Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Sendikalar grev yasağıyla ilgili kararname aleyhine ara emri başvurusu yaptı

Published

on

Kamuda yetkili beş sendika, “Elzem Hizmetlerde Grev Yasağının Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa Gücünde Kararname’ye” karşı Anayasa Mahkemesi’nde dava dosyaladı, ara emri başvurusunda bulundu.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri, başvuru öncesinde Mahkemeler önünde basın açıklaması yaparak, çalışanların grev hakkının ellerinden alınması amacıyla hazırlandığını savundukları kararnameyi eleştirdi.

-Eylem

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yasa gücünde kararname çıkararak, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası’nın grev hakkının ertelendiğini hatırlatarak, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.

Sendikalara ve sendikal haklara saldırıların devam ettiğini savunan Eylem, hem hukuki hem de eylemsel anlamda mücadelelerinin süreceğini belirtti.

-Bengihan

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Meclis’in açık olduğu bir dönemde Bakanlar Kurulu’nun, yasa gücünde kararname çıkarıp, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.

Anayasa’nın 11’inci maddesinin, “Temel hak ve özgürlükler yasayla sınırlandırılabilir” dediğine işaret eden Bengihan, yasa gücünde kararnamelerin, ekonomik konularda ivedilik varsa çıkarılabileceğini ifade etti. Bengihan, temel hak ve özgürlüklerin yasa gücünde kararnameyle sınırlandırılamayacağını belirtti.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nda grevlerin ne şekilde yasaklanacağı ve hangi sürelerde kısıtlanacağının açık olduğunu kaydeden Bengihan, bunun yılda iki kere 60 gün süreyle olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun İngiliz döneminden kalma fasıllarla elzem yerler için kendine verilen yetkilerle grevleri sürekli yasaklamasının “kabul edilemez” olduğunu savunan Bengihan, “Bu KKTC’nin demokratik, laik, hukuk devleti ilkesine de aykırıdır” dedi.

KTAMS Başkanı Bengihan, yabancılara mal satışıyla ilgili Meclis’in açık olduğu bir dönemde yine yasa gücünde kararname çıkarıldığını hatırlattı.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası ile hayat pahalılığı hesaplama yönteminin değiştirilmek istenmesi hakkında da hem hukuksal hem de eylemsel hareket edeceklerini ifade eden Bengihan, hayat pahalılığı konusunun görüşülmeye başlandığı gün Meclis’te grev gidileceğini açıkladı.

Bengihan, atılacak adımlara sessiz kalmayacaklarını, demokratik eylem haklarını kullanacaklarını belirtti.

-Atan

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN) Başkanı Metin Atan da, bunun “hak ve özgürlüklere yapılan bir darbe” olduğunu savunarak, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’ndaki bütün özgürlüklerin kısıtlanmaya başladığını ileri sürdü.

Anayasa’ya aykırı davranılmasını eleştiren Atan, yasa gücünde kararnamelerin, doğal afet veya ekonomik kriz döneminde çıkarılabileceğini dile getirdi.

Atan, sendikalar olarak gerekli duruşu sergileyeceklerini belirtti.

-Maviş

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş ise, “İyi ki sendikalar var” diyerek, sendikaların hükümete karşı duruş sergilediğini ifade etti.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nda değişiklikler yapılarak, örgütlenmeye kısıtlama getirilmek istendiğini öne süren Maviş, hayat pahalılığı yöntemi değiştirilerek, halkın fakirleşmeye, yoksullaşmaya, yokluğa ve göçe zorlanmak istendiğini savundu.

Hükümete eleştirilerde bulunan Burak Maviş, siyasi parti, oda ve birliklere çağrı yaptı. Maviş, “Bu sadece sendikaların sorunu değil, tüm vatandaşların sorunudur” diyerek, toplumu da mücadeleye davet etti.

Konuşmaların ardından Anayasa Mahkemesi’ne ara emri başvurusu yapıldı.

-Çulhaoğlu

Başvurunun ardından konuşan Avukat Uğur Çulhaoğlu, KTAMS vasıtasıyla dava ikame edildiğini ve ara emri başvurusu yapıldığını söyledi.

Tek taraflı başvuru nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin kısa bir süre içerisinde gün vermesini beklediklerini ifade eden Çulhaoğlu, öncelikle ara emri başvurusunun değerlendirilip, tek taraflı karar üretileceğini kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

19 Mayıs Girne Antik Liman’da etkinliklerle kutlanacak

Published

on

By

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Girne Antik Liman’da etkinlikler düzenlenecek.

Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, program, 19 Mayıs Pazartesi günü saat 12.00’de stantların açılmasıyla başlayacak ve akşam saat 22.00’de sona erecek.

Bayram kutlamaları çerçevesinde saat 12.15’te Oğuz Veli Ortaokulu, dans gösterisi sunacak. Ardından 12.40’ta Dr. Suat Günsel Müzik Grubu, 13.10’da ise Osman Nejat Konuk Ortaokulu Korosu sahne alacak.

Saat 13.30’da Girne Amerikan Koleji Müzik Grubu, 14.00’te Turizm Meslek Lisesi Anonhym’s Müzik Grubu izleyicilerle buluşacak. 14.20’de ise Anafartalar Lisesi, halk dansları gösterisi sunacak.

Etkinlikler, 14.30’da sahne alacak Grup ODDA ile devam edecek. Ardından 15.45’te Doğa International School Rus Korosu, 16.00’da ise Doğa International School dans gösterisi izleyicilerle buluşacak.

Saat 16.30’da 19 Mayıs TMK’dan Grup Detone, 17.00’de aynı okuldan Grup Cloverduser sahne alacak. 17.15’de ise 19 Mayıs TMK Modern Dans Gösterisi sunacak.

Etkinlikler kapsamında saat 17.40’da English School of Kyrenia Müzik Grubu, 18.15’te Grup Super Nova sahne alacak. Gecenin finalinde, saat 18.45’te Niyal Öztürk, 20.00’de ise Ahmet Evan konser verecek.

Tüm gün sürecek program halka açık ve ücretsiz olacak.

Ayrıca gün boyunca Girne Amerikan Üniversitesi, Girne Üniversitesi, ARUCAD ve Kıbrıs Aydın Üniversitesi stantlarında etkinlikler yapılacak.

Program boyunca, hediyelik eşya ile yiyecek-içecek stantları da yer alacak.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları denetlemeden başarıyla geçti

Published

on

By

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Veteriner Dairesi Müdürlüğü bünyesindeki Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları (MTAL), yeterlilik denetlemesinden geçti.

Bakanlık’tan verilen bilgiye göre, MTAL Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 13 ve 14 Mayıs’ta Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar (TS EN ISO/IEC 17025) standardı çerçevesinde yapılan denetlemeden başarıyla çıktı.

Hayvan Sağlığı Laboratuvarı ve Ulusal Gıda Referans Laboratuvarının kapsamının da genişletildiği, 74 faaliyet/deney/analiz içerisinde 14 deney metodu daha akreditasyon kapsamına dahil edildiği belirtildi.

MTAL’ın “Çiftlikten sofraya” gıda güvenliği zincirinde hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığının korunmasına katkıda bulunduğu, MTAL’ın bahse konu alanda ISO 17025 sertifikasına sahip devlettin tek laboratuvarı olduğu da kaydedildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının, laboratuvar altyapısını güçlendirmeye, veteriner hizmetlerinin kalitesini artırmaya ve kamu sağlığını korumaya önem verdiği belirtildi.

MTAL’ın deney metotlarını akreditasyon kapsamına almaya 2019’da başladığı, 2022 yılında akreditasyonunu başarıyla yenileyerek 2027 yılına kadar geçerliliğini sağladığı ifade edildi.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Tabipler Birliği: Sağlık sistemi yeniden yapılandırılmalı

Published

on

By

 Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), sağlık sisteminin, yeniden yapılandırılarak etkin bir organizasyon kurulması gerektiğini kaydetti.

Birlik, kalite ve denetim sistemi ile basamak hekimliği kurulması, hizmet içi eğitimlerin planlı ve sürdürülebilir hale getirilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin devreye sokulması gerektiğini belirtti.

KTTB’den yapılan açıklamada, kanser ve kalp damar hastalığı tarama programlarının tüm nüfusu kapsayacak şekilde organize edilmesi gerektiği ifade edildi.

Sağlık sisteminin, “ciddi bir kaos içinde olduğu” iddia edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, “en temel yükümlülüklerini yerine getirmediği, sistemin bütününü başıboş şekilde kendi haline bıraktığı” ileri sürüldü.

-“Ne kamu ne de özel hastanelerde etkin bir denetim yapılıyor”

“Ne kamu ne de özel hastanelerde etkin bir denetim yapılmaktadır” denilen açıklamada, Bakanlığın, sahip olduğu yasal yetkileri kullanmadığı, hizmet kalitesi, hasta güvenliği ve çalışan standartları hakkında hiçbir alanda kontrol sağlamadığı iddia edildi.

Denetimsizliğin, sağlık kurumlarında hâkim hale geldiği ve bu durumun halk sağlığını doğrudan tehdit eder boyuta ulaştığı öne sürülen açıklamada, “Kalite sistemi kurulmamış, bu yönde sonuç alıcı bir adım da atılmamıştır. Bu eksiklik, hem hasta güvenliğini hem de sağlık çalışanı motivasyonunu olumsuz etkilemekte ve sistemin sürdürülebilirliğini imkansız kılmaktadır” denildi.

Hizmet içi eğitimlerin sağlanmadığı, sağlık çalışanlarının desteklenmediği ve güncellenmediği ileri sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

 “Modern tıp uygulamalarına ayak uydurulamamakta, mesleki gelişim tamamen bireysel çabaya bırakılmış, herhangi bir destek verilmemektedir. Bakanlığın bir hizmet içi eğitim plan, program ve gailesi bulunmamaktadır.”

-“Sağlıkta organizasyon yoktur”

Sağlıkta organizasyon olmadığı savunulan açıklamada, “Planlama, kaynak yönetimi ve hizmet sunumu dağınık ve düzensizdir. Hangi kurumun, neyi, nasıl ve kimle yaptığı belirsizdir” denildi.

Sağlık Bakanlığı’nın, “sağlığı yönetme görevini yerine getiremediği iddia edilen açıklamada, halk sağlığının, ihmal edildiği, önemsenmediği, sağlık çalışanlarının ise yalnız bırakıldığı, desteklenmediği, sistemin çökmeye terk edildiği” ileri sürüldü.

-Talepler

Tabipler Birliği’nin üzerine düşeni yaparak, kalite standartları oluşturulmuş, denetlenen, erişebilir bir sağlık sistemi için mücadeleye devam edeceği kaydedilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:

“Kalite ve denetim sistemi derhal kurulmalıdır. Hizmet içi eğitimler planlı ve sürdürülebilir hale getirilmelidir. Sağlık sistemi, yeniden yapılandırılarak etkin bir organizasyon kurulmalıdır.

Artık basamak hekimliği kurulmalı, koruyucu sağlık hizmetleri devreye sokulmalı ve kanser ve kalp damar hastalığı tarama programları tüm nüfusu kapsayacak şekilde organize edilmelidir.”

-“Bu ülkenin insanı, sağlıklı, güvenli, eşit ve erişebilir bir sağlık hizmetini hak ediyor”

Ülke insanının, sağlıklı, güvenli, eşit ve erişebilir bir sağlık hizmetini hak ettiği vurgulanan açıklamada, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin, bu hakkın takipçisi ve savunucusu olmaya devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada, Birliğin, gerek mesleki eğitim gerekse akreditasyon ve sağlık sisteminde yapılacak iyileştirmeler için her türlü desteği vermeye ve çalışmaya hazır olduğu belirtildi.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam