Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar Ankara’da Avrasya İncelemeleri Merkezi’nde yuvarlak masa toplantısına katıldı

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu sabah Ankara’da Avrasya İncelemeleri Merkezinde emekli Büyükelçiler ve üst düzey bürokratların katılımıyla yuvarlak masa toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre toplantı öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelinde bir çözümün beyhude zaman harcama olduğuna vurgu yaparak, Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın o günün şartlarında federal çerçeveli bir anlaşma için büyük gayret gösterdiğini, Annan Planı’nda neyin ne olduğunun ortaya çıktığını, Crans Montana’da ise her şeyin kesinleştiğini söyledi.

Cenevre’deki 5 artı 1 toplantılarında gayri resmi olsa da resmi olarak Birleşmiş Milletler ve diğer paydaşlara iki devletli siyasetin ne anlama geldiğini, egemen eşitliğin ve uluslararası statünün teyit edilmeden müzakere sürecine geçilemeyeceğini Türkiye’nin de tam desteğiyle sunduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun tarihi bir adım olduğunu söyledi.

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da özlemi olduğunu belirttiği Maraş Açılımı’nın önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ” Nasip etti Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam desteğiyle Maraş Açılımında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerçeğini, otoritesini, egemenliğini, bir kez daha dünyaya duyurduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bunu başardı. O günden bugüne Maraş’ı iki buçuk milyondan fazla insan ziyaret etti. Maraş açılımı hem tarihi hem ekonomik bakımdan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çok şey kazandırdı” ifadelerini kullandı.

Türk Devletleri Teşkilatı’na Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteğiyle gözlemci üye olmalarının tarihi bir adım olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, uluslararası baskılara rağmen Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilham Aliyev’in de tam desteğiyle pozisyonlarını koruduklarını, Aliyev’in KKTC’nin tam üye olması şeklinde ifadesi olduğunu hatırlatarak, bu dönemde bunun kendileri için büyük bir kazanım olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’nin 77, 78 ve 79. Genel Kurullarında ” KKTC’nin artık tanınma zamanının geldiğini, Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan acımasız ambargoların kalkması gerektiğini, eşit uluslararası statünün teyit edilmeden resmi müzakere sürecine geçilemeyeceğini haykırmasının” kendileri için tarihi anlama sahip olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, “ Bu, bizim duyuramadığımız sesimizi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın duyurduğu anlamını taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

“Tanınma yolunda önemli adımlar atmakta olduklarının” altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilerinin dünyanın her yerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni siyasetini muhataplarına anlattıklarını bizzat gördüğünü belirterek, ” Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin tam desteğiyle milli değerlerimizi bütün dünyaya bu kısa sürede anlatmış bir pozisyona gelmiş vaziyetteyiz” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bay-Sen ve Kamu-iş, Genç İşçiler Büyük Kurultayı’na katıldı

Published

on

By

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası ile Kamu İşçileri Sendikası’na (Kamu-İş) üye genç çalışanlar Ankara’da gerçekleştirilen Türk Metal Sendikası Ankara’da Genç İşçiler 2’nci Büyük Kurultayı’na katıldı.

Birçok farklı ülkeden genç katılımcının yer aldığı kurultaya Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ da katılarak konuşma gerçekleştirdi..

Altundağ konuşmasında gençlerin ve kadınların çalışma yaşamına aktif katılımının önemine işaret etti.

Kurultayda Bay-Sen üyesi Sonay Orbay da Hür-İş Federasyonu adına konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 6 sendikanın oluşturduğu Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’nun kurulduğu tarihten itibaren işçi ve emekçilerin hakları için büyük mücadeleler verdiğini ve şu anda ülkenin en büyük işçi federasyonu olduğunu belirten Orbay Federasyon’un Türk-Metal Sendikası ile yakın bir işbirliği içerisinde olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde uygulanan haksız uluslararası izolasyonların diğer ülkelerde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sendikalarla olan işbirliklerine de engel olduğunu ifade eden Orbay, ancak her anlamda Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin sendikal yaşamın en önemli kuruluşlarından Türk Metal Sendikası’nın Hür-iş Federasyonunu da arasına alarak Türkiye Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türkü’ne verilen değeri bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Kurultay’da konuşan Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sendikaları yalnızca paydaş değil çözüm ortağı olarak gördüklerini belirterek gençlerin çalışma yaşamına katılmalarına yönelik yürütülen çalışmaları anlattı.

Öte yandan Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ile BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı, Avrasya Metal İşçileri Sendikası’nın 59. Merkez Komite Toplantısına katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği yapıldı

Published

on

By

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği, Birliğin lokalinin bahçesinde yapıldı.

Birlik üyelerinin yanı sıra ülkede görev yapan gazetecilerin de yer aldığı geceye Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de katıldı.

Dış Basın Birliği’nden yapılan açıklamaya göre  etkinlikte gazeteciler kaynaşma imkanı buldu.

Gazetecilere hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dış Basın Birliği’ni kutlayarak çalışmalarında başarılar diledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıslı Türklerle eşitlik çerçevesinde bir anlaşma yapma niyeti olmadığına işaret eden Tatar, artık yeni bir yola girildiğini ve iki devletlilikten başka bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.

Dış Basın Birliği’nin Kıbrıs Türkünün sesini duyurduğunu ifade eden Tatar, bütün gazetecilere çalışmalarında başarılar diledi.

Açılış konuşmasını yapan Dış Basın Birliği Başkanı Burhan Canbaz ise, hayatını kaybeden Şair, Gazeteci ve Emekli Öğretmen Neriman Cahit’i saygıyla andı.

Yaza iyi bir başlangıç yapmak için  etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Canbaz, geceye katılan herkese teşekkür etti ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Canbaz, Birliğin önceki başkanlarından Rasıh Reşat’ın doğum gününü de kutlayarak kendisini sahneye davet etti.

Rasıh Reşat ise burada yaptığı konuşmada, Dış Basın Birliği’nde birçok değerli ismin görev yaptığını anımsatarak “Burası benim evim.” dedi.

Etkinlik, Sanatçı Serdar Kavaz’ın şarkıları ile akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hekimler Sendikası: “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Bayram Taşseven, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin korunması ve bakımlarının, anayasal hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur.” dedi.

Taşseven, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma ile ilgili araştırmalarının, dünya nüfusunun her geçen yıl hızla yaşlandığını gösterdiğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun da son yıllarda aynı şekilde hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığı gerçeğinin de tüm yetkililer tarafından görülmesi ve bu yöndeki politikalarını hazırlamaları gerektiğini ifade eden Taşseven, ülkede yaşlılara yönelik plan ve projeler halinde, bütünlüklü bir şekilde evde bakım hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede yerel yönetimler ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından bu çalışmaların yürütülmeye çalışıldığını belirten Taşseven, şöyle devam etti:

“Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi devlet bünyesinde hizmet sunmaya çalışmakta ancak devletin yürütmesi konumundaki iktidar oralarda da görevini layıkıyla yerine getirmemektedir.

Devletten yeterli ilgi ve desteği göremeyenler ise çareyi özel bakımevlerinde aramakta ya da kendi hasta ve yaşlılarına kendileri bakmaya çalışmaktadır. Ancak günümüz ekonomik şartlarında aile bireylerinin neredeyse tümü çalıştığı için yaşlı bakımı genellikle eğitimsiz, deneyimsiz bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar eliyle sürmektedir.”

Sınırüstü’nde, özel bir bakımevinde geçmişte yaşananları anımsatan Taşseven, bazı eleştirilerde bulundu.

Ülkede bulunan yabancıların yaş ortalamasının 75 üstü olduğuna da işaret eden Taşseven, bu insanların bakıma ihtiyacı olduğunu, evlerinde çeşitli hizmetlere ihtiyaçları olduğunu, bunun da en temel insan haklarından olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki dairelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve ilgili derneklerin de katkı sağlayacağı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Taşseven, yaşlılarla ilgili siyasilerin bir planı olmadığını savundu.

Yaşlıların unutulduğunu ve terk edildiğini iddia eden Taşseven, “Yazıklar olsun.” ifadesini kullandı ve eleştirilerde bulundu.

Ülkede tedavi edici kurumlarda olduğu gibi temel sağlıkta da ciddi hekim, personel ve alt yapı eksikleri olduğunu ifade eden Taşseven, “En büyük eksik sağlık politikalarıdır. İktidar, gerçek anlamda koruyucu, sağaltıcı ve rehabilite edici hizmetler içeren politikalar için yetkili tüm paydaşlarla istişare içinde olmalı, uyarı ve önerileri dikkate almalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam