Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Tatar:Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki Devlet var..Resmi müzakere isteniyorsa eşitliğimizin kabul edilmesi lazım

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, CNN Türk’e konuk oldu, Dicle Canova’nın sorularını yanıtladı..

Kıbrıs konusunda iki Devletlik vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Resmi müzakere isteniyorsa uluslararası arenada eşitliğimizin kabul edilmesi lazım. Masaya eşit statüde oturmamız gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ankara temasları çerçevesinde CNN Türk’e konuk oldu, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs’ta Ortodoks Kilisesi ve Rum Milli Muhafız Ordusu işbirliği ile din adamlarına silah eğitimi verilmesi konusundaki bir soruya karşılık  gerekli tepkinin orytaya konulduğunu ifade etti.

Tatar, “Papazlar 1880’lerden beri hep Kıbrıs Yunanistan’a bağlansın diye hareket başlatmışlar. Ada İngiltere’nin yönetimindeyken de böyle olmuş. Papazların ne dediğini çok önemsenince böyle oluyor.

Ben de tepkimi koydum, adanın gerçeklerine göre davranmaları lazım. Bana Rum yönetiminden değil ama papazlardan tepki geldi. Tatar saçmalıyor dediler, hakaret ettiler. Ancak bunu gün yüzüne çıkarmamız yerinde olmuştur. Artık medyaya çıktı, yerinde oldu tepkimiz” dedi.

Bu durumun soğukkanlılıkla izlenmesi gerektiğini  vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta yan yana yaşayan 2 devlet bulunduğunu anlaşmanın da böyle sağlanabileceğini kaydetti.

Tatar, “Biz eşitlik temelinde bir anlaşma istiyoruz.60 yıldır kendi devletimizi güçlendiriyoruz  Dünya bizi tanımasa da. Artık 60 yıldan sonra federasyon görüşmelerinden sonra üniter bir yapıyı çağrıştıracak anlaşmayı istemiyoruz+++  Türkiye her zaman iyi niyetini ortaya koymuştur ve bunu da uluslararası teamüllere uygun olarak yapmıştır. 1974’ten sonra Doğu Akdeniz’de değişen konjonktür çerçevesinde, zenginliklerin paylaşımında, hava sahasının kontrolünde bizim de söz sahibi olmamız lazım. Rumlar Mavi Vatan’da ve hava sahası haklarında kayıplarımız olmasını istiyorlar, adanın yönetimi AB’ye geçsin ve tamamen Rum adası olsun istiyorlar. Türkiye’nin garantörlük statüsünü kaldırma niyeti de bundandır.”dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimiyle diyalogun devam etmesi gerektiğini de anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu yönde birçok kez Rum Lider Nikos Anastasiadese çağrıda bulunduğunu kaydetti.

Tatar şöyle devam etti:

“Diyalog olmalı, devam etmeli. Ancak bunlar resmi müzakereler değil. Resmi müzakere isteniyorsa uluslararası arenada eşitliğimizin kabul edilmesi lazım. Biz bu toplantılara resmi bir devlet olarak değil bir cemaat olarak kabul ediliyoruz. Eğer resmi müzakere olacaksa o masaya eşit statüde oturmamız gerekir.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Trump’ın ekibi, Suriye’ye yaptırımların kaldırılması için ilk etapta 6 aylık muafiyet öneriyor

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politika ve ulusal güvenlik ekibinin, SurWASHINGTON (AA) – ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politika ve ulusal güvenlik ekibinin, Suriye yaptırımlarının kaldırılması için ilk adımda 6 aylık muafiyet önerisinde bulunduğu bildirildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının, 3 ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump yönetimi, Suriye yaptırımları konusunda somut adımlar atmaya hazırlanıyor.

Buna göre Trump yönetiminin, Suriye yaptırımlarının kaldırılması için ilk etapta 6 aylık muafiyet sağlamayı ve bu ülkeyle iş yapmak isteyen firmalara sınırlamaları kaldırmayı önerdiği belirtildi.

İlk adımın kısa süre içinde atılmasını beklediklerini dile getiren yetkililer, bu muafiyetle birlikte Suriye’deki geçici yönetimin “nefes almasının” ve yavaş yavaş uluslararası piyasalarla çalışmaya başlamasının önünün açılacağını kaydetti.

Aynı yetkililer, bu süreçte hem Dışişleri Bakanlığının hem de Hazine Bakanlığının Suriye yaptırımlarıyla ilgili yasal düzenlemeler konusunda hızlı bir şekilde çalışmaya devam ettiğinin altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması için yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, “Belirli bir tarih vermeden, bunun hızlı ve kesinlikle alıştığımızdan daha hızlı şekilde yapılacağını söyleyebilirim.” demişti.

Devamını Oku

Dünya

Fidan, Rusya’ya gidiyor: Putin ve Lavrov ile görüşecek

Published

on

By

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un davetine icabetle, 26-27 Mayıs tarihlerinde Rusya’yı ziyaret edecek.

TC Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, 26-27 Mayıs tarihlerinde yapacağı ziyaret kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edilecek ve Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşecek.

Bunun yanı sıra Fidan’ın 16 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakerelerinde, Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy ile Savunma Bakanı Andrey Belousov dahil olmak üzere, diğer üst düzey Rus yetkililerle de ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

Fidan’ın görüşmelerinde, bölgelerinde iki kilit aktör olan Türkiye ve Rusya’nın ikili ilişkilerini detaylıca ele alması; ticaret, enerji ve turizm gibi başlıca işbirliği alanlarındaki mevcut durumu gözden geçirmesi ve atılabilecek adımlara dair değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Fidan’ın, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasına olan bağlılığını vurgulaması beklenen görüşmelerde, son dönemde yaşanan kritik gelişmeler vasıtasıyla sürecin bu yönde ilerlemesinin memnuniyetle karşılandığını dile getirmesi öngörülüyor.

Öte yandan, Fidan’ın görüşmelerde, daha önce 2022’de ve 16 Mayıs’ta olduğu gibi tarafların bir araya geleceği müzakerelerde Türkiye’nin kolaylaştırıcı rolü kapsamında üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu yinelemesi, ayrıca Suriye, Gazze ve Güney Kafkasya dahil bölgesel ve uluslararası meselelerde görüş alışverişinde bulunması öngörülüyor.

– Türkiye ile Rusya arasında son dönemdeki üst düzey temaslar

Fidan, Rusya’ya son ziyaretini, BRICS+ toplantısına katılmak üzere, 10-11 Haziran 2024 tarihlerinde yapmıştı.

Fidan, daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a refakat ederek 24 Ekim 2024’te düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katılmıştı.

Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov’la son olarak, 12 Nisan’da Antalya Diplomasi Forumu marjında görüşmüştü.

Bundan önce ise Lavrov, Türkiye’yi 23 Şubat’ta ziyaret etmiş ve Fidan’la bir araya gelmişti.

Ayrıca Lavrov, Fidan’ın ev sahipliğinde 18 Ekim 2024’te İstanbul’da gerçekleştirilen 3+3 Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısına katılmıştı.

Fidan ve Lavrov 20 Şubat’ta da G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Johannesburg’da da ikili görüşme gerçekleştirmişti.

Devamını Oku

Dünya

Holguin: “Cenevre’de mutabakata varılan GYÖlerle ilgili somut ilerleme sağlamayı hedefliyoruz”

Published

on

By

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, mart ayında Cenevre’de gerçekleştirilen genişletilmiş gayri resmi Kıbrıs görüşmesinde mutabakata varılan tüm güven yaratıcı önlemlerle (GYÖ) ilgili somut ilerleme sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Holguin ilerleyen günlerde BM Genel Sekreterinin katılımıyla temmuz ayında yapılacak Kıbrıs sorunuyla ilgili bir sonraki gayri resmi genişletilmiş görüşmeden somut sonuçlar ortaya çıkmasına odaklanacaklarını da ifade etti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar arasında bu sabah Rum Başkanlık Sarayı’nda görüştü.

“Kathimerini.com.cy” haber sitesine göre 75 dakika süren görüşmenin ardından basına konuşan Holguin Kıbrıs’a döndüğü için çok mutlu olduğunu söyledi.

– “Yoğun bir şekilde çalışma konusunda hemfikir olduk”

Holguin, ilk görüşmelerini bugün yaptıkları Hristodulidis’le mart ayında varılan anlaşma temelinde bazı sonuçlar elde etmek için temmuz ayında BM Genel Sekreteriyle yapacakları bir sonraki görüşmeye kadar yoğun bir şekilde çalışma konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

Temmuz ayında somut bir netice elde etmek için çok sıkı çalışacağını ve daha sonra neler olacağını göreceklerini ifade eden Holguin, somut derken ne kastettiğinin kendisine sorulması üzerine ise “Mart ayında üzerinde hem fikir olunan güven yaratıcı önlemlerle ilgili. Temmuz ayına GYÖ’lerle ilgili somut sonuçlarla girmek istiyoruz ve ben de bugünlerde burada bunu yapacağım. Ne olacağını göreceğiz. ” yanıtını verdi. Holguin, nihai sonucun gelişmelere bağlı olacağını da belirtti.

Mart ayında görüşmelerin olumlu bir ortamda yapıldığını ve tarafların bir dizi GYÖ üzerinde anlaştığını da ifade eden Holguin, BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs sorununa ivme kazandırmaya devam ettiğini ve temmuz ayında somut bir şey ortaya çıkması için yoğun bir şekilde çalışmaya kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam