Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Şiddetli fırtınanın etkileri Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun gündemindeydi

Published

on

Hafta sonu yaşanan kuvvetli fırtınanın etkileri Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun da gündemindeydi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda CTP Grubu adına Genel Başkan Tufan Erhürman “Tabi ve gayri tabi afet” başlıklı konuşma yaptı.

Erhürman, dün yaşanacakların önceden belli olduğunu ancak gerekli adımların atılmadığını söyledi.

Belediyeler alarma geçerken hükümette böyle bir hareket görülemediğini dile getiren Erhürman, hükümetin ancak tespit yaptığını söyledi.

Gerçek bir kriz masası kurulması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyleyen Erhürman,” Hükümetin birincil görevi tazmin değil, krizi yönetmektir” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz doğal afetlere karşı tedbir almanın zorunlu olduğunu belirtti.

Belediyelerin gerekli tedbirleri aldığını belirten Oğuz, öte yandan kaymakamlıkların da sevk ve idare konusunda etkin şekilde çalıştığını kaydetti.

Oğuz, zararlarla ilgili kaymakamlıklara gelen ihbarların değerlendirildiğini belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise, dün yaşanan fırtına ile ilgili tüm kurumlarla birlikte halkın zararlarını minimalize edecek şekilde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve üreticinin tazmin edileceğini aktaran Çavuş, eksikliklerin aşılması ile ilgili hükümetin çalıştığını söyledi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da söz alarak, ” hükümetin yönetemediği” söylemini kabul etmediklerini vurguladı.

Afet ve acil durumla ilgili geçen yılın sonunda bir irade koyarak ilgili yasa tasarısını hazırladıklarını ve tasarının görüşülmek üzere beklediğini kaydeden Berova, “Afet ve acil durum yönetiminin ayrı bir merkezinin olması mutlak gerekliliklerden bir tanesidir” diyerek, yakın süre içerisinde ilgili yasa tasarısının bir zemine oturtulacağını belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Lefkoşa’da kadına yönelik şiddete karşı yürüyüş yapıldı

Published

on

By

Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu “25 Kasım Organizasyon Komitesi”, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Örgütler, Kumsal Park’ta toplanarak Meclis önüne yürüdü. Meclis önünde örgütlerin ortak açıklamasını Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası temsilcisi Çilen Ulusoy okudu.

Ulusoy açıklamasında, ülkenin içine düşürüldüğü ekonomik ve sosyal çöküntünün en çok kadınları etkilediğini ve bu durumun şiddetin daha da derinleşmesine neden olduğunu öne sürdü.

Ulusoy, 2018’de TOCED yasası kapsamında polis teşkilatı bünyesinde kurulan kadına karşı şiddete müdahale şubelerinin verilerine göre, her yıl ortalama 800 kadın bu özel birime başvuruda bulunuyor. Başvuruların yarısını fiziksel şiddet vakaları oluşturuyor. Ancak bu rakamlar buzdağının sadece görünen yüzünü temsil ediyor” dedi.

Açıklamada, uygulanması istenen somut öneriler de paylaşıldı

Devamını Oku

Kıbrıs

Ombudsman bütçesi Komite’de onaylandı

Published

on

By

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy birliğiyle onaylandı.

UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığındaki komite toplantısında, Ombudsman İlkan Varol da yer aldı. 36 milyon 251 bin TL’lik Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesinde söz alan Varol, bütçede bir sıkıntı yaşamadıklarını, zaten tasarruflu hareket ettiklerini, mali açıdan bir problem yaşamadıklarını söyledi.

Varol, kiralarını yarı yarıya düşürdüklerini, araç sayısını düşürdüklerini ancak personel sıkıntısı olduğunu ifade ederek, yasa çalışmalarının sürdüğünü, bütçeye yük getirmeden bu sıkıntıyı aşacaklarını kaydetti.

Vatandaşların bir çok sıkıntısının olduğunu, yasa çerçevesinde yetkileri dışında olsa da vatandaşa hizmet verdiklerini, yardımcı olduklarını ifade eden Varol, belediyelerde vatandaşlara “alındı” yazısı veya dilekçelere cevap verilmediğini, bu yönde bir çok sıkıntı yaşandığını belirtti.

Varol, vatandaşların mağdur olmaması adına bazen yetkisi olmasa da hukuk hizmeti verdiklerini ifade ederek, kendi yağlarıyla kendi ciğerlerini kavurduklarını söyledi. Varol, Ombudsmanlığın yıpratılmadan herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, bayrak yarışı olarak gördüğü bu görevi, kurumu geliştirerek devretmeyi amaçladığını kaydetti.

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, Ombusmanlık’tan beklentilerinin büyük olduğunu ifade ederek, Ombudsman’ın ülkeye ve vatandaşlara katkısının büyük olduğunu, ihtiyaçlarının da bu kapsamda çözülmesine destek verdiklerini kaydetti. Şahali, Ombudsman’a çalışmalarında başarılar diledi.

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner de, Ombudsmanı’n “insan kaçakçılığı” gibi bir konuda neden harekete geçmediğini sordu. Varol da, bunun ceza yasası kapsamında polis, başsavcılık tarafında olduğunu, yetkisi dışına çıkamayacağını kaydetti.

CTP Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı da, Ombudsman’a yönelik önerilerde bulundu, sorular sordu ve raporlarla ilgili bilgiler aldı. Varol da, raporların basında yer alması üzerine idarenin daha çok dikkat ettiğini, geri adım attığını gördüğünü belirtti.

CTP Lefkoşa Milletvekili Fazilet Özdenefe de, Ombudsman’ın Meclis Komitesi çalışmalarında yer alması, raporlarını sunması gerektiğini kaydetti. Özdenefe, komite başkanı olmayan Dilekçe Komitesi’ne, Ombudsman’ın da çağrılması gerektiğini söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kadına Yönelik şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Lefkoşa ve Gazimağusa’da etkinlikler organize edildi

Published

on

By

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik şiddetle Uluslararası Mücadele Günü…

Gün dolayısıyla 25 Kasım Organizasyon Komitesi Lefkoşa Dereboyu’nda yürüyüş gerçekleştirdi.

Kumsal Parkı Dereboyu girişinde başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meclisi önünde sona erdi.

Gazimağusa da da gün dolayısıyla birçok etkinlik organize edildi.

Toplumsal Mücadele Platformu dayanışma yürüyüşü düzenledi, konser ve film gösterimi de yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam