Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarım Bakanlığı uyardı: “Hayvan beslemesinde küfe dikkat edilmeli. Bu günlerde üreticiler sık sık Aflatoksinle karşılaşıyor”

Published

on

Tarım Bakanlığı, hayvan beslemesinde küfe dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak, yemlerin, nemsiz ve iyi havalandırılmış koşullarda depolanması, küflü yemlerin hayvanlara yedirilmemesi, böcek ve fareyle mücadele edilmesi, ağıllarda küf önleyiciler kullanılması, sağım yerlerinin ve süt depolarının hijyenik tutulması konusunda üreticileri uyardı.

Tarım Bakanlığı, gıda ve yemlerde en önemli bulaşanlardan biri olan, hayvan ve insan sağlığını etkileyen Aflatoksinler hakkında yazılı açıklama yaptı.

Aflatoksinlerin gıda ve yemlerin üzerinde veya içinde bulunan Aspergillus flavus veya Aspergillus parasiticus mantarları tarafından üretilen küf zehirleri olduğu aktarılan açıklamada, her yıl olduğu gibi bu günlerde de hayvan üreticilerinin sık sık Aflatoksinle karşılaştığı, bunun da ekonomik kayıplara neden olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu bilgiler paylaşıldı:

“Aflatoksin oluşumunda nem, sıcaklık, depolama, havalandırma, böcek ve fare istilası ve hasat sırasındaki mekanik kayıplar en önemli faktörler arasında yer alırlar. Özellikle yemlerin depolandığı yerlerde nemin yoğunlaşması, çatıdan suların sızması ve yem maddelerinin bu olumsuz koşullarda uzun süreli depolanması küf gelişimi ve buna bağlı olarak Aflatoksin oluşumunu artırır. Ayrıca kaba yem balyalarının açıkta bırakılması Aflatoksin oluşumunu hızlandırır. Böceklerin ve farelerin yemlere zarar vermesi sonucunda meydana gelen kızışma Aflatoksin üretimin artırır. Hayvanları küflü yem (dane yem, kuru ot, sap-saman) ile beslendiği takdirde sütte aflatoksin oluşur. Aflatoksinle bulaşmış yemler çiftlik hayvanlarına yedirildiğinde tüm Aflatoksinlerin en aktif ve en toksik olanı Aflatoksin B1 (AFB1) hayvanın bünyesinde metabolizma sonucu Aflatoksin M1 formuna dönüşüp, süt ve süt ürünlerine geçebilmektedir. Sütün peynir yapılması halinde ise, sütte bulunan Aflatoksin M1 (AFM1) miktarı (ortamdan su uzaklaştırıldığı için) genellikle peynirde 3-5 kat daha artmaktadır. Hijyenik olmayan sağım yerleri Aflatoksin üretimini hızlandırır.”

Tarım Bakanlığı’nın açıklamasında sağlıklı üretim yapılması esnasında yaşanabilecek sorunlarla ilgili “0392 – 22 83 685” numaralı telefondan Hayvancılık Dairesi’ne ulaşılması da istendi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Avtepe-Kuruova köyleri arasında çıkan yangın kontrol altına alındı, Sivil Savunma ekipleri soğutma çalışması yapıyor

Published

on

By

Avtepe-Kuruova köyleri arasında çıkan yangının kontrol altına alınmasının ardından, Sivil Savunma ekipleri soğutma çalışması yapıyor.

Yangın söndürme ve soğutma çalışmalarına, Polis, Sivil Savunma, İtfaiye ile Orman Dairesi ekipleri katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Geçitköy Terfi Merkezi’nde bakım çalışmaları yapılacak… Su kesintisi yaşanabilir

Published

on

By

Su Temin Projesi kapsamında faaliyet gösteren Geçitköy Terfi Merkezi’nde yarın ve pazar günü planlı teknik bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirilecek.

Çalışmalar süresince su iletiminde geçici aksamalar yaşanabileceği, bu nedenle ada genelinde bazı bölgelerde su kesintileri meydana gelebileceği bildirildi.

Yetkililer, bu süreçte bölge halkının suyu bilinçli ve tasarruflu kullanmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Halkın bilgilendirilmesine yönelik duyuruların basın yoluyla yapılacağı ifade edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KKTC; Türk Devletleri Teşkilatı Türk Akademisi’ne gözlemci üye olarak kabul edildi

Published

on

By

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) bünyesindeki Türk Akademisi’ne gözlemci üye olarak kabul edildi. Bu gelişme, Milli Eğitim Bakanlığı Basın Bürosu tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu.

Açıklamada, KKTC’nin Türk dünyası arasında bilimsel ve eğitimsel iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan Türk Akademisi’ne üyelik süreci detaylandırıldı. Sürecin, KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun girişimleriyle başladığı ve KKTC Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan başvuruyla devam ettiği belirtildi.

Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev ve T.C. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın sürece önemli katkılar sağladığı vurgulandı. YÖK Başkanı Özvar’ın KKTC ziyaretleri ve Teknofest 2025 etkinlikleri sırasındaki temasların üyelik sürecini hızlandırdığı ifade edildi.

KKTC’nin talebi üzerine, TDT’nin istişare organı olan Aksakallar Konseyi’nin 17. toplantısında da üyelik konusunun ele alındığı bildirildi.

Nihai olarak, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen TDT Gayriresmi Zirvesi’nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere diğer Türk Devletleri’nin Cumhurbaşkanlarının katılımıyla KKTC’nin Türk Akademisi’ne gözlemci üye olarak kabul edildiği açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Basın Bürosu açıklamasında, bu olumlu sonucun KKTC ve KKTC yükseköğretimi adına memnuniyet yarattığı belirtilerek, sürece katkı sağlayan tüm yetkililere teşekkür edildi. Açıklamanın sonunda, KKTC’nin TDT Türk Akademisi’ndeki gözlemci üyeliğinin ülke, üniversiteler, akademisyenler ve öğrenciler için hayırlı olması temennisinde bulunuldu.

Devamını Oku

Trending

Reklam