Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar: Kıbrıs Türkü tarihini bilmeli

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’nün tarihini bilmek zorunda olduğunu vurguladı. “Bu memlekette var olmak için büyük bir mücadele içindeyiz, bu mücadelede selamet için tarihi bilmek önemli” diyen Tatar, Kıbrıs Türk tarihini kayda geçmesinin ve öğre

Published

on

Tatar: Kıbrıs Türkü tarihini bilmeli

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’nün tarihini bilmek zorunda olduğunu vurguladı.

“Bu memlekette var olmak için büyük bir mücadele içindeyiz, bu mücadelede selamet için tarihi bilmek önemli” diyen Tatar, Kıbrıs Türk tarihini kayda geçmesinin ve öğrencilerin milli şuurla yetiştirilmesinin vatana ve millete verilecek en büyük hizmet olacağını vurguladı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun ortaklaşa düzenledikleri “Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” konulu panelde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, etkinliğin gerçekleşmesine katkı koyanlara teşekkür etti.

Kıbrıs Türkü’nün tarihini bilmek zorunda olduğuna vurgu yapan Tatar, Osmanlı’nın adayı 1570’te başlayan bir yıl süren bir savaş sonucu fethettiğini anımsattı.

Osmanlı’nın, bugünkü Kıbrıslı Rumların ve Yunanlıların atası olan Ortodoksların dedelerinin, onları Venediklilerin zulmünden kurtarması için yaptıkları çağrı üzerine adaya geldiğini dile getiren Tatar, 60 bin şehit verilen bu savaşın üzerinden 20-30 yıl geçmeden Ortodoksların Osmanlı’ya başkaldırmaya başladığını söyledi.

Osmanlı yönetiminin hoşgörüsüne ve fetih sonrası yaşanan sürece işaret eden Tatar, farlı bir yol izlense Kıbrıs tamamen Türk adası olabilecekken, bugün Kıbrıslı Türklerin eşit egemenliğinin sorgulandığını söyleyen Tatar, bunu hazmetmenin zor olduğunu dile getirdi.

İngiltere’nin adayı gasp etmesi sürecine işaret eden ve “Bunda hukuk nerede?” diye soran Tatar, Annan Planı’ndan sonra AB’nin tutumuna da işaret etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Türkiye ve Yunanistan’ın aynı anda üye olmadığı herhangi bir siyasi oluşuma üye olamayacağının açıkça belirtilmesine rağmen, tek taraflı şekilde, ne Türkiye ne Kıbrıslı Türklere sormadan AB’ye alındığını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, sonraki süreçte Türkiye’nin veto edilmesine işaret ederek durumu anlamsız ve izah edilemez şeklinde tanımladı.

Konuşmasında mücadele tarihine de işaret eden Tatar, Türkiye garantörlük haklarını kullanıp adaya gelmeseydi bugün Kıbrıs’ın Yunan adası olacağını da dile getirdi.

Ortaya koyduğu mücadelenin egemenlik mücadelesi olduğuna da vurgu yapan Tatar, Kıbrıslı Rumların hâlâ Kıbrıs’ın Helen adası olduğunu söylediğini, “EOKA kahramanlarını” takdir eden mesajlar yayınladığını belirtti.

“En büyük arşiv bizde, fermanlar, evraklar var” diyen Tatar, bu evrakların araştırılması, kitaplaştırması, yeni kuşaklara öğretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Pazar günü törenler için Erenköy’e gittiklerini, oradaki olayları yaşayanların konuşmalarının da çok önemli olduğunu anlatan Tatar, 563 öğrencinin ölüme gitmek için sandallarla Erenköy’e çıktığını ve 2 yıl mücadele ettiğini dile getirdi.

8 Ağustos’un önemli olmasının bir diğer nedeninin de Türkiye’nin uçak göndermesi olduğunu belirten Tatar, uçaklar gönderilmese Dillirga bölgesi ve 563 öğrencinin hepsinin katledileceğini, BM’nin de buna seyirci kalacağını söyledi.

Bunları öğretmenin bir görev olduğunu dile getiren Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlük hakkıyla uçak gönderebildiğini vurguladı, bu yaşananların 1974’ün öncüsü olduğunu dile getirdi. Tatar, 1974 sabahı Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığına ve egemenliğine kavuştuğunu kaydetti.

“’KIBRIS TÜRKÜ ARTIK UYGAR OLACAK’ DENİLEREK TARİHİ SİLİNMEYE ÇALIŞILDI”

Geçmiş dönemde tarih eğitiminde yapılan değişikliğe işaret eden Tatar, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Eğitim Bakanlığı döneminde,
‘Kıbrıs Türkü artık uygar olacak’ denilerek tarihin silinmeye çalışıldığını söyledi.

Bu çerçevede Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda yaşadığı zulmün öğretilmemesi için adımlar atıldığını anlatan Tatar, bu durumun derhal düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

“Bunun derhal düzeltilmesi lazım” diyen Tatar, tarih eğitiminin Vehbi Zeki Serter’in hazırladığı sisteme, hatta daha da iyi noktaya getirilmesi gerektiğini anlattı.

Öte yandan geçen sürede Kıbrıslı Rumların tarih eğitimini daha da sertleştirdiğini anlatan Tatar, Kıbrıslı Rumların “Kıbrıs Helen adasıdır dediklerini” ifade etti.

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam etmesi, KKTC’nin ortadan kalkması, Kıbrıslı Türklerin de yapılan bir anayasa değişiklikle o yapıya girmesini istediğini dile getiren Tatar, Kıbrıs Türk halkının Anadolu ile Türkiye ile bağlarının koparmaya, Kıbrıslı Türkleri asimile etmeye çalışan zihniyetle çarpıştığını anlattı.

“KIBRIS’TA BİRİ RUM VE HRİSTİYAN BİRİ TÜRK VE MÜSLÜMAN OLAN İKİ AYRI HALK OLDUĞUNU ANLATTIM”

Gündem olan Financial Times mülakatına da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, yaptığı açıklamada politikasını anlattığını söyledi.

Kıbrıs’ta biri Rum ve Hristiyan biri Türk ve Müslüman olan iki ayrı halk olduğunu, Kıbrıslı Türklerin Türkiye’yle, Kıbrıslı Rumların Yunanistan’la yakınlığı olduğunu anlattığını dile getiren Tatar, bütün anlattıklarının içinden ırk kelimesini çekip kendisini bombardımana tutup alay ettiklerini söyledi.

Kendisine ırkçı dediklerine işaret eden Tatar, “Benim nerem ırkçı?” diye sordu, “Benim adım Ersin Tatar yıllardır siyasetin içinde, her yerde, bütün yüreğimle çarpışan, Kıbrıs Türk halkının varoluşu için, Kıbrıs Türk halkının hakkını hukukunu menfaatini korumak için uğraşan bir siyasetçi” dedi.

Financial Times röportajında, iki ayrı halk, iki ayrı kültür var dediğini, zorla birleştirme olmayacağını anlattığını söyleyen Tatar, aşı meselesinde yaşananlara işaret etti.

Öğrencilerin mağduriyetine işaret eden ve kendisinden tüm halkın aşı listesinin istendiğini ifade eden Tatar, bunların özel bilgiler olduğunu kaydetti, devletin vatandaşına mükellefiyetleri olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Tatar, “Bu insanlık meselesidir” ifadelerini kullandı.

“BU MEMLEKETTE VAR OLMAK İÇİN BÜYÜK BİR MÜCADELE İÇİNDEYİZ, BU MÜCADELEDE SELAMET İÇİN TARİHİ BİLMEK ÖNEMLİ”

“Bu memlekette var olmak için büyük bir mücadele içindeyiz bu mücadelede selamet için tarihi bilmek önemli” diyen Tatar, Kıbrıs Türk tarihinin kayda geçmesinin ve öğrencilerin milli şuurla yetiştirilmesinin vatana ve millete verilecek en büyük hizmet olacağını vurguladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRTK Müdürü Özkurt BRTK’nın 61. kuruluş yıldönümü için mesaj yayımladı:“Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum BRTK’nın 61’inci yaşı kutlu olsun”

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) kamu yayıncılığı sorumluluğu ve doğruluk ilkesiyle, Kıbrıs Türk halkının sesini dünya genelinde duyurmayı sürdürdüğünü söyledi.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, kurumun 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Özkurt mesajında, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun, Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmak ve haklarını savunmak amacıyla, 25 Aralık 1963’te Bayrak Radyosu olarak yayın hayatına başladığını söyledi.

Rum saldırılarının yoğunlaştığı ve 21 Aralık 1963 Olayları’nın hemen ardından “bayrak, bayrak, bayrak” anonsuyla halka moral kaynağı olan Bayrak Radyosu’nun, Kıbrıs Türk toplumunun sesini dünyaya duyurmak için bir gereklilik olarak doğduğunu kaydeden Meryem Özkurt, zamanla tek radyo kanalından 6 radyo ve 3 televizyon kanalına dönüşerek büyüdüğünü anlattı.

Kurum Müdürü Özkurt mesajında, “Bugün, web sitesi üzerinden günde ortalama 10 bin kullanıcıya doğru ve hızlı haber sunmaktadır. Dijital medya ve sosyal medyanın etkisiyle yanıltıcı haberlerin yayılması giderek hızlanmış ve doğru bilgiye ulaşmak daha da zorlaşmıştır. Ancak, BRTK kamu yayıncılığı sorumluluğu ve doğruluk ilkesiyle hareket ederek, Kıbrıs Türk halkının sesini dünya genelinde duyurmayı sürdürmektedir. Gelişen teknolojiyi kullanarak etik ve tarafsız habercilik anlayışıyla, KKTC’nin tanıtımına katkıda bulunan BRTK, halkın doğru bilgiye ulaşması adına çalışmalarına aynı disiplin ve sorumlulukla devam etmektedir. Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun 61. yaşı kutlu olsun” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Tokel, BRTK’nın 61. Kuruluş yıldönümünü kutladı

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Tokel mesajında, Kıbrıs Türk Halkı’nın özgür ve gür sesi olan, günümüzde Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılan eski Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı Binası’nın garajından 25 Aralık 1963 günü yayılan ve “Bayrak, Bayrak, Bayrak, Burası Kıbrıs Türk Mücahidinin Sesi” anonsu ile başlayan destansı yürüyüşle, varoluş mücadelesinin adada ve dünyada yankılanan sesi haline dönüşen Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun bugün 61 yaşında oduğunu söyledi.

“Adını, gökyüzünde dalgalanan bayraklarımızdan alan bu müstesna Kurum, 61 yıllık köklü ve güçlü geçmişi ile tarihin kendine yüklediği misyona bağlı olarak, Kıbrıs Türk kimliğinin, kültürünün ve bizi biz yapan tüm değerlerin bayrak taşıyıcısı olmaya devam etmiştir” diyen Tokel, BRTK Yönetim Kurulu olarak en temel hedeflerinin kurumu, bu köklü geçmişine güçlü bir de gelecek eklemek olduğunu vurguladı.

Mesajında, bu hedef doğrultusunda, Kurumun yasal, yapısal ve teknolojik dönüşümünü gerçekleştirebilmesi, güvenilir, hızlı ve özgün içerikleri ile halkın sesini ve sözünü yeni iletişim eko-sistemi içerisinde bulunan tüm mecralardan dünyaya duyurabilmesi ve etkili bir yayın kaynağı olabilmesi adına gerekli adımları atıkleriniğ dile getiren Tokel, “Çünkü biliyoruz ki; Kıbrıs Türk Halkı’nın milli, sosyal ve kültürel değerlerini, ulusumuzun hak ve çıkarlarını savunmak, halkın doğru ve güvenilir habere erişimini sağlamak, kamuoyunu dezenformasyon ve manipülasyonlara karşı koruyarak, devletimiz ve milletimizin sesinin dünyaya güçlü bir şekilde duyurulması adına çağı yakalamak ve yeni medya düzeni içerisindeki güçlü yerimizi almak şarttır. İnançlıyız, kararlıyız ve umut doluyuz” dedi.

Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Halkı’nın medyadaki özü, gözü, sesi, sözü ve gücü olma misyonunu hep önde tutarak, devleti ve halkı temsil ettiğini asla unutmayan, ortak milli, kültürel ve sosyal değerlerden ödün vermeyen, gündem olan değil gündem yaratan, tepki yaratan değil etki yaratan, hem gündemi izleyen hem de gündemi belirleyen, gözü halkına, yüzü dünyaya dönük, erişen ve erişilen, sesi ve sözü her yerde, her platformda duyulan, saygı duyan, saygı duyulan, halka kapıları açık, halkın kapılarını açtığı BRT’yi güçlü yarınlara birlikte taşıyacaklarını da kaydederek, “Bu vesileyle; Kurum’umuzun 61’nci kuruluş yıl dönümünü şahsım ve Yönetim Kurulu’muz adına bir kez daha kutluyor, 61 yıllık tarihinde Kurum’a emek veren herkese minnet duygularımızı iletiyor, aramızdan ayrılanların aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyor, BRT’nin tüm basın emekçilerine ve yöneticilerine en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

TAK Müdürü ve YK Başkanı, BRTK’nın 61 yaşını kutladı

Published

on

By

Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Fehmi Gürdallı ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt da BRTK’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile BRTK Müdürü Meryem Özkurt ve Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel’e kutlama mesajı gönderdi.

Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Fehmi Gürdallı ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt da BRTK’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile BRTK Müdürü Meryem Özkurt ve Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel’e gönderdikleri ortak kutlama mesajında, kurumun 61’inci kuruluş yıldönümünü, Türk Ajansı Kıbrıs adına kutladılar.

Mesajda, “Kamu yayıncısı olarak BRT, Kıbrıslı Türklerin aynı zamanda görsel hafızasıdır ve halkın haber alma özgürüğünün sağlanmasında hayati önem taşımaktadır. Değişen ve dönüşen medya, BRT gibi kamu kurumlarına olan ihtiyacı azaltmamış, aksine artırmıştır. BRT gibi köklü kurumlar, dezenformasyon çağında halkın doğru haber için en temel kaynaklarından biridir ve olmaya devam edecektir. Bu vesileyle çalışmalarınızı tebrik eder, başarılarınızın devamını dileriz” denildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam