Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyar 258 milyon, 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşüyor.

-Kürşat: “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz”

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu bütçe görüşmesinde ilk sözü CTP Milletvekili Fide Kürşat aldı.

Kürşat, Tarım Bakanlığı’nın bütçe hacminde gerileme olduğunu, bunu görmenin kendisini üzdüğünü kaydederek, “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz. Mevcut bütçeyle tarımsal üretimde daha da içler acısı durumlar yaşanacak, üreticiler sokağa dökülecek” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki en önemli sorunlardan birinin de üretim maliyetlerinin artması olduğunu kaydeden Kürşat, Tarım Bakanı’ndan ülkedeki hayvan sayısı, ekilebilen tarımsal arazilerinin kaç dönüm olduğu ve narenciye bahçelerinin durumu konusunda bilgi istedi.

Harnubun da narenciye gibi sökülüp odun olarak kullanıldığını söyleyen Kürşat, bu alanların da imara açıldığını, bunları da üzülerek takip ettiklerini belirtti.

Küresel iklim krizinin etkisinin ülkede de hissedildiğini belirten Kürşat, yıllardır bekleyen Toprak Koruma Yasası’nın Meclis gündemine getirilip getirilmeyeceğini sordu.

Bazı teşvikler gündeme getirilerek kuraklığa dayanıklı ürünlerin, alternatif yem bitkilerinin üretilmesinin gündeme alınması gerektiğini söyleyen Fide Kürşat, “Tarımsal üretimde köklü değişikliğe gidilmesi, üretimin ülke koşullarına göre revize edilmesi gerek” dedi.

Akaryakıtta, “sembolik” bile olamayacak destekler verildiğini kaydeden Kürşat, teşviklerin verimlilik esasına göre revize edilip edilmeyeceğini sordu.

Et konusunda da konuşan CTP Milletvekili Fide Kürşat, “Kasaplık hayvanlar üreticilerin elinde kaldı. Tarım Bakanlığı’nın bu konuda çalışması var mı? Fiyatı düşen sadece kasaplık hayvanların fiyatıdır” dedi.

İthal patates konusuna da değinen Kürşat, “Her şeyi ithal eder olduk. Maydanozu bile…” diye konuştu.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın, Tarım Bakanlığı bütçesinde yer alan “görev zararlarına” ayrılan kaynağın enflasyonun çok altında kaldığını ifade etti.

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ise, bugünkü bütçe görüşmesinde bunun artırılmasını talep edeceklerini söyledi.

-Candan: “Hellim ihracatı konusunda hangi aşamadayız?”

CTP Milletvekili Armağan Candan da Tarım Bakanlığı bütçesi üzerine söz alarak, narenciye üreticilerinin sorunlarının ne zaman çözüleceğini sordu, Güzelyurt halkının bunu beklediğini söyledi.

Bölgedeki su fiyatlarında farklılık olduğunu, bunun üreticiler için ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Candan, Güzelyurt’taki soğuk hava deposunun inşasına devam edip edilmediğini sordu.

Hellim konusunda da konuşan Armağan Candan, “Hellim ihracatı konusunda hangi aşamadayız? Tarım Bakanlığı bu işin neresinde? Hellimin Güney’e ihracatının başlaması için ne yapılıyor?” diye sordu.

Cumhuriyet Meclisi AB Uyum Komitesi’nin çalışmalarını anımsatan Candan, Tarım ve Sağlık bakanlıklarının da katkısıyla hazırlanan önemli yasaların uygulamasının ne durumda olduğunu sordu.

AB uyum yasalarına dair yeni bir çalışma yapılmadığını da kaydeden Armağan Candan, bu konuda 4 yıldır meclise yasa tasarısı gönderilmediğini söyledi.

-Besim: “Şu an en büyük sorunumuz gıda güvenliği”

CTP Milletvekili Filiz Besim, Güzelyurt ovasının ülkenin en verimli topraklara sahip olduğunu ifade ederek, “Narenciye bahçeleri kuruyor, sökülüyor. Verimli topraklarımızın obur inşaat sektörüne kurban edilmesinden endişe ediyorum” dedi.

Gıda güvenliği konusuna değinen Besim, “Tarım Bakanlığı topraktan çatala kadar denetim konusunda iddialıydı ama şu an en büyük sorunumuz gıda güvenliğidir. Gıda, su, havada sağlıklı girdi yoksa ülkede binlerce doktor, hemşire de olsa hastalıkları kontrol altına alamayız. Tarım Bakanlığı bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeli” dedi.

Temel ihtiyaçların bile Güney Kıbrıs’tan alındığını ifade eden Besim, “Üretmiyoruz, üretemiyoruz. Narenciye bitmiş durumda. Nar üretimi çıkmazda. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bunlara konsantre olamıyor, çözüm üretemiyorsanız o koltukta oturmamalısınız” diye konuştu.

Hellim konusuna da değinen Besim, “Biz de hellimi istenilen kaliteye getirmek zorundayız. Hellim ihracatı da çıkış noktamızdır” şeklinde konuştu.

Mavi Dil hastalığı ilgili de konuşan Filiz Besim, “Bu konu saklandı, gizlendi sonra da patladı” dedi.

-Tarım Bakanı’ndan Mavi Dil’le ilgili açıklama

Tarım Bakanı Çavuş, Besim’e Mavi Dil’le ilgili bilgi vererek,  “Bu hastalığın yayılması durmuş durumda” dedi.

Sinekle bulaşan hastalığın yayılmasında iklim değişikliğinin de etkili olduğunu kaydeden Tarım Bakanı Çavuş, “Mavi Dil’le ilk kez karşılaşmadık” diyerek, hastalığın uzun yıllardan beridir, belirli dönemlerde görüldüğünü söyledi.  

 

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sokak hayvanları kısırlaştırılıyor…Projenin Güzelyurt ayağı başladı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği ve hayvanları koruma amaçlı çalışmalar yürüten NETAP işbirliğinde Güzelyurt Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde kısırlaştırma işlemleri başladı.

Güzelyurt Belediyesi desteğiyle üç gün sürecek, kısırlaştırma işlemlerinin yanısıra, aşılama, iç-dış parazit uygulamaları ve gerekli durumlarda kan tahlilleri de yapılıyor.

Konuyla ilgili olarak BRT’ye bilgi veren Veteriner Hekim Berna Adataş, iki yıldır devam eden proje kapsamında yaklaşık 5 bin 600 sokak hayvanının kısırlaştırıldığını belirterek, projenin bu konuda ülkemizde düzenlenen en kapsamlı uygulama olduğunu söyledi.

Adataş, Girne, Lefkoşa ve İskele’nin ardından çalışmaların Güzelyurt’ta da başlamasının sevindirici olduğunu ifade ederek, iki gün boyunca sokak köpeklerinin üçüncü gün ise sokak kedilerinin kısırlaştırma çalışmalarının yapılacağını kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman’dan eleştiri

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman katıldığı bir programda yaptığı açıklamada hükümete eleştirilerde bulundu.

Erhürman, resmi hayat pahalılığının yüzde 11.12 açıklanmasına rağmen özel sektör çalışanlarına yüzde 7.5 verildiğini hatırlattı.

Sendikaların bu akşamki eylemine destek belirten Erhürman,“Biz de orada olacağız” şeklinde konuştu.

Tufan Erhürman, hükümetin daha fazla yürüyemeyeceğini ve acilen görevden gitmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 4 buçuk yıllık süresini de değerlendiren Erhürman, “Dört buçuk yıllık dönemde hiçbir resmi masa kurulmadı” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Güngör Katı Atık Tesisi karakterizasyon çalışmaları ve fizibilite raporu hakkında bilgilendirme yapıldı

Published

on

By

Güngör Katı Atık Tesisi ile ilgili hazırlanan karakterizasyon ve fizibilite raporunun sunumu yapıldı.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Hakan Ataöv Toplantı Salonu’nda yer alan sunumu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim; Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, belediye başkanları, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Çevre Ajansı yetkilileri ve Çevre Koruma Dairesi yetkilileri de izledi.  

Güngör Katı Atık Tesisi karakterizasyon çalışmaları ve fizibilite raporu; Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan antlaşma çerçevesinde, Türkiye Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı.

-Serim: “Mater plan geliştirildi”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim toplantının başında yaptığı konuşmada, KKTC’de çevre kirliliğinin azaltılması, çevrenin korunması ve kullanma dengesinin sağlanması amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirtti.

 Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanlarıyla Türkiye Çevre Ajansı uzmanlarının, Güngör Katı Atık Tesisiyle ilgili karakterizasyon ve fizibilite çalışmalarını tamamladığını belirten Serim, “2040 yılına uzanan, çağın gereklerine uygun, en etkili ve verimli, sonuç odaklı bir master plan geliştirdiler” dedi.

Raporun hazırlanmasına katkı koyanlara teşekkür eden Serim, “Sonucunda Kıbrıs Türk Kardeşlerimizin geleceğine katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

-Ataoğlu: “Hedefimiz, sürdürülebilir bir çevre yaratmak”

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan mutabakat çerçevesinde, ülke genelindeki tüm çevre konularına yönelik geniş çaplı bir çalışmanın yürütüldüğünü, bunun amacının KKTC’de sürdürülebilir bir çevre ve sürdürülebilir bir çevre yönetimi oluşturmak olduğunu söyledi.

Ataoğlu, “Ülkenin geleceğini ilgilendiren en hayati konulardan biri olan çevrenin, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla ortaya konan değerli çalışmalara katkı koyanlara, gelecek nesiller adına teşekkür ederim” dedi.

Fizibilite raporunun önemine işaret eden Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere, emek veren, mesai harcayan tüm bürokrat ve uzmanlara teşekkür etti.

-Oğuz; “En kısa zamanda katı atık sorunun çözümü elzemdir”

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da yaptığı konuşmada, katı atık sorununun biran önce çözülmesi gerektiği ifade etti ve “Bugün bu toplantıda görüyorum ki, çözüme daha da yakınız. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından, fizibilite raporunun sunumu yapıldı. 

Devamını Oku

Trending

Reklam