Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Taçoy: Mülkiyet konularının üzerine gitmede siyasal boyutta eksikliğimiz var

Published

on

UBP Milletvekili Hasan Taçoy BRT’de ’18. Saat’ programına katılarak mülkiyet konusunda gelinen durum ve yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taçoy, “Güney Kıbrıs hukuku siyasallaştırıp bugünkü olayı yaratıyor. Yani eğer bu iş siyasallaştıysa ve hukuk siyasal yönü ile gidiyorsa demek ki bizim de artık siyasal olarak buna karşılık vermemiz lazım. Bizim bugün üzerinde çalıştığımız ve geliştirdiğimiz hep bütün argümanlar da bunun üzerine olacak” dedi.

Taçoy “Güney’in yapmış olduğu ve yapmakta olduğu, aldığı kararların tümü bizim insanımızın başını ağrıtmakta. Ekonomik olarak bizi olumsuz etkilemekte. Avrupa’nın vermis olduğu o süslü püslü sözcüklerin arkasında böyle bir olayın gelmesi ve bunu bir Avrupa Birliği ülkesinin yapması, herhangi bir AB ülkesinin Güney’e bu konuda yaptırım uygulamaması gerçekten üzücüdür” dedi.

Bu noktaya gelinmesinde Türk tarafının hatası var mı? şeklinde bir soruya ise Taçoy, “Muhakkak ki hata demeyeceğim ama eksikliğimiz var. Eksikliğimiz var. Onları hızlı bir şekilde cover ederiz. Nedir eksikliğimiz? Konularla ilgili çalışmalar ve ilgi. Konuların üzerine gitme noktasında siyasal boyutta bir eksiklik görülebilir” diye konuştu.

“ÜZÜLÜYORUM, O GÜNDEN BUGÜNE GELİNECEĞİNİ HESAP ETMEK GEREKİRDİ”
İlk tutuklamadan sonra yaptığı ilk açıklamada daha çok şeyler gelebileceği uyarısında bulunduğunu anımsatan Taçoy, “O gün yazmıştım bugün Simon Aykut …yarın ise bu iş Ahmet, Mehmet’e gelecek. Ve kendi müteahhitimize gelecek demiştim. Bugün geldiğimiz noktada yine aynı yere geldiğimizi gözlemliyorum ve buna da üzülüyorum. O günden bugüne gelineceğini hesap etmek gerekirdi. Ve ona göre davranmak gerekirdi.” dedi.

“MECLİS OLARAK STRAZBURG’DA GÖRÜŞMELERİ YAPMAK İÇİN KOLLARI SIVADIK”
Taçoy, hükümetin ve Cumhuriyet Meclis’nin, Güney Kıbrıs’ın mülkiyet konusunda gerçekleştirdiği girişimlere, tutuklamalara karşılık yürüttüğü çalışmaların kısa sürede görüleceğini ifade etti.
UBP milletvekili Hasan Taçoy, “Net bir şekilde söylüyorum. Halkımız şunu bilsin! Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ortadan kalkması için iki kez oylama yapılmıştır. İhtiyaç duyulan 24 oy’a Güney ulaşamamıştır. 3. kez Haziran ayının ortasında denenecek. Bir oylama da Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararlarının kabulü ile ilgilidir. Burada politik olarak diplomatik birçok çalışmanın yapılması gerekir. Biz bu çerçevede bu görüşmeleri yapacağız ve gerekli yazışmaları yapıp, gereken ne ise onu da dillendireceğiz… Hükümetin ayrı çalışması olacak ama Meclis olarak bizler Strazburg’da bu görüşmeleri yapmak için kolları sıvamış durumdayız”şeklinde konuştu.

“AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA ZAYIF NOT ALDIK”
Meclis’i temsilen Fikri Toros ve Oğuzhan Hasipoğlu ile birlikte çalışma içerisinde olacaklarını söyleyen Taçoy, “2018’den beri Avrupa Parlamentosuna gitmedim. Gördüğüm kadar ile İngiltere’nin çıkışıyla da Kıbrıs’a Güney’in kendi içindeki sıfatlara hakimiyet kıldığı bir ortam oluştu. Bu tamamen yanlıştır. Bunun ortadan kalkması lazım. Birilerinin bunu siyasi ve diplomatik bir dille izah etmesi lazım. Kimlerin? Milletvekillerinin. Oradaki muhatabınız daima seçilmiş olan kişi seçilmiş olan kişiye anlatır. Yani bugüne kadar zayıf not mu aldık diyorsunuz? Biraz zayıf not aldık” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Öztürkler: Güney’i ödüllendiren AB aynı tutumunu sürdürüyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Almanya’da yayın yapan Kanal Avrupa’nın canlı yayınına katılarak gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Katıldığı programda yanıtlayan Öztürkler, iki devletli çözümden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, Avrupa Birliği’ne, Kıbrıs Türk Halkı’nın haklarına saygı duyulması yönünde çağrıda bulundu.

1974 Mutlu Barış Harekatı’ndan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edildiğini hatırlatan Öztürkler, bütün izolasyonlara rağmen Kıbrıs Türk Halkı’nın, kendi topraklarında yılmadan, inatla ve kararlı bir şekilde özgürce yaşamaya devam ettiğini belirtti.
Programda Annan Planı dönemine değinen Öztürkler, o süreçte Güney Kıbrıs’ı ödüllendiren Brüksel’in, bugün hâlâ aynı politikayı sürdürdüğünü ifade etti.

Yeni siyasete ilişkin de önemli mesajlar veren Öztürkler, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünde ödün vermeyeceklerini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 50 yılı aşkındır federasyon görüşmeleri yapıldığını ve geçen bunca zamana kadar biz çözüme ulaşılamadığını, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek amacının Kıbrıs Türk Halkı’nı izole ederek kendi yönetimlerinin bir parçası haline getirmek istediğini söyledi.

KKTC ve Türkiye bayraklarının her zaman dalgalanmaya devam edeceğini söyleyen Öztürkler, Anavatan Türkiye’nin güçlü desteğiyle yollarına emin adımlarla devam edeceklerini ifade etti.

Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki gözlemci üye statüsü ve TÜRKPA üyeliğinin büyük bir kazanım olduğunun altını çizen Öztürkler, Avrupa Birliği’nin, KKTC’nin tüm iyi niyetine rağmen hâlâ cezalandırıcı tutumunu sürdürdüğünü vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Alayköy Sanayi Bölgesinin bir kısmı bugün 4 saat elektriksiz kalacak

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), alçak gerilim elektrik şebekesinde yapılacak proje çalışmaları nedeniyle Alayköy Sanayi Bölgesinin bir kısmına bugün dört saat süreyle elektrik verilemeyeceğini duyurdu.

Kıb-Tek’ten verilen bilgiye göre kesinti, 10.00-14.00 saatleri arasında Alayköy Sanayi Bölgesi birinci caddenin bir kısmında (Ada Mobilya, Oero Trading, Kipori Investment ve Fastad Gıda Dağıtım) geçekleştirilecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Belediye Başkanları, Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmak için Brüksel’de

Published

on

By

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB), Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmak için “Kıbrıs’ta Bölgesel Kalkınma Yolu ile Yerel Yönetimleri Yakınlaştırmak” başlığı altında Brüksel temaslarına başladı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamında, Avrupa Parlamentosu Üyesi, Hukuk İşleri Komitesi Başkanı İlhan Küçük ev sahipliğinde Kıbrıs’tan 13 Belediye Başkanının katılımıyla bir de panel düzenlendi.

Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası platformlardaki görünürlüğünü artırmak amacıyla gerçekleştirilen panelin açılış konuşması, Avrupa Parlamentosu Üyesi İlhan Küçük ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar tarafından yapıldı.

İki oturumdan oluşan panelin birinci oturumunun moderatörlüğü EPC’de Kıdemli Politika Analisti ve Avrupa Dünyada Programı Başkan Yardımcısı Amanda Paul yaptı. Birinci oturuma panelist olarak Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Dünya Bankası Yerel Yönetimler Uzmanı Valeria Morrica ve Uluslararası Şehir Yöneticileri Derneği Avrupa Direktörü Peter Agh olarak katıldı.

Panelin ikinci oturumunun moderatörlüğünü ise Kıbrıs Türk Ticaret Odası Brüksel Temsilcisi Lale Şener yaparken, panelde Avrupa Komisyonu Kıbrıs Yerleşim Desteği Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo, Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul panelist olarak yer aldı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile KKTC Brüksel Temsilcisi Büyükelçi Ayda Soylu da paneli izleyenler arasındaydı.

Brüksel ziyaretine katılan diğer belediye başkanları ise şöyle:

“KTBB Asbaşkanı ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, Geçitkale-Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser.”

Devamını Oku

Trending

Reklam