Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyar 258 milyon, 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşüyor.

-Kürşat: “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz”

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu bütçe görüşmesinde ilk sözü CTP Milletvekili Fide Kürşat aldı.

Kürşat, Tarım Bakanlığı’nın bütçe hacminde gerileme olduğunu, bunu görmenin kendisini üzdüğünü kaydederek, “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz. Mevcut bütçeyle tarımsal üretimde daha da içler acısı durumlar yaşanacak, üreticiler sokağa dökülecek” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki en önemli sorunlardan birinin de üretim maliyetlerinin artması olduğunu kaydeden Kürşat, Tarım Bakanı’ndan ülkedeki hayvan sayısı, ekilebilen tarımsal arazilerinin kaç dönüm olduğu ve narenciye bahçelerinin durumu konusunda bilgi istedi.

Harnubun da narenciye gibi sökülüp odun olarak kullanıldığını söyleyen Kürşat, bu alanların da imara açıldığını, bunları da üzülerek takip ettiklerini belirtti.

Küresel iklim krizinin etkisinin ülkede de hissedildiğini belirten Kürşat, yıllardır bekleyen Toprak Koruma Yasası’nın Meclis gündemine getirilip getirilmeyeceğini sordu.

Bazı teşvikler gündeme getirilerek kuraklığa dayanıklı ürünlerin, alternatif yem bitkilerinin üretilmesinin gündeme alınması gerektiğini söyleyen Fide Kürşat, “Tarımsal üretimde köklü değişikliğe gidilmesi, üretimin ülke koşullarına göre revize edilmesi gerek” dedi.

Akaryakıtta, “sembolik” bile olamayacak destekler verildiğini kaydeden Kürşat, teşviklerin verimlilik esasına göre revize edilip edilmeyeceğini sordu.

Et konusunda da konuşan CTP Milletvekili Fide Kürşat, “Kasaplık hayvanlar üreticilerin elinde kaldı. Tarım Bakanlığı’nın bu konuda çalışması var mı? Fiyatı düşen sadece kasaplık hayvanların fiyatıdır” dedi.

İthal patates konusuna da değinen Kürşat, “Her şeyi ithal eder olduk. Maydanozu bile…” diye konuştu.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın, Tarım Bakanlığı bütçesinde yer alan “görev zararlarına” ayrılan kaynağın enflasyonun çok altında kaldığını ifade etti.

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ise, bugünkü bütçe görüşmesinde bunun artırılmasını talep edeceklerini söyledi.

-Candan: “Hellim ihracatı konusunda hangi aşamadayız?”

CTP Milletvekili Armağan Candan da Tarım Bakanlığı bütçesi üzerine söz alarak, narenciye üreticilerinin sorunlarının ne zaman çözüleceğini sordu, Güzelyurt halkının bunu beklediğini söyledi.

Bölgedeki su fiyatlarında farklılık olduğunu, bunun üreticiler için ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Candan, Güzelyurt’taki soğuk hava deposunun inşasına devam edip edilmediğini sordu.

Hellim konusunda da konuşan Armağan Candan, “Hellim ihracatı konusunda hangi aşamadayız? Tarım Bakanlığı bu işin neresinde? Hellimin Güney’e ihracatının başlaması için ne yapılıyor?” diye sordu.

Cumhuriyet Meclisi AB Uyum Komitesi’nin çalışmalarını anımsatan Candan, Tarım ve Sağlık bakanlıklarının da katkısıyla hazırlanan önemli yasaların uygulamasının ne durumda olduğunu sordu.

AB uyum yasalarına dair yeni bir çalışma yapılmadığını da kaydeden Armağan Candan, bu konuda 4 yıldır meclise yasa tasarısı gönderilmediğini söyledi.

-Besim: “Şu an en büyük sorunumuz gıda güvenliği”

CTP Milletvekili Filiz Besim, Güzelyurt ovasının ülkenin en verimli topraklara sahip olduğunu ifade ederek, “Narenciye bahçeleri kuruyor, sökülüyor. Verimli topraklarımızın obur inşaat sektörüne kurban edilmesinden endişe ediyorum” dedi.

Gıda güvenliği konusuna değinen Besim, “Tarım Bakanlığı topraktan çatala kadar denetim konusunda iddialıydı ama şu an en büyük sorunumuz gıda güvenliğidir. Gıda, su, havada sağlıklı girdi yoksa ülkede binlerce doktor, hemşire de olsa hastalıkları kontrol altına alamayız. Tarım Bakanlığı bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeli” dedi.

Temel ihtiyaçların bile Güney Kıbrıs’tan alındığını ifade eden Besim, “Üretmiyoruz, üretemiyoruz. Narenciye bitmiş durumda. Nar üretimi çıkmazda. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bunlara konsantre olamıyor, çözüm üretemiyorsanız o koltukta oturmamalısınız” diye konuştu.

Hellim konusuna da değinen Besim, “Biz de hellimi istenilen kaliteye getirmek zorundayız. Hellim ihracatı da çıkış noktamızdır” şeklinde konuştu.

Mavi Dil hastalığı ilgili de konuşan Filiz Besim, “Bu konu saklandı, gizlendi sonra da patladı” dedi.

-Tarım Bakanı’ndan Mavi Dil’le ilgili açıklama

Tarım Bakanı Çavuş, Besim’e Mavi Dil’le ilgili bilgi vererek,  “Bu hastalığın yayılması durmuş durumda” dedi.

Sinekle bulaşan hastalığın yayılmasında iklim değişikliğinin de etkili olduğunu kaydeden Tarım Bakanı Çavuş, “Mavi Dil’le ilk kez karşılaşmadık” diyerek, hastalığın uzun yıllardan beridir, belirli dönemlerde görüldüğünü söyledi.  

 

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTVHB Başkanı Toksoy: Mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor…Hastalık et ve süt tüketmekle insana geçmez

Published

on

By

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği (KTVHB) Başkanı Burak Toksoy, mavi dil hastalığının yayılmaya devam ettiğini belirtti.

Yazılı açıklama yapan Toksoy, hastalığın hayvandan insana direkt veya dolaylı temas ve/veya et ve süt ürünlerinin tüketilmesi aracılığı ile geçmediğini vurguladı.

Toksoy, halkın, sağlıklı ve/veya karantinalı işletmelerden gelen hayvanların et, süt veya ürünlerini tüketmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını kaydetti.

Hastalığın ülkede Ziyamet, İskele, Gazimağusa, Vadili, Geçitkale, Lefkoşa ve Güzelyurt Kaza Veteriner Daireleri’nin sorumluluk alanlarında görüldüğünü belirten Toksoy, Beşparmak Dağlarının kuzey tarafındaki Girne Kaza Dairesi’ne bağlı işletmelerde tespit edilmediğini kaydetti.

Toksoy, Veteriner Dairesi Müdürlüğü’nün tavsiyeleri doğrultusunda, çevre ilaçlamalarının, sadece hastalık çıkan işletmeler çevresinde değil, özellikle tüm organize hayvancılık bölgelerinde periyodik olarak sık aralıklarla devam etmesi gerektiğini vurguladı.

-“Karantina uygulandı, bilgilendirme ve ilaçlama yapıldı”

Ülkede bu yıl Eylül ayından itibaren özellikle canlı küçükbaş hayvanlarda semptomların görülmesi ve ölümlerin şekillenmesi ile ortaya çıkan mavi dil hastalığının yayılmaya devam ettiğini kaydeden Toksoy, karantina uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.

Küçükbaş hayvan işletmelerine hastalık şüphesi ve/veya varlığı durumunda, Veteriner Dairesi Müdürlüğü tarafından Hayvan Sağlığı Yasası’na bağlı olarak hayvan hareket yasağı (karantina) uygulanıp, gerekli bilgilendirme ve çevre ilaçlaması yapıldığını anlattı. 

Hastalığı bulaştıran sineklere karşı çevre ilaçlaması yapılması konusunda da gerekli bilgilendirmenin yapıldığını dile getiren Toksoy, belediyelerinin özellikle hastalık görülen işletmeler çevresinde ilaçlama faaliyetlerine başladığını belirtti.

-“Tüm organize hayvancılık bölgelerinde ilaçlama yapılmalı”

Toksoy, hastalığa yönelik ilaçlamalarla ilgili, “Tavsiyemiz, çevre ilaçlamalarının sadece hastalık çıkan işletmeler çevresinde değil, özellikle tüm organize hayvancılık bölgelerinde Veteriner Dairesi Müdürlüğünün tavsiyeleri doğrultusunda periyodik olarak sık aralıklarla devam etmesi gerektiğidir” dedi. 

Toksoy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Veteriner Dairesi Müdürlüğü, geçen hafta içerisinde Kaza Veteriner Daireleri aracılığı ile hastalık görülen işletmelere, çevre ilaçlamalarını kendileri de yapmaları amacıyla biyosidal ürün kapsamında olan ilaç dağıtımına başlamış bulunmaktadır. Bu ürünler, veteriner tıbbi ürün kapsamında olmayıp, çevre sağlığı kontrolüne yönelik ürün olduklarından, hayvanlar üzerine uygulanmaması gerekmekte, aksi durumda hayvanlarda zehirlenmeler olabileceği ve/veya et veya sütte ilaç kalıntısına bağlı toplum sağlığının riske atılabileceği bilinmelidir. Konu ilaçların kullanımı için resmi ve/veya serbest veteriner hekimlerden bilgi talep edilmesi, verilen görüş doğrultusunda güvenlik önlemleri alınarak uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.”

Hastalık yapısı ve bulaşma şekli gereğince karantina önlemlerinin ne zaman kalkacağının net olarak bilinmediğine işaret eden Toksoy, “Birliğimiz görüşü olarak yeni hastalık odaklarının çıkışının durup, Veteriner Dairesi tarafından yapılan saha denetimleri ile mevcut karantinalı veya serbest işletmelerde yeni şüpheli vakaların çıkmaması ve mevsimsel havanın soğuması ile olumlu etkisi göz önünde bulunduğunda, karantina önlemlerinin 1-2 ay içinde kalkması olasılığı öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

Mavi dil hastalığının zoonoz karakterde olmadığına işaret eden Toksoy, hastalığın hayvandan insana direkt veya dolaylı temas ve/veya et ve süt ürünlerinin tüketilmesi aracılığı ile geçmediğini belirtti.

Toksoy, halkın, sağlıklı ve/veya karantinalı işletmelerden gelen hayvanların et, süt veya ürünlerini tüketmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını kaydetti.

 

TAK/BRT

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuşoğlu, BRT’de açıklamalarda bulundu: ‘Ocak ayından itibaren öğretmen alma konusunda devletin eli daha rahat olacak’

Published

on

By

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bakanlığa ayrılan kaynağın okullarda iyileştirmeye yeteceğine inandığını vurguladı.

Eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğu iddialarının ülkenin şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, öğretmen eksikliği konusunda ise bu sıkıntının büyük bölümünün bazı düzenlemelerle giderilebilecek durumda olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Ocak ayından itibaren öğretmen alma konusunda devletin elinin daha rahat olacağına işaret etti.

Prefabrik sınıfların dünyanın birçok yerinde geçici olarak kullanılan sınıflar olduğuna da değinen Çavuşoğlu, sınıfları kullanan ne öğrenci ne de öğretmenlerde şikayet olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı ve yönetim kurulunu kabul etti:“Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, bağımsız bir Türk devleti olarak seslerini duyurmak adına çaba sarfettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı Metin Bayrakçı ve yönetim kurulunu kabul etti.

Tatar, kabulde yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

1974 Barış Harekatı ve akabinde yaşanan gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması ile Kıbrıs’ta iki devlet iki halk mesajını çok net şekilde verdiklerini vurguladı.

Tatar, “Dilimiz, dinimiz, milli değerlerimiz, geçmişimiz ve maneviyatımız ile Kuzey Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin varlığı; Anavatan Türkiye ile iş birliğimizin, Türk dünyası ile bağlarımızın, Mavi Vatan’daki hak hukukumuzun, ulusal hak ve çıkarlarımızın koruması adına önemli bir otoritedir. Egemen bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı önemlidir. Aksi halde halk olarak varlığımız, güvenliğimiz sıkıntıya girecektir” dedi.

– “Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının güvenlik, huzur, egemenlik hakkı ayrıca dengelerin korunması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha da güçlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı olarak, iki devletli siyasetin savunucusu olduğunu vurgulayan Tatar, devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek, artmasının önemli olduğunu belirtti.

Milli mücadeleyi bu duygularla sürdürdüklerini kaydeden Tatar, tüm olumsuzluklara göğüs germeye devam edeceklerini vurgulayarak gelecek nesillere de bu milli duyguları aşılamanın en büyük temennileri olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının sonunda, Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesinde en büyük destekçinin Türkiye olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu konuda memnuniyetini ifade etti.

 

 

Devamını Oku

Trending

Reklam