Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Sendikalar Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı

Published

on

27 sendika “Hükümetin hayat pahalılığı hesaplama yöntemini değiştirme ve toplu iş sözleşmesi hakkına müdahale girişimlerine” karşı Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Sendikalar, hayat pahalılığının CD üzerinden yapılan hesaplama ile düşük belirlenmesini eleştirerek, Maliye Bakanlığına CD attı.

Sendikalar, halkın ve çalışanların fakirleşmesine yönelik adımlara karşı mücadelenin toplum ile birlikte yükseltileceğini vurguladı.

-Eylem

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, temel gıda maddeleri dahil tüm kalemlere yapılan zamlarla halkın alım gücünün gerilediğini, buna rağmen hayat pahalılığı hesaplanması ile ilgili yasa hazırlığı yapıldığını ve hayat pahalılığının düşük gösterildiğini kaydetti.

Halkın fakirleştirildiğini, sermayenin de zenginleştirilmek istendiğini ifade eden Eylem, hükümetin çalışanlara insanca yaşamı reva görmediğini savundu.

Hükümeti halk yararına adımlar atılması yönünde uyardıklarını kaydeden Eylem, dayatmalara karşı mücadeleyi toplumla birlikte yükselteceklerini kaydetti.

Eylem, sendikal haklar, özgürlükler ve kamusal hizmetlerin sendikaların toplumla birlikte ortaya koyacağı mücadeleyle korunacağını, bu mücadelenin yükseltileceğini ve vazgeçilmeyeceğini söyledi.

-Kapısız

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız da, hükümeti eleştirerek, hükümetin, çalışanlardan ve halktan kesinti yaparak onları fakirleştirme çabası içinde olduğunu savundu.

HTKS’nin ortaya koyduğu eylemi, hükümetin anayasal düzeni bozarak engellediğini belirten Kapısız, hükümetin, sivil havacılıkta, hava limanındaki sıkıntıları gidermek yerine yasa gücünde kararname ile devlet yönetmeye çalıştığını savundu.

Hükümeti “siyasi çete” olarak niteleyen Kapusuz, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

-Atan

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Metin Atan da, hükümetin sendikaları dikkate almadığını belirterek, toplu iş sözleşmesi düzenlemesini doğru bulmadıklarını ifade etti.

Atan, hükümetin elini halkın cebine atmaya başladığını ifade ederek, halkın alım gücünün korunması gerektiğini, bu konudaki mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Atan, hayat pahalılığı hesaplamalarının doğru veriler üzerinden yapılmasını istedi. Atan, hükümete, sendikaların sesine ve randevu taleplerine cevap verme çağrısı da yaptı.

-Bengihan

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan da, eylem hakkının kararnamelerle engellenmesinin yasalara aykırı olduğunu ifade ederek, sendikaların grev ve eylem haklarının gasp edildiğini savundu. Bengihan, bunu “darbe” olarak niteledi, “mahkemeye gideceğiz” dedi.

Grev yasağı kararını eleştiren Bengihan, Meclis açık olduğu bir dönemde kararname çıkarılmasının yanlış olduğunu, demokrasi ile hukukun katledildiğini söyledi ve bunun toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı.

Gazetecilerin yazdıklarından dolayı yargılandığını, grev hakkının engellendiğini, halkın fakirleştirilmeye çalışıldığını ifade eden Bengihan, Maliye Bakanlığının sendikalarla protokol masasına oturması gerektiğini, ancak burada bile yasaya aykırı hareket edildiğini savundu.

Bengihan, Maliye Bakanına sembolik olarak CD üzerinden hayat pahalılığı belirlenmesini eleştirmek amacıyla “Recep İvedik” filmlerini içeren CD’leri hediye ettiklerini belirtti.

-Maviş

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş de, CD’lerle karın doymadığını ifade ederek, hayat pahalılığı hesaplamalarının artık yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

Maviş, bu mücadelenin sadece sendikaların değil, tüm halkın mücadelesi olduğunu belirterek, hayat pahalılığı hesaplama yönteminin çalışanları fakirleştirecek şekilde değiştirilmesini ve toplu iş sözleşmesi hakkına yapılan müdahaleleri kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Eyleme, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Kıbrıs Türk Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Devrimci Genel İş Sendikası (Devrimci Genel-İş), Tarım ve Diğer Sanat ve Hizmetler Emekçileri Sendikası(Emek-İş), Kıbrıs Türk Petrol İşçileri Sendikası (Petrol-İş), Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN), Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (VERGİ-SEN), Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), KKTC Büro Banka Ticaret Çalışanları Sendikası (BÜRO-İŞ), Hür-İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ), Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), Maliye Çalışanları Sendikası (MALİYE-SEN), Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ-BİR-SEN), KKTC Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN), Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN), Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), Basın Emekçileri Sendikası (BASINSEN), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN), Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) ve Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası (TEL-SEN) destek verdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı.

136 yıl önce, bir Kıbrıslı Türk tarafından yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in çıkışıyla birlikte başlayan Kıbrıs Türk basın yolculuğunun, bugün gururla devam eden bir özgürlük ve demokrasi mücadelesine dönüştüğünü vurguladı.

Üstel, Kıbrıs Türk halkının varoluş sürecinde; gazetecilerin, yalnızca haber aktaran değil, aynı zamanda halkın
sesi, direnişin kalemi ve toplumsal moralin taşıyıcısı olduğunu da kaydetti.
Başbakan Ünal Üstel mesajında şu ifadelere er erdi.

“ Bugün ise dünya hızla dijitalleşiyor. Haberleşme kanalları çeşitleniyor, bilgiye erişim kolaylaşıyor ama aynı zamanda bilgi kirliliği de artıyor. Bu yeni çağda, basınımızın doğruluk, tarafsızlık ve etik ilkelerden taviz vermeden yayın yapması, hiç olmadığı kadar önemlidir.
Toplumun haber alma hakkını korurken, bireysel hak ve özgürlüklere de saygı göstermek; kamuoyunu doğru, dengeli ve evrensel değerlere uygun şekilde bilgilendirmek, çağdaş basının en temel sorumluluğudur.
Hükümet olarak bizler, gazetecilerimizin mesleklerini daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri adına gereken her türlü desteği vermeye kararlıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle, basınımızın emektar mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyor; her birine başarı, sağlık ve esenlik dolu bir meslek hayatı diliyorum.”

Devamını Oku

Kıbrıs

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, temasları kapsamında yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını inceledi

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temasları kapsamında yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını inceledi.

Yılmaz, temelleri, 20 Temmuz Pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak olan Yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını gezdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel ile birlikte inşaat alanında incelemelerde bulunan Yılmaz, yetkililerden bilgi aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu…BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

11 Temmuz Basın Günü Kıbrıs Türk Gazetecileri Birliği tarafından gerçekleştirilen resepsiyonla kutlandı.

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına verildi.
Gecede konuşan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Efdal Keser, dünyada basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığını vurguladı.

Keser, “Bu bize gösteriyor ki gazetecilik yapmak, halka doğru bilgi vermek, halkı aydınlatmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor.” dedi.

Keser siyasetçilere ve medyayı düşman olarak görenlere de çağrıda bulundu;

“Gazetecilere karşı daha hoş görülü, daha anlayışlı olun. Dünyanın her yerinde kamuya mal olmuş kişiler daha hoşgörülüdür, daha anlayışlıdır. Medyayı bizden onlardan diye ayırmayın. Unutmayın siz medyaya küserseniz halkta size küser” diye konuştu.

Basın emekçilerine de seslenen Keser, “doğru, bilgiye dayanan gerçek haberciliğin yaygınlaşması ve toplum nezdindeki güvenin yeniden kazanılması bizim elimizdedir” dedi.

Keser, Medya Etik Kurulu’na da ayrı bir parantez açtı.

Keser, “Haber verme adına zaman zaman hatalar yapabiliyoruz. Etik kuralları gözden kaçırabiliyoruz. İşte bu noktada medya etik kurulu devrededir. Medya etik Kuruluna hepimizin sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Keser basın özgürlüğünden asla taviz vermeyeceklerinin de altını çizdi.

BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülünü aldı.

Resepsiyonda ayrıca meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verildi.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü aldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam