Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarımda artık hastalık ve zararlılar erken tespit edilebilecek

Published

on

Tarım ürünlerinde hastalık ve zararlılara karşı üreticileri önceden uyaran sistem devreye girdi.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE) tarafından yürütülen projede, kurulan iklim istasyonlarından alınan anlık bilgi, zararlı ve hastalık gelişimi için iklim koşullarının oluşup oluşmadığı konusunda değerlendiriliyor. Hastalığa yol açacak iklim koşullarının oluştuğu sonucu çıkarsa, Genel Tarım Sigortası Fonu’nda kayıtlı bulunan tüm üreticilere önlem almaları için mobil telefondan uyarı gönderiliyor.

2025’te üreticilere hastalık ve zararlıların ortaya çıkması için koşulların oluştuğu yönünde 6 kez uyarı gönderildi.

Erken uyarı sisteminde, verim kaybını önlemek, ilaçlama maliyetini düşürme ve zirai ilaçların çevreye zararını azaltmayı engellemenin amaçlandığı kaydedildi.

TAE Müdürü Cem Karaca, Türkmenköy, İnönü, Akıncılar ve Güzelyurt’ta nem, yağış, don, sıcaklık, rüzgar, hava tahminlerini toplayan ve işleyen iklim istasyonu kurduklarını, 2025’te bağ yetiştiriciliği yapılan Mehmetçik-Karpaz, Esentepe-Tatlısu bölgeleri için de iki istasyon kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Karaca, zararlı ve hastalıkların ortaya çıkışı ve hedef alınacakları zaman dilimiyle ilgili bilimsel veri toplamanın projenin önemli bir bacağı olduğunu kaydetti

“Sistemli bir yapı kurmak istedik” diyen Karaca, Türkiye’den uzmanlarla çalıştıklarını ifade etti.

Amaçlarının gereksiz ilaç kullanımını azaltmak ve çevreye olan zararı ortadan kaldırmak olduğunu belirten Karaca, “Sistem bu yıl devreye sokuldu ancak çalışmanın kapsamını genişletmek istiyoruz” dedi.

Sistemin Bağ ve patateste devreye soktuklarına işaret eden Karaca, “Bu yıl patates ve bağda üreticilere 6 kez külleme ve salkım güvesiyle ilgili uyarı mesajı gönderildi” dedi.

Hastalık ve zararlıların gelişim koşullarını bilmediği için gelişi güzel 10-15 günde ilaç atan üreticilerin bulunduğunu ifade eden Karaca, “Üretici gereğinden fazla ilaç atmış, üreticilerin kendisini daha fazla ilaç ortamına sokmuş olur, çevreye doğal dengeye zarar verirmiş olur” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve proje sorumlusu Ayda Konuksal, zararlı ve hastalık için uygun koşullar oluşsa dahi söz konusu bölgelerdeki bitkinin durumunun da yerinde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Konuksal, “Sistem üzüm için risk gösteriyor olabilir ancak ağaç henüz yaprak açmamışsa ilaç atılmaması gerekiyor” dedi.

Konuksal, üzümde erkenci ve geçci çeşitler bulunduğunu, ağaçların yaprak açmasının bölgelere göre da farklılık gösterebileceğine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tahıldaki hastalık ve zararlılarla ilgili çalışmalarını 15 yıl önce başlatıldığını ifade eden Konuksal, yüzde 30-40’a kadar verim kaybına neden olan Hesse sineğinin erken uyarı çalışması kapsamında olduğunu ifade etti. Hesse’nin yumurtadan çıkışının ardından kök boğazına inmesine kadar çok kısa bir süre bulunduğunu, Hesse için yapılan ilaçlamanın daha etkili olabilmesi için söz konusu kıssa sürenin yakalanması gerektiğini anlattı. Konuksal, Hesse için ilaçlamanın genellikle geç, sineğin kök boğazına indikten sonra yapıldığını söyledi.

“İlaçlamalar tamamen bilinciz yapıldığında yapılan ilaçlamadan istenilen sonuç alınamıyor” diyen Konuksal, zararlılara karşı etkin mücadele için zararlı ve hastalıklarla ilgili yerel bilimsel veriye gerek olduğunu kaydetti.

Konuksal, “Sinek ne zaman çıkış yapar? bizim iklimde gelişimi nasıldır? Bu projeyle bu verileri de toplamayı amaçlıyoruz” dedi.

Erken uyarı sistemine zeytin, patates, üzüm, harup ve arpayı uyarlamayı planladıklarını kaydeden Konuksal, söz konusu ürünlerde hangi hastalık ve zararlılar var, önce bunu tespit edeceğiz, zararlının çıkış zamanı, yumurta bırakma zamanını tespit etmek gerekiyor” dedi.

Amaçlarının boş yere ilaç atılmasını en aza indirgemek, zirai ilaçların çevreye etkisini azaltmak, boş yere ilaçlama yapılmasının önüne geçilerek üreticinin maliyetini düşürmek olduğunu kaydeden Konuksal, yanlış zamanda yapılan ilaçlamayla yararlı böceklerin ölümünün engellenmesi olduğunu söyledi.

Bilimsel çalışmaların tamamlanmasıyla, bölgelere göre uyarılar yapılabileceğini kaydeden Konuksal, zararlı ve hastalıkların ortaya çıkmasında bölgeler arasında bir veya iki hafta farklılık görülebileceğini kaydetti.

Zeytin sineğinin ne zaman etkili olduğu konusunda kitabi bilgilerinin bulunduğunu ancak yerel bir araştırma bulunmadığını örnek veren Konuksal, zararlı ve hastalıklarla ilgili yerel araştırmalardan bilgi edindikçe sisteme dahil edileceğini anlattı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: Türk Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı TÜRK-AY’a gözlemci üyelik önemli bir kazanım

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Yüksek Mahkemesi’nin Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de imzalanan deklarasyon ile Türk Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı’na (TÜRK-AY) gözlemci üye olarak katılmasının ülke açısından büyük bir kazanım olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Azerbaycan Anayasa Mahkemesi’nim Azerbaycan Anayasası’nın kabulünün 30. yılı münasebetiyle düzenlenen etkinliklere, Anayasa Mahkemesi Başkanı Bertan Özerdağ ve Anayasa Mahkemesi üyesi Peri Hakkı’yı davet etmeleri ve aynı zamanda Yüksek Mahkeme Başkan Bertan Özerdağ’ın konferansta konuşma yapması da bizleri mutlu etmiştir” dedi

Tatar açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Konferans sonrasında TÜRK-AY Türk Anayasa Mahkemeleri toplantısına Yüksek Mahkeme Başkanımızın katılım sağlaması ve KKTC Anayasa Mahkemesi’nin gözlemci üye statüsü başvurusunun toplantıda üye devletler tarafından imzalanması Bakü deklarasyonuna dahil edilerek kabul edilmiş ve KKTC Yüksek Mahkemesi Türk Dünyası Anayasa Mahkemesi’ne gözlemci üye olarak kabul edilmiştir.

Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür eder, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKPA’da gözlemci üye olması sonrasında uluslararası alanda Türk Dünyasında elde edilen kazanımlarımızın hayırlara vesile olmasını dilerim.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Memur-Sen, Barış Harekatı’nın 51. yıldönümünü kutladı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen), Kıbrıs Türk halkına, barış, güven ve özgürlük içerisinde yaşama hakkı sağlayan 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 51. yıldönümünü onur ve gururla kutladıklarını kaydetti.

Memur-Sen Genel Sekreteri Mehmet Mutlu, yazılı açıklamasında, 15 Temmuz 1974, Faşist Yunan Darbesi ile Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı ve Kıbrıs Türk halkının soykırımının hedeflendiğini anımsattı.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Garanti ve İttifak Antlaşmaları’nın, garantör ülkesi Türkiye’nin, diplomatik girişimlerinden sonuç alamayınca, hukuki hakkını kullanarak, 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a müdahale hakkını kullandığını ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:

“Bu müdahale sonucunda, Rum’lar arasındaki iç savaş sona ermiş, Yunanistan’a ise Demokrasi getirilmiştir. Rum-Yunan tarafının Enosis hayalleri ise tarihe gömülmüştür. Cenevre Nüfus Mübadelesi sonucunda ada genelindeki Türkler Kuzeyde, Rumlar ise Güneyde toplanarak, bugünki iki bölgelilik gerçekleştirilmiştir. 50 Yılı aşkın federal çözüm arayışları, Rum’ların hakimiyetçi zihniyeti ve Enosis hayalleri nedeniyle sonuç vermemiştir. Kıbrıs Türk halkı egemen varlığının ve uluslararası siyasi eşit statüsünün tanınması şartıyla, iki devletli çözümü savunuyor. Varlığımızın gelecek güvencesinin ancak bu temelde mümkün olduğuna inanıyor. KKTC Devletine sahip çıkma kararlılığımızı vurguluyoruz. Halkımızın ve Türk Ulusunun 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı yürekten kutluyoruz.”

Mutlu, dava yolunda canlarını feda eden Mehmetçik ve mücahitler ile liderleri rahmetle, gazileri minnet ve şükranla andı.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTBK Gaziler Derneği Başkanı 20 Temmuz yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı: ‘KKTC’yi yaşatacağız’

Published

on

By

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Gaziler Derneği Genel Başkanı Nusret Yuca 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 51. Yıl dönümünün kutlandığını dile getiren Yuca, savaşta şehit düşenlere Allah’tan rahmet dilerdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti üzerinde bir senaryo uygulanmaya çalışıldığını belirten Yuca, “ bunun bilinci içindeyiz 51 sene oldu Güney Kıbrıs Rum yönetimi bize hakaret ediyor, işgalci diyor, biz işgalci değiliz” ifadelerini kullandı.

1974 Mutlu Barış Harekatıyla Güney Kıbrıs’a ve Kuzeye barış ve huzur geldiğinin altını çizen Yuca, “Büyük bedeller ödedik Anavatan Türkiye ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduk ve yaşatmak için mücadelemiz devam ediyor” dedi

Devamını Oku

Trending

Reklam