Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar: “Mutlak surette direkt uçuş, direkt temas ve direkt ticaretin kabul edilmesi gerekir”

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’nün hak ve hukukunu korumak için gideceği New York’ta müzakere sürecine geçebilmek için mutlak surette direkt uçuş, direkt temas ve direkt ticaretin kabul edilmesi gerektiğini yineleyeceğini belirtti.

“Hakkımızı, hukukumuzu aramaya devam edeceğiz çünkü çok güçlü bir zeminimiz var. Bu zemin giderek güçleniyor” diyen Tatar, KKTC’nin bölgedeki barış ve huzurun anahtar ve teminatı olduğunu söyledi.

Tatar, Rum tarafının, iyi atmosfer oluşturmak yerine iki taraf arasında gerginliği arttırdığını uluslararası camianın görmesi ve Kıbrıs Türkü’ne sahip çıkması gerektiğini var gücüyle haykıracağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 5+1 Gayrıresmi Zirvesi’nin yapılacağı New York’a gitmek üzere ülkeden ayrıldı. Cumhurbaşkanı Tatar, ayrılmadan önce Ercan Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında, New York’taki toplantı hakkında bilgi verdi.

Tatar’ı Ercan’da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Kadir Bayraklı uğurladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde yarın ve perşembe günü yapılacak görüşmeye Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in yanısıra garantör ülkeler Türkiye ile Yunanistan’ın Dışişleri Bakanlarıyla İngiltere’nin AB’den Sorumlu Bakanı katılacak.

Cumhurbaşkanı Tatar’a toplantıda Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Özel Temsilci Güneş Onar, Cumhurbaşkanı Hukuk Danışmanı Sülen Karabacak, Cumhurbaşkanı Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Seniha Birand Çınar, Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Hüseyin Işıksal ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser Eşlik edecek.

-Rum liderle anlayış birliği

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristodulidis’le kapsamlı müzakerelere kadar iş birliğini geliştirmek adına ciddi işleri yapılabileceği noktasında anlayış birliği oluştuğunu kaydeden Tatar, mart ayında Cenevre’de yer alan benzer formattaki toplantıda mutabakat sağlanan 6 başlıktan olan gençlerle ilgili teknik komite kurulması, çevre konuları ve kültürel mirasa sahip çıkılması konularında birtakım ilerlemeler sağlandığını belirtti. Tatar, geçiş kapıları konusunda ise bir gelişme sağlanamadığını kaydetti.

-“Bu bir egemenlik meselesidir.. Hak ve hukukumuzu korumak için New York’a gidiyoruz”

Her zaman iyi niyetli davranan Kıbrıs Türk tarafının Metehan kapısındaki sıkışıklığı aşmak içinn Haspolat ve Akıncılar’da kapı açılması önerisinde bulunduğunu belirten Tatar, Kıbrıs Rum tarafının söz konusu iki kapı karşılığında Erenköy ve Kiracıköy’de “Rum tarafından Rum tarafına” geçişi kolaylaştıracak “koridor geçişler” oluşturulmasında ısrarcı olduğundan adım atılamadığını anlattı.

Tatar, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması amacıyla ara bölgede güneş enerjisi santrali kurulması önerisinde de Kıbrıs Rum tarafının üretilen enerjinin tümünün kendi elektrik idaresine verilmesi ve Kıbrıs Türk tarafına Kıbrıs Rum Elektrik İrdaresi tarafından verilmesinde ısrarcı olduğuna işaret etti. Tatar, “Bu kabul edilebilir birşey değildir. Çünkü bu bir egemenlik meselesidir. Kıbrısta iki taraf var, iki otorite var, iki bölge var, iki devlet var” dedi

Rum kesiminin anlayışının daha iyi anlaşılması için bu örnekleri verdiğini kaydeden Tatar, bazı muhalif çevrelerin “olağan konular için New York’a gitmeye ne gerek var” şeklindeki eleştirilere değinerek “Hak ve hukukumuzu korumak için New York’a gidiyoruz” dedi.

-“Mülk konusunda terör estiriyorlar”

New York’a BM Genel Sekreteri tarafından davet edildiklerini ifade eden Tatar, Türkiye ile Yunanistan Dışişleri Bakanlarıyla İngiltere’nin AB’den Sorumlu Bakanının katılacağı toplantıda Güney Kıbrıs’ın mülk konusundaki tutuklamalarının yanısıra, Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıkları, 1963’ten itibaren uygulanan izolasyon ve yaptırımları, Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının ihlal edilmesini, Kıbrıs Türk halkının 1963’ten sonra kendi kaderine terk edilmesini bir kez daha dile getireceğini belirtti.

Yapılan her BM planında yer alan her halkın kendi bölgesinde nüfus ve mülkiyette sarih bir çoğunluğa sahip olması ilkesi ile Taşınmaz Mal Komisyonu’nun varlığına rağmen mülk konusunda Kıbrıs Rum kesiminin “terör estirdiğine” işaret eden Tatar, KKTC’de yatırım yapan iş insanlarının böylesi tehditle karşılaşmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Tatar, Rum tarafının, BM Genel Sekreteri’nin niyetinin tersine, iyi atmosfer oluşturmak yerine iki taraf arasında gerginliği arttırdığını uluslararası camianın görmesi ve Kıbrıs Türküne sahip çıkması gerektiğini var gücüyle haykıracağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, bölgede yaşanan olaylara BM’nin seyirci kaldığına işaret ederek, adada varılacak bir anlaşmada “barış huzur ve güvenliğin” ne kadar önemli olduğunu toplantıda anlatacağını söyledi.

– “Mutlak surette direkt uçuş, direkt temas ve direkt ticaret kabul edilmesi gerekiyor”

Cumhurbaşkanı Tatar, New York’taki toplantıda ele alınacak konulara ilişkin soruya “Müzakere sürecine geçebilmemiz için mutlak surette direkt uçuş, direkt temas ve direkt ticaret kabul edilmesi gerektiğini, bunların pazarlık unsuru olmadığını söyleyeceğiz” yanıtını verdi.

Annan Planı sürecine de değinerek, plana evet demeleri halinde Kıbrıs Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılacağı sözü verildiğini anımsatan Tatar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde geri çevrilen bu önerinin uluslararası camia tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini söyleme fırsatı bulacağını söyledi.

-Rum lidere eleştiri

Rum Yönetimi liderinin New York’ta yeni bir görşme sürecini zorlayacağı şeklinde açıklamalarda bulunduğuna işaret eden Tatar, Birleşmiş Milletler son raporunda ve BM yetkililerinin açıklamalarında “federasyon” kelimesinin yer almamasının federal temelde bir müzakerenin gerçekçi olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Orak zemin olmadan müzakerelere geçilemeyeceğine işaret eden Tatar, yakın doğuda yaşanan olayların güvenlik meselesinin önemi gösterdiğini belirterek, “sıfır asker sıfır garanti”nin kabulünün mümkün olmadığını yineledi. Tatar, federal temelde bir anlaşamaya varılamayacağını BM Genel Sekreteri’nin de çok iyi bildiğini söyledi.

-“İki devletin iş birliği”

Diyalog ve temastan uzak olmayacaklarını belirten Tatar, kurulan 12 teknik komitede pek çok konuda çalışma yapıldığını kaydetti. Tatar, deprem ve yangın konularında da çalışma arzusunda olduklarını ifade etti. Tatar, “Bunların teknik altyapısını yapmış bir anlayışın temsilcisiyim, yangınlar konusunda da tekiflerimiz olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “İş birliğini öneren bir kişiyim. Neyin iş birliğini? İki devletin iş birliğini” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin tutumunda bir değişimin beklenip beklenmediği yönündeki bir soruya Tatar, iki toplumlu iki bölgeli federasyon kararının 60 yıl önce alındığını ancak Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tanınmış bir devlet olmasından dolayı federal temelde anlaşmaya varılamadığını belirtti.

– “KKTC, bölgedeki barış ve huzurun anahtar ve teminatı”

Tatar, “Hakkımızı, hukuğumuzu aramaya devam edeceğiz çünkü çok güçlü bir zeminimiz var. Bu zemin giderek güçlenmektedir” dedi.

Dünyanın en tanınmış diplomat ve siyasi uzmanların Dünya’da dengelerin değişeceğini söylediğine işaret eden Tatar, Doğu Akdeniz’e enerji ve güvenlik boyutuyla bakıldığında , KKTC’nin bölgedeki barış ve huzurun anahtar ve teminatı olduğunu söyledi. Tatar, “Tarihi birtakım koşulların şekillenmesinde aktörüz” dedi.

Yürütülen siyasetin, onurlu ve haklı siyaset olduğunu belirten Tatar, bundan vazgeçip, federal anlayışla masaya dönmenin Kıbrıs Türkü’ne yakışmayan bir dönüş olacağını söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı

Published

on

By

KKTC’de siber dayanıklılığın artırılması amacıyla Bilgi teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) ile Türkiye Bilişim Derneği (TBD) iş birliğinde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı.

BTHK Konferans salonunda saat 09.30’da başlayan etkinlikte, BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, TBD Genel Başkanı Kenan Altınsaat ve TC Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Başkanı Mahmut Esat Yıldırım açılış konuşması yaptılar.

Açılış konuşmaları sonrasında eğitimciler Sibel Güvenlik Yönetim Danışmanı Ahmet Pekel ve Siber Güvenlik ve Yapay Zeka Uzmanı Yılmaz Değirmenci’nin özgeçmişleri katılımcılara okundu.

“Siber güvenlikte temel kavramlar ve yönetim ilkeleri; Siber güvenlikte bireyleri hedef alan tehditler ve önlemler; Siber güvenlikte fiziksel güvenlik, siber saldırılardan çıkarılan dersler, yeni teknolojiler ve siber güvenliğe etkisi; Yakın dönem savaşlardan siber güvenlik alanında alınan dersler, ve alınması gereken önlem ve hazırlıklar; Savaş ortamında kritik altyapılar ve EKS güvenliğinin sahada alınan derslerle yeniden değerlendirilmesi; Ofansif siber güvenlik: Siber istihbarat, sızma testi; Defansif siber güvenlik: SOC işletilmesi, durumsal farkındalık, güvenlik ihlal değerlendirilmesi ve adli bilişim” konularında iki gün boyunca devam edecek eğitimleri tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek.

-Bürüncük: “Siber savunma artık sadece teknik bir mesele değil, ulusal güvenliğin asli bileşenidir”

BTHK Başkanı Kadri Bürüncük açılışta yaptığı konuşmada, eğitimin, BTHK ile TBD arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında düzenlendiğini belirterek, tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Konuşmasında, dijitalleşmenin artık yaşamın her alanına nüfuz ettiğini kaydeden Bürüncük, bu dönüşümün yalnızca fırsatları değil, aynı zamanda ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Bürüncük, siber tehditlerin etkisinin coğrafi sınırlara bağlı olmaksızın büyüdüğünü dile getirerek, Orta Doğu’da yaşanan sıcak çatışmaların bunun en çarpıcı örneklerinden biri olduğunu kaydetti.

Bu saldırıların fiziksel cephenin arkasında eş zamanlı yürütülen bir siber cephede olduğunu da vurgulayan Bürüncük, “Buradan çıkarılacak ders açıktır: Siber savunma artık sadece teknik bir mesele değil, ulusal güvenliğin asli bileşenidir.” dedi.

Kadri Bürüncük BTHK olarak yalnızca düzenleyici ve denetleyici bir kurum olmadıklarını da kaydederek, aynı zamanda rehberlik eden, kapasite geliştiren ve iş birliği üreten bir kamu otoritesi olmayı hedeflediklerini işaret etti.

Eğitimin konuları hakkında da bilgi veren Bürüncük, siber güvenliğin en zayıf halkasının insan olduğunu, bu nedenle teknik çözümler kadar, kültürel dönüşüm ve farkındalık eğitiminin de hayati önem taşıdığını belirtti.

“Bireylerin bilgilendirilmesi, mevcut kadroların eğitimi, sistem takviye yatırımları ve personel ihtiyaçları ve koordinasyon çalışmaları ödevlerimizdir.” diyen Bürüncük, dijital dünyada daha güçlü ve dirençli bir KKTC için hep birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

– Altınsaat: “Tüm devlet ve kurumlar dijital alandaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla strateji geliştiriyorlar”

TBD Genel Başkanı Kenan Altınsaat da açılışta yaptığı konuşmasında, Bilişim Adası Kıbrıs maksadıyla KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve BTHK ile imzaladıkları iş birliği protokolü kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden duydukları memnuniyeti belirterek, bu yöndeki çalışmalara katkı koymaya devam edeceklerini vurguladı.

Bu yöndeki çalışmaların yıllar önce virüs-anti virüs uygulamaları ile başladığını anımsatan Altınsaat, artık dijital egemenlik ve dayanıklılık kavramlarıyla konunun birey olarak sahip olunan bilgiyi korumaktan çıktığını ve devletin geleceğini ilgilendiren seviyeye ulaştığını kaydetti.

“Siber güvenliğin yanı sıra dijital egemenlik, bağımsızlık ve dayanıklılık kavramları ulusal güvenliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.” diyen Altınsaat, tüm devlet ve kurumların dijital alandaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla strateji geliştirdiklerinin altını çizdi.

Altınsaat, her geçen gün kullanılan uygulamaların ve platformların katlanarak arttığını belirterek, bu durumun güvenlik risklerini de aynı oranda artırdığını söyledi.

Bu durumda bireyin, toplumun ve devletin siber güvenliğini sağlamak amacıyla sürekli çalışmalar yapacaklarını kaydeden Altınsaat, eğitimin verimli ve başarılı geçmesini diledi.

-Yıldırım: “Türkiye BM’nin 2024 Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde ‘Rol Model Ülke’ seçildi”

TC Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Başkanı Mahmut Esat Yıldırım ise konuşmasında, Merkezin çalışmaları hakkında da bilgi vererek, temel amaçlarının Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

USOM’un siber olaylara müdahale, siber tehditleri izleme, aynı zamanda analiz etme ve önleme, ulusal ve uluslararası alanda iş birliği çalışmalarında bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ayrıca, siber güvenlik farkındalığını artırmak için Fatih/Siber talimhanesi kurulduğunu da belirtti.

Yıldırım konuşmasında, Merkez çatısı altında yer alan Siber Olaylara Müdahale Ekipleri’nin (SOME) bulunduğunu da vurgulayarak, SOME ekiplerinin hem kurumsal hem de sektörel bazda siber olaylara müdahale ettiklerine dikkat çekti.

“Yüzde 100 güvenlik diye bir şey olmayacağına inanıyoruz. Zaten yüzde 100 güvenlik olmayacaksa bir şekilde bizim yüzde 90’ı yakalamamız lazım.” diyen Yıldırımlar, Türkiye’de yaklaşık 17-18 milyon IP adresi olduğunu ve onları korumaları gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım konuşmasının sonunda, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yayınlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ni işaret ederek , Türkiye’nin 2024’teki raporunda “Rol Model Ülke” seçildiğini de sözlerine ekledi.

Açılış konuşmaları sonrasında, iki gün boyunca devam edecek eğitimlere geçildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sampiyon Melekler’in aileleri duruşma için Adıyaman’a gidiyor

Published

on

By

Şampiyon Meleklerin ailelerinin Adıyaman yolculuğu başladı.
Aileler, İsias Otel’de kusuru bulunan kamu görevlilerinin ikinci duruşması için bugün Gaziantep üzerinden Adıyaman’a hareket etti.

Aileleri, bugün Gaziantep’e şampiyon melekleri KKTC’ye getiren uçağın kaptan pilotu Bekir Kasapoğlu taşıdı.
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu karakaya’yı kokpite çağıran kaptan pilot Kasapoğlu ile duygulu anlar yaşandı.
Gaziantep’e gelen aileler, otobüsle Adıyaman’a geçecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yüksek Mahkeme Başkanı Özerdağ, Azerbaycan Anayasasının 30’uncu yıl dönümü etkinliklerine ve Türk Anayasa Mahkemesi toplantısına katılacak

Published

on

By

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin davetlisi olarak Azerbaycan Anayasasının kabulünün 30’uncu yıl dönümü etkinlikleri ile TÜRKAY Türk Anayasa Mahkemesi toplantısına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’a gitti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’a ziyaretinde Yüksek Mahkeme Yargıcı Peri Hakkı da eşlik ediyor. Yüksek Mahkeme heyeti Azerbaycan ziyaretinde Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türk Devletleri Teşkilatı Üye ve Gözlemci Devletlerin Yargı Başkan ve yetkilileri ile üst düzey temaslarda bulunacak.

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasının kabulünün 30’uncu yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek konferansta KKTC Yargısını temsilen “Günümüz insan yaşamındaki değişimlerin anayasal haklar açısından etkileri” konulu bir konuşma yapacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam