Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Tarım ve Hayvancılık sektörüne faiz, arpa ve gübre desteği veriliyor

Published

on

.

Başbakan Faiz Sucuoğlu başkanlığında yaklaşık iki buçuk saat süren toplantıda alınan kararları Bakanlar Kurulu Sözcüsü Olgun Amacaoğlu açıkladı.

 

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Olgun Amcaoğlu, hayvancıların, üreticilerin ve dolayısıyla tüketicilerin korunabilmesi için Bakanlar Kurulu’nda bir dizi karar üretildiğini açıkladı.

Amcaoğlu, bu bağlamda Toprak Ürünleri Kurumu ve Zirai Levazım’dan alınacak tohumluk arpa ve buğday için yüzde 19 oranındaki faizin, 9 puanlık kısmının; yemlik arpanın yüzde 19 olan fazinin tamamamının ve zahire üreticlerinin desteklenmesi amacıyla yüzde 19 oranınaki faizin 9 puanlık kısmının faiz farkı fonundan karşılanmasına karar verildiğini söyledi.

Amcaoğlu, toplantıda küçükbaş hayvan üreticilerine, hayvan başına 30 kilogramlık hibe arpa verileceğini de  ifade etti.

Amcaoğlu, “2020 Haziran veteriner dairesi verilerine göre olan sayılara istinaden, yine 2021-2022 üretim sezonunda taban gübresi 50 kilogram karşıklığı olarak 70 TL, her 50 kilogram karşılığı olan torba fiyatına 70 TL’lik gübre desteğine karar verildi. TÜK yemlik arpa ithalatında üreticiye, hayvancıya kilo başına 1.25 TL destek verilmesine karar verilmiştir” dedi.

Bakanlar Kurulu’nda, Taşınmaz malların tazmini takası ve iadesi yasası kapsamında 21 Aralık 2021’de bitecek olan başvuru süresinin, 21 Aralık 2023’e kadar 2 yıl daha uzatılması için değişiklik yasa tasarısının bakanlar kurulundan onaylanarak meclise sunulmasına karar verildi.

Amcaoğlu, “Yerel iş gücünün desteklenmesi kapsamında özellikle basın sektörüne verilen tam sosyal güvenlik yatırım desteğinin 1 yıl süre ile uzatılmasına karar verilmiştir” dedi. BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İsrail Meclisi oy çoğunluğuyla hükümeti işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etmeye çağırdı

Published

on

By

İsrail hükümetine işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhakı için çağrı yapan karar 120 sandalyeli Mecliste 71 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.

İsrail Meclisi, bugün düzenlenen oturumda, hükümete, 1967’de işgal ettiği Filistin toprağı Batı Şeria’nın ilhak edilmesi için çağrı yapan kararı oyladı.

Meclisteki 120 milletvekilinden 71’i kararın lehinde, 13’ü aleyhinde, kalanlar ise çekimser oy kullandı.

Mecliste kabul edilen kararda, Batı Şeria’nın “Yahudi halkının tarihi, kültürel ve manevi anavatanı ve İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu” iddia edildi.

Karar metninde ayrıca işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkılırken bunun “İsrail devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehdit olacağı” öne sürüldü.

İsrail Meclisinde kabul edilen bu kararla “Filistin devleti fikrinin gündemden çıkartıldığı” savunuldu.

İsrail Meclisi ayrıca hükümeti Batı Şeria’daki Filistin topraklarından gasbedilerek inşa edilen yasa dışı Yahudi yerleşimlerinde “İsrail egemenliğini uygulamak için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmeye” çağırdı.

Meclisin aldığı karar, Batı Şeria’nın ilhakını uygulamaya koymuyor ancak hükümete bu yönde adım atması için çağrı yapıyor.

Benzer şekilde, İsrail Meclisi, bazı ülkelerin Filistin devletini tanımaya yönelik adımları karşısında “Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına itiraz eden bir kararı” Şubat 2024’te 99 milletvekilinin, Temmuz 2024’te de 68 milletvekilinin oyuyla kabul etmişti.

– İsrail’in ilhak etmeyi arzuladığı Filistin toprağı: İşgal altındaki Batı Şeria

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’daki varlığı uluslararası hukuka göre işgal sayılıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geçen kararlara göre, İsrail’in savaşla elde ettiği bu toprakları ilhakı reddediliyor.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde devam eden saldırıları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanırken, işgal altındaki Batı Şeria’da da Filistin topraklarını gasbetmeye yönelik adımlarını daha da artırdı.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) hareketinin raporuna göre, İsrail’in işgal altında bulunan Batı Şeria’daki toprak gaspı 2025’in ilk üç ayında 2024’ün toplamını geçti.

Uluslararası hukuka göre, işgalci niteliğindeki İsrail’in işgal ettiği topraklara kendi vatandaşlarını nakletmesi ya da burada yaşayan Filistinlileri zorla göç ettirmesi yasa dışı kabul ediliyor.

İsrail’deki aşırı sağcı partiler ve siyasiler, sık sık işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudilerin üstünlüğünü savunarak İsrail’in daha fazla toprak gasbetmesi ve Batı Şeria’yı ilhak etmesi gerektiğini dile getiriyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’da 451 bin, Doğu Kudüs’te ise yaklaşık 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki bu gasplar yasa dışı sayılıyor.

Yasa dışı yerleşimlerde yaşayan bu İsrailliler, İsrail kanunlarına tabi tutuluyor. Buna karşın Batı Şeria’da yaşayan yaklaşık 4 milyon Filistinli, İsrail ordusunun işgali altında yaşıyor ve İsrail askeri yönetimine maruz kalıyor. İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’da kontrol noktaları, yol kapatmaları, Filistin beldelerine yönelik baskınları Filistinliler için hayatı dayanılmaz kılıyor. Bunun yanı sıra Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları da Filistinlilerin maruz kaldığı diğer bir şiddet unsuru.

Devamını Oku

Dünya

Limasol’un dağlık bölgelerindeki yangın için uluslararası destek istendi

Published

on

By

Limasol ve Baf’taki yangınlar nedeniyle bölgedeki köylere elektrik enerjisi verilemiyor. İtfaiye sözcüsü Andreas Kettis, halen 13 hava aracının Limasol’daki yangına müdahale ettiğini çok yakında bu sayının 14’e çıkacağını söyledi.

Cyprus Times’ın haberine göre, Rum Adalet Bakanı Marios Harçiotis, Limasol’un dağlık bölgelerinde devam eden ve kontrol altına alınamayan yangınla mücadele için, komşu ülkelerden ve Avrupa Koruma Örgütü’nden destek istediklerini açıkladı.

Devamını Oku

Dünya

Girit Adası’nın kuzeybatısında deprem meydana geldi

Published

on

By

Yunanistan’daki Girit Adası’nın kuzeybatısında 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

Atina Jeodinamik Enstitüsü verilerine göre, Türkiye saati ile (TSİ) 16.26’da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Girit Adası’nın kuzeybatısındaki Küçük Çuha Adası’na 21 kilometre mesafede, denizdeydi.

Sarsıntı, yüzeyin yaklaşık 58 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Devamını Oku

Trending

Reklam