söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel muhtarları bilgilendirme ve istişare toplantısına katıldı: ‘Muhtarlarımızı yalnız bırakmadık, onlar için de yatırım yaptık’

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Max projesi ve e-Devlete entegre etmek amacıyla muhtarların altyapı binalarının bilgisayar ve tüm eksiklerinin tamamlanma süreci ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantısına katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Ünal Üstel, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan otel yangınını hatırlatarak, “Bugün büyük bir hüzün yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen yangın sonucunda birçok insanımızı maalesef kaybettik. Bu vesileyle bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaslı ailelere sabırlar, Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiş olsun dileklerimi iletirim” dedi.

Muhtarlarla biraraya gelerek bir kez daha istişarerde bulunmak istediklerine dikkat çeken Üstel, ” Muhtarlarımızın Kıbrıs Türk’ünün varoluş mücadelesinde ayrı bir yeri, halkın da onlara ayrı bir sevgisi vardır. Muhtarlarımız 1974 öncesi yani varoluş mücadelemizde köylerimizin en yetkilileri, mülki idari amirleriydiler. O dönemde muhtarlarımız halkımıza önderlik yapıp mücadelemizin başını çekiyordu” şeklinde konuştu.

Muhtarların görevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için 6 Nisan 2009 yılında hayata geçirilen yasayı hatırlatan Üstel, ” 2009 yılında muhtarlarımız için ilk yasa yapılmış ve maaşlarında iyileştirmeler olmuştur. O tarihten bugüne kadar kurulan kısa süreli hükümetlerden kaynaklı muhtarlarımız için gerekli yatırım yapılamamıştır” ifadelerini kullandı.

Hükümete geldikten sonra öncelikle muhtarların ihtiyaçlarını belirlendiklerini sonra da harekete geçtiklerini vurgulayan Üstel şunları kaydetti:

“Muhtarlarımızın önce maaşlarınında iyileştirme yaparak asgari ücretin yüzde 95′ i kadar maaş almalarını sağladık. Sonrasında daha önceki hükümetler mevcut muhtarlık binalarının tamiratı ile ilgili çalışmalar başlamış fakat sonuca ulaşamamışlardı. Bizler Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de desteği ile birçok muhtarınızın mevcut binalarında iyileştirmeler yaptık, sorunlarını giderdik. Muhtarlık binaları olmayan muhtarımıza ise konteyner ofislerini teslim ettik. Ofis ihtiyacı olan muhtarlarımıza sırasıyla birer birer ofislerini teslim etmeye devam edecek. Ofislerin alt yapılarını da tamamlamayacağız.”

Devamını Oku

Trending

Reklam