Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Tatar:Özel temsilci atanma konusunda tıkanıklık var

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in özel temsilci (special envoy) ataması konusunda “tıkanıklık” olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının Genel Sekreteri’nin özel temsilci yerine Jane Holl Lute’un yetkileri paralelinde, şahsi bir temsilci (personal envoy) ataması konusundaki görüşünü yineledi.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki tutumunu, bugün bir araya geldiği BM Özel Temsilcisi Colin Stewart’a aktardığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının “iki eşit egemen devlet” ve uluslararası statüsünün” kabul edilmesi halinde resmi müzakerelerin başlayabileceğini, Kıbrıs Türk tarafının bu pozisyonundan vazgeçmesinin, geri adım atmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, bugün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Şefi Colin Stewart ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve müzakere heyeti de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kanadalı diplomat Stewart ile görüşmesi sonrası Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklamalarda bulundu.

“GK, BİZDEN İKİ TARAFLI KOMİTELERDEKİ ÇALIŞMALARIN YOĞUNLAŞMASI, İKİ HALKIN İŞ BİRLİĞİNİN ARTIRILMASINI BEKLİYOR”

Cumhurbaşkanı Tatar, Colin Stewart’ın ile New York’a yapmış olduğu ziyaret sonrası kendisine ziyarette bulunduğunu aktararak, Colin Stewart ve ekibiyle “iyi” bir görüşme yaptıklarını söyledi.
Stewart’ın, New York’ta, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’nin ilgili üyeleriyle toplantılar yaptığını ve Kıbrıs konusundaki tespitlerini aktardığını söyleyen Tatar, Stewart’ın New York dönüşü sonrası, bu sabah Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ve ardından da kendisiyle görüştüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Söylediği tabii ki, sıkıntıları biliyorlar. BM Genel Sekreteri’nin ve Güvenlik Konseyi üyelerinin bizden bekledikleri, bu iki taraflı komitelerdeki çalışmaların daha fazla yoğunlaşması, iki halkın iş birliğinin, hepimizin ortak menfaatine olacak şekilde, iş birliklerinin artırılması ve daha fazla, bir takım, ortak projeler üretmek. Kıbrıs halkının, hem Türkler hem de Rumlar için, iyiliğine ve menfaatine olacak şekilde. Biz zaten, bunu, bu şekilde değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“MAĞUSA KAPISI’NIN AÇILMASININ İYİ OLACAĞINI STEWART’A SÖYLEDİM”

“Gerek sağlık komitesi, gerek kültürel komite, gerek toplumsal cinsiyet eşitliği komitesi, gerek diğer alanlardaki komitelerimiz zaten çalışmalarını sürdürmektedirler” diyen Cumhurbaşkanı,  “Biz de daha fazla yoğunluk ve iki taraf arasındaki ticaretin de geliştirilebilmesi için bir takım görüş ve düşüncelerimizi kendileriyle paylaşıyoruz. Hatta Lefkoşa’da bir kapının daha açılması, Mağusa Kapısı’nın açılmasının bile, iyi olacağını kendisine söyledim” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kanadalı diplomat Stewart’a Kıbrıs meselesinin 60 yıldır devam eden bir mesele olduğunu ve yakın bir gelecekte bir çözüme ulaşmasının mümkün olmadığını aktardığını ifade ederek, “Benim 27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de gündeme getirdiğim, Türk tarafının egemen eşitlik ve uluslararası statüye dayalı yeni siyaset, yeni vizyondan geri adım atmamız söz konusu değildir. Bizim bu konudaki, Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle, yeni pozisyonumuz bellidir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının Maraş açılımını Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden mülkiyet haklarına saygılı ve hukuka uygun bir şekilde yürütmek istediğini Stewart’a aktardığını söyledi.

Tatar, Stewart’ta resmi müzakere sürecinin başlaması için Kıbrıs Türk tarafının “egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsü” talebinin kabul görmesi gerektiğini aktardığını da söyledi.

“BM GENEL SEKRETERİ TEMSİLCİSİNİN ATANMASI KONUSUNDA TIKANIKLIK VAR”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Stewart ile BM Genel Sekreteri’nin temsilci ataması konusunu da ele aldıklarını ifade ederek, “Maalesef şu anda bu konuda tıkanıklık vardır ve hala Genel Sekreter bir temsilci atayamıyor. Bu da bir sıkıntıdır. Biz de tabii ısrarla, özel temsilci yerine Jane Holl Lute’un yetkileri paralelinde, bir şahsi temsilci (personal envoy) olması gerektiği konusundaki görüşümüzü kendileriyle paylaştık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Filelefteros Gazetesi’ne verdiği demeçte, “İngiltere Büyükelçisi’ne kendisini ve Anastasiadis’i Londra’ya davet etmesi” yönündeki ifadesine ilişkin bir soruyu yanıtında, “Resmi müzakerelerin başlayabilmesi için bizim pozisyonumuz belidir; egemen eşitliğimizin ve uluslararası eşit statülümüzün kabul edilmesi lazımdır… Bu kapsamda o noktaya gelmeden önce, biz tabii ki, resmi olmayan, sosyal (informal) görüşmelerde bulunabiliriz. Benim hiçbir sıkıntım yok. Zaten, yılbaşı öncesi bildiğiniz gibi ara bölgede buluştuk, her türlü şeyi konuştuk. Ondan önce Brüksel’de, öncesinde Cenevre’de, New York’ta buluştuk, konuştuk. İngilizlerle yapılan çeşitli sohbetlerde, bir de Londra’da buluşalım şeklinde bir şey söyledik. Ancak bu bizim resmi görüşmelere başlayacağımız anlamında değildir. Bunu bir kez daha altını çizerek söylüyorum. Böyle küçük bir adada yaşayan iki ayrı halkın liderlerinin zaman zaman buluşup, sosyal anlamda görüşmesinden daha doğal bir şey olamaz” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

ABD’nin Philadelphia kenti yakınlarında düşen uçak bölgede hasara yol açtı

Published

on

By

ABD’nin Philadelphia kenti yakınlarında konutların bulunduğu bölgeye düşen küçük uçak hasara yol açtı.

ABD’nin Philadelphia kentinde Cuma günü bir konut bölgesine küçük bir uçağın düşmesi sonucu can kayıpları olduğu bildirildi. Hava ambulansı olduğu belirtilen uçak, Northeast Philadelphia Havalimanı’ndan kalktıktan sonra yerel saatle 18.30’da (2330GMT) düştü ve birden fazla yangına neden oldu. Yangın sonrası oluşan hasar görüntülendi.

Devamını Oku

Dünya

İsrail, Batı Şeria’nın Tulkerim Mülteci Kampı’nda çok sayıda evi havaya uçurdu

Published

on

By

 

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkerim Mülteci Kampı’nda çok sayıda evi havaya uçurdu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, İsrail ordusu, 5 gündür şiddetli saldırılar düzenlediği Tulkerim Mülteci Kampı’nda çok sayıda eve saldırı düzenledi.

En-Nadi Mahallesi başta olmak üzere mülteci kampından çok sayıda patlama sesleri duyuldu, bölgeden yoğun dumanlar yükseldi.

İsrail ordusu, son olarak Tulkerim Mülteci Kampı’nda 150 Filistinliyi göçe zorlamıştı.
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da saldırılarını sürdürüyor

İsrail ordusu, Batı Şeria’nın Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı’nda 21 Ocak’tan bu yana sürdürdüğü şiddetli saldırılarını 27 Ocak’ta Tulkerim’e taşımıştı.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin kuşatma altında tuttuğu bölgede evlere sık sık baskınlar yaptığını, altyapıyı tahrip ettiğini, Filistinli yüzlerce aileyi de zorla yerinden ettiğini aktarıyor.

İsrail’in Tulkerim’e saldırılarında 3 Filistinli yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

İsrail güçlerinin Tulkerim’de bazı Filistinlilerin evlerini kuşatmaya alarak 2 eve gerçek mermi ve ses bombalarıyla ateş açtığı ve 2 kişiyi gözaltına aldığı belirtilmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 167’si çocuk 892 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail güçleri, Batı Şeria’da bir düğüne baskın düzenleyerek, damat ve birkaç genci yaklaşık bir saat alıkoydu

Görgü tanıkları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, İsrail güçlerinin, Ebu Türki ailesinin El-Halil’in merkezindeki Umm ed-Daliye bölgesindeki bir düğün salonunda yaptığı düğün törenine baskın düzenlediğini söyledi.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin, damadı ve düğüne katılan birkaç genci yaklaşık bir saat boyunca alıkoyduğunu ve ellerini havaya kaldırmaya zorladığını kaydetti.

İsrail güçlerinin düğün salonunun yakınında park halinde bulunan araçların bazılarını da tahrip ettiğini belirten görgü tanıkları, düğüne baskının ve alıkoymanın nedeninin bilinmediğini aktardı.
İsrailli askeri analist Yehoshua, Gazze’nin kontrolünün tamamen Hamas’ın elinde olduğunu söyledi

İsrailli askeri analist Yossi Yehoshua, İsrail’in i24 news televizyon kanalına verdiği demeçte konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yehoshua, “Hamas, ister zorla ister başka bir şekilde, Gazze Şeridi’nin tamamını fiili olarak kontrol ediyor ve bizim Gazze üzerinde hiçbir nüfuzumuz yok.” diye konuştu.

Askeri analist Yehoshua, “Gazze’yi Hamas kontrol ediyor ve Gazze Şeridi’ndeki esirlerin teslimi sürecinde İsrail tarafında ihlaller olup olmadığına da Hamas karar veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yehoshua, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden gönüllü olarak yerlerinden edilmesi ihtimalinin olmadığını söyledi. ​​​​​​​
Trump, Filistinlilerin farklı yerlerde inşa edilecek konutlara yerleştirilmesi çağrısında bulunmuştu

ABD Başkanı Donald Trump, 26 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Gazze’deki Filistinlilerin başta Ürdün ve Mısır olmak üzere Arap ülkelerine sürgün edilmesi fikrini ortaya atmıştı.

Trump, Gazze’nin “temizlenmesi için” söz konusu ülkelerin daha fazla Filistinliyi kabul etmesi ve bu kişilerin “farklı yerlerde inşa edilecek konutlara yerleştirilmesi” çağrısında bulunmuş, bunun “geçici” veya “uzun süreli” olabileceğini söylemişti.

Devamını Oku

Dünya

Trump, Panama Kanalı’nı geri alacaklarını söyledi

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, Panama’nın Panama Kanalı ile ilgili ABD’yle arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini kaydederek, kanalı geri alacaklarını belirtti.

Beyaz Saray’da düzenlediği bir imza töreninde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Trump, Panama Kanalı ile ilgili yeni değerlendirmelerde bulundu.

Trump, ABD’nin Panama Kanalı’nı çok büyük masraflarla ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği büyük bir inşa projesi ile yaptığını ve sonra bir anlaşmayla Panama’ya verdiğini söyledi.

Panama’nın kanalı Çin’e adeta teslim ettiğini savunan Trump, “Biz kanalı Çin’e vermedik, Panama’ya verdik. Panama şimdi tüm Çince tabelaları söküyor. Bunun için çok çalışıyorlar ama tabelaların yaklaşık yüzde 70’i halen Çince. Bizim anlaşmamız böyle değildi. Bu yüzden geri alacağız. Zaten birçok şey yapmayı teklif ettiler, ancak geri almamızın uygun olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun ilk yurt dışı ziyaretini bu sebeple Panama’ya yapacağını hatırlatan Trump, Rubio’nun bu ülkedeki yetkililerle bu konuları detaylı şekilde ele alacağını söyledi.
Trump, Mısır ile Ürdün’ün Filistinlileri kabul edeceğinden emin

Trump, Mısır ile Ürdün’ün Gazze’deki Filistinlileri almayı kabul etmediği yönündeki haberlerin sorulması üzerine, “Onlar Gazze’den insanları alacak, bence Mısır da alacak. Birisi onları almayacaklarını söyledi ama bence alacaklar. Alacaklarından eminim.” dedi.

Trump, konuyla ilgili son açıklamasında da iki ülkenin Gazze’deki Filistinlileri alacağına inandığını söylemiş, “Biz onlar için çok şey yapıyoruz, onlar da bunu yapacaklar.” değerlendirmesini yapmıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam