Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Sendikalar grev yasağıyla ilgili kararname aleyhine ara emri başvurusu yaptı

Published

on

Kamuda yetkili beş sendika, “Elzem Hizmetlerde Grev Yasağının Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa Gücünde Kararname’ye” karşı Anayasa Mahkemesi’nde dava dosyaladı, ara emri başvurusunda bulundu.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri, başvuru öncesinde Mahkemeler önünde basın açıklaması yaparak, çalışanların grev hakkının ellerinden alınması amacıyla hazırlandığını savundukları kararnameyi eleştirdi.

-Eylem

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yasa gücünde kararname çıkararak, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası’nın grev hakkının ertelendiğini hatırlatarak, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.

Sendikalara ve sendikal haklara saldırıların devam ettiğini savunan Eylem, hem hukuki hem de eylemsel anlamda mücadelelerinin süreceğini belirtti.

-Bengihan

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Meclis’in açık olduğu bir dönemde Bakanlar Kurulu’nun, yasa gücünde kararname çıkarıp, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.

Anayasa’nın 11’inci maddesinin, “Temel hak ve özgürlükler yasayla sınırlandırılabilir” dediğine işaret eden Bengihan, yasa gücünde kararnamelerin, ekonomik konularda ivedilik varsa çıkarılabileceğini ifade etti. Bengihan, temel hak ve özgürlüklerin yasa gücünde kararnameyle sınırlandırılamayacağını belirtti.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nda grevlerin ne şekilde yasaklanacağı ve hangi sürelerde kısıtlanacağının açık olduğunu kaydeden Bengihan, bunun yılda iki kere 60 gün süreyle olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun İngiliz döneminden kalma fasıllarla elzem yerler için kendine verilen yetkilerle grevleri sürekli yasaklamasının “kabul edilemez” olduğunu savunan Bengihan, “Bu KKTC’nin demokratik, laik, hukuk devleti ilkesine de aykırıdır” dedi.

KTAMS Başkanı Bengihan, yabancılara mal satışıyla ilgili Meclis’in açık olduğu bir dönemde yine yasa gücünde kararname çıkarıldığını hatırlattı.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası ile hayat pahalılığı hesaplama yönteminin değiştirilmek istenmesi hakkında da hem hukuksal hem de eylemsel hareket edeceklerini ifade eden Bengihan, hayat pahalılığı konusunun görüşülmeye başlandığı gün Meclis’te grev gidileceğini açıkladı.

Bengihan, atılacak adımlara sessiz kalmayacaklarını, demokratik eylem haklarını kullanacaklarını belirtti.

-Atan

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN) Başkanı Metin Atan da, bunun “hak ve özgürlüklere yapılan bir darbe” olduğunu savunarak, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’ndaki bütün özgürlüklerin kısıtlanmaya başladığını ileri sürdü.

Anayasa’ya aykırı davranılmasını eleştiren Atan, yasa gücünde kararnamelerin, doğal afet veya ekonomik kriz döneminde çıkarılabileceğini dile getirdi.

Atan, sendikalar olarak gerekli duruşu sergileyeceklerini belirtti.

-Maviş

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş ise, “İyi ki sendikalar var” diyerek, sendikaların hükümete karşı duruş sergilediğini ifade etti.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nda değişiklikler yapılarak, örgütlenmeye kısıtlama getirilmek istendiğini öne süren Maviş, hayat pahalılığı yöntemi değiştirilerek, halkın fakirleşmeye, yoksullaşmaya, yokluğa ve göçe zorlanmak istendiğini savundu.

Hükümete eleştirilerde bulunan Burak Maviş, siyasi parti, oda ve birliklere çağrı yaptı. Maviş, “Bu sadece sendikaların sorunu değil, tüm vatandaşların sorunudur” diyerek, toplumu da mücadeleye davet etti.

Konuşmaların ardından Anayasa Mahkemesi’ne ara emri başvurusu yapıldı.

-Çulhaoğlu

Başvurunun ardından konuşan Avukat Uğur Çulhaoğlu, KTAMS vasıtasıyla dava ikame edildiğini ve ara emri başvurusu yapıldığını söyledi.

Tek taraflı başvuru nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin kısa bir süre içerisinde gün vermesini beklediklerini ifade eden Çulhaoğlu, öncelikle ara emri başvurusunun değerlendirilip, tek taraflı karar üretileceğini kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Azerbaycan Basın Konseyi Denetleme Komisyonu Sekreteri İsmailov, BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Tokel ile görüştü

Published

on

By

KKTC’de temaslarda bulunan Azerbaycan heyeti içerisinde yer alan gazeteci, Azerbaycan Basın Konseyi Denetleme Komisyonu Sekreteri, Orta Asya ve Güney Kafkas İfade Özgürlüğü Ağı Genel Başkanı Nadir İsmailov Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nu (BRTK) ziyaret ederek BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel ile bir araya geldi.

Özdemir Tokel, görüşmede yaptığı konuşmada kendisini KKTC’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Tokel, “Azerbaycan medyası ile KKTC medyasının ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında bizlere göstermiş olduğunuz destek, yaptığınız haberlerle Kıbrıs Türk halkının sesinin Azerbaycan’da daha duyulur olmasına koyduğunuz katkı bizler için son derece önemlidir” dedi.

 

Azerbaycan’ın devlet olarak KKTC’ye verdiği desteği de anımsatan Tokel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür etti.

KKTC’nin kendileri için Azerbaycan’dan farklı olmadığını kaydeden Nadir İsmailov ise, “Bizim için KKTC demek Azerbaycan demek” diye konuştu.

İsmailov, KKTC ile işbirliğinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti, ziyaretleri sırasında yine bu işbirliğine yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansı’nın desteğiyle KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” adlı konferans düzenlendiğini kaydeden İsmailov, şunları ifade etti:

“Bizim siyasetimizde Türk dünyasına yanaşma var… Gelecekte Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan sivil toplum örgütlerinin bir platformda yer almasını arzu ediyorum”

Devamını Oku

Kıbrıs

Resmi Gazeteden haberler; İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildi

Published

on

By

Merhum başbakanlardan İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildi.

Bakanlar Kurulunda, Kuzey Çevre Yolu olarak bilinen yolun Taşkent çemberi ile Alayköy çemberi arasındaki kesimi “İrsen Küçük Lefkoşa Çevre Yolu” olarak isimlendirildi. Karar, Resmi Gazetede yayımlandı.

– Özel plakalarla ilgili değişiklik tüzüğü

Bakanlar Kurulu, 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası’nın kendisine verdiği yetkiye dayanarak “Motorlu Araçlara Özel Tahsisli Plaka Verilmesi Esas ve Usulleri (Değişiklik) Tüzüğü hazırladı. Tüzük Resmi Gazete’de yayımlandı.

-Lefkoşa’ya yapılacak yeni hastaneyle ilgili onay yasası Resmi Gazete’de

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı arasında Lefkoşa’da yapılacak yeni devlet hastanesi yapımına ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki yapıların renovasyonuna ilişkin protokolle ilgili onay yasası da Resmi Gazetede yayımlandı.

Protokol kapsamında yapılacak işler, yer tesliminden itibaren Lefkoşa’ya ihale mevzuatında belirtilen hususlar kapsamında 750 gün içinde yeni bir devlet hastane inşa etmeyi, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunan sağlık yapılarının renovasyonu 750 gün içinde yapmayı ve hastanedeki her birim için medikal ve teknik altyapıyla tefrişatı sağlamak olarak belirlendi.

-Pelin Yaylalı yeniden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı

Öte yandan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atanan ve görev süresi sona eren Pelin Yaylalı’nın Merkez Bankası Yasası’nın ilgili maddesi uyarınca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına yeniden atanmasına karar verildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Burs kapsamında olmayan bölümler, yüksek lisansta ileri alan ve ihtiyaç alanları açıklandı

Published

on

By

2025-2026 öğretim yılında burs kapsamında yer almayan bölümlerle yüksek lisans-doktora ileri alan ve ihtiyaç alanları listesi açıklandı.

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behcet Çelebi, yazılı açıklamasında ülkenin mevcut ve gelecekteki iş gücü taleplerine yönelik öncelikli insan kaynakları ihtiyaç alanlarını belirlemek ve burs desteklerinin bu ihtiyaçlar doğrultusunda yönlendirilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Çelebi, burs kapsamında olmayan bölümlerle ileri alan ve ihtiyaç alanları listelerinin burs Tüzüğü uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı ve İstatistik Kurumu Müsteşarlığı iş birliğinde, Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı ve Çalışma Dairesi katkılarıyla hazırlandığını söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam