Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar: Kendi insanımıza mutluluk ve refah verebilmek için bütün imkânlarımızın en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışıyoruz

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eşi Sibel Tatar ile birlikte bu sabah, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Ekonomik Örgütler Platformu ile Türkiye Halk Bankası katkılarıyla gerçekleşen Turizm ve Ekonomi Çalıştayı’na katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra; Türkiye Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin de açılış konuşmalarını yaptığı çalıştay, Acapulco Resort Hotel’de saat 09.00’da başladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, çalıştayda yaptığı açılış konuşmasına, dün akşam Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda şehit düşenlere rahmet ve Azerbaycan halkına başsağlığı dileyerek başlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de düzenlenen bu gibi toplantılarda farklı sektörleri ele alarak ülkenin geleceğini değerlendirmenin önemine değindi.

Halk Bankası KKTC Genel Müdürü Sevda Özen’in önerisi ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın titiz çalışmaları sonucunda çalıştayın düzenlendiğini belirten Cumhurbaşkanı; “Her iki hanımefendiye de teşekkür ederim” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Türkiye Halk Bankası ve Ekonomik Örgütler Platformu yetkililerine de çalıştaya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Kıbrıs Türk halkının büyük mücadeleler verdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, turizmin adadaki en önemli lokomotif sektör olduğunu kaydederek 1974’ten öncesinde Kıbrıs Türklerinin turizm sektöründe hak ettiği yeri alamadıklarını anlattı. 1974 öncesinde Maraş’ın turizm alanında ekonominin yarısını teşkil edecek şekilde bir paya sahip olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş toprağının Kıbrıs Türk Vakıfları’na ait olduğuna değindi.

1974 öncesinde turizm ile ilgilenen Kıbrıslı Türk isimlerin olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların yaptığı tüm haksızlığa rağmen turizm konusunda da Kıbrıs Türklerinin mücadele vermeyi bırakmadıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin sonrasında Kıbrıs Barış Harekâtı ile yeni bir dönemin başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin sınırlarının çizildiğini ve Kıbrıs Türkü’nün tüm izolasyon ve engellemelere rağmen Türkiye Cumhuriyeti üzerinden bağlantılarla turistlerin ülkeye geldiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, turizm alanında 1974’ten itibaren başarılanların küçümsenebilecek noktada olmadığına işaret ederek; “Sıfır noktasından ülkenin doğası, yeşili, mavisi, kültürü ve doğal güzelliklerin korunması suretiyle kendi demokrasisi ve kendi dinamikleri içerisinde turizm konusunda potansiyeli yakalayabilmek için çalışmalar yürütülmüştür. Şu anda dengeli diyebileceğimiz bir turizm potansiyeli de oluşmuştur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; Girne, Gazimağusa, İskele ve Karpaz’a kadar uzanan Gaziveren ve Lefke de olmak üzere, ülke genelinde dengeli bir gelişme ile turizm potansiyelinin geliştirilebilmesi için çaba harcandığına dikkati çekti.

Çeşitli fuar ve etkinliklerde ülke tanıtımının yapılmasının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm turizm tanıtım faaliyetlerinde KKTC’nin de yer almasından duyduğu memnuniyeti paylaştı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinin, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki büyükelçileri ile yaptığı toplantıya atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, burada Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetini anlatırken KKTC’nin potansiyelini de paylaştığını kaydetti.

Turizm tanıtımında Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin turizm potansiyelini ve turizme yönelik hizmetlere değinerek ülke tarihinin zenginliğine ve Maraş açılımının önemine değindi.

Maraş açılımının ekonomi ve turizme büyük katkı yaptığının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, pandemiye rağmen açıldığı günden bugüne Maraş’ı 700 binden fazla insanın ziyaret ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar; “Maraş, KKTC’nin turizm potansiyelini artıran bir hadise olmuştur” dedi. Maraş açılımına destek veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürünü yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımına yönelik bazı tepkilerin olduğunu ancak siyasette cesur adımlar atılmasının gerektiğini dile getirdi.

Potansiyelin tamamlanması yönünde kurak bir adaya suyun getirilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, ülkeye 2011 yılından itibaren dev bir adım olan su projesini kazandıran Türkiye Cumhuriyeti’ne bir kez daha teşekkür etti.

KKTC hepimizin bildiği gibi Doğu Akdeniz’in belki de en güzel adasıdır. Bu adanın kuzeyi, yıllardır büyük bir mücadeleden geçmiştir. Kıbrıs Türk halkının egemenliğinde ve yeni siyasetimizle bu topraklardaki irademizi, siyasi duruşumuzu ve Türkiye Cumhuriyeti’nden aldığımız destekle bu ülkeye sahip çıkıyoruz.

Kendi insanımıza mutluluk ve refah verebilmek için bütün imkânlarımızın en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışıyoruz.

Yan sektörlerin ve yetiştirilen çeşitli ürünlerin geliştirilebilmesi için finansmana ihtiyaç vardır. Halk Bankası’nın esnafa ve hizmetlerini geliştirmekte olan iş insanlarına yönelik tanıdığı kredi imkânları vardır.

Potansiyelin artması için nelerin yapılabileceği konusunda çalışmalar yapmak ve bundan en iyi şekilde fayda sağlayıp ülkemizi güçlendirmek, bir üst noktaya taşıyabilmek görevimizdir. Milli siyasetimiz için verdiğimiz mücadele devam edecektir. Bu bölgedeki varlığımızı sürdürebilmemiz için Anavatan Türkiye ile iş birliği içinde yapacağımız bütün çalışmalar, hepimizin geleceği için çok önemlidir. Bütün bunların olabilmesi için istikrarın ve güven oluşumunun sağlanması, hepimizin dileğidir. Binlerce insan, çeşitli sektörlerde çalışarak geçimini sağlamaktadır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmaların ardından teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulundu.

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTAMS: “Hükümet greve katılmayan üyelerimizin maaşlarından da kesinti yaptı”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), hükümetin, sendika tarafından uygulanan grev günü izinli, hasta raporlu olan veya greve katılmayan üyelerin de maaşlarından kesinti yaptığını ileri sürdü.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, yazılı bir açıklama yaparak, “KKTC maliyesi kuruşa muhtaç mı kaldı?” diye sordu. Bütçe açığının her geçen gün büyüdüğünü ve maaş ödemeleri için Maliye’nin her ay borçlandığını söyleyen Bengihan, bunun “yönetim beceriksizliğinin en bariz göstergesi” olduğunu savundu.

Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin toplanmasında hükümetin adil davranmadığını, zenginlerden vergi toplamak yerine sabit gelirlilerin maaşlarında keserek ve en adaletsiz vergi türü olan dolaylı vergilerle halkı fakirliğe sürüklediğini öne süren Bengihan, “Hükümetin gelecek nesillere borçtan başka hiçbir şey bırakmayacakları aşikardır.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Toplumlararası Kadınlar Yürüyor ve Görüşüyor” etkinliğinde “Mülkiyet” konuşuldu

Published

on

By

Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Taşınma Mal Komisyonu’nun daha etkili olması için çaba harcanması gerektiğini belirtti.

Şefik, AİHM’in de TMK’nin, başvuranların taleplerini incelerken tutarlı, özenli ve zamanında hareket etmediği saptaması yaptığına işaret ederek, “Amacımız, TMK’yı etkisiz bir yöntem olarak kabul ettirip, kişileri çaresiz bırakmak olmamalıdır” dedi.

Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Severis Vakfı (CVAR) iş birliğinde Lefkoşa’da dün akşam düzenlenen “Toplumlarası Kadınlar Yürüyor ve Görüşür” etkinliğinde “Mülkiyet” konusu konuşuldu.

Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in mülkiyet konusunda sunum yapıp, katılımcıların sorularını yanıtladığı gecenin açılışında KTÜKD Başkanı Gülden Plümer Küçük ve Severis Vakfı Direktörü Rita Severis de söz aldı.

Katılımcılar, toplantı öncesinde Ledra Palace’da buluşup, etkinliğin yapıldığı Derboyu’ndaki 4K Koop’a yürüyüş düzenledi.Toplantıya, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi, BM Misyon Şefi Colin Stewart, eski Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlarından Erato Kozaku Markullis ve dernek üyeleriyle yabancı misyonlarda çalışan kadınlar katıldı.

4K ev sahipliğinde yapılan etkinlikte yemek olarak fırın makarnası, patates köftesi, herse, çiçek dolması, hellim, çörek ve karpuz servis edildi. Alkollü alkolsüz yerli içeceklerin satıldığı etkinlikte kurulan stantta hazırlanan sıcak hellim böreği ikramı da yapıldı.

-“Kuzeyde TMK var… Güneyde benzer bir oluşum kurulmadı”

Narin Ferdi Şefik, mülkiyetin her zaman ciddi bir mesele olduğuna işaret ederek, yaşanan çalkantılar sırasında halkın mülklerini terk etmek durumunda kaldığı ülkede, Kıbrıslı Rumlar için, kapsamlı bir çözüm sağlanana kadar Taşınmaz Mal Komisyonu gibi bir imkan yaratılırken, Kıbrıslı Türklerin başvurabileceği benzer bir oluşum kurulmadığını belirtti.

Şefik, Güney Kıbrıs’ta bırakılan Türk mallarının “Türk Malları Vasiliği” tarafından yönetildiğine ancak bu düzenlemenin 1974 öncesinde mülklerinden edilen Kıbrıslı Türklere tazminat hakkı tanımadığına işaret etti.

-“TMK daha etkili olmalı”

Konuşmasında, TMK’nin oluşumu, başvuru süreçleri, yaşanan sorunlar ve AİHM kararlarına da değinen Şefik, kurulduğu 2005’ten Mayıs 2025’e kadar toplam 8 bin 160 başvuru yapılan komisyonun 2 bin 171 başvuruyu sonuçlandırdığını ve 1908 başvuruya toplam 38 milyon 50 bin 407 Sterlin ödendiğini belirtti.

Narin Ferdi Şefik, 5 bin 989 başvurunun ise hala askıda olduğuna işaret ederek, kapsamlı bir çözüm sağlanana kadar en azından Kıbrıslı Rumların başvurabilecekleri bir yol olan TMK’nın daha etkili olması gerektiğini kaydetti.

Şefik, AİHM’in KV Mediterranean Tours Ltd. v. Türkiye davası kararında da TMK’nin başvuranların taleplerini incelerken tutarlı, özenli ve zamanında hareket etmediği saptamasında bulunduğuna vurgu yaptı. Şefik, “AİHM, TMK önündeki yargılamaların hızlandırılması ve gecikmelere karşı etkili bir çözüm mekanizmasının oluşturulması amacıyla sürekli ve uzun vadeli çabaların devam etmesi gerektiğini belirtti.” şeklinde devam etti.

Şefik, “TMK’nin düzgün şekilde işlemesi için hepimiz çaba harcamalıyız. Amacımız, TMK’yı etkisiz bir yöntem olarak kabul ettirip, kişileri çaresiz bırakmak olmamalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar: “Temaslarımızı ve çalışmamızı diplomatik seferberlik anlamında sürdürmeye devam ediyoruz”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temas ve çalışmalarını, diplomatik seferberlik anlamında sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak amacıyla bu akşam Azerbaycan’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ile yaklaşık bir saat süren görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı.

-“Diyalog, temas ve yapıcı duruşumuzdan hiç vazgeçmedik.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ile görüşmesinde çeşitli konuları gündeme getirdiklerini aktardı.

16-17 Mart’ta Cenevre’de yapılan 5+1 toplantının devamında Temmuz ayında New York’ta 5+1 toplantı yapılacağını hatırlatan Tatar, tutuklamalara ilişkin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristodulidis ile bazı sorunlar yaşandığını belirtti.

Cenevre görüşmelerinde altı başlıkta ilerlemeler kaydedilmesi için BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in tekrar atandığını kaydeden Tatar, bugüne kadar istediği kadar ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup gönderdiğini belirten Tatar, “Bu dönemde yaşadığımız hayal kırıklıklarını ifade ettim. Ama biz yine de diyalog, temas ve yapıcı duruşumuzdan hiç vazgeçmedik.” dedi.

-“3D çerçevesinde bir ilerleme olursa resmi müzakerelere de geçilebilir”

Yeni siyasetin gerekliliklerinden bahseden Tatar, eğer 3D (Direk temas, direk ticaret, direk temas) çerçevesinde bir ilerleme olursa resmi müzakerelere de geçilebileceğini söyledi.

Burada 12 farklı komite ile Rum tarafıyla diyalogların sürdüğünü anlatan Tatar, “Dört buçuk yılda ne yapıldı?” şeklindeki eleştirilere “Dört buçuk yılda çok şey yapıldı. Yeni bir vizyon ortaya kondu, uluslararası anlamda iki devletliliğin gerekçelerini ve Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin çok önemli olduğunu, bir saygınlık kazandığımızı anlattık.” yanıtını verdi.

BM raporlarında ortak zeminin olmadığının raporlara geçtiğini belirten Tatar, bunun bir diplomatik kazanım olduğunu kaydetti. Diyaloğu sürdüreceklerini yineleyen Tatar, Türk tarafına yıllardır yapılan ambargoların, haksızlıkların artarak devam ettiğini de uluslararası toplumla paylaştıklarını söyledi.

Dik duruş, onurlu ve güçlü bir gelecek için Kıbrıs Türk tarafının ayrı bir halk olarak, ayrı bir devlet olarak, ayrı bir otorite olarak temaslarını sürdürebilmesinin önemine işaret eden Tatar, “16-17 Temmuz tarihinde New York’ta genişletilmiş 5+1 görüşme için orada hazır olacağımızı teyit ettik. Tabii Türkiye ile de istişare ettik. Bayan Holguin ile Londra’dayken bir telefon görüşmem oldu.” dedi.

-“Bizim böyle toplantılara katılmamız bizler için bir statü meselesidir”

İngiltere temaslarını da anlatan Tatar, “Stweart Doughty ile de görüştüm. Yani bu 5+1 görüşmede İngiltere’yi temsil eden AB Bakanı ile geçen cuma günü İngiltere’de görüşmem oldu ve kendisine bütün az önce sizlere aktardıklarımı anlattım, paylaştım.” ifadelerini kullandı.

Holguin’in Kıbrıs, Ankara, Atina, Brüksel ve Londra’da temaslarda bulunduğunu anlatan Tatar, “Dolayısıyla sürekli olarak uluslararası diyaloğumuzu sürdürmekteyiz.” dedi.

Bu akşam Azerbaycan’a gideceğini ve yarın orada temasları olacağını anlatan Tatar, şöyle devam etti:

“Hankendi’de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın bir gözlemci üyesi olarak, KKTC olarak orada olacağız. Tabii bizim böyle toplantılara katılmamız bizler için bir statü meselesidir. Dolayısıyla ben bir kez daha Azerbaycan hükümetine ve Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e beni de bu toplantıya davet ettikleri için teşekkür etmek istiyorum.”

KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki varlığını ve ekonomik potansiyelini sürdürmek için bütün bu devletlerle iş birliklerinin artırması gerektiğini anlatan Tatar, “Gerek ticaret, gerek turizm, gerek yükseköğrenim ve çeşitli farklı hizmetler sektöründe KKTC’nin bu ülkelerle diyalog ve temasını artırmak durumunda olduğunu da belirteceğim.” dedi.

Ambargolar, kısıtlamalar ve engellemelerin hafifletilmesini isteyen Tatar, Azerbaycan’da Hankendi şehrinde bunları diğer ülkelerle paylaşacağını kaydetti.

Tatar, KKTC olarak diplomatik temasları artıracaklarını belirterek, “Temaslarımızı ve çalışmamızı diplomatik seferberlik anlamında sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam