Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar:Kıbrıs davasında bizim için özlenen bir noktaya geldik

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs davasında Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle Kıbrıs Türk halkını adına “devletin ve egemenliğin” öne çıktığı özlenen bir noktaya geldiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York temaslarını tamamlayarak ülkeye döndü. Tatar, ülkeye dönüşünün ardından Ercan Havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, New York temaslarını anlattığı konuşmasında, yarım asırdır devam eden Kıbrıs görüşmelerinde bugüne kadar bir noktaya gelindiğini, ancak bugüne kadar iki devlet siyasetinin dünya kamuoyu gündeminde hiç bu kadar yer bulmadığını söyledi.

“3 ayda bu işi bitiririm” demediğini, ancak “Egemenlik, iki devlet” siyasetini ortaya koyduklarını ifade eden Tatar, Cumhurbaşkanı olarak en iyi şekilde halkın haklarını koruduğunu kaydetti.

Tatar, Türkiye’nin gücünün arkalarında olduğunu ve Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının siyasetini desteklediğini vurguladı.

“Gittiniz görüştünüz noldu” dendiğini ancak bu ziyaret ve görüşmelerin Kıbrıs Türk halkının geleceğini, bekasını, milli davasını ilgilendiren önemli görüşmeler olduğunu ifade eden Tatar, ulusal çıkarlar, mavi vatan hava sahasında bölgenin kontrolü için Türkiye ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.

Hak hukuk korumanın bu şekilde yapıldığını, görüşmeler ziyaretlerin önemli olduğunu ifade eden Tatar, bunu dünya kamuoyu önünde yaptıklarını kaydetti.

“Tanınmıyor olabiliriz ama Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki devlet olduğunu herkes biliyor” diyen Tatar, bu siyaseti kalıcı hale getirdiklerini ve kısa sürede bu siyaseti dünya kamuoyu gündemine taşıdıklarına dikkat çekti.

“BM parametrelerine 60 yıldır çakıldık kaldık” diyen Tatar, artık bu parametrelere de bakmak gerektiğini, BM’nin de “yaratıcılık adına iki tarafı nasıl birleştiririm” diye baktığını, arayışı olduğunu, genel sekreteri iyi niyetli gördüğünü, Kıbrıs Türk halkını artık anladıklarını ve ona göre konuya yaklaştıklarını ifade eden Tatar, BM Genel Sekreteri’nin de artık Kıbrıs meselesinin işinin ruhunu çözdüğünü söyledi.

Türkiye’nin bölgede bir aktör, önemli bir güç olduğunu, Türkiye’nin göz aradı edilemeyeceğini, Türkiye AB’ye girseydi bugünün çok faklı olmuş olacağını ifade eden Tatar, Türkiye’nin desteğiyle ortaya koydukları siyasetin anlamlı, gerçekçi, ulusal dava için değerli olduğunu söyledi.

“Yapılan bu kutsal ve değerli mücadeleye kimse gölge düşürmesin. Kimse yaptığımız işi küçümsemesin, hiç yakışmıyor” diyen Tatar, bu büyük Kıbrıs davasında özlenen bir aşamaya geldiklerini vurguladı.

Tatar, Federasyonun geride kaldığını, gerekçeleriyle yaşananlarla söyleyip, iki devlet siyasetine gelmenin, kabul ettirmenin, anlayış görmenin, sempati görmenin önemine vurgu yaptı.

New York temaslarının oldukça uzun bir ziyaret olduğunu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türk Evi’nin açılışına katıldıklarını, BM Genel Sekreteri ile görüştüklerini, genel kurul çalışmalarını izlediklerini, üçlü görüşme gerçekleştirdiklerini, bunun yanında diğer devlet başkanları ile görüştüklerini, basına mülakatlar verdiklerini, orada yaşayan Kıbrıslı Türkler ve bazı iş insanı toplantılarına katıldığını anımsatan Tatar, önemli bir yerde bulunan Türkevi’nde KKTC’ye de yer tahsis edildiğini ifade etti ve Türkiye Cumhuriyetine teşekkür etti.

Tatar, ziyaretlerde Kıbrıs’taki gerçekleri anlatma fırsatı bulduklarını, BM Genel Sekreteri ile konuyu ayrıntılı ve detaylı bir şekilde konuşma fırsatı bulduklarını, bunun eşitliğin sürdürülmesi için önemli bir görüşme olduğunu, çünkü Rum liderin BM’de konuşma fırsatı bulduğunu ancak Kıbrıs Türk liderinin bulamadığını anlattı.

Tatar, bunun BM’de seslendirildiğini, Erdoğan’ın bunu orada dillendirmesinin iki devlet ve egemenlik için önemli olduğunu söyledi.

Bu konudaki yeni siyasetin Kıbrıs Türk halkının elini güçlendirdiğini vurgulayan Tatar, Kıbrıs’ta iki taraflı teknik komitelerin de iki devlet şeklinde sürdürüldüğünü, sağlık gibi diğer komitelerin de çalışması ve halkların hayatına dokunabilmesi için talepte bulunduklarını belirtti.

BM’nin Kıbrıs’a yeni bir temsilci atayabileceğini, bu konuda gerekli hassasiyeti dile getirdiklerini, kapsamlı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Tatar, New York’ta Kıbrıs Türk halkının yeni siyasetini aktardıklarını, iki devlet ve egemenlik vurgusu yaptıklarını söyledi.

Tatar, New York temasları ile ilgili Parti başkanları, bakanlar kurulu, yüce Meclis ve kamuoyuna gerekli bilgileri vereceğini söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, dört tasarıyı görüştü

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, bugün dört yasa tasarısını görüştü.

Komite “Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı”, “Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı”, “Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ve “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi Sınırları Dahilindeki Peyzaj Alanları ile Parklar ve Bu Kapsamdaki Taşınmaz Mallara İlişkin Yasa Tasarısı”nı ele aldı. İki yasa tasarısı Genel Kurul’un gündemine sevk edilirken, diğer yasa tasarılarıyla ilgili çalışmalar bir sonraki toplantıda sürecek.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, saat 10.30’da UBP Milletvekili Komite Başkanı Sunat Atun Başkanlığında toplanan komite, ilk olarak “Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı”nı ele aldı ve oybirliğiyle onaylayarak Genel Kurul’un gündemine sevk etti.

Komite toplantısına davetli olarak, Maliye Bakanlığı, KKTC Merkez Bankası, Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı, Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi ve KTAMS’dan yetkililer katılarak görüşlerini sundu.

Daha sonra “Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı ve oyçokluğuyla onaylanarak Genel Kurul’un gündemine sevk edildi. Toplantıya davetli olarak Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetkililer katılarak görüşlerini sundu.

Komite daha sonra “Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı ele aldı ve genel görüşmesini gerçekleştirdi. Komite bahse konu yasa tasarısıyla ilgili çalışmalarına bir sonraki toplantısında devam edecek. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Komite toplantısına davetli olarak, Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi, DAÜ Emekliler Derneği, DAÜ-BİR-SEN, DAÜ-PER-SEN ve DAÜ-SEN’den yetkililer katılarak görüşlerini sundu.

Komite son olarak gündeminde yer alan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi Sınırları Dahilindeki Peyzaj Alanları ile Parklar ve Bu Kapsamdaki Taşınmaz Mallara İlişkin Yasa Tasarısı”nı ele aldı ve madde madde oylamaya başladı. Komite bahse konu yasa tasarısıyla ilgili çalışmalarına bir sonraki toplantısında devam edecek.

Komite toplantısına davetli olarak KKTC Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü, Maliye Bakanlığı ve Planlama ve İnşaat Dairesi’nden yetkililer katılarak görüşlerini sundu.

UBP Milletvekili Sunat Atun Başkanlığında yapılan toplantıya; Komite üyeleri UBP Milletvekili Ahmet Savaşan, UBP Milletvekili Fırtına Karanfil ve CTP Milletvekili Devrim Barçın katıldı.

Komite toplantısında ayrıca Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers da yer aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler, Prof. Dr. Saraç’ı kabul etti

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Öztürkler ziyarette yaptığı konuşmada, Saraç’ı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti ve bürokrat olarak görev yaptığı dönemlerde de Saraç ile yakın iş birliği içerisinde olduklarını kaydetti.

Saraç’ın deneyimlerinden KKTC kurumlarının her zaman faydalanması gerektiğine işaret eden Öztürkler, ziyaretten dolayı teşekkür etti.

Prof. Dr. Yekta Saraç da, geçmişte birlikte çok mesai harcadıkları Öztürkler’i Meclis Başkanı olarak görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Öztürkler’e görevinde başarılar diledi.

Başkan Öztürkler, kabulde Prof. Dr. Saraç’a Meclis anı tabağı hediye etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuşoğlu:Erenköy Lisesi’nde iki gün idari tatil verilmiştir

Published

on

By

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Yenierenköy Lisesi’nde eğitim gören Dipkarpazlı öğrencileri taşıyan otobüsün devrilmesinin ardından öğrencilerin yaşadıkları olayın etkisinden psikolojik olarak uzaklaşabilmeleri adına, Yenierenköy Lisesi’nde eğitime iki gün süreyle ara verildiğini, idari tatil ilan edildiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çavuşoğlu, kazanın ardından Mağusa Devlet Hastanesi’ne giderek yaralı öğrenciler hakkında bilgi aldı.

Bakan Çavuşoğlu yaptığı yazılı açıklamada yaşanan elim hadiseden dolayı üzüntüsünü belirterek şunları kaydetti:

“Çocuklarımız kazayı hafif şekilde atlatmıştır. Hiçbir öğrencimizde kalıcı bir hasar ya da hayati tehlike bulunmamaktadır. Bu süreçte çocuklarımızın ilk andan itibaren yanında olan ailelerine, doktorlara, hemşirelere ve tüm sağlık çalışanlarına gösterdikleri yüksek gayretleri için teşekkür ediyorum.

Kazanın nedeni polis tarafından detaylı şekilde araştırılmaktadır. Bakanlık olarak, bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına alınması gereken tüm tedbirler titizlikle değerlendirilecek ve gereken ne varsa yapılacaktır.

Öğrencilerimizin yaşadıkları olayın etkisinden psikolojik olarak uzaklaşabilmeleri adına, Yenierenköy Lisesi’nde eğitime iki (2) gün süreyle ara verilmiş, idari tatil ilan edilmiştir. Söz konusu idari tatil yalnızca Yenierenköy Lisesi’ni kapsamakta olup, diğer okullarda eğitim-öğretime devam edilecektir.

Tüm çocuklarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Devamını Oku

Trending

Reklam